Eu nu l-am comparat cu Diablo2 findca Dungeon Siege se vrea un rpg in adevaratul sens al cuvantului, nu un "hack & slash" ca Diablo2, vorba lu' Vaipa. Diferentele dintre jocurile rpg "adevarate" si Diablo sunt destul de multe nu despre Diablo2 vb acum. Eu am jucat acu cateva luni Planescape: Torment, l-am terminat de cateva ori si m-i s-a parut un joc extraordinar prin idee, povestea sa, prin felul in care erau realizate personajele, psihologia acestora si ultima, da nu cea din urma, senzatia ce iti este creata atunci cand joci. Planescape nu este un joc bazat pe actiune, in care lupta sa predomine, ci un joc care traieste prin poveste, prin sentimentele pe care i le induce jucatorului. Predecesorul sau, Baldur's Gate, desi mai putin liniar, mai complex ca stil de joc, care se desfasoara intr-un tinut cu o intindere mai mare decat Planescape, cu mai mult dialog dar cu o poveste si o conceptie nu atat de deosebita precum Planescapenu nu este tot atat de imersiv precum acesta, si la un moment dat, pt mine a devenit plictisitor. Acest lucruri, care pt unii nu sunt asa de importante ( povestea, precum si creearea unei lumi deosebite, in care jucatorul sa poata patrunde cu usurinta, o lume imersiva si complexa ), au, dupa parerea mea, cel mai importante rol in creearea unui RPG de succes. Bineinteles ca acestora l-i se adauga originalitatea si inovatia. Sa nu credeti ca m-am abatut de la subiect. Am dat exemplu aceste doua jocuri, fiindca mie m-i se par 2 dintre cele mai reprezentative si bine realizate jocuri din aceasta categorie si pentru a face clar pentru toti tipul de jocuri cu care se face comparatia. Intorcandu-ma la Dungeon Siege, dupa mai multa documentare, mi-am dat seama ca jocul acesta, in conceptia actuala, prezinta toate caracteristicile pentru a deveni un adevarat hit, un adevarat concurent pentru jocurile scoase de una dintre cele mai bune, daca nu cea mai buna casa de jocuri RPG din lume ( Black Isle ). Jocul are ingredientele pe care le-am subliniat mai sus:
1 - Povestea: Cei care au citit unele articole din revistele de specialitate de la noi, o cunosc in mare parte. Ea in sine, se poate compara ca complexitate cu cea din Baldur's Gate. Nu extraordinara dar nici proasta.
2 - Lumea complexa. Grafica Full 3D a jocului, faptul ca nu exista timpi de incarcare intre diferitele parti ale spatiului de desfasurare al jocului, un engine grafic performant care tine cont de legile fizicii, atentia pentru detaliu si marea diversitate a vietuitoarelor acestui spatiu virtual, fac Dungeon Siege sa aiba una dintre cele mai bine realizate si imersive lumi care exista in vreun joc PC. Ei bine, nu exista inca da este in curs "facere".
3 - Originalitatea si inovatia - Inovatiile si lucrurile originale pe care le aduce Dungeon Siege sunt destul de multe la numar: grafica ( este primul RPG de acest gen cu grafica full 3d, asta daca apare inaintea lui Pool of Radiance ), numarul mare de personaje care pot alcatui party-ul, introducerea carausilor, lumea libera de timpii de incarcare, etc. Sistemul de lupta se pare ca va fi deosebit fata de ce am vazut pana acum intr-un rpg, dar nu am gasit destul de multe lucruri spuse despre el.
Dupa tate aceste lucruri insirate aici, parerea mea este ca DS va fi un joc pe cinste care se va dovedi un concurent al BG2-ului, etc. Totodata o comparatie intre el si Diablo nu m-i se pare necesara, din motivele insirate mai sus, asta daca producatorii vor axa jocul pe questuri, dezvoltare a personajelor, etc, si nu numai pe partea de lupta. Dar schimbari din acestea am mai vazut noi ( WARCRAFT III ). Le multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca tot ce am scris, eu am incercat sa fiu cat mai scurt

) si va astept nerabdare parerile.
What does not kill u, makes u stronger...
What does kill u... is pmk
------------------
pmk