Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Generalităţi > Cum, cât, unde?

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 05-06-2008, 00:34   #1 (permalink)
Registered User

Don Ciolanu''s Avatar

Question mod determinare clasa energetica

salutare
sunt curios cum se determina clasa energetica a diferitelor obiecte de uz caznic de prin casa:frigidere,masini de spalat,etc. si ma refer in special la cele mai vechi, unde nu apare vre-o clasa marcata. s-ar putea ca in unele cazuri sa nu ajunga clasa z

Don Ciolanu' is offline    Reply With Quote
Old 05-06-2008, 00:51   #2 (permalink)
Registered User

iosnebun's Avatar

prostia asta clasa energetica este un mare kk, mai mult o chestie comerciala, decat ceva real. spre exemplu, uita-te la un produs intr-un magazin sa vezi ce clasa energetica este, daca te duci la alt magazin acelasi produs are alta clasa energetica. tendinta generala este de a economisi si de aici producatorii si comerciantii au gasit chestia cu clasa de energie. daca stai sa analizezi diferenta dintre o clasa si urmatoarea (sa zicem A si B) este de maxim 1 kw/zi.
sincer nu stiu criteriul de determinare a clasei, dar probabil ca merge pe principiul cum apare ceva mai economic decat ce exista in prezent devine clasa A restul retrogradand la urmatoarele clase. oricum este o bataie de cap inutila, pt ca produsul pe care il cumperi nu merge non-stop sa simti diferentele de clasa. parerea mea este sa vezi ce consum are real (trecut in cartea tehnica) si faci comparatia cu alte produse similare. mai sunt puse si la misto clasele.

iosnebun is offline    Reply With Quote
Old 05-06-2008, 12:38   #3 (permalink)
1:72

AdyAero's Avatar

Clasa energetica stiu ca se refera la energia electrica care s-a consumat in alt scop decat cel de baza (de exemplu energie transformata in caldura). Astfel la becuri incadrarea in clasa energetica e foarte proasta (F daca nu ma insel) pentru ca 98% din energie se transforma in caldura cre nu e utila.
Un frigider clasa energetica A+ ar trebui sa se incalzeasca mai putin decat unul clasa A si astfel sa fie mai eficient adica sa consume mai putin efectuant aceeasi chestie (exemplu: o temperatura de 2 grade intr-un volum inchis de 0,5 mc).
Nu are rost sa te iei dupa consum ci dupa eficienta motorului in a isi face treaba.

AdyAero is offline    Reply With Quote
Old 05-06-2008, 12:40   #4 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Quote:
uita-te la un produs intr-un magazin sa vezi ce clasa energetica este, daca te duci la alt magazin acelasi produs are alta clasa energetica.
Link, poze, DOVADA, sau nu s-a intamplat!

Lord Raptor is offline    Reply With Quote
Old 05-06-2008, 14:25   #5 (permalink)
Registered User

Don Ciolanu''s Avatar

ma rog, eu vroiam sa vad ce clase energetice sunt aparatele astea mai vechi de prin casa si daca merita sau dau banii pe altele noi cu clasa a, a++, aa si ce au mai nascocit astia.
multumesc pt raspunsuri

Old 05-06-2008, 14:37   #6 (permalink)
Registered User

iosnebun's Avatar

adyaero cu alte cuvinte un aparat avand clasa energetica A poate consuma mai mult decat unul de clasa B (ma refer la aparate similare). si asa s-ar explica specificatiile tehnice referitoare la consumul real.

lord...asta mai lipsea sa stau sa fac poze prin magazine.

Old 06-06-2008, 10:06   #7 (permalink)
Registered User

dess's Avatar

Clasele NU sunt puse la misto.
Nu exista un produs care sa aiba afisate clase energetice diferite de la magazin la altul. Nu de alta dar fiecare produs este insotid de eticheta energetica proprie. Daca nu stii cum se determina clasa energetica, da-i un PM luy AdyAero, se pare ca el stie despre ce vorbeste.
Consumul trecut in cartea tehnica este observat in conditii ideale si nu prea are relevanta IRL.
Merita sa schimbi aparatele vechi din casa dpdv al eficientei energetice... cel putin asta e parerea mea.

dess is offline    Reply With Quote
Old 06-06-2008, 11:29   #8 (permalink)
Medicinist

X-White's Avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/Europea...n_energy_label
Quote:
For washing machines the energy efficiency scale is calculated using a cotton cycle at 60°C (140°F) with a maximum declared load. This load is typically 6 kg. The energy efficiency index is in kW·h per kilogramme of washing.
Clasa energetica nu e pusa de magazin. Deci ce zice iosnebun nu e adevarat.

In cazul ipotetic al aceluias produs cu clase energetice diferite folosit in aceleasi conditii va consuma mai putin cel cu clasa superioara.

X-White is offline    Reply With Quote
Old 06-06-2008, 14:07   #9 (permalink)
idr
Registered User

Doar ca diferenta e infima intre A si A+ , A si B , etc. Just marketing.
Pai daca ai frigider acasa care te satisface ca marime racire etc., merita sa dai 40mil+ pentru altul? Asta depinde doar de buzunarul tau.

idr is offline    Reply With Quote
Old 06-06-2008, 15:58   #10 (permalink)
Medicinist

X-White's Avatar

Quote:
Originally Posted by idr View Post
Doar ca diferenta e infima intre A si A+ , A si B , etc. Just marketing.
Pai daca ai frigider acasa care te satisface ca marime racire etc., merita sa dai 40mil+ pentru altul? Asta depinde doar de buzunarul tau.
Acum vreo 3-4 ani cand si-au schimbat ai mei parinti frigiderul (artic de cat bunicu flăcău) cu un Ariston clasa A sau B maicamea zicea ca asta nou, conform specificatiilor de clasa, consuma intr-un an cat ala vechi in cateva luni. (<5)

Old 06-06-2008, 17:41   #11 (permalink)
idr
Registered User

Ok. Cand factura la curent pe luna la un apartament de 3-4 camere 100 ron, frigiderul vechi sa zicem e 10ron pe luna la curent,cel nou 4ron. Merita diferenta ca sa dai 40mil pe un frigider nou?
Dar nu ai spus ce frigider avea inainte si ce are acum. Ca daca schimbi unul din 1985 cu unul de acum,da se merita. Dar sa schimbi unul sa zicem de 5 ani,nu.

Old 06-06-2008, 18:21   #12 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Quote:
sa schimbi unul sa zicem de 5 ani,nu.
Exista asemenea uameni?

Lord Raptor is offline    Reply With Quote
Old 06-06-2008, 19:07   #13 (permalink)
idr
Registered User

Quote:
Exista asemenea uameni?
Da, niste prieteni de familie si-au schimbat frigiderul dupa 4 ani

Old 06-06-2008, 22:18   #14 (permalink)
Medicinist

X-White's Avatar

Quote:
Originally Posted by idr View Post
Ok. Cand factura la curent pe luna la un apartament de 3-4 camere 100 ron, frigiderul vechi sa zicem e 10ron pe luna la curent,cel nou 4ron. Merita diferenta ca sa dai 40mil pe un frigider nou?
Dar nu ai spus ce frigider avea inainte si ce are acum. Ca daca schimbi unul din 1985 cu unul de acum,da se merita. Dar sa schimbi unul sa zicem de 5 ani,nu.
In primul rand un frigider nou nu e 4000 lei, cu 1500-2000 lei iti cumperi ceva de calitate. (bineinteles daca ai fite platesti)

In al doilea rand prietenii tai au bani si nu au ce face cu ei

Old 07-06-2008, 16:24   #15 (permalink)
idr
Registered User

Quote:
In al doilea rand prietenii tai au bani si nu au ce face cu ei
Cacalau, ea e invatatoare, el strungar.
A mei au dat 8500 pe frigider,si mie mi se pare cam mult.

Old 07-06-2008, 19:41   #16 (permalink)
Registered User

Don Ciolanu''s Avatar

wtf? 8500?! pai mai bine isi lua 4 frigidere noi..ma rog...fiecare cu ale sale posibilitati
multumesc pt informatiile de mai sus

Old 07-06-2008, 19:48   #17 (permalink)
Nick anterior: d-_^d0

dod0's Avatar

A fost acum ceva vreme un reportaj despre chestia asta pe protv. Se pare ca exista totusi un fel de laborator in Bucuresti unde poti afla din ce clasa face parte aparatul tau.

La sfarsitul reportajului s-a ajuns la concluzia ca aparatele care sunt clasa A si consuma de parca ar fi clasa B/C/D sunt cele care au fost depozitate/transportate incorect.

LE : si desigur sunt si cazuri in care magazinele pun eticheta de clasa A pe cele de B/C/D. [desi asta se intampla foarte rar]

dod0 is offline    Reply With Quote
Old 09-06-2008, 23:42   #18 (permalink)
Registered User

iosnebun's Avatar

idr, la banii aia frigiderul ala gateste?

Old 10-06-2008, 00:23   #19 (permalink)
Registered User

Zic din experiența personală. Am niște prieteni electroniști la INMT. Pe mine tot mă obsedează ideea consumului, mai ales că am o grămadă de becuri economice în casă.

Am cumpărat o mașină de spălat Miele second-hand, care se afla cică în clasa A+. N-am crezut. Pe ea scrie 3000W. Adică ia 3KW consumul maxim când încălzește apa. M-am înjurat singur că am luat o mnașină care consumă 3000 de wați față de un lg sau beko care consumă 1000 de wați.

No problem. Am chemat prietenul cu watmetrul și am aflat că super mașina mea de spălat Miele chiar e super mașină și e chiar în clasa energetică A+.

Într-adevăr era consum de 2,85 kw atunci când încălzea apa. Asta dura între 2 și 3 minute. Per total la ciclu de spălare (care la Miele e 1.20 min, nu 45-60), a ieșit foarte puțin la wattmetru.

Neîncrezător, am fost cu prietenul la părinți, vecini, etc. Așa am văzut că mașini de spălat încadrate în clasa A erau de C sau D. Am testat LG, Candy, Philips, Zanussi, Arctic.

Bineînțeles toate erau vândute ca fiind clasa A.

Am mai fost cu acest prieten la o firmă unde lucra alt prieten și vindeau aparate de AC. Nici lui nu i-a venit să creadă. Gabi (prietenul inginer) a venit nu numai cu wattmetru ci și cu tot felul de senzori și de ceasuri de presiune, de mă uitam ca mâța în calendar la ele.

Oricum, după testat mărci de renume gen LG sau Samsung, la 12000 de BTU, ambele aflate teoretic în clasa A+, am constatat că un Veryo la 12000 de BTU, este mult mai eficient. Și nu numai dar se încadrează în clasa energetică B, chiar așa cum scrie pe el.

Așa că am preferat să cumpăr un chinezism ca Veryo și să dau 10 milioane de cât să iau un LG de rahat care costă cu 50% mai mult și răcorește mult mai puțin.

dixy is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Generalităţi > Cum, cât, unde?

Thread Tools

Posting Rules