![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2006 Location: Constanta | Dilema: grosimea stratului de Arctic Silver 5
Ii rog pe cei care au folosit deja Arctic Silver 5 si au experienta sa ma lamureasca: Dupa indelungi cautari, am reusit sa gasesc Arctic Silver 5 (ironic, chiar a doua zi dupa ce am montat un AC Freezer 7 Pro cu pasta originala ) si ma gasesc in fata unei dileme: 1. Cata pasta AS 5 sa pun pe procesor? Intreb pt ca, la instructiunile de pe site-ul Arctic Silver (http://www.arcticsilver.com/arctic_s...structions.htm) ei recomanda o cantitate aproape infima, de marimea unui bob de orez ceva mai mare, pusa pe centrul capacului metalic de la P4 si care se va intinde singura la presiune, in timp ce pe "talpa" de cupru de la Freezer 7 era o cantitate mult mai "generoasa", ce acoperea toata talpa si avea si o grosime apreciabila, de circa 0,5 mm cred, deci cu mult mai mult decat la Arctic Silver. Stiu ca ambele extreme sunt nerecomandate: prea multa pasta o sa curga pe langa iar prea putina e si mai periculos. 2. Am vazut de asemeni ca unii recomanda sa pui pasta pe centru si sa o intinzi singur pe procesor, in timp ce altii spun sa o lasi pe centru si sa se intinda singura la presiunea coolerului. Care e metoda? Multumesc. Cu stima. | ||
|
| | #2 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Mar 2000 Location: Alba Iulia | Quote:
__________________ | C2D E8400 | DFI P965-S | 2x1GB Crucial Balistix DDR2 1066| WD6400AAKS | Sapphire HD3870 | 2 x Pioneer DVR-212BK | SAMSUNG 940BF | | ||
|
| | #3 (permalink) | ||
| Quote:
![]() Unii pun un bob mic pe mijloc care este întins prin presiunea exercitată de talpa heatsink-ului, alţii o întind uniform pe tot heat spreader-ul într-o peliculă subţire. Singura constantă e ca stratul rezultat să fie extrem de subţire, mai subţire decât o foiţă de ţigară pentru că singurul scop al pastei este de a acoperi găurile microscopice din material pentru un contact mai bun.
__________________ ...un fleac... m-au ciuruit... | |||
|
| | #4 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2006 Location: Constanta |
Multumesc. Asta era a doua dilema, cei de la AS spun ca se va intinde singura, pe o suprafata circulara ce acopera procesorul. La AC Freezer era o cantitate mult mai mare, e drept si mult mai "solida", deci cu posibilitati de curgere probabil mai mici. Ma gandesc la spatiul dintre talpa coolerului si procesor; nu am nici cea mai mica idee de marimea lui. Teoretic, daca nu ar fi pasta, cele doua suprafete ar veni in contact? Pt ca, daca da, atunci se justifica acea cantitate infima de pasta. | ||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
In cazul procesoarelor cu pastila la vedere (AthlonXP) cel mai bine e sa pui un strat cat mai subtire si uniform pe toata suprafata de contact. Daca ai procesor cu IHS (Integrated Heat Spreader) e bine sa aplici doar in zona centrala si sa lasi presiunea sa o intinda - asta pentru ca pastila e in zona centrala si se pare ca in cazul asta eficienta e mai mare in acest fel. Eu personal pun cam jumatate de picatura dupa care o intind nitel in zona centrala, cam 1x1 centimetri, mi se pare cea mai buna varianta dupa mai multe teste...
__________________ Arguing on the internet is like running in the special olympics - even if you win, you're still retarded. God must like stupid people very much, that's why He keeps making so many of them... | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jan 2002 Location: Bucuresti |
Tu pui putin de tot si intinzi. Eu intind asa, iau o punga de plastic, din ala subtire si transparent, bag un deget in punga si intind usor de tot. O sa se rupa punga ca o intinzi foarte bine. Dar face doar o gaura. Si bagi degetul in alta parte a pungii. Mie asa mi se pare ca am cel mai mult control asupra intinderii.
| ||
|
| | #7 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2006 Location: Constanta | Quote:
Poti te rog sa detaliezi volumul unei jumatati de picatura; se apropie de dimensiunea pe care o prezinta ei pe site:http://www.arcticsilver.com/arctic_s...structions.htm | ||
|
| | #8 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2006 Location: Constanta | Quote:
Lucrurile devin din ce in ce mai clare, multumesc tuturor pt sprijinul prompt. Mai stau nitel sa termin niste treburi si ma apuc; si apropos, presupun ca nu e nici o problema daca schimb si pasta la radiatorul placii de baza, daca tot ma apuc de desfacut pe acolo? O ultima intrebare, va rog sa nu ma injurati: In momentul de fata am 35 grade la 700 RPM in idle si 40 cu 1000 RPM in full, cu AC Freezer 7 Pro si pasta originala. Credeti ca merita realmente sa schimb pasta originala cu AS 5 (pe care deja am cumparat-o)? Sa ma astept la schimbari spectaculoase? Cu stima. | ||
|
| | #10 (permalink) | ||
|
Eu stiam ca este toxica pasta ptr procesor. Nu mai stiu unde citesem ca nu era recomandat contactul cu pielea.....oricum nu mai stiu ce marca era. Normal ca trebuie sa pui putin si nu o tona cum fac unii. Ideea pastei este sa intre in micile cavitati unde nu face contact coolerul pe heat spreader. Daca pui prea mult poati sa ai chiar temperaturi mai mari.
__________________ A Jedi's strength flows from the force | |||
|
| | #11 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Mar 2000 Location: Alba Iulia | Quote:
. Oricum daca te speli bine cu apa si sapun si nu pui mana la ochi sau in gura atata timp cat ai pasta pe mana nu este nici o problema.
__________________ | C2D E8400 | DFI P965-S | 2x1GB Crucial Balistix DDR2 1066| WD6400AAKS | Sapphire HD3870 | 2 x Pioneer DVR-212BK | SAMSUNG 940BF | | ||
|
| | #12 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ Arguing on the internet is like running in the special olympics - even if you win, you're still retarded. God must like stupid people very much, that's why He keeps making so many of them... | |||
|
| | #14 (permalink) | ||
|
Asa este, se mai intinde si singur, la presiunea coolerului.
|
| | #15 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2006 Location: Constanta |
Va cer din nou parerea: Actualmente pe cooler (montat duminica) este pasta originala MX-1 si, conform unor opinii, valorile de temp sunt bune, mai ales ca si aceasta are de-abia vreo 48 de ore. Merita balamucul sa ma apuc sa o schimb acum? Ma pot astepta la schimbari spectaculoase? Ma gandesc ca, AS % fiind 99% argint, pot sa o mai pastrez o perioada fara sa se piarda din proprietati. Cu stima. | ||
|
| | #16 (permalink) | ||
|
Io zic să stai cuminte. ![]() Iaca ce spune AC despre MX-1: Quote:
__________________ ...un fleac... m-au ciuruit... | |||
|
| | #19 (permalink) | ||
|
Pasta are doua roluri: 1. Sa inlature aerul dintre suprafetele de contact (astupa porii si denivelarile datorate prelucrarii). 2. Impiedica oxidarea suprafetei de contact. Ca e mai multa pasta nu e atat de important. Important este sa nu va cada fire de par, matreata sau saliva in ea. Utilizarea degetului pentru intinderea pastei nu este recomandata deoarece grasimea de pe el este si ea, ca si aerul un bun izolator termic. Coolerul se asaza in pozitie orizontala si se evita miscarea lui. Cu o mana se asaza coolerul si se tine fix iar cu celalta mana (sau cu picioarele) se fixeaza clemele. Dupa fixare e bine ca procesorul sa fie stresat termic cateva ore ca sa se faciliteze eliminarea aerului si patrunderea pastei in pori. Deci, nu puneti mainile pe suprafetele de contact si curatati foarte bine cu un burete si putin alcool talpa coolerului si procesorul. Nu folositi carpe pentru ca de obicei lasa scame si nu vorbiti ca sa nu va sara saliva din gura. | |||
|
| | #20 (permalink) | ||
|
Eu am o alta tehnica. Trag o dunga de AS pe una din lateralele IHS-ului, dupa care o intind pe suprafata cu un card prepaid oranghe de 9$. Dar neaparat ala negru de 9, ca ala bleu de 15 nu-i asa flexibil.
__________________ [ Sub-inchiriez acest loc de reclama ] | |||
|
| Advertisment | |
| Pe Frosmo îţi transformi câştigurile în premii! | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |