Well, titlul spune tot. Dupa multe cautari si tot felul de intrebari fara raspuns, m-am decis sa o iau si eu pe urma nebunilor alora care si-au modificat XBOX360-urile si le-au vandut pe eBay chiar si la preturi de peste 10000 USD. Diferenta este ca eu vreau sa fac ceva accesibil comunitatii CG, cu piese luate de aici, cu mana de lucru romaneasca si cu pret pe masura (adica cheap). E un proiect ambitios, pt. ca nu ma intereseaza doar sa desfac consola, sa-i arunc niste vopsea, sa schimb ventilatoare si gata, sa zic ca am facut modding. Well, sa incepem:
I.De ce ?
Well, motive sunt mai multe, enumerez doar cateva:
1) zgomot mult prea mare, in special in momente de incarcare maxima, in mare parte datorat celor 2 ventilatoare de 80mm
2) caldura excesiva. Tineti cont ca XBOX360 are un procesor cu 3 core-uri la 3.2Ghz + latest chip grafic customizat de la Ati, plus chip codor/decodor HD, plus memorii la frecvente mari. Toate acestea la tehnologia actuala, produc caldura excesiva. Nu stiu cum Microsoft a putut scoate pe piata o astfel de consola. Temperatura de pe CPU sare in multe cazuri de 65 grade Celsius, si asta cu temperatura de 25 grade in ambiant. Crede cineva ca aceasta consola va avea o viata foarte lunga ? Eu personal, nu cred. De altfel de aceea se si ofera doar 1 an garantie, desi initial se discutase posibilitatea de a oferi 2 ani. In plus, credeti ca va face fata la vara un XBOX360, cand vom avea temperaturi de peste 40 grade in ambiant ? Well, eu nu.
3) design-ul. Si aici nu ma refer la stilul ales de MS pt. case-ul lui XBOX360, ci la culoarea care sa fiu sincer, nu se pupa cu mai nimic. Daca te duci intr-un shop de electronice, sau la un mare producator de mobilier, si zici ca vrei ceva ALB, vei fi privit cu suspiciune (lucrati intr-un spital ?).
II.Cum ?
1) cu ajutorul diverselor surse de pe internet. Proiecte de genul acesta au mai fost facute, si voi posta aici linkuri catre toate, sa avem de unde alege solutia optima
2) cu ajutorul unei firme careia mai bine nu-i spun numele, pt. a nu face reclama, si care ne poate procura toate piesele si accesoriile necesare
3) cu ajutorul lui Para pt. tot ceea ce tine de watercooling si instalare profesionala
4) cu ajutorul unui desenator/designer pt. tot ceea ce tine de vopsitorie
5) cu ajutorul creierasului astuia al meu nebun
6) si nu in ultimul rand, cu ajutorul vostru
III.Ce ?
Ce se poate face... Well, stiti vorba aceea, "the sky is the limit". Insa in linii mari voi face o lista:
1) inlocuirea pastei termice (de o calitate indoielnica) de pe GPU si CPU cu pasta siliconica Arctic Silver 5 (cea mai buna in momentul de fata)
2) adaugare de radiatoare pe memorii si pe toate zonele mai fierbinti care nu au nici-un fel de racire
3) schimbarea celor 2 ventilatoare de 80mm cu modele mult mai silentioase
4) schimbarea radiatoarelor de pe GPU si CPU cu modele mai performante
5) instalare watercooling (racire pe apa, cu zgomot aproape zero, garanteaza temperatura cu 5-10 grade mai sus decat cea din ambiant
6) decupare one side sau both pt. atasare de grills sau plexiglass
7) schimbare de led-uri, eventual instalare frontala a unui sistem de afisare a temperaturilor, turatiilor, etc
8) instalare neoane UV (ultraviolet)
9) schimbare cabluri cu cabluri UV reactive
10) vopsitorie
IV.Cat ?
Hehe, asta e intrebarea care ii doare pe cei mai multi. Well, eu am stat si am pus si altfel problema. Ca si voi, am consola "din afara", intrucat importator direct care sa ofere garantie repede la noi, nu este. Probabil si voi ati avut crashuri si v-ati speriat de ce iese din spatele consolei (heat, lots of heat). Probabil ca si voi ati citit de atatea cazuri cu consola care s-a busit. Well, eu personal, decat sa platesc dus intors, sau sa stau 2-3 saptamani fara consola, sperand ca "poate mi-o schimba", prefer sa fac ceva pt. asta. Si m-ar costa un drum dus intors cat tot modding-ul. Si chiar daca ei rezolva problema, ce fac daca se intampla iar, si iar ? Si zgomotul va fi acelasi, si culoarea la fel de urata... etc.
Scuze, deja sunam ca o reclama. Well, deci pretul e mai putin important daca te gandesti la cele de mai sus, insa e normal sa fie un lucru major, mai ales avand in vedere ca intr-o astfel de consola majoritatea investeste cam 500 Euro (consola + hdd + gamepad + live + cateva jocuri).
Pentru punctele III - 1, 2, 3, 4 pretul ar fi minor. Probabil ceva in jur de 50-60 Euro (cat un joc). Pt. punctul III - 5 (instalare watercooling) acolo este mai complicat. Un sistem performant de watercooling la noi sare de 200 Euro (si ajunge si pe la 500), eu sper sa-l putem face noi pe la 150-160 Euro. Pt. III - 6, 7, 8, 9 si 10, e in functie de imaginatie, de ce vom gasi mai cool pt. consola, sau in functie de ce vrea fiecare.
V.Bad sides...
Well, orice modding implica niste risc-uri. Riscuri pe care trebuie sa vi le asumati, si pe care eu pt. consola mea personala mi le asum. Nu sunt afiliat la nici-o firma care are legaturi cu XBOX360 sau cu Microsoft, nu vreau profit din asa ceva, insa e clar un lucru, garantia se va pierde. Pe mine nu ma deranjeaza, am avut si XBOX si PS2, si PSP, la care garantia nu a contat absolut deloc (dar poate eu doar am fost norocos).
VI.Other sides...
Aici intra categoria modchips. Personal nu ma ocup de asa ceva, insa vor iesi si pt. XBOX360. Nu ma refer la chipuri ilegale, ci ma refer la cele care pot mari sau extinde posibilitatile consolei (exact cum exista si pt. PS2 si XBOX). Ma refer la cele pt. care oricum va trebui la un moment dat sa deschideti consola... therefore inca un punct in plus.
O alta latura, este urmatoarea. MS are obiceiul de a aduce adaugiri. Deja consolele care ies in ultima perioada detin un bloc optic (DVDROM) mai bun si mai putin zgomotos. Si probabil ca vreti si voi asa ceva, fara sa mai fiti nevoiti sa vindeti consola actuala, sa luati alta, etc. Schimbarea unitatii denota automat out of warranty.
VII.Run:
Gata, proiectul incepe oficial. In momentul de fata adun documentatie, infos, preturi, si astept idei de la voi. In special ce vedeti bun, ce vedeti rau la acest proiect, si cat mai multe infos.

Reply With Quote
abia astept

Bookmarks