Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Hardware > Periferice

Notices

Căutare produse PC Garage: Şterge căutarea

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 04-01-2006, 09:55   #1101 (permalink)
blu ray

novi's Avatar

Quote:
Originally Posted by Xelo
Ce spuneti de Samsung 930BF vs LG 1980Q ?
Iti recomand 1980Q!Am 1780Q si este superb!

novi is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 10:01   #1102 (permalink)
AWE
Registered User

AWE's Avatar

Quote:
Originally Posted by koroziv
lucrez in cad si e foarte nashpa pe tft
Dar ceilalti 99.99% din useri nu lucreaza in cad, asa ca pentru ei sunt irelevante dezavantajele de care zici, amintiti-va vremea - nu demult - in care se sustinea ca aparatele foto digitale nu au ce sa caute in domeniul fotografiei profesionale fiind depasite net de cele pe film, acum e invers si asa se va intampla cat de curand cu tft-urile! Haideti sa recunoastem, deja tft-urile se comporta bine in majoritatea aplicatiilor, inclusiv jocuri&stuff si e doar o chestiune de timp pana vor detrona crt-urile, poate mai putin in privinta pretului!

AWE is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 10:10   #1103 (permalink)

Respectivii refuza sa inteleaga ca asa cum sunt CRT-uri dedicate anumitor activitati (grafica profesionala, CAD, etc.) asa exista si TFT-uri dedicate acelorasi domenii. E drept ca un TFT 19" nu e prea potrivit pt. asa ceva, datorita rezolutiei native reduse.

Fenix is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 10:41   #1104 (permalink)
Registered User

Artanis n-o mai tine pe-a ta, ca nu stii despre ce vorbesti. Hai sa vedem cum e cu cei 99.99% care nu lucreaza in CAD.

Hmm, o parte sunt cinefili. LCD la filme este o porcarie absoluta. Mai foloseste si tu Gugal ala, mai citeste niste review-uri. Mai du-te prin magazine si uita-te la LCD-uri de 32" ce culori sterse au pe langa o plasma, sau un CRT. Deci la filme e oribil. Pt. un cinefil e strigator la cer. Daca tu nu vezi asemenea defecte nu inseamna ca nu sunt.

Mai departe, din cei 99.99% o mare parte sunt designeri, graficieni. Imi pare rau, ia test pattern-uri, pune-le pe un LCD si pune-le pe un CRT alaturi (cu conditia sa nu fie o porcarie de monitor, ci unul calibrat si fara defecte), si s-ar putea sa nu mai ai asa multe "impresii". Fa un gradient pe un LCD, si o sa plangi. Pune mana pe un tablet si deseneaza ceva, dupa care uita-te pe LCD, si-o sa te miri de ce sunt distante intre puncte, jaggied lines si alte minunatii.

Asa, hmm, din cei 99.99% foarte multi mai citesc una alta, si desi sunt multumiti ca se gandesc ca nu ii radiaza LCD-ul, se mira de ce le obosesc ochii la text... Ei bine, pt. ca e blurred pe majoritatea LCD-urilor de la clasa medie si cea de jos. Foarte putine via DVI afiseaza o calitate a textului echivalenta cu a unui CRT (eu chiar nu inteleg cum de se face ca un LCD care ia totul digital iese mai ieftin venind cu un simplu input VGA analog, mai ales ca ma gandesc ca necesita automat un convertor in plus). In fine, mai fost dat exemplul de mii de ori pana acum, in care se facea comparatie intre LCD/CRT la text (oare de ce a aparut Clear Type cum au aparut LCD-urile ???) ... Sper ca nu mai vrei Artanis din nou...

Deci ce mai ramane din cei 99.99%. Aaah, gamerii. Well, aici majoritatea sunt psihologic multumiti, ca deja sunt de 4ms (care real sunt de peste 16-20ms), dar se mira ca si cand fac scroll in pagini de web raman dare... No comment, daca lor le place monitor de 4ms insa cu un unghi de nu te uiti decat fix din fata... that's ok.

Prin urmare, intr-adevar ceilalti 99.99% din useri sunt foarte multumiti. Si Artanis, ma repet, daca tu nu vezi defectele nu inseamna ca nu sunt. Am facut un review odata la o plasma de 50", super profi scula, 25.000 Euro. Am fost 6 insi care ne-am jucat cu ea. 4 dintre ei visau cand se uitau la ea, numai cand se gandeau la pret si la specificatii si ridicau in slavi. Eu si cu inca un amic i-am gasit vre-o 10 bube pt. care am ajuns sa ma gandesc ca nici sa mi-l dea gratis si nu l-as lua (inexplicabil avea cateodata defecte de banding, dithering-ul intra cand ti-era lumea mai draga, mai un pic de oversharpening, tearing la greu). Si cu toate astea, el per total arata demential, se vedea totul sticla (mai ales sursele HD). Insa asta nu inseamna ca era ok. Cel putin nu pt. mine. Dar daca tu esti multumit si cu ceilalti 99.99% (din calculele mele n-a iesit deloc asa, dar fie ca voi), atunci sa fii sanatos. Dar daca vii cu explicatii tehnice, imi arati un review in care LCD bate CRT la fund, daca imi faci o proba, atunci poate te cred. Pana atunci, tot ce ai zis pt. mine sunt (vorba ta) "gogomanii".

O zi buna !

EDIT:
Quote:
Originally Posted by Artanis
Ei nu

Ce relevanta are interpolarea proasta sau latenta in CAD de ex. ? Dot pitch rezonabil chiar si latente decente s-au atins la LCD-urile de 20" si 1600x1200 rezolutie nativa. Contrast mic, defecte ? Glumesti sper...

Convergenta ??? Culori ??? Ma rog, nu insist, fiecare cu parerile sale...Latenta poate, irelevant insa pt. domeniile enumerate de tine.
Nu m-am putut abtine. Am vrut doar rapid sa iti dau un raspuns pe masura la ce ai afirmat asa rapid cu "glumesti sper". Cel mai bun LCD are maxim 1.000:1 contrast. Un CRT slab are 10.000:1. La dot pitch, nu stiu cum poti sa compari 0.22 cu 0.29, dar in fine, probabil ca nu stii care e diferenta. Cat despre latenta, mai e mult pana la un CRT la peste 100Hz. Defecte, cat cuprinde, incepand de la lampa careia nu ai ce sa-i faci, si arata (pardon de expresie) ca un fund mai ales daca editezi ceva pe negru, pixeli morti (si fara posibilitatea de a schimba), posibilitatea sa apara si alti pixeli morti... etc.. etc. Si gata, ca oricum o sa imi iei fiecare cuvant in parte care nu-ti place la analizat. Sper sa nu o faca nimeni, am scris repede si stressat de cat de buni sunt unii intr-un domeniu in care nu stiu mai nimic... Imi cer scuze anticipat...

Last edited by MonkY; 04-01-2006 at 10:57..

MonkY is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 10:54   #1105 (permalink)

Quote:
Dar daca vii cu explicatii tehnice, imi arati un review in care LCD bate CRT la fund
Pai arata-mi tu un review care firma viceversa si te cred.

Ce le place cinefililor nu stiu, si nu ma intereseaza. Pot spune ca pt. average users - care reprezinta majoritatea - chiar si pt. CAD users (unde vorbim de monitoare de 20" cu dot de .25) avantajele TFT-ului (pe conexiune DVI, evident) sunt clare.

Quote:
Cel mai bun LCD are maxim 1.000:1 contrast.
Zise cel mai mare expert in LCD-uri, worldwide. Chiar si 173P+ are 1500:1, dar nu ma astept sa ma crezi

Old 04-01-2006, 11:01   #1106 (permalink)
Banned

aaroman's Avatar

Daca tot e sa se faca comparatie cu TFTurile low end, vreau o comparatie cu CRTurile low end
Hai mai, ca la geometrie/convergenta iau bataie CRTurile alea de nu se vad

aaroman is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 11:04   #1107 (permalink)

Pt. ca e imposibil ca nici macar teoretic un CRT sa poata ajunga un TFT la capitolele astea. Dar ce sa te faci cu "expertii" astia...

Old 04-01-2006, 11:15   #1108 (permalink)
AWE
Registered User

AWE's Avatar

Quote:
Originally Posted by MonkY
Eu si cu inca un amic i-am gasit vre-o 10 bube pt. care am ajuns sa ma gandesc ca nici sa mi-l dea gratis si nu l-as lua
No offense, dar glumesti, nu? As fi curios la ce te uiti tu la un film incat sa fii multumit daca o plasma de 25.000 EUR nu e suficient de buna pt tine?

Inteleg ca multi sunt inca fani CRT si inca mai au motive sa fie, dar nu inseamna ca TFT-urile sunt chiar asa varza...
Btw, pe monitorul meu actual nu am observat nici un blur la text (FujitsuSiemens W19-1), si e perfect comparabil cu un CRT bun, in schimb mai am un Acer AL1715 care in privinta asta e dezastru, mai conteaza si modelul/pretul platit!

Later:
Quote:
Originally Posted by MonkY
pixeli morti (si fara posibilitatea de a schimba), posibilitatea sa apara si alti pixeli morti
Pixeli morti din fabrica-da, pe parcurs-nu! Doh...

Old 04-01-2006, 11:20   #1109 (permalink)

Nu stiu ce o sa faca fanii astia CRT profi, cand tocmai EIZO (daca nu ma insel) a renuntat la a mai produce asa ceva...

Old 04-01-2006, 11:22   #1110 (permalink)
Registered User

Uite ti-am facut cateva "screenshot"-uri Artanis, ca sa ai la ce sa reflectezi. Revin cu mai multe... Poate imi spui si mie cine bate in toate testele alea ???
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	CRTvsLCD_ghosting.jpg
Views:	174
Size:	935.9 KB
ID:	73576   Click image for larger version

Name:	CRTvsLCD_reaction.jpg
Views:	150
Size:	370.6 KB
ID:	73577  

Old 04-01-2006, 11:31   #1111 (permalink)

Vezi daca citesti pe diagonala ? Stiam screen-urile alea.
Urasc sa ma citez:
Quote:
Originally Posted by Artanis
Latenta poate, irelevant insa pt. domeniile enumerate de tine.
Insa, nu toate jocurile se vad rau, din cate am auzit de la RPG hardcore gamers (doar un exemplu), LCD-urile sunt alegerea evidenta. Nu stiu cine mai joaca jocuri in genul celor din screen-urile tale (DOS textbased ?)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	post-6-1127598966.jpg
Views:	176
Size:	132.3 KB
ID:	73579  

Old 04-01-2006, 11:47   #1112 (permalink)
Registered User

Mda, scuze Artanis, e clar ca la tine orice argument nu are nici-o sansa. Ai dreptate, nu mai citeste nimeni text, nu se mai uita la o animatie, nimic... OK, you win. Dar mi se pare patetic sa ajungi sa dai poze de prin casa, fara nici-o relevanta. Sa-mi pun si eu poze cu plasma hd sa vedem cine bate ? Am zis mai sus, dar n-am rezistat. De data asta insa ma opresc. Sorry...

Old 04-01-2006, 12:04   #1113 (permalink)

Mai relevant decat ca nu ai stiut ce contrast au cele mai bune LCD-uri, cum apari pixelii morti, cat e dot-ul cel mai mic la acestea, ca geometria si convergenta LCD-urilor e net superioara, ce poate fi ? Poza am postat-o ca fapt divers, sa-ti arat cam ce se joaca acum, nu screen-uri cu jocuri capabile sa ruleze pe orice telefon mobil. Hint: LCD-urile au geometrie prefecta, in vreme ce oricat ai "tweakui" un CRT nu ajungi la asta.
2 minusuri ale LCD-urilor ai punctat, si sunt ahicunoscute: latenta (care se imbunataseste intr-un ritm alert) si rezolutia nativa fixa (irelevanta pt. multe domenii).

Old 04-01-2006, 12:20   #1114 (permalink)
Xilent Member

Xelo's Avatar

Bai frate, terminati-va dracu odata cu astea. Luati-va de mana si deschideti-va thread separat CRT vs LCD.

Hai sa revenim la cursul normal al topicului. Novi, faptul ca tu spui ca 1780Q "e superb" nu ma incalzeste nicicum. Vreau ceva argumente pentru toate aspectele celor doua monitoare, din partea celor care detin unul din ele, precum si din partea celor care au sansa sa le compare.930BF detine avantajul pretului si e arhicunoscut datorita numeroaselor review-uri. 1980Q are un design bestial, insa are cu mult mai putin review-uri si timp de raspuns mai mare.

Astept alte pareri...

Xelo is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 13:10   #1115 (permalink)
AWE
Registered User

AWE's Avatar

Quote:
Originally Posted by Xelo
Bai frate, terminati-va dracu odata cu astea. Luati-va de mana si deschideti-va thread separat CRT vs LCD.
Pai deschide tu unul si invita lumea!

ontopic: Am vazut ce poate LG-ul ala, in afara design-ului care intr-adevar e super in rest e poate putin peste medie, nu prea exceleaza la nimic ori design-ul nu e criteriul no1 cand iti iei LCD...Nu e rau dar nu la cat costa, si in nici un caz nu vad pentru ce as plati extra pentru faptul ca display-ul se poate indoi inspre spate!?! Oricum in jocuri e ok, contrast/luminozitate average, culori frumoase...

Old 04-01-2006, 13:27   #1116 (permalink)
Registered User

Monky, te lupti cu morile de vant; din pacate datorita acestor "experti" multi utilizatori vor fii dezamagiti de alegerea facuta; personal ma asteptam la mai mult de la un tft de peste 16 bulioane....parerea mea "proprie si personala", este ca tft-urile inca nu-si merita banii, mai au mult de mancat pana acolo; la cel mai performant tft tot exista ghosting; si aici ma refer la jocuri unde asta conteaza, unde trebuie sa reactionezi la fiecare miscare de pixel....nu sa arunc o grenada si sa lase o dara de cometa pe ecran, este ridicol; tft-ul are doar cateva atuuri: spatiu, consum (sa mai bage "expertii" aici), dar are mult prea multe minusuri, (ghosting/contrast/culori/unghiuri vizibilitate/fiabilitate) pt banii pe care ii dai pe el; eu spun doar ce am observat la 930 al meu si alte 10-15 modele pe care am apucat sa le testez.....cine a butonat serios la viata lui pe crt si are pretentii va observa imediat neajunsurile unui tft

koroziv is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 13:52   #1117 (permalink)
Registered User

Coza's Avatar

Quote:
Originally Posted by koroziv
nu sa arunc o grenada si sa lase o dara de cometa pe ecran,
Amice, ce petarda de LCD ai de lasa asa dare ! Recunosc ca nu exista so far un LCD perfect echilibrat, dar pana la ce povesteti tu e cale lunga. Eu am un modest 913N si nu am experimentat deloc ce spui tu. Bafta.

Coza is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 14:11   #1118 (permalink)
Alexei

Pai un LCD mai necesita si o calibrare pt. a minimiza ghostingul si a obtine o paleta de culori buna, daca-l scoti din cutie si-l pui la lucru, sau il vezi intr-un raft in magazin si te dezamageste, este cu totul alta poveste...La un singur aspect il vad mai slab decat CRT-ul si este mai putin subiectiv, negrul care nu este cu adevarat negru, dar pe langa avantaje, pot trai si cu asta.

Stukov is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2006, 14:11   #1119 (permalink)
Registered User

930bf, si am testat mai multe exemplare, toate la fel; nici 913n nu-i mai breaz, sunt convins desi nu am testat in joc 913n an facut ceva teste si pe un astfel de model, si nu se comporta in nici un caz mai bine, poate mai rau sau la fel; vb de cs-source in rezolutie nativa (1280*1024@60Hz) cu absolut toate detaliile la maxim (am incercat si alte rezolutii/setari fara nici o schimbare)

Old 04-01-2006, 14:14   #1120 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Stukov
Pai un LCD mai necesita si o minima calibrare pt. a minimiza ghostingul si a obtine o paleta de culori buna, daca-l scoti din cutie si-l pui la lucru, sau il vezi intr-un raft la magazin si te dezamageste, este cu totul alta poveste...Un singur lucru il vad mai slab decat la CRT si este mai putin subiectiv, negrul care nu este cu adevarat negru.
l-am calibrat de mi-au iesit ochii din cap.....si "a minimaliza" = a fii mai putin vizil in cazul asta, deci ghostingul nu dispare sau se diminueaza, e doar mai greu vizibil

sunt constient si simt din plin avantajele unui lcd, stau intr-o garsoniera si am 2 pc-uri, deci iti dai seama de ce spatiu dispun....

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > Hardware > Periferice

Thread Tools

Posting Rules