![]() |
| | #21 (permalink) | ||
| Quote:
cred ca s-a inteles ideea - sper ca prin aceste posturi sa avem ce invata uni de la alti ! - sa mergem in siguranta si sa avem vacante cat mai reusite - in cat mai multe locuri frumoase din aceasta tara care are atatea locuri superbe si necunoscute ! succes la postat ! | |||
|
| | #25 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2007 Location: Bucuresti | Refugiul Coştila " Era o zi frumoasă de marţi. Şi vineri ar fi trebuit sa plecăm la mare. Dar ei s-au hotărat să amâne totul până după Paşti. Aşa că ar fi trebuit să fie un weekend foarte plictisitor. Dar în acea după-amiaza am fost la o diaporama. Super. Era prima mea diaporama şi mi-a placut atât de mult încât aş fi vrut să mai vad şi altele. Bineînţeles după ce-aş fi mâncat puţin (a durat vreo trei ore). Şi de acolo am hotărât să mergem cu toţii să sărbătorim reuşita diaporamei chestie la care eu nu aş fi vrut să particip. Dar a fost bine fiindcă acolo am aflat că se pregătea o ieşire la munte. Şi nu numai o ieşire ci aveam să ne căţăram. Şi cum eu eram nou venită printre alpinişti, mi s-a parut super. Mai ales că au început să-mi descrie împrejurimile. Ar fi fost în stare să-mi plătească drumul numai ca să mă duc. Aşa că într-o frumoasă noapte, ploioasă, cu o ploaie măruntă de primăvară etc... am plecat la munte. Şi ca totul să fie perfect unul dintre ei nu a venit, aşa ca am rămas doi şi pe tren a venit şi supracontrolul. Un frumos început pentru un weekend de vis. Ajungem pe la 7 în gara în Buşteni. Un cer acoperit, cu nişte nori mari de ploaie. Urât de tot. Începem să urcăm spre refugiul Coştila. Un drum de o ora şi jumătate, care datorita mie (nu mă mândresc cu asta), pentru că nu am a mai urcat pe munte cu rucsacul de mult s-a transformat într-un drum de doua ore şi jumătate. Pe la zece eram şi noi la refugiu. Partenerul meu de drum râdea de mine pentru eram obosită iar el avea chef de căţărare. Auziţi şi voi căţărare după ce ai urcat un traseu de două ore. Nici vorbă eu vroiam să dorm şi chiar aşa am şi făcut. După-amiaza aveam să descopăr minunata privelişte care o ai când priveşti de la refugiu şi aveam să mă bucur de ea. Şi am mai descoperit ceva. Lângă refugiu este o stâncă folosită pentru căţărare, de fapt sunt mai multe stânci, dar eu m-am căţărat doar pe una. De fapt am încercat doar. Adevărul este că nu am ajuns până sus." Dar lângă refugiu mai este o stâncă pe care pot să se caţere şi începători ca mine: Belvedere. Frumoasă privelişte...... Dar să ajung la motivul pentru care m-am apucat să depăn amintiri. A doua zi, adica sâmbătă, n-a mai fost vreme atât de frumoasă. A plouat toata ziua. Pe la prânz au venit doi tipi din Bucureşti care mi-au vorbit pentru prima dată de alpinet. Erau plouaţi şi îngheţaţi. Au stat doar vreo cateva ore la refugiu dupa care au plecat. Din nefericire nu le-am reţinut numele şi nu aş putea să spun prea multe despre ei. Dar mi-ar plăcea daca m-ar contacta. Aş vrea să ştiu cum au ajuns acasă... Noi am plecat duminică de la refugiu. Ieşise soarele şi era din nou vreme bună. Am fi putut sa ne căţăram pe stâncă. Însă trenul nu statea să ne aştepte pe noi aşa că trebuia să plecăm. Mi-am luat la revedere de la refugiu şi am plecat spre oraş cu gândul că într-un viitor nu prea îndepărtat aveam să mă întorc şi să escaladez acele stânci. Trasee Busteni - Lista traseelor Turistice RECOMANDATE | ||
|
| | #26 (permalink) | ||
| Quote:
| |||
|
| | #27 (permalink) | ||
|
DESPRE MANASTIRILE DIN NORDUL MOLDOVEI Nu imi propun sa inlocuiesc un ghid ca aspecte concrete ci sa incurajez prin prisma experientei personale o sedere acolo. Va recomand localitatea Vama ca punct de plecare pentru explorarea manastirilor din nordul Moldovei. Recomand si pensiunea Lucretia acol, mi-a placut mult. Mi-a placut foarte mult zona respectiva, intr-o vreme de toamna blanda, cu capite asezate pe nenumarate petice de fanete, oameni draguti, o gramada de traditii. Manastirile in sine mi se par ceva uimitor, cineva a supranumit Voronetul Capela Sixtina a Estului si nu cred ca greseste deloc. Pentru vizitatorul rabdator cu un ochi atent, sunt sute de simboluri pe acele ziduri, pictate cu o atentie pentru detaliu exceptionala. Fata de noi, cei din Bucuresti, e alta viata si alt ritm acolo, nu stiu cum sa va explic, dar desi suntem tot in RO, aveam senzatia ca sunt in alta parte ![]() Daca stati la Vama nu ratati sa intrebati in sat de dna Letita, care incondeiaza oua pentru concursurile internationale si are un muzeu impresionant de oua incondeiate din toata lumea in propria casa. Recomand o excursie la manastiri cu caldura astfel, fie la inceputul verii sau primavara, fie prin septembrie, e superb.
__________________ And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years | |||
|
| | #28 (permalink) | ||
|
Cheile Nerei, zona ghetarului Scarisoara, Piatra Craiului, Transfagarasanul. Dupa ce le vezi pe astea iti mai zic ![]() Ca orase ar fi Lugoj (imho mai frumos decat tm si sibiu, poate altii nu sunt de acord) Manastirile din Moldova sunt o mizerie, in afara de anumite picturi, culori, detalii arhitectonice (care, recunosc, sunt interesante) veti da de : foame, mancare infecta, pureci, furturi din bagaje (ma rog, daca prinzi si bumbacest bine autorul e posibil sa treci asta la evenimente placute ), peisaje deloc interesante (nu, pe bune, ajunge sa scot nasul pe geam si e ceva mai misto), fetele au avut parte de un calugar dezaxat pe la 12 noaptea, samd, etc.Toate profesoarele cu criza varstei a 3-a faceau excursii cu clasa in liceu an de an pe acolo, mi se parea absolut stupid. Parca isi curatau pacatele daca faceau asta...
__________________ loc de inchiriat | |||
|
| | #31 (permalink) | ||
| Quote:
bineinteles oriunde se poate intampla sa fie si " uscaturi " | |||
|
| | #36 (permalink) | ||
|
mai nenea radudinbucuresti, ce bine ar fi daca nu ai mai cita ditamai posturile cand dai cate un raspuns de 2 randuri... on: tot din judetul Gorj, un loc unde se poate admira arhitectura populara a zonei, Culele de la Maldarasti. pe drumul Rm. Valcea - Tg. Jiu, la un moment dat in comuna Maldarasti se face un drum la stanga. are si un semn... de manasirea Hurezi s-a scris? merita si asta o zi pentru vizitare! | |||
|
| | #37 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2007 Location: Bucuresti |
Radu fara suparare dar dragos cam are dreptate. Astazi partea a 2 a. Judetul Botosani Principalele orase sunt: Botosani (resedinta de judet), Darabani, Dorohoi, Saveni. Relieful este dominat de dealuri cu subunitati ale Podisului Sucevei si ale Campiei Jijiei Superioare cu altitudini cuprinse intre 200 si 600 metrii. Clima este temperat continentala cu influente estice aceasta avand drept rezultat o medie a temperaturilor anuale de 8 grade Celsius. Iernile sunt geroase si cu frecvente manifestari ale vanturilor din directie nord-est (Crivat). Hidrografia este reprezentata Prutul cu afluentii sai Volovat, Baseu, Jijia (cu Sitna, Miletin, Ibaneasa) si Siretul cu Molnita, Vorona, Plesu, Bahna. Lacurile de origine antropica sunt numeroase si sunt folosite preponderent pentru piscicultura alaturi de unele folosite in scopuri hidroenergetice. Lacurile importante sunt: Dracsani, Baseu, Stanca-Costesti, Bucecea, Dragulea, Vorniceni, Popeni. Edificii religioase: - Biserica Sf. Nicolae, Popauti - Botosani, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant din 1496; pictura interioara, de mare valoare, dateaza din secolul al XV. - Biserica Sf. Nicolae Domneasca - Dorohoi, ctitorie a lui Stefan cel Mare din anul 1495, construita in stil moldovenesc si avand o decoratie exterioara bogata, presarata cu elemente bizantine; - Manastirea Cosula din localitatea cu acelasi nume, construita in timpul domniei lui Petru Rares de catre vistiernicul Matias Cosulvei (1532), mai pastreaza fresce originale de mare valoare (pictura murala) realizate intre anii 1537 - 1681. - Biserica armeneasca - Botosani (1535); - Biserica Sf. Gheorghe - Botosani, ctitorie a Doamnei Elena Rares, sotia domnitorului Petru Rares, dateaza din anul 1551; - Biserica Uspenia, ctitorie din anul 1552 a Doamnei Elena, avand pictura interioara refacuta complet in anii de dupa revolutie. - Manastirea Agafton- Curtesti, (la 4 km sud-vest de Botosani), dateaza din secolul XVI; - Manastirea Vorona (manastirea de calugarite), este cea mai importanta manastire din judet si se afla la 15 km sud - est de Botosani. - Manastirea Gorovei - Gorovei, Vaculesti (1742); - Schitul Frumusica (sau Bals), din satul Storesti; Obiective turistice Judetul Botosani este situata intr-o zona turistica de mare interes datorita rezervatiilor si monumentelor ale naturii. Dintre acestea amintim: - Stanca - Stefanesti ( langa Stefanesti exista o rezervatie geologica si floristica), 1 ha - padurea Ciornohol, rezervatie forestiera,77 ha; - padurea Vorona - rezervatie floristica si faunistica ( 150 ha, langa Vorona); - padurea Tudora cu rezervatia de tisa. Aceasta rezervatie intinsa pe o suprafata de 117 ha, localizata in regiunea Dealul Mare - Tudora, la o altitudine de peste 550 m, prezinta specii de arbori de tisa - specie rara pentru tara noastra ( lemn de esenta foarte tare ). Acest arbore de climat subarctic este specific taigalei siberiene. rezervatia de tisa este situata pe un canion, numit canionul Bahluiului care este sapat in calcare si gresii biogene pe eroziune verticala. Frumusetea acestui loc poate fi egalata numai de zonele muntoase inalte; - fagetul secular Stuhoasa, com. Suharau, 60 ha; - arinisul de la Horlaceni ( rezervatie forestiera) com Sendriceni, 5 ha; - rezervatia floristica - Turbaria Dersca, 10 ha; - rezervatia floristica Baltile Siretului, 2 ha; Edificii culturale Last edited by ild12; 08-03-2009 at 12:30.. | ||
|
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |