![]() |
| | #81 (permalink) | |||
| Alexei Join Date: May 2004 Location: земля | Quote:
V-am indicat si bilbliografie, si citate si link-uri care arata contrariul, mai mult n-am ce sa fac... Quote:
Quote:
| |||
|
| | #82 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Aug 2008 |
Stukov, faci misto de mine... sau ce?? Ma trimiti sa caut dupa interpretarile "sfintilor parinti" si nu scrie nimic acolo despre zilele biblice ca fiind perioade nedeterminate. Scuza-ma ca-ti spun, dar tu spui ineptii fara niciun suport logic. Uite un site crestin care se jura cu biblia in mana(si cu argumente clare din ea) ca zilele facerii au inteles de zi normala, pamanteana: http://www.rcrwebsite.com/genesis2.htm Acum te-ai convins ca termenul evreiesc pentru o lunga perioada de timp este "olam"?? Citeste orice carte despre geneza in mitologie, absolut niciuna nu interpreteaza zilele facerii din mitul biblic ca fiind ere. Niciun teolog din istoria de inceput a crestinismului nu specifica ca ziua facerii este de fapt o era sau o nanosecunda. Aceasta interpretare a aparut recent pentru a justifica aberatiile biblice. P.S. Tot nu ai raspuns cum ramane cu succesiunea gresita a zilelor(ere, daca tii mortis). A aparut Pamantul si vegetatia inaintea Soarelui, asa cum afirma "sfanta scriptura"??????? | ||
|
| | #83 (permalink) | ||
| Alexei Join Date: May 2004 Location: земля |
Nu, cu siguranta eu nu-mi bat joc de tine, dar tu te cam faci singur de ras spunand cu atata tarie ce nu scrie in niste scrieri de care nu ai habar. Cat despre link-ul ala, n-am timp acum sa citesc site-uri sectante. Eu ti-am aratat ce spune un monah, si un mare duhovnic al zilelor noastre vis-a-vis de subiect: Ziua întâi a facerii (indiferent cât de „lungă” s-ar presupune că este) pune început ciclului de şapte zile Quote:
Abordam si "problema" cu vegetatia, dar nu pana nu vad ca dialogul mai are vreun sens... | ||
|
| | #84 (permalink) | ||
| Quote:
Adica ceea ce ai tu este o interpretare, suficient de laxa incat sa iti permita o infinitate de variante, in functie de situatie/moment. Si in acest caz, imi pare haios tonul cu care te referi la "sectanti". Care, in caz ca nu iti este foarte clar, sufera de aceeasi boala ca si tine, "interpreteaza" lucrurile.
__________________ The last thing I saw with my own eyes was the bleached interior of the medical lab in Earth's orbit, right before they froze me for the journey into the void darkness, to a destination that I felt mythical. When I opened them again I saw the blue dials of my hud and readouts of my systems. I screamed. With my new machine lungs I screamed and screamed and heard the other Frames scream through my audio systems. I was changed. | |||
|
| | #85 (permalink) | ||
Dar am spus de la bun inceput ca din Geneza nu reiese durata zilelor Facerii, si ca orice precizare (interpretare daca vrei) in acest sens este hazardata si fara suport biblic...eu doar atat am avut de demonstrat in atatea post-uri.
| ||
|
| | #86 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Aug 2008 |
hehehe… foarte tare! in opinia ta, ma fac de ras pt. ca nu am halucinatii si nu vad sensuri abracadabrante in biblie. Sigur ca am citit ce spun “sfintii”, dar se pare ca la mine nu a avut efectul intalnit la majoritatea crestinilor – netezirea circumvolutiunilor creierului. Mi-ai inseninat ziua, numind sectanti forumul “Resurse Crestine Romane”. Daca tot nu ai timp sa te uiti pe forumul “sectantilor” crestini, iti pun eu un citat: Quote:
Cum sa nu aibe sens, ma crestinez dupa ce elucidam problema…. | ||
|
| | #87 (permalink) | ||
Quote:
Asa ca mai incearca ! Ca doar spuneai ca toti teologii, enciclopediile si mitologiile spun ca zilele Genezei erau zile normale de 24 de ore. Ar trebui sa-ti fie teribil de usor sa-ti probezi afirmatiile ![]() Despre dilema vegetatiei inaintea soarelui, mai adaug doar ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur, nu am pretentia precum acei sectanti ca sunt eu exeget mai bun: „De-aceea îţi arată [Moise], înainte de facerea soarelui, pământul acoperit cu de toate, ca să nu pui pe seama soarelui desăvârşirea roadelor, ci pe seama Creatorului universului.” Deci aceasta etapizare are si un rol simboloc, dincolo de unul lumesc pe care te tot straduiesti tu sa-l cauti. Geneza in integro este o insiruire de evenimente supranaturale. | ||
|
| | #88 (permalink) | |||
| Registered User Join Date: Aug 2008 | Quote:
http://www.rcrwebsite.com/genesis4.htm Quote:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Geneză_(mitologie) Apoi, tu esti cel care sustine ca ziua facerii biblice are alt inteles decat scrie in dex, deci tu trebuie sa-ti probezi afirmatiile. Quote:
![]() Cum, "sfanta scriptura", "cartea cartilor", "adevarul absolut", "lumina crestinilor" prezinta o gresita cronologie a facerii universului !?!?!?! Eh, a pacalit un pic crestinii zeul biblic, sa nu cumva sa se roage la Soare sau sa urle(pardon, sa behaie ca oitele) la luna... dar se iarta gresala, e alegorie... -------------------- Editare ulterioară -------------------- Printre altele: Sf. Ioan Gura de Aur "Omilii la Facere"; Sf. Vasile "Hexaimeron"; Sf. Efrem "Talcuire la Facere"; Sf. Ambrozie "Hexaimeron"; Sf. Grigorie al Nyssei "Dialogul despre suflet si inviere", "Despre facerea omului". Last edited by adco77; 19-06-2009 at 16:42.. Reason: Automerged Doublepost | |||
|
| | #89 (permalink) | ||
Mda, vad ca bascalia a devenit metoda ta preferata de dialog... Quote:
Quote:
| ||
|
| | #90 (permalink) | |||
| Registered User Join Date: Aug 2008 | Quote:
Quote:
Inca ceva, de unde ai luat citatul din Ioan Gura de Aur: Quote:
| |||
|
| | #91 (permalink) | ||
| Am urmarit destul de atent threadul acesta, asa ca permite-mi sa iti rad in nas pentru afirmatia ipocrita de mai sus.
__________________ The last thing I saw with my own eyes was the bleached interior of the medical lab in Earth's orbit, right before they froze me for the journey into the void darkness, to a destination that I felt mythical. When I opened them again I saw the blue dials of my hud and readouts of my systems. I screamed. With my new machine lungs I screamed and screamed and heard the other Frames scream through my audio systems. I was changed. | |||
|
| | #92 (permalink) | |||
Cowboy, inseamna ca ai urmarit thread-ul si nu ai priceput nimic. Pozitia exprimata de mine este cea a parintilor Bisericii, si nu-mi apartine mie, insa reflecta intelegerea majoritatii crestinilor in ceea ce priveste Facerea. Quote:
Quote:
De exemplu DEX-ul spune cam asa: ZI, zile, s.f. 1. Interval de timp cuprins între răsăritul şi apusul Soarelui; timpul cât Soarele rămâne deasupra orizontului; (Astron.) interval de timp intre două culminaţii succesive ale unui astru Quote:
| |||
|
| | #93 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Aug 2008 | Ai si argumente sau tre' sa te credem pe cuvant? Quote:
Quote:
Cat despre definitia astronomica.....Stukov, sunt copilaresti astfel de argumente. Hai sa fim seriosi, doar nu vrei sa spui ca tu, cand intalnesti in scriere sau vorbire cuvantul zi, te intrebi daca este vorba de zi Venusiana sau Mercuriana?? Mai mult, in lucrarile de astonomie se precizeza clar(sau se raporteaza la notiunea "pamanteana" a zile) cand se defineste prin zi altceva decat se intelege in mod curent. Le-am rasfoit pe toate si nu am gasit citatul, pune linkul inca o data, te rog. | ||
|
| | #94 (permalink) | ||
Quote:
Link-ul respectiv era acesta: Cele sase zile luate pe rand – Facere 1,1 | ||
|
| | #95 (permalink) | ||
| Moderator Join Date: Jul 2003 Location: Bucuresti | Quote:
Oricum ai lua-o, o zi mai mult de 24 de ore nu poate sa aiba.
__________________ Mourrons pour des idées, d'accord, mais d'une mort lente | ||
|
| | #96 (permalink) | ||
| ||
|
| | #97 (permalink) | ||
| Moderator Join Date: Jul 2003 Location: Bucuresti |
De ce nu ar fi facut-o? Ai vreun argument pentru aceasta ipoteza pe care o avansezi, cum ca in trecut durata miscarii de rotatie ar fi fost cu totul alta decat in prezent? Pozitia in care ai ajuns in aceasta discutie e absolut ridicola. Ti se pare absolut normal sa sustii ca: - miscarea de rotatie a Pamantului era cu totul alta (probabil era vorba de o "perioada nedefinita"); de miscarea de revolutie ce sa mai discutam, imi inchipui ca o sa sustii ca Pamantul s-a pus in miscare brusc dupa aparitia Soarelui; - plantele se dezvoltau la lumina duhului sfant; - alternativ, plantele au fost create dupa Soare, insa biblia sustine un neadevar ca nu cumva noi sa ne inchipuim ca, dupa ce a creat pamantul, cerul, ingerii samd din nimic (pardon, din cuvant), dumnezeu nu ar fi putut totusi sa faca plantele sa creasca fara lumina; - ziua din Geneza nu inseamna o zi "normala"; e vorba de o perioada nedefinita, adica, altfel spus, poate fi orice perioada de timp, insa cu conditia foarte importanta ca nu cumva sa fie 24 de ore ![]() Pe de alta parte, ti se pare "prostesc" si "absurd" sa se sustina ca, intamplator, acea perioada nedefinita ar fi putut dura exact 24 de ore. Chiar nu inteleg. Sustii ca ar fi vorba o perioada nedefinita, insa respingi categoric orice posibilitate sa fi fost vorba de 24 de ore. Nu inteleg de ce. Daca as zice ca o zi a Genezei dura cat 3 zile actuale sau cat 84 de saptamani actuale, ti se pare mai plauzibil sau tot absurd? Pentru tine orice durata cat de cat precisa, oricat de lunga sau de scurta, va fi la fel de "prosteasca". Numai o periada absolut neclara poate fi ok, nu? Ca asa e cu alegoriile. Oricat de neclara ( ) ar fi biblia, catva tot trebuie sa fi durat. In realitate corect din partea ta ar fi sa spui nu ca a durat o perioada nedefinita, ci ca aceasta perioada definita nu rezulta cu claritate din biblie. Caz in care concluzia corecta (pentru pozitia ta) ar fi ca o perioada de 24 de ore ar putea fi la fel de buna ca oricare alta, insa noi nu avem cum sa stim cu siguranta ***. In momentul in care mergi mai departe de atat si califici o instantiere oarecare a acelei durate nedefinite drept prosteasca, te acoperi de ridicol si iti compromiti iremediabil pozitia.*** Avand in vedere argumentele aduse de ceilalti useri in posturile de mai sus, pare totusi ca o durata de 24 de ore e chiar mai plauzibila decat altele. E absurd sa respingi cu atata vehementa tocmai singura varianta pentru care exista argumente prima facie.
__________________ Mourrons pour des idées, d'accord, mais d'une mort lente Last edited by axelg; 20-06-2009 at 12:06.. | ||
|
| | #98 (permalink) | |||
Quote:
Quote:
Totusi, asa cum ti-am mai spus si tie in post-ul #65, sunt suficiente indicii care sa ne duca cu gandul ca acele zile nu erau zile obisnuite. De exemplu detaliile "zilei" a 4-a sunt atat de elocvente, incat chiar nu inteleg cum ar mai putea spune cineva ca acea zi a durat 24 de ore: 14. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii, 15. Şi să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Şi a fost aşa. Deci in ziua a 4-a, astrele carmuiau "anotimpurile, zilele si anii". Mi se pare evident si doar daca consider aceste 2 versete, ca zilele Facerii erau cu totul altceva decat cele care luau nastere abia acum pe Pamant. | |||
|
| | #99 (permalink) | ||
| Deci tu vrei să insinuezi că primele trei zile au avut o durată oarecare, nedefinită (fie ele şi "ere"), iar începînd cu a patra zi, brusc, s-a ajuns la o durată normală a unei "zile", respectiv 24 ore? Sincer, tu chiar crezi asta? Ca să nu mai zic şi că încă din prima zi se vorbeşte de seară şi dimineaţă, adică exact o zi normală. Altfel ajungem la expresia "seara unei ere" sau "dimineaţa unei epoci", ceea ce e mai absurd decît sună.
__________________ Cu cat inveţi mai mult cu atât îţi dai seama cât de puţin ştii - Albert Einstein Better to fight for something than live for nothing - George Patton | |||
|
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |