Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Generalităţi > Valea Plângerii

Notices

Reply
LinkBack Thread Tools
Old 07-07-2008, 16:09   #101 (permalink)

Dead Ghost's Avatar

Ok, nu stiu daca ati observat, dar in ultima vreme mai toate magazinele online si-au adaugat pe site, langa bla bla-ul obligatoriu cu 10 zile, urmatoarea chestie:

Quote:
Returul produselor se supune ordonantei nr. 130 din 31 august 2000 completata prin legea nr. 51 din 21 ianuarie 2003 pentru aprobarea ordonantei Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta:
Consumatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului.
Produsul poate fi returnat numai daca este in conditii perfecte inclusiv ambalajul si accesoriile aferente, adica acestea sa nu prezinte sub nici o forma semne de uzura. Denuntarea de contract se face numai in scris. Pot fi returnate pe baza acestor legi numai produsele care nu au fost ridicate de la sediul nostru si nu au fost livrate de firma nostra clientului.
Cu alte cuvinte, daca e sa le dai crezare, legea cu 10 zile nu se aplica decat daca iti trimit produsul printr-un curier privat (gen fancurier), undeva in provincie.

Ce va intreb eu este, de unde si pana unde chestia asta:
Quote:
Pot fi returnate pe baza acestor legi numai produsele care nu au fost ridicate de la sediul nostru si nu au fost livrate de firma nostra clientului
Pt ca am citit toata legea cap-coada (AICI), si NU am gasit specificat asa ceva.

Ca o paranteza, am avut o discutie cu cineva de la un magazin online cunoscut (eu vroiam sa cumpar un lcd) si l-am intrebat cand se aplica legea cu 10 zile, iar el mi-a spus ca NU se aplica atunci cand ridici produsul de la ei din magazin. La care eu i-am zpus ca nu e asa, ca si pe site-ul lor scrie ca nu se aplica daca ti-l aduce acasa o persoana de la firma lor. Si el imi raspunde ca nu am citit eu bine...
Ma rog, in final il intreb, in caz ca il ridic de la sediu, daca il pot proba inainte de a da banii, si la care el spune ca nu. Ok, si daca descopar ca nu imi place ceva la el, dupa ce am dat banii, mi-l schimba? La care raspunsul a fost ca doar daca este ceva neconform cu garantia.

Si aceasi discutie am purtat-o pana acum cu alte doua magazine, primind aceleasi raspunsuri.

Dead Ghost is offline    Reply With Quote
Old 07-07-2008, 17:19   #102 (permalink)
Registered User

tristian's Avatar

Quote:
Consumatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului.
Produsul poate fi returnat numai daca este in conditii perfecte inclusiv ambalajul si accesoriile aferente, adica acestea sa nu prezinte sub nici o forma semne de uzura. Denuntarea de contract se face numai in scris. Pot fi returnate pe baza acestor legi numai produsele care nu au fost ridicate de la sediul nostru si nu au fost livrate de firma nostra clientului.
Ptr prima parte este vorba de un abuz , se incalca un principiu fundamental de drept (ubi lex non distinquit, nec nos distinquere debemus) unde legea nu distinge nici noi nu putem distinge , in textul de lege nu apare nici o mentiune cu privire la dreptul de a desigila produsele sau nu, si nu impune nici o obligatie de genul acesta clientului , dar in schimb apare o obligatie clara a comerciantului :

Art. 7. - (1) Consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cadea in sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor.
Art. 8. - In cazul exercitarii dreptului de denuntare unilaterala a contractului de catre consumator in conditiile art. 7, comerciantul are obligatia sa ramburseze sumele platite de consumator fara a-i solicita acestuia cheltuielile aferente rambursarii sumelor.
Art. 17. - Constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, incalcarea prevederilor art. 8 si 11, referitoare la nerespectarea termenelor de rambursare, precum si ale art. 14 si se sanctioneaza cu amenda de la
10.000.000 lei la 40.000.000 lei.

Denuntarea contractului se poate face numai in scris (aici au nimerit-o) , cat despre ultima parte cu
Pot fi returnate pe baza acestor legi numai produsele care nu au fost ridicate de la sediul nostru si nu au fost livrate de firma nostra clientului. e o mare prostie oricine a citit textul de lege poate sa vada ca asa ceva nu este prevazut in ordonanta 130/2000 e doar o proasta informare (motivele banuiesc ca sunt clare) .
Quote:

Ma rog, in final il intreb, in caz ca il ridic de la sediu, daca il pot proba inainte de a da banii, si la care el spune ca nu. Ok, si daca descopar ca nu imi place ceva la el, dupa ce am dat banii, mi-l schimba? La care raspunsul a fost ca doar daca este ceva neconform cu garantia.

Si aceasi discutie am purtat-o pana acum cu alte doua magazine, primind aceleasi raspunsuri.

Dupa cum ai spus ai citit legea si ai vazut ce prevede , ma indoiesc puternic ca angajatul cu care ai vb a stat sa citeasca ceva ..pur si simplu asa au fost invatati sa raspunda si aia e politica firmei respective (asta nu inseamna ca respecta si legea ) ..

Ce solutii ai ? Fie gasesti un magazin care face proba inainte de a se da banii (sunt cateva ) , fie faci comanda respectand legislatia, preferabil chiar sa inregistrezi toate conversatiile care le ai cu reprezentantul respectivului magazin (adica email sau print care atesta primirea comenzi tale si faptul ca va fi preluata de catre un consultant , + inregistrarea conversatiei telefonice cu persoana care iti confirma existenta stocului si posibilitatea de a-ti ridica sau a-ti livra comanda ) dupa care poti sa astepti/ridici linistit produsul .
In cazul in care vrei sa apelezi la cele 10 zile in care poti denunta contractul iar firma iti refuza dreptul respectiv poti apelea linistit la OPC ..eventual daca ai nevoie de ajutor si sunt disponibil in perioada respectiva te pot ajuta cu demersurile .

Last edited by tristian; 07-07-2008 at 17:31..

tristian is offline    Reply With Quote
Old 07-07-2008, 17:20   #103 (permalink)
just passing...

Rover's Avatar

Si daca eu scriu ca mersul pe strada se supune codului penal si codului fiscal si legii pensiilor ba chiar si articolului 73 alineatul 4 lit. d) din legea privind alegerea presedintelui si in cazul in care te impiedici pe strada esti obligat sa faci 10 matanii si sa platesti o amenda de 200 de lei tu ce faci? Ma crezi imediat sau pui mana sa citesti nenorocitele alea de acte?
A spus tristian de nu stiu cate ori: te duci frumos cu legea in mana si le dai in cap. Ei pot sa scrie ce vor, ca nu-i costa nimic si lumea mai crede.

Rover is offline    Reply With Quote
Old 07-07-2008, 17:40   #104 (permalink)

Dead Ghost's Avatar

Pai intre timp am gasit un magazin care imi permite sa il probez inainte. Poate mai gasesc vreo 1-2. Dar daca nu, probabil as fi facut cum zicea tristian.

Ce nu pricep este, cum au ei voie sa scrie pe site ce vor muschii lor? Nu-i sanctioneaza nimeni ca incalca legea? Daca ar fi fost vorba de o firma, as fi zis, dar asa fac toate acum, mai nou toti au pus pe site acel fragment de text inventat, care nu apare in legea contractului la distanta. Deci wtf, sa zicem ca fac reclamatie, ori firma imi face pe plac, ori opc-ul le da amenda. Caz in care ei platesc amenda, dar pe viitor tot asa vor face, profitand de cei neavizati.

edit: am sa dau un mail acum la opc, sa vedem daca ma lamuresc cei de acolo. :-w

Old 07-07-2008, 18:01   #105 (permalink)
Registered User

tristian's Avatar

Quote:
Ce nu pricep este, cum au ei voie sa scrie pe site ce vor muschii lor? Nu-i sanctioneaza nimeni ca incalca legea? Daca ar fi fost vorba de o firma, as fi zis, dar asa fac toate acum, mai nou toti au pus pe site acel fragment de text inventat, care nu apare in legea contractului la distanta. Deci wtf, sa zicem ca fac reclamatie, ori firma imi face pe plac, ori opc-ul le da amenda. Caz in care ei platesc amenda, dar pe viitor tot asa vor face, profitand de cei neavizati.
Sunt sigur ca sunt legi care sa pedepseasca practicile de genul asta la fel de sigur cum sunt ca ele nu se prea aplica din o varietate de motive :

1) Nu prea se fac reclamatii coerente (Romanilor nu prea le pasa de nimic pana nu intra ei insusi in belea , spirit civic =0 )
2) Opc e si asa aglomerat cu probleme mai importante iar cand nu e , ai oricand sansa sa dai peste un inspector care a facut facultatea la ff si stie legea tot asa .
3) Eventualitatea spagii (no coment )
4) In eventualitatea solutionarii gresite a cauzei de catre opc(in conditiile in care sunteti absolut siguri ca legea va favorizeaza) majoritatea nu merg cu demersurile mai departe , actionarea in instanta .
5) Sistemul juridic din Romania care ptr a judeca o cauza simpla are nevoie de minim 1-2 ani (cine are rabdare sa faca un demers de genul asta ?? )si daca il face poti pierde cu legea in mana .

Uite si un exemplu pozitiv in care un user s-a sesizat cu privire la unele ilegalitati si au fost luate masuri Mediadot-reclamă mincinoasă!

Old 10-07-2008, 13:19   #106 (permalink)
frozen

zaone's Avatar

Am cumparat un produs acum aproape 2 saptamani, comanda online confirmarea existentei produsului telefonic, ridicare si plata la sediu, deci intra sub incidenta acestei legi. Problema e ca produsul nu prea functioneaza cum trebuie si as vrea sa`l schimb sau sa`mi iau banii, in momentul ridicarii lui nu am fost anuntat de posibilitatea returnarii in 10 zile, nici pe pagina produsului nu scrie acest lucuru, este mentionat totusi pe site undeva pe la informatii utile, trebuie sa cauti putin prin site ca sa ajungi acolo. In lege scrie ca termenul de 10 zile se calculeaza din momentul in care am fost anuntat sau daca nu el se prelungeste la 90 de zile,eu nu am fost anuntat de acest lucru nici pana acum deci practic as putea sa cer schimbarea sau returnarea produsului nu ?

zaone is online now    Reply With Quote
Old 10-07-2008, 14:04   #107 (permalink)

Dead Ghost's Avatar

Nu prea ai ce face in acest caz, atata timp cat pe site-ul firmei este prezent acel citat din lege, cu privire la cele 10 zile.

Old 10-07-2008, 14:23   #108 (permalink)
frozen

zaone's Avatar

Este dar nicaieri in prim plan, plus ca eu nu am fost informat de aceasta posibilitate in momentul in care am cumparat produsul.

Old 10-07-2008, 17:08   #109 (permalink)
Registered User

Uite ai aflat acum, o să ştii pe viitor. Nu fi şi tu cîrcotaş, dacă au scris oamenii pe site asta e.

wirespot is offline    Reply With Quote
Old 10-07-2008, 18:27   #110 (permalink)
frozen

zaone's Avatar

Nu sunt carcotas insa daca sustii ca respecti legea atunci anunta cumparatorul in momentul in care ridica produsul asupra posibilitatii returnarii sau scrie asta pe garantie sau pe site in dreptul produsului, cred ca abia atunci poti sustine ca respecti legea nu cand ascunzi intr`o parte intunecata a site`ului aceasta precizare.

Old 10-07-2008, 18:32   #111 (permalink)
Registered User

tristian's Avatar

Quote:
daca sustii ca respecti legea atunci anunta cumparatorul in momentul in care ridica produsul
Zaone , doamne fereste dar nimeni nu sustine ca respecta legea , inca n-am vazut in Romania vreo firma cu moto : respectam legea , sau vreun -magazin online care s-o si respecte 100% ..Ps: din pacate ptr tine ai aflat cam tarziu despre drepturile care le ai ,(asta e,daca au scris pe site sunt acoperiti ) singura solutie viabila e sa intrii cu piesa in garantie daca are probleme

Old 10-07-2008, 22:24   #112 (permalink)
frozen

zaone's Avatar

Este cat se poate de discutabila toata treaba asta deoarece legea stipuleaza ca comerciantul are obligatia de a informa consumatorul cu privire la : "e) condiţiile de denunţare unilaterală a contractului, atunci când acesta are o durată nedeterminată sau o durată mai mare de un an. ". Eu nu am fost informat in acest sens, este drept ca scrie pe site daca stai si cauti bine prin el gasesti, dar eu nu am primit nici o informatie in acest sens, mai mult decat atat nici o foaie cu conditiile de acordare a garantiei nu am primit, am primit doar o factura pe care scria seria produsului, pretul si perioada de garantie, atat.

Old 18-07-2008, 11:20   #113 (permalink)
just passing...

Rover's Avatar

zaone, ei au scris pe site sunt acoperiti...de regula chestiile astea sunt scrise la "termeni si conditii", sau ceva similar. Din pacate este vina ta ca nu ai citit...faptul ca zici ca este intr-o zona obscura este opinia ta, dar este similar ca la conditiile cu *, unde scrie mic...

Quote:
asta imi aduce aminte de cei care pe dc++ pun tampenia aia cu "daca esti de la FBI, nu intra ca-mi incalci nu stiu ce drepturi"...si mai si citeaza niste acte normative americane ...iti dai seama ce valoare au chestiile alea

Old 18-07-2008, 20:18   #114 (permalink)
Registered User

si eu am vrut sa cumpar o consola PS 2 de la mediadot ,si mi s-a spus ca nu mi s e pot returna banii inapoi in caz ca nu merge bine pe tv ul meu si vreau sa renunt la ea.

bulanika is offline    Reply With Quote
Old 18-07-2008, 20:56   #115 (permalink)
Registered User

Iris_'s Avatar

Ma bag si eu aiurea probabil... nu cunosc prea multe notiuni de drept si nici nu tin partea vreunui magazin dar:

" Consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv."

deci doar contractul la distanta, care inseamna " contract la distanta - contractul de furnizare de produse sau servicii incheiat intre un comerciant si un consumator, in cadrul unui sistem de vânzare organizat de catre comerciant, care utilizeaza in mod exclusiv, inainte si la incheierea acestui contract, una sau mai multe tehnici de comunicatie la distanta;"

unde comunicatie la distanta = "tehnica de comunicatie la distanta - orice mijloc ce poate fi utilizat pentru incheierea unui contract intre comerciant si consumator si care nu necesita prezenta fizica simultana a celor doua parti;"

Ceea ce rezulta ca nu poti denunta decat un contract facut pe net sau un contract unde nu sunt toate partile de fata... deci nu ala unde te duci tu si cumperi direct din magazin. E doar o parere, o posibila interpretare.

Iris_ is online now    Reply With Quote
Old 19-07-2008, 12:41   #116 (permalink)
Registered User

sellermn's Avatar

Quote:
Originally Posted by tristian View Post
sellermn tocmai asta e "problema" nu vei ramane cu vreun produs in stok din 2 motive :
1) in cazul unei returnari pe baza legii 130/2000 circuitul normal e sa returnezi si tu la randul tau produsul la importator iar de acolo se duce inapoi la producator , unde e testat de defecte , reambalat si revandut ca produs refurbished
Inteleg in baza carei legi un client care cumpara un produs de la un magazin online poate sa-l returneze in 10 zile FARA A INVOCA VREUN MOTIV.
Care e legea care imi permite mie sa returnez plasma de 100 milioane importatorului de la care am achizitionat-o, fara a invoca vreun motiv?

sellermn is offline    Reply With Quote
Old 19-07-2008, 22:17   #118 (permalink)
Registered User

N-ai înţeles, el întreabă cine-l obligă pe importator să accepte plasma înapoi, că pe magazin ştim cine-l obligă. Răspunsul e că nimeni, şi de asta magazinele fac spume, că sînt băgate la mijloc.

wirespot is offline    Reply With Quote
Old 20-07-2008, 01:21   #119 (permalink)

Dead Ghost's Avatar

Ah...mda, n-am fost atent. In cazul asta nu stiu. Dar nu e problema consumatorului, nu stiu cum sa va zic.

Old 21-07-2008, 17:53   #120 (permalink)
just passing...

Rover's Avatar

Quote:
Ma bag si eu aiurea probabil... nu cunosc prea multe notiuni de drept si nici nu tin partea vreunui magazin dar:

" Consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv."

deci doar contractul la distanta, care inseamna " contract la distanta - contractul de furnizare de produse sau servicii incheiat intre un comerciant si un consumator, in cadrul unui sistem de vânzare organizat de catre comerciant, care utilizeaza in mod exclusiv, inainte si la incheierea acestui contract, una sau mai multe tehnici de comunicatie la distanta;"

unde comunicatie la distanta = "tehnica de comunicatie la distanta - orice mijloc ce poate fi utilizat pentru incheierea unui contract intre comerciant si consumator si care nu necesita prezenta fizica simultana a celor doua parti;"

Ceea ce rezulta ca nu poti denunta decat un contract facut pe net sau un contract unde nu sunt toate partile de fata... deci nu ala unde te duci tu si cumperi direct din magazin. E doar o parere, o posibila interpretare.
Contractul se considera incheiat in momentul in care se realizeaza acordul de vointa, adica eu cumparator sunt de acord sa cumpar (adica fac comanda) iar tu vanzator esti de acord sa-mi vinzi (adica imi preiei comanda). Faptul ca eu ridic produsul de la magazin nu inseamna ca acel contract nu s-a incheiat la distanta, deoarece eu doar ridic produsul ca urmare a incheierii contractului, moment in care trec la etapa a doua, adica executarea contractului, ca urmare a incheierii lui.
In concluzie e diferenta intre a cumpara din magazin la modul ma duc in magazin si zic "dati-mi placa video X, uitati banii, multumesc frumos" si a face comanda pe net, a primi confirmarea ca produsul este pe stoc si a ma duce la magazin "buna ziua, am venit sa ridic placa video X pe care am comandat-o, uitati banii, multumesc frumos"

Advertisment
jocuri prin smsCumpără jocuri prin SMS

Rapid si sigur!
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Generalităţi > Valea Plângerii

Thread Tools

Posting Rules