Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Hardware

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 13-02-2007, 01:00   #1 (permalink)
Registered User

Arrow SFATURI LCD WIDE 20 inch

Ziua buna baieti si fete! Ma confrunt cu o noua dilema. De data aceasta vreau sa cumpar un monitor LCD. Am citit si alte opinii pe acest forum, multe m-au lamurit, multe erau contradictorii..multe m-au indreptat catre noi si noi modele.
Stiu ca sunt multi care au trecut sau trec prin incercarea grea de a-si cumpara cel mai bun & ieftin monitor LCD. Asa ca va mai cer, celor cunoscatori cateva sfaturi.

Eu am dezvoltat intr-un final o fixatie. Am impresia ca un LCD de 20 (sau 21 ) inch ar fi perfect ca dimensiuni si totodata e capabil de o rezolutie mai mare - 1680 * 1050 , care in mod normal m-ar lasa sa rulez aplicatii si jocuri si in 1280 * 1024, prin scalare daca am inteles bine, sau prin crearea unor benzi laterale, inutilizabile, pe suprafata ecranului.

Bun, apoi m-am gandit ca un timp de raspuns trebuie sa fie cat mai mic, si deja mai toate monitoarele asigura un t.rsp. undeva pe la 6-8 ms. Nu sunt un maniac al jocurilor asa ca aceasta proprietate nu primeaza in alegerea monitorului.

Apoi as vrea ca orisicine un unghi max. de vizibilitate cat mai mare..aici din pacate am obs. ca doar ecranele cu tehnologii avansate gen PVA, MVA , IPS au unghiuri mari..de circa 178/178. Acum ce sa zic, m-as multumi si cu 160/160 nu?

Eh, dar as vrea desigur un contrast cat mai mare. Si niste culori cat mai "bune" lucru asigurat se pare tot prin tehnologiile PVA, MVA, IPS..tehnologii foarte scumpe...

As vrea sa aiba intrare analog + dvi sau macar dvi..ca deh, e mai noua..

Nu am gasit multe monitoare care sa-mi satisfaca aceste conditii, dar m-am oprit asupra a 3 modele, destul de interesante. Nu pot insa stii adevarata lor comportare si de aceea i-as ruga pe cei care le-au testat sau le au zi de zi in fata ochilor sa-mi impartaseasca din parerile si experientele lor.

Iata cele 3 modele:

1) Monitor LCD 20 LG L204WT (SF)
PRET informativ 1126.62 RO

http://www.cel.ro/monitor-lcd-20-lg-l204wt-sf-l

De el mi-a placut de prima data. Am vazut multe ...poze cu el in diverse ipostaze, iar azi l-am vazut si in realitate si m-a atras foarte mult. Poate si pentru ca sistemul respectiv rula pe VISTA?
Contrastul 2000:1 este de tip DFC (digital fine contrast?) deci comandat sau reglat de soft. 160/160 unghi de viz..

2) Monitor LCD 20 Samsung 205BW (care la cel.ro vine si cu un Flash Drive USB 2.0 1GB)
PRET informativ 1185.42 RON

http://www.cel.ro/monitor-lcd-20-sam...w-plus-cadou-l

http://www.samsung.com/ca/products/m...Specifications

Despre el nu stiu prea multe, seamana la specificatii cu LG-ul de mai sus, dar am vazut ca multa lume l-a preferat..probabil exista motive temeinice..

Pe cel.ro scrie ca are 16.2 mil culori pe cand pe siteul producatorului scrie ca ar avea 16.7 mil culori... oare care este adevarul?!

3) Monitor LCD 20 Belinea 102035W (CIREASA DE PE TORT)
PRET informativ 1335.65 RON
http://www.cel.ro/monitor-lcd-20-belinea-102035w-l

http://www.belinea.com/Products/TFT_...1&artnr=112005

Are un timp de raspuns MAI MARE de 8 gtg (asta cam cat vine real..12-16 ms ?) ...
DAR are o tehnologie PVA daca ne luam dupa cel.ro si MVA Premium daca ne luam dupa siteul producatorului. Ceea ce asigura deci, banuiesc, reproducerea unor culori cat mai "bune". Dar si un unghi maxim de viz. de 178/178 !
Mi se pare fantastic la pretul lui de aceea, plin de suspiciune, intreb: WHAT'S WRONG WITH IT? Firma? sau ce altceva?!
Mai are si boxe integrate..asa ca un mic bonus desi nu cred ca le voi folosi ..

Voi spre ce varianta m-ati sfatui sa ma indrept? As prefera LG-ul sau BINENTELES modelul de la Belinea chiar daca e mai scump, pt ca are ce are... ..dar nu stiu daca sa am incredere in Belinea.
Multumesc!

SupraDoza is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 01:31   #2 (permalink)
Registered User

toate sunt tn panel, deci toate sunt 16,2 mil indiferent d c pretinde un producator sau altul
eu zic k fie dak alegi samsung sau lg, vei fi multumit de ele, ia-l p cel kre iti place mai mult
la 13,5 mil deja iti poti lua 22 wide

Maical2312 is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 01:37   #3 (permalink)
Registered User

Parerea mea este ca a te arunca la un monitor cat mai mare, la aceeasi bani pe care ii ai, este o mare greseala. Mai bine mai mic in diagonala dar mult mai bun la specificatii.

Eu am LG L194WT si este ok monitorul. Insa, contrastul nu este chiar asa din cale afara de extraordinar iar destul de deranjante sunt efectele generate de iluminarea din spatele panelului, care devine vizibila in anumite conditii.

Next time, cred ca o sa imi iau tot de 19" maxim, insa PVA/MVA, pt a beneficia de un contrast mult mai bun, un negru mai curat, unghiuri mari de viz. si 16.7 mil culori.

Fiorossu is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 01:43   #4 (permalink)
Registered User

19 wide e mai scund decat un 17 inch normal, ashea k pas

daca vrea omu pva, sa-si ia pva, dar astea in general nu-s monitoare de gameri din cauza timpului de raspuns mai mare
eu la 225bw am dat contrastul mai mic k era prea puternic la setarea default

Old 13-02-2007, 02:01   #5 (permalink)
Registered User

eugenius's Avatar

MVA >> TN

am avut un MVA de 17" Benq, un PVA de 19" Samsung si acum am un TN de 22" Fujitsu, insa la primul se vedea cel mai bine.

Unghiurile erau mai mari la PVA decat la MVA pt o imagine folosibila si tranzitia era mai treptata, insa unghiul in care nu era deloc color shift era mai mare la MVA, insa daca ieseai se degrada brusc (insa nu se schimbau culorile, doar la TN se schimba, la PVA scade contrastul)

contrazic treaba cu monitoarele de gameri, eu nu observ nimic pe un mva premium de 8ms. e drept ca nu ma deranja nici mva 25ms decat la meciurile de fotbal

eugenius is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 11:27   #6 (permalink)

Amyd's Avatar

Nu stiu cum sunt celalalte, dar un mic avertisment referitor la LG L204WT, care sta acum pe birou la mine - sistemul de suport e infiorator de sinistru de ieftin si prost gandit. Practic odata montat, cu greu il mai poti demonta complet. Ajustari pe inaltime, cam ioc, de rotatie greoaie si intr-o gama limitata. Salutari, proiectant chinez care ai economisit 0,50 Euro din pretul total!

Altfel monitorul e decent - bleeding observabil, culori OK dupa calibrare, cu unghiul de vedere nu ai probleme majore, iar dithering-ul (sau lipsa lui) nu e observabil pana acum.

Monitorul suporta HDCP, in caz ca vrei pe viitor sa playezi Blu-Ray/HD-DVD.

Amyd is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 12:14   #7 (permalink)
Marca Inregistrata

Sandman's Avatar

Ia-ti Samsungu', n-o sa regreti, ala il am acasa si face toti banii.
The problem with the world is stupidity. I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?

Sandman is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 12:24   #8 (permalink)

mobutu's Avatar

Vezi ca sunt promotii:
-la LG L204WT-SF primesti gratuit jocul PC "Paraworld" (perioada februarie 2007) (jocul face cam 40USD, daca ar fi sa-l iei separat);
-la LG L194WT-SF primesti gratuit TV Tuner Innovision DV-SMART-TVP (perioada 22.01-22.02.2007) (tunerul face cam 30USD, daca ar fi sa-l iei separat).

mobutu is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 13:20   #9 (permalink)
Registered User

@ Maical2312 :
Aha deci Samsung are sigur 16.2 mil culori. Dar uite, monitorul Belinea spune pe siteul producatorului ca ar fi MVA Premium...
Referitor la timpul de raspuns mai mare la un PVA/MVA, stii cumva ce inseamna de fapt 8 gtg ? Cred ca un 12 ms real n-ar fi o mare problema..(?)

@ Fiorossu :
Da, si mie mi se pare cam mare 22 inch, insa as alege un monitor de 20 inch fata de unul de 19inch pentru rezolutia nativa mai mare.

@ eugenius : Stiu ca MVA sunt bune, problema e daca acel Belinea este un MVA Premium (cum spune pe belinea.com, sau ma rog un PVA cum spune pe cel.ro) la acel pret de numai 1300 RON sau este o "inselatorie"
Sincer din a doua fraza n-am inteles mare lucru.

@ Amyd : Foarte interesant. Dar sa inteleg ca tu ai montat monitorul pe un perete? Eu nu am aceasta pretentie deci nu voi avea probleme cu demontarea ...daca am inteles bine. Dithering nu stiu ce inseamna

@ Sandman : Vad ca esti entuziasmat de Samsungul ala dar da-mi si mie cateva motive, pentru ca nu stiu multe despre el..

@ seseseko : Aha, merci. Ar fi fost bun un TV Tunner cadou la LG 204WT..acum sa vad si unde sunt aceste oferte si care e pretul in acel loc. Eu ma gandeam sa iau monitorul..care va fi el...de la Mario Soft de exemplu, pentru ca am vorbit cu ei si pot vedea monitorul inainte de achizitie, orice pixel mort ducand la inlocuirea monitorului, nu ca in alte parti..

Multumesc de raspunsuri. Raman insa iarasi cu cateva intrebari. Cea mai mare fiind: MONITORUL BELINEA DE CARE VA ZICEAM, NU STIE NIMENI, ... E BUN DE CEVA? E MVA PREMIUM? DE CE E ASA IEFTIN?

Old 13-02-2007, 13:28   #10 (permalink)
Registered User

[QUOTE=SupraDoza;36786349]@ Maical2312 :
Aha deci Samsung are sigur 16.2 mil culori. Dar uite, monitorul Belinea spune pe siteul producatorului ca ar fi MVA Premium...
Referitor la timpul de raspuns mai mare la un PVA/MVA, stii cumva ce inseamna de fapt 8 gtg ? Cred ca un 12 ms real n-ar fi o mare problema..(?)

toate tn panel au 16,2 mil d culori, chiar daca unii producatori pot pretinde 16,7 mil, acesta nu e 16,77 mil de la panourile 8-bit pva

8gtg depinde de la model la model si nu se poate masura decat cu un aparat de fotografiat special, poate fi si 12 si 20 si 30 btw, oricum nu cred sa fie mare problema
samsung-ul meu era setat p 20gtg cand a venit si nu mi-am dat seama decat cand am umblat prin meniu si l-am pus eu pe 5gtg asa d faza (note : nu joc shootere)
iti pot spune doar ca la un samsung 970p culorile sunt mai vii sa zic asa ca la un 940bf, dar si ca exista un mic ghostin (din ciclul pva vs tn), insa fara sa vezi 970p-ul langa, culorile la 940bf nu ti se par in nici un fel nenaturale

Old 13-02-2007, 13:39   #11 (permalink)

Amyd's Avatar

Quote:
Originally Posted by SupraDoza View Post
@ Amyd : Foarte interesant. Dar sa inteleg ca tu ai montat monitorul pe un perete? Eu nu am aceasta pretentie deci nu voi avea probleme cu demontarea ...daca am inteles bine. Dithering nu stiu ce inseamna
Nu e montat pe perete, e montat pe suportul lui de cacat cu care vine la pachet. Din cauza sistemului de blocare din plastic intre cele 3 componente (baza, picior, monitor), doua dintre ele raman legate una de celalata.

Dithering inseamna (in contextul discutiei) procedeul prin care se pot obtine mai multe "culori" decat poate sa redea nativ un anumit dispozitiv - de exemplu de la 16.2 milioane de culori la 16.7 milioane de culori. Practic, folosind nuantele pe care le poate reda monitorul, se face un pattern de "zgomot" pe ecran, care privit de la ceva distanta se transforma in culoarea care lipsea din paleta (e.g. un pattern de rosu si albastru poate sa produca violet).

Insa evident ca examinat cu atentie, un monitor care intrebuinteaza dither va da bube - se observa in mod pregnant pe gradientii (de la alb la negru sau de la o culoare la alta), unde se vede ca un fel de zgomot sau (in cazurile cele mai proaste), ca niste trepte discontinui in locurile unde gradientul ar trebui sa fie continuu.

Amyd is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 15:25   #12 (permalink)
Registered User

Taxon's Avatar

SupraDoza, same question here.
LG-ul si Samsung-ul sint TN, bune la joace. Deci mai rapide decit Belinea, dar cu 16.2 mil culori.
Belinea e MVA, 16.7 mil culori si de preferat in opinia mea.

Problema e ca cei de la CEL.ro nu il au pe stoc, se aduce la comanda in 2 saptamini. O potentiala problema e faptul ce Maxdata (firma care produce marca Belinea) nu ofera garantie la pixeli defecti si nu stiu cum ar trata cei de la CEL.ro o reclamatie de genul asta.

Poate a trecut cineva prin experienta asta si ne poate lamuri.

Altfel, poate gasesti idei si aici: http://forums.anandtech.com/messagev...readid=1745344

Taxon is online now    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 16:46   #13 (permalink)
Registered User

Multumesc de raspunsuri!
Taxon, am sa analizez mai tarziu si linkul dat de tine.
Pai si eu sunt atras din ce in ce mai mult de modelul de la Belinea. Am mai gasit cateva informatii:

http://www.neowin.net/forum/index.ph...c=419726&st=30
Eu zic ca se vede super...probabil a fost calibrat, sau cums e numeste procesul, foarte bine, dar de ce nu as reusi si eu o astfel de calibrare. Aspectul exterior nu ma da pe spate, mai ales sistemul ala de boxe, s-ar fi putut si fara el. Dar unghiurile de vizibilitate si culorile ma impresioneaza. Si in plus este si 20inch WIDE cum vroiam.

Teste:

http://materiel.froggytest.com/modul...p?articleid=44

Este in franceza. Dar puteti folosi Babel Fish http://babelfish.altavista.com/ pentru o traducere in engleza. Vad ca le-a iesit o luminozitate de 222 cd/m² (/300) si un contrast de 453:1 (/ 800:1)

http://www.flatpanels.dk/test.php?su...=&start_from=&

Aici e mai greu. Probabil este in daneza.

http://209.85.129.104/search?q=cache...nk&cd=66&gl=ro

Site in limba germana. La fel, se poate folosi Babel Fish. Pe acest site modelul de la Belinea a fost comparat cu inca 5 monitoare MULT mai scumpe (exceptand Philips 200W6CS)... A iesit pe ultimul loc, dar faptul ca face parte din acest grup select spune multe. Si in plus este recomandat pentru cel mai bun pret!

Asadar pare un monitor foarte bun. Pentru un necunoscator ca mine. Singurele probleme ar fi sa-l gasesc in Romania si sa il pot schimba daca are pixeli morti, dupa cum atragea atentia Taxon. Ar trebui sunat la cei de la cel.ro.

Mi-a atras atentia momentan si Philips 200W6CS
http://www.p4c.philips.com/files/2/2...cs_00_rtp_.jpg
care s-a clasat pe locul 4 in topul acela al nemtilor si are un pret asemanator cu modelul de la Belinea. MA rog e deja 14mil pe esal.ro si 17mil pe oem.ro. Cei de la cel.ro au Philips 200 WB7ES care este 12mil dar nu stiu cat de aproape de W6CS este. Trebuie investigat!

Old 13-02-2007, 18:46   #14 (permalink)
Registered User

Net_Devil's Avatar

Cred ca Belinea ar fi cea mai buna alegere.
Timpul de raspuns e indeajuns de bun iar unghiurile si culorile sunt net superioare celorlalte.
Ai aici 2 review-uri: http://www.behardware.com/articles/5...-vs-s-ips.html
http://www.behardware.com/articles/6...6-8-16-ms.html

Net_Devil is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 21:43   #15 (permalink)
Registered User

Merci Net_Devil de linkuri, foarte interesante testele.

Dupa cum arata la : http://www.behardware.com/articles/5...-vs-s-ips.html , Belinea 101935W are un average deltaE foarte, foarte mare de 6.5. Deci o fidelitate a culorilor reprezentate foarte scazuta. Prin calibrare se poate atinge o fidelitate foarte mare, cu un avg deltaE de numai 0.4. Problema este ca, din ce am citit pe acelasi site, calibrarea aceasta este foarte greu de obtinut. Se poate folsi acel free Nokia Test sau cum se numeste, care reducea cam la jumatate avg deltaE-ul. Chiar unele dispozitive costisitoare de 100Eur reusesc performante mult mai dezamagitoare (de ex. Spyder2). Banuiesc ca rezultatele difera de la model la model.

Daca macar culorile sunt frumoase..ca sa zic asa, atunci e bine..nu cred ca ma va deranja aceasta diferenta intre nuanta de la intrare si cea afisata..

Sunt atatea lucruri de care trebuie tinut cont in alegerea unui monitor...

Old 13-02-2007, 21:49   #16 (permalink)
Registered User

si la final vei fi multumit de oricare alegere

si eu timp d o luna am oscilat intre acer/samsung/lg/iiyama/asus, intr-un final l-am luat p primul disponibil si sunt foarte multumit de el

dont worry, be happy

Old 13-02-2007, 21:54   #17 (permalink)
Registered User

GreyhounD's Avatar

Recent shi eu m-am confruntat cu dilema alegerii unui monitor wide. Dupa ce am citit ceva review-uri ma decisesem la Samsungul 205BW pentru ca primise destule review-uri favorabile.
In final am optat pentru un Samsung 215TW de 21 wide care, desi este mult mai scump (1790 de lei), mi-a oferit o diagonala mai mare si o groaza de posibilitati de conectare (clasicele dvi, vga, iar pe langa intrari precum svideo, composite si component) asa ca depinde ce cauti si de cati bani dispui. Incearca sa iei totusi un monitor bun decat cea mai mare diagonala la fondurile pe care le ai, precum zicea cineva inainte.
Oricum, bafta

GreyhounD is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 22:06   #18 (permalink)
Registered User

omu kre recomanda asta avea un 19 inch wide d la lg, cate modele de 19 inch wide are lg ? eu stiu doar de unul
ashea k nu stiu cum poti alege cel mai bun 19 inch wide din 1 , in loc sa te duci spre unul mai mare, deci practic el a ales cel mai mare si singurul 19 inch wide , de ce nu s-a dus spre un 17 p acelasi criteriu, sigur gasea un 17 mult mai tare la aceeasi bani, poate chiar pva
asta e gargara pur si simplu

orice user normal nu prea are nevoie d mai mult d o intrare dvi si eventual inca una dvi;/vga
cumpara oamenii monitoare tn panel d ani incoace si e clar o tehnologie care a ajuns la maturitate si din aceasta cauza sunt si cele mai ieftine, daca sunt multumiti de tn panel-uri cei care au modele d 3-4 ani, sigur va fi multumit si cel care cumpara un tn panel in ziua de azi indiferent de diagonala

Old 13-02-2007, 22:30   #19 (permalink)
Registered User

licitat's Avatar

Cel mai bun thread despre LCD:

http://forums.anandtech.com/messagev...&enterthread=y

Eu am si recomand: NEC MultiSync 20WMGX2

E destul de scump dar e cam cel mai bun pt home use....

licitat is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2007, 22:42   #20 (permalink)
Registered User

romanescu's Avatar

asta ar fi cel mai tare dupa parerea mea : IPS : http://www.cel.ro/monitor-lcd-20-iiy...-e511s_w_b2u-l

My country is the world and my relegion is to do good !

romanescu is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > Hardware

Thread Tools

Posting Rules