Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Hardware > Articole şi Teste

Notices

Căutare produse PC Garage: Şterge căutarea

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 11-02-2008, 21:49   #1 (permalink)
ebh
finest Earl Grey blend

ebh's Avatar

Asus hd3650 - prime impresii

In seara asta am intrat in posesia unui exemplar Asus EAH3650, varianta standard - frecvente 725/800.

Ce m-a impresionat in mod placut in prima faza a fost ca vine cu adaptor hdmi, ceea ce nu pot spune despre multe modele mai scumpe (din seria 3800) de la alti producatori. Cutia este, in stilul caracteristic asus, gigantica... placa fiind in schimb surprinzator de mica (este mai scurta decat un 7300gt).

Cooler-ul "Glaciator" din pacate face ca placa sa ocupe doua sloturi si, desi este destul de silentios, reuseste sa fie cea mai galagioasa componenta din unitatea mea (este sensibil mai silentios decat un Zalman vf700). Temepratura la care sta placa video este oarecum ciudata si anume 35 de grade in idle (in conditiile in care frecventa gpu-lui, raportata de catalyst, fiind 110MHz) si aprox 45 in full load.

Driverele care vin cu placa, o versiune "branded" asus, sunt infecte. Nu numai ca se blocheaza si/sau iese din catalyst din cand in cand, dar aproape toate setarile sunt pe calitate minima.

Singurul program de test folosit a fost 3dmark 06, platforma de testare fiind compusa din c2d @ 3.6GHz si 2Gb ddr2 pe o placa cu chipset p35.

Ca performanta la frecvente stock placa se situeaza un pic peste un 7600gt, obtinand un scor de aproape 4800 la setari de calitate medie, cu mipmap detail pe maxim (setari standard) - mentionez ca aveam in sistem o supa de drivere, fiind prima data instalat driver-ul asus peste driverele vechi nvidia (dezinstalate din control panel), iar mai apoi instalat un catalyst 8.1 curat peste.

Partea cea mai placuta a fost, bineinteles, overclocking-ul. GPU-ul am reusit sa il urc pana la maximul permis de ati overdrive (920MHz) - mai sus de atat voi incerca atunci cand apare o versiune noua de ati tool sau rivatuner care sa suporte seria 3600 - iar memoriile au mers pana la 1040MHz, scorul obtinut in aceste conditii fiind de aproape 6000.

Cresterea performantei este mult mai dependenta de frecventa procesorului decat de cea a memoriilor, din ceea ce am observat.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	3dmark max oc.JPG
Views:	277
Size:	214.0 KB
ID:	308466  Click image for larger version

Name:	3dmark 3.6ghz.JPG
Views:	166
Size:	52.1 KB
ID:	308467  

Last edited by ebh; 11-02-2008 at 22:14.

ebh is offline    Reply With Quote
Old 11-02-2008, 22:01   #2 (permalink)
2che

Hadrian's Avatar

Quote:
Originally Posted by ebh View Post
Partea cea mai placut a fost, bineinteles, overclocking-ul. GPU-ul am reusit sa il urc pana la maximul permis de ati overdrive (920MHz) - mai sus de atat voi incerca atunci cand apare o versiune noua de ati tool sau rivatuner care sa suporte seria 3600 -
Incearca AtiTool 0.27 beta4.
Oricum,bench-uri din fear,crysis,etc sunt mai relevante.
Quote:
Ce m-a impresionat in mod placut in prima faza a fost ca vine cu adaptor hdmi, ceea ce nu pot spune despre multe modele mai scumpe (din seria 3800) de la alti producatori.
Primele revizii de 2600pro au fost la fel,cu adaptor.Eu,spre exemplu,am o revizie mai noua,cu mufa hdmi pe langa d-sub si dvi.Asta cred ca ar fi fost mai utila,decat un adaptor.
1st Rig:AMD X2 3800+ @2.35Ghz,TDP 65W,AM2,Foxconn Via K8M890M2MA-KRS2H,2*1GB Ddr800@940Mhz@2.01V Kingmax Mars KLDD4,Seagate 3500830AS 500Gb S-ata II /8Mb,Dvd-Wr Asus 1814BL,Powerlink 550W on Ups Apollo400VA,Horizon H-7005L,BenQ X530 Wireless,/Sony-Ericsson T65/Nokia 6680 // 2nd Rig: Discovery ZP Noblesse:Intel Celeron 1.5Ghz,Intel Extreme(ly slow) Graphics2@32Mb,Hdd60Gb,512DDR,Dvd-Wr

Hadrian is offline    Reply With Quote
Old 11-02-2008, 22:07   #3 (permalink)
ebh
finest Earl Grey blend

ebh's Avatar

N-am crysis, fear, etc... si nici nu o sa imi bag

Multe placi din seria hd3800 vin fara acel adaptor - la astea ma refeream. E normal ca cele din seria 2000 veneau cam toate la inceput, pentru ca era nou implementat si nu aveau cum sa promoveze aceasta facilitate daca veneau fara.

Old 11-02-2008, 22:13   #4 (permalink)
2che

Hadrian's Avatar

Era totusi interesant un test cu crysis 1024 all medium si no AA.De asemenea sunt curios cum se comporta hd 3000 cu AA activat.Pe seria hd 2000 sunt destule probleme inca.
1st Rig:AMD X2 3800+ @2.35Ghz,TDP 65W,AM2,Foxconn Via K8M890M2MA-KRS2H,2*1GB Ddr800@940Mhz@2.01V Kingmax Mars KLDD4,Seagate 3500830AS 500Gb S-ata II /8Mb,Dvd-Wr Asus 1814BL,Powerlink 550W on Ups Apollo400VA,Horizon H-7005L,BenQ X530 Wireless,/Sony-Ericsson T65/Nokia 6680 // 2nd Rig: Discovery ZP Noblesse:Intel Celeron 1.5Ghz,Intel Extreme(ly slow) Graphics2@32Mb,Hdd60Gb,512DDR,Dvd-Wr

Hadrian is offline    Reply With Quote
Old 11-02-2008, 22:29   #5 (permalink)
Registered User

Poti incerca overclocking-ul cu Asus SmartDoctor:
Download de aici:
http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/vga...martDoc509.zip
Sau aici:
http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/vga...martDoc509.zip
Daca incerci Asus SmartDoctor, te rog sa-mi spui daca viteza cooler-ului poate fi controlat cu SmartDoctor?

csgabe is offline    Reply With Quote
Old 11-02-2008, 23:45   #6 (permalink)
Registered User

andy2007's Avatar

Salut.Interesant thread,felicitari.Chiar asteptam ca cineva sa posteze niste rezultate cu noul HD3650.Din ce vazusem eu pe net(nu mai stiu site-urile) placa asta dadea niste rezultate mai bune ca 8600GT de la nVidia
Acum din ce am citit la tine mi-am dar seama ca e putin mai slaba,dar sa vedem totusi niste scoruri in jocuri,nu in 3dmark06.
Cel mai mult ma impresioneaza scorul default:47xx(nu mai stiu cat era).E mai mare decat la mine,eu scot cam 46xx,dar pe un sistem mai "slab".
Inca ceva noile drivere de la ati (adik catalyst 8.1)sunt o mizerie.Cand le-am instalat pe "curat" tot mi-au facut figuri,nu ca acum nu ar mai face.
Zic totusi sa instalezi pe curat Catalyst 7.11.Am inteles ca e mai stabil chiar daca e mai vechi.
In final eu astept rezultatele din jocuri
Bafta
"Pe 13 septembrie 1996, la 04:03 am, Tupac Shakur a fost declarat mort" - R.I.P.

andy2007 is offline    Reply With Quote
Old 12-02-2008, 00:25   #7 (permalink)
Registered User

pruny's Avatar

In Crysis scoate cat 8600gt Sonic pe default, 36fps setarii medii 1024*768. Mai duce si OC.
In alte jocuri am vazut diferente.
http://www.overclock3d.net/reviews.p..._pcs_edition/5

pruny is offline    Reply With Quote
Old 12-02-2008, 10:06   #8 (permalink)
Registered User

ghe0's Avatar

crysis aici: http://forum.softpedia.com/index.php...&#entry4071058
--------------------
Editare ulterioară
--------------------
Quote:
Originally Posted by pruny View Post
In Crysis scoate cat 8600gt Sonic pe default, 36fps setarii medii 1024*768. Mai duce si OC.
In alte jocuri am vazut diferente.
http://www.overclock3d.net/reviews.p..._pcs_edition/5
articolul e de tot kktul , uita-te la Overclock, mare nesimtit ala care a facut articolul.

ebh a dus placa la 920/2080 si cel care a facut articolul spune ca la core merge +50mhz (real este >200mhz) iar la mem. acelasi lucru.

Last edited by ghe0; 12-02-2008 at 10:09. Reason: Automerged Doublepost

ghe0 is offline    Reply With Quote
Old 12-02-2008, 10:19   #9 (permalink)
ebh
finest Earl Grey blend

ebh's Avatar

Din ce am vazut eu in thread-ul de pe softpedia, atunci cand a overclockat placa se vede o limitare din partea procesorului.

Desi cu frecv. default obtine un scor mai mare in 3dmark decat mine (diferenta este cel mai probabil cauzata de supa mea de drivere), atunci cand a urcat-o in 945 cu 2000 a obtinut acelasi scor pe care eu il obtin cu 920/1600.

Concluzia e ca s-ar putea ca rezultatele din jocuri, postate acolo, cu frecventele placii la valori mai mari (oc), sa poata fi imbunatatine cu un cpu mai bun.

Nu cred ca merge 3650 cu catalyst 7.11 - e mult mai vechi.

Old 12-02-2008, 10:27   #10 (permalink)
Registered User

ghe0's Avatar

Quote:
Din ce am vazut eu in thread-ul de pe softpedia, atunci cand a overclockat placa se vede o limitare din partea procesorului.

Desi cu frecv. default obtine un scor mai mare in 3dmark decat mine (diferenta este cel mai probabil cauzata de supa mea de drivere), atunci cand a urcat-o in 945 cu 2000 a obtinut acelasi scor pe care eu il obtin cu 920/1600.

Concluzia e ca s-ar putea ca rezultatele din jocuri, postate acolo, cu frecventele placii la valori mai mari (oc), sa poata fi imbunatatine cu un cpu mai bun.

Nu cred ca merge 3650 cu catalyst 7.11 - e mult mai vechi.
tu ce drivere ai folosit?

Old 12-02-2008, 10:29   #11 (permalink)
Registered User

pruny's Avatar

Quote:
articolul e de tot kktul , uita-te la Overclock, mare nesimtit ala care a facut articolul.
ebh a dus placa la 920/2080 si cel care a facut articolul spune ca la core merge +50mhz (real este >200mhz) iar la mem. acelasi lucru.
Acolo era un Powercolor de 512mb si cu OC din fabrica, avea deja 800mhz la gpu.
Nu cred ca toate variantele se oc la fel.

pruny is offline    Reply With Quote
Old 12-02-2008, 11:22   #12 (permalink)
ebh
finest Earl Grey blend

ebh's Avatar

Quote:
Originally Posted by ghe0 View Post
tu ce drivere ai folosit?
Catalyst 8.1, nu driverele care vin cu placa (am scris si in primul post).

Cu cele asus obtineam scor mai mare in 3dmark daca le lasam asa cum au venit (erau setate pe calitate minima).

Old 12-02-2008, 11:52   #13 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by csgabe View Post
Poti incerca overclocking-ul cu Asus SmartDoctor:
Daca incerci Asus SmartDoctor, te rog sa-mi spui daca viteza cooler-ului poate fi controlat cu SmartDoctor?
Da, se poate, si pe manual si automat. In schimb am avut conflict major cu driverii video.

oldshooterman is online now    Reply With Quote
Old 12-02-2008, 15:18   #14 (permalink)
Registered User

ghe0's Avatar

Quote:
Catalyst 8.1, nu driverele care vin cu placa (am scris si in primul post).

Cu cele asus obtineam scor mai mare in 3dmark daca le lasam asa cum au venit (erau setate pe calitate minima).
nu cred ca e relevant scorul din 3dmark 06, 3650 scote in jocuri cat 8600GT, iar 8600GT scoate mult peste 3650 in 3dmark06.

Old 13-02-2008, 00:59   #15 (permalink)
Registered User

Croocodillul's Avatar

Mai sa fie...multul ala cam cat ar fi?...1000 de pct maxim?

Croocodillul is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 09:42   #16 (permalink)
ebh
finest Earl Grey blend

ebh's Avatar

M-am jucat un pic cu ati tool 0.27 beta 4 si am ajuns la aceleasi frecvente ca ghe0 pana la urma (banuiesc ca el e cel care a scris review pe softpedia): 945/1008MHz. Mi se pare ciudat ca la frecventa mai mare la memorii imi da artefacte in ati tool si se blocheaza, in timp ce daca setez cu overdrive 1040 merge fara nici o problema si in jocuri si in 3dmark.

La memorii sunt sigur ca motivul pentru care nu urca mai sus este racirea. Cu niste radiatoare cred ca as putea obtine frecvente mai mari - nasol e ca in jurul memoriilor sunt niste rezistente care din cate se pare sunt un pic mai inalte decat memoriile, fapt pentru care radiatoarele normale de gddr nu fac contact cu memoriile - deci fac mai mult rau decat bine.

Old 28-03-2008, 00:18   #17 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by oldshooterman View Post
Da, se poate, si pe manual si automat. In schimb am avut conflict major cu driverii video.
Am si eu un asus hd3650 si nu reusesc sa setez viteza ventilatorului nici au asus smartdoctor. La sectiunea Fancontrol modul manual nu ma lasa sa il utilizez si nici la enable smart cooling nu ma lasa sa bifez ca sa fie activat. Am pus driverele si utilitatile exact cum sunt pe cd-ul original si nimica. Tie cum iti merge setatea ventilatorului placii video? Mersi

Dani_alin is offline    Reply With Quote
Old 03-04-2008, 01:01   #18 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Dani_alin View Post
Am si eu un asus hd3650 si nu reusesc sa setez viteza ventilatorului nici au asus smartdoctor. La sectiunea Fancontrol modul manual nu ma lasa sa il utilizez si nici la enable smart cooling nu ma lasa sa bifez ca sa fie activat. Am pus driverele si utilitatile exact cum sunt pe cd-ul original si nimica. Tie cum iti merge setatea ventilatorului placii video? Mersi
Salve,
Cu aceeasi problema m-am confruntat si eu si nu am gasit o solutie software. Enervant e faptul ca fan-ul merge cam "blana" fara a avea un scop real. Asa ca l-am deconectat frumusel si l-am alimentat de pe placa de baza, care are un fan control rezonabil. Temperaturile au urcat un pic, 40 idle, 53 load fata de 38/50(cred, nu mai stiu exact cat erau) cu fanu la max.
Asa ca toate bune, dar nu fara un pic de manareala.

PS: Daca reuseste cineva sa modifice in alt fel turatia fan-ului, va rog descrieti cum ati reusit. Tineti cont ca e vorba de Asus HD3650 vanilla, nu TOP. S-ar putea la TOP sa mearga...

WarlordBA is offline    Reply With Quote
Old 20-06-2008, 19:50   #19 (permalink)
Registered User

Nu merge nici la versiunea TOP, eu tocmai am achizitionat un EAH3650 TOP, si am si niste probleme cu calculatorul, mi se blocheaza in jocuri, si imi da ceva eroare cu infinite loop, ceva de genul... Am incercat si eu sa reglez viteza coolerului cu Asus Smart Doctor, dar nu pot ca sa activez nici Manual Mode nici Smart Cooling...

Si sa va mai zic ca la mine temperatura la idle este de 46 de grade, iar cand intru in ceva joc, imi urca peste 65 de grade, si apoi mi se blocheaza calculatorul si se restarteaza...

Oricum nu cred ca este placa video de vina, deoarece inainte de asta, aveam un 7300GT cu care aveam exact aceeasi problema, cu infinite loop error.

doruaka47 is offline    Reply With Quote
Advertisment
Devino un pirat, un mare lider al Oceanului!
Reply

Computer Games Forum > Tech > Hardware > Articole şi Teste

Thread Tools

Posting Rules