Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Hardware

Notices

Thread Introduction
Pentru ca s-a mai discutat despre subiectul water cooling va rog luati si analizati si alte threaduri cu discutii despre water cooling :
Recomandari water cooling
Solutia PC-Coolers cu Water cooling
Alta recomandare water cooling
Intrebari water cooling
Despre waterblock
Alte discutii despre water cooling
Discutii nr 4
Discutii nr 5
Discutii nr 6

NU postati poze de dragul de a pune poze! Fara detalii tehnice (model water cooler, waterblock, pompa, etc; temperaturi in idle/load, sistem default/overclocked) vi se vor sterge posturile.
Postati in principal poze cu modul in care sunt asamblate NU poze generale ale sistemului (pentru acest tip de "show-off" exista threadul Putin divertisment: POZE cu PC-urile noastre!)

Alta observatie : fara aplaudaci ! Postati doar intrebari referitoare la sisteme, felicitarile le puteti trimite prin PM, mail, posta romana, etc.

Reply
LinkBack Thread Tools
Old 16-06-2008, 17:36   #41 (permalink)
Registered User

ratusca's Avatar

Nu am platforma de test core 2 duo...

ratusca is offline    Reply With Quote
Old 16-06-2008, 18:15   #42 (permalink)
Registered User

kiparosu's Avatar

Tre sa ai un prieten ceva cu un quad. Din cate am citit eu swiftech mcr220 care e un gen de alphacool240 poate unpic mai bun la 3,5ghz de quad loaded sare de 70grade, deci nu face fata. Ce sa mai zic de un rad din-ala de 120. Adevarat e ca sistemul asta se adreseaza persoanelor cu cpu mai cuminti sau care nu fac OC, dar... din pacate exista si ultra extreme120
Oricum initiativa e f buna, va doresc bafta la vanzare si cat mai multi watercooleri in Romania! Nu ezitati, watercoolingul se merita,mai ales pe termen lung...

kiparosu is offline    Reply With Quote
Old 16-06-2008, 22:31   #43 (permalink)
Registered User

ratusca's Avatar

Am primit componentele si am facut test cu proc in 4.7 GHz cu aproape 1,6V setati la core in BIOS (1,5V indicati de everest) si fan la 1200 rpm - 54 grade dupa 1,5 ore de "small fft"... asta numesti tu CPU cuminte? Eu unul sunt incantat de performante, este peste asteptari!

Si alta surpriza a fost performanta radiatorului fata de Black Ice... oare chiar merita BIX diferenta de bani? Toata lumea prefera ventilatoare silentioase in jurul a 1000 rpm ... se pare ca BIX fata de Magicool are nevoie de mai multe rpm ca sa se dovedeasca mai util si uite asa adio silent... .

Sa mai spun ca am facut doua sisteme cu QX6700 si kit-ul de apa de la noi de pe site, sisteme livrate clientilor cu procul dus in 3.4 si 3.6 care merg si acum dupa aproape un an de zile?

Old 16-06-2008, 22:55   #44 (permalink)
Registered User

kiparosu's Avatar

Sa nu ma intelegi gresit. Kitul e ok. Pompa e silentioasa, blocul e excelent. Dar nu cred, (din cate am citit) ca un rad de 120 cu fan la 1200rpm poate tine un quad la 3,5ghz in full load. Daca ai ocazia sa prinzi un proc din-asta posteaza un screen cu temperaturile in timpul testului.

Old 16-06-2008, 23:01   #45 (permalink)
Registered User

ratusca's Avatar

Nu am spus ca sistemele respective aveau ventilatoarele la 1200 rpm... dar nici la 1700... oricum 65-70 grade pentru un proc care nici macar nu e G0 e bine .

Old 16-06-2008, 23:11   #46 (permalink)
Registered User

kiparosu's Avatar

Asa ne mai apropiem de realitate. Daca ai ocazia pune un test cu un CPU mai aproape de zilele noastre. O sa postez un screen imediat, numai sa mai ruleze orthos unpic. Oricum 65-70 grade da, asa stau quadurile alea in load cu un rad de 120. Pun si eu un screen imediat, ca intamplator am aceeasi pompa

Old 16-06-2008, 23:38   #47 (permalink)
Registered User

kiparosu's Avatar

Uite niste temp la 3,5ghz. 25grade in camera, 40 grade temp apei. Heatercore-ul ala de 240 are cam 5cm grosime, e double row, double pass si cu niste spirate in interior sa tina apa in contact cu peretii. 2 fanuri la 1200rpm. Nu vreau sa stiu ce temp au oamenii aia cu 1rad de 120 pe quaduri la 3,5. Sau poate dau fanurile tare.

Pompa e tot Eheim 600l/min, bloc ApogeeGT bowed.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	load 3,5.jpg
Views:	137
Size:	493.8 KB
ID:	356857  

Old 17-06-2008, 15:10   #48 (permalink)
Registered User

Suparatul's Avatar

Kiparosu-le. Ma omori cu zile. Faci oamenii sa nu-si cumpere racire cu lichid.
Ce-s cu temperaturile alea acolo????
Am sa incerc sa fac rost de un quad, doar pentru a ma convinge ca e asa cum spui tu.
Am testat pana acum 3 procesoare ( E2180, E6750, E8400).
Toate le-am overclock-at cat s-a putut si nici unul in full load nu a depasit cu 20 grade temperatura apei din instalatie.Stii cate imagini ti-am trimis.Si stii foarte bine ca nu am un debit foarte bun , avand in vedere distanta mare de la PC la radiatoare si 1.5 m inaltimea.Iar furtunul folosit e de 10/8 mm
Iar daca nu le oveclock-ez si nu le strezez prea tare urca 2-3 grade fata de temp apei.
30 de grade diferenta cred ca e totusi prea mult.
Stiu ca ai o parere foarte buna ( si nu esti singurul ) despre waterblock-ul tau, dar avand in vedere ca are destul de putin cupru, cred ca ai nevoie de un debit mai bun al apei.

Last edited by Suparatul; 17-06-2008 at 15:22..

Suparatul is offline    Reply With Quote
Old 17-06-2008, 15:25   #49 (permalink)
fan-asus-commando

red-dog's Avatar

Kiparosu-le ,am avut q6600 mai rece pe aer(Noctua) in dual orthos la 3800MHz ,deci cu siguranta e ceva in neregula la tine

red-dog is offline    Reply With Quote
Old 17-06-2008, 15:37   #50 (permalink)
Registered User

Suparatul's Avatar

Si voltaj mai mic ai avut Red-dog
Daca ar reusi sa raceasca lichidul mai bine (sa-l tina pe la 32-35 grade) ar avea temperaturi ca ale tale.
Avantajul racirii cu lichid e ca nu ai la procesor dif mari de temp intre full load si idle.La el ceva nu e in regula.
Eu nu am avut INCA un quad.Dar fac rost de unul zilele aceste( sper) si am sa vad cum sta treaba

Old 17-06-2008, 18:43   #51 (permalink)
Registered User

ratusca's Avatar

Ce heatercore? Ala de-l vinzi?

Sigur ai o problema....

Am pus azi pe aceeasi platforma si Thermalright Ultra 120 cu ventilator Nexus 170rpm si nu mi-a mers in aceleasi setari de OC Tot ce am reusit este un 4.5 GHz stabil cu 1,5V in BIOS (1.41V everest) si 57 grade.
--------------------
Editare ulterioară
--------------------
Procesor 4.5 GHz, cooler Thermalright Ultra 120 cu ventilator Nexus la 1200 rpm: 60 grade load si 43 grade idle.

Last edited by ratusca; 17-06-2008 at 18:43.. Reason: Automerged Doublepost

Old 17-06-2008, 20:04   #52 (permalink)
Registered User

kiparosu's Avatar

Da, ala e heatercore-ul. Am depistat si problema . Iesise masa din molexul fanurilor. Erau oprite fanurile Dezavantajele carcasei inchise.
Din pacate nu mai apuc sa pun screen ca plec din tara si sunt deja in alta localitate. Am gasit pe aici un screen cu temp la 4050ghz, idle adevarat cu fanurile la 7v, dar nu sarea de 65grade load.

Red-dog, astept un screen cu quad la 3,5 1,42vcore pe aer cu ce cooler vrei tu si cu fanul la minim (ca sa nu zic oprit).
Attached Thumbnails

Name:	temperaturi.jpg
Views:	76
Size:	99.5 KB
ID:	357189  

Old 17-06-2008, 20:38   #53 (permalink)
fan-asus-commando

red-dog's Avatar

Quote:
Originally Posted by kiparosu View Post
Da, ala e heatercore-ul. Am depistat si problema . Iesise masa din molexul fanurilor. Erau oprite fanurile Dezavantajele carcasei inchise.

Red-dog, astept un screen cu quad la 3,5 1,42vcore pe aer cu ce cooler vrei tu si cu fanul la minim (ca sa nu zic oprit).
Man ...eu nu am spus ca ai sistem de racire slab ,am spus ca ai o problema la el,lucru pe care l-ai depistat deja ....nu mai am quad-ul,dar in screen aveam un Noctua S12-800 ,deci nu cine stie ce avion

Old 17-06-2008, 22:18   #54 (permalink)
Registered User

ratusca's Avatar

Kiparosu "chestia" aia provine de la o masina, cred si este foarte restrictiva in ceea ce priveste airflow-ul, pentru a obtine ceva cu el ai nevoie de ceva putere adica asa cum spui tu fan delta fie si la 7V... nu cred ca merge comparat ca si zgomot cu Nexus la 1200 rpm. Comparatia cu sistemul tau "beton" nu-si are rostul.

Design-ul acelui radiator nu este optimizat pentru racirea componentelor electronice cu apa cu toate pipe-urile de care spui tu acolo... si ca tot veni vorba, Magicool are 7 dus si 7 intors .

Last edited by ratusca; 17-06-2008 at 23:46..

Old 17-06-2008, 22:33   #55 (permalink)
Registered User

kiparosu's Avatar

Da, e de la o masina (AUDI modelul mai nou). E adevarat ca e facut pt fanuri mai de putere prin prisma lamelelor dese, dar este si f eficient din cauza ca e dual row,double pass si are spiralele alea in interior.Plus ca imi tinea quadul la 3,5 si 8800gts 512 cu vmod la 1,4vGPU si fanurile la 7V. Delta la 7V au vreo 1300 ture, cam asa, mie nu mi se pare ca se aud tare, acuma asta deja depinde de fiecare cat e de pretentios la liniste. Eu la frecv stock de 2,4 pe quad il tin pasiv complet, fara probleme. Nu vroiam sa fac o comparatie, e clar ca nu are sens comparatia cu un rad de 120 cu 3 pipe-uri dus 3 intors single row si 3,5cm grosime. Vroiam doar sa vad cum se comporta un 120 cu un quad. Ma gandesc sa fie unpic mai bun decat un TRUE prin faptul ca "spala" caldura pe pe cpu incins si o duce la distanta de cpu sa se piarda in aer prin rad. Cum nu am un 120 pe aici ma gandeam sa ma lamuresti si pe mine ca tu ai pe acolo raduri gramada.

Red-dog sa stii ca am observat cat de mult conteaza si 0.02vcore in load la quad. Intre 1,40 si 1,42vcore load am diferenta de 4 grade. Bine ca la 1,40 mi se reseteaza dupa 10 minute de orthos
Deci quadul ala daca statea la 1,37vcore sau ceva de genul e total alta poveste fata de 1,42. Si eu am avut un dulap de cooler pe el, dar nu puteam mai mult de 3,5ghz sa ii dau din cauza temp.

Old 18-06-2008, 17:35   #56 (permalink)
Registered User

ratusca's Avatar

Am incropit repede un sistem:

MB: ZOTAC 780i Supreme
VGA: ZOTAC GTX 280
MEM: Mushkin RedLine 5-5-5-15 @ 960 (1:1)
CPU: Q9300 (2.5 GHz 1333 MHz stock) @ 3.6 GHz, 480 MHz FSB

Sistem racire:

KIT racire apa PC-coolers - CPU block EK Supreme, Pompa 700 l/h scufundata in rezervor, radiator Magicool 120 mm Xtreme, ventilator Nexus PWM 120 mm (la 1700 rpm), furtun 10/13 mm ID/OD

Temp ambientala 22-23 grade.

temp CPU (coreTemp) 70 grade maxim

3DMark Vantage: 10579
Attached Thumbnails

Name:	9300_3600.jpg
Views:	104
Size:	322.8 KB
ID:	357491  

Last edited by ratusca; 18-06-2008 at 18:05..

Old 18-06-2008, 18:15   #57 (permalink)
fan-asus-commando

red-dog's Avatar

Quote:
Originally Posted by ratusca View Post
Am incropit repede un sistem:

MB: ZOTAC 780i Supreme
VGA: ZOTAC GTX 280
MEM: Mushkin RedLine 5-5-5-15 @ 960 (1:1)
CPU: Q9300 (2.5 GHz 1333 MHz stock) @ 3.6 GHz, 480 MHz FSB

Sistem racire:

KIT racire apa PC-coolers - CPU block EK Supreme, Pompa 700 l/h scufundata in rezervor, radiator Magicool 120 mm Xtreme, ventilator Nexus PWM 120 mm (la 1700 rpm), furtun 10/13 mm ID/OD

Temp ambientala 22-23 grade.

temp CPU (coreTemp) 70 grade maxim

3DMark Vantage: 10579
Foloseste Real Temp,o sa vezi ca difera cu 10 grade fata de ce arata core temp

Old 18-06-2008, 18:24   #58 (permalink)
Registered User

Suparatul's Avatar

Sunt Ok temperaturile. Arata bine in teste.
O singura intrebare am. Cum crezi ca se descurca instalat in carcasa?
Multi au 22 de grade in camera doar iarna. Iar in carcasa peste 30.

Ai sa-mi spui ca poti monta radiatorul in afara carcasei. Dar la 1700rpm unde mai e farmecul racirii cu lichid si anume "LINISTEA"
Hai sa fim realisti si include in acel kit un rad de 240.
Cu doua venturi la 1000rpm viata devine mai frumoasa.

Red-Dog- de ce Real Temp arata cu exact 10 grade mai putin ca celelalte utilitare? Si de ce TJMax e si el cu 10 grade mai mic?

Old 18-06-2008, 21:53   #59 (permalink)
Registered User

ratusca's Avatar

Nu sunt adeptul montarii componentelor in afara carcasei, toti care ma stiu pot confirma.
Asa este, montat in carcasa nu va mai fi aceeasi temperatura, dar si cooler-ul pe aer este testat in aceeasi situatie pentru a se vedea diferentele dintre cele doua tipuri de raciri.

De ce nu vrea nimeni sa inteleaga ca mitul linistii in conditii de "vreau sa mearga cat mai mult" nu exista! (nu vreau sa spuneti acum de nu stiu ce inginerie cu calorifer si nu mai siu ce tuburi duse de la aerul conditionat din casa etc...) Vrei liniste, pune frecvente stoc si coolere performante cu ventilatoare subturate, sau fanless. Vrei performanta cat mai mare (ca de, iau mai ieftin dar vreau sa duca mult, vreau un proc jmecher sa mearga sa dau in el..) fratilor nu ai cum sa il faci dead silent! Se va auzi! Undeva trebuie sa faci un compromis, dai ventilatoarele mai incet si te multumesti cu o temperatura mai mare pentru functionare zilnica. Voi credeti ca benchmark-urile lui X sau Y sunt date cu ventilatoare la 1000 rpm? Nu va comparati cu aia, nu aveti banii lor si conditiile lor!
S-a vazut clar din testul de mai sus ca pe aer nu am reusit aceeasi performanta ca si pe apa chiar folosind un singur radiator.
Nu esti multumit, cumpara inca un radiator. De ce sa pun eu in kit-ul meu un radiator mai scump? Nu toti vor ce vrei tu! Noi scoatem un produs care se vrea si ieftin si performant cu posibilitati de extindere! Ma uimeste mentalitatea asta la romani, aaaa nu e bun asa mai bina pune ala, da dar e MAI SCUMP, aaaa ... mda e prea scump asa... . Pai ce facem atunci? Daca pun componente performante oameni buni costa! Nu am facut rabat la blocul de CPU, este poate cea mai importanta piesa, radiatorul este bun (v-am dovedit comparandu-l cu Black Ice - un nume de rezonanta in domeniu....), pompa este silent si are 700 l/h, ai tot ce-ti trebuie in kit, ventilator PWM Nexus etc.... il iei il bagi in carcasa si enjoy. Consideri ca nu e suficient radiatorul, mai iei unul la fel si ai deja super performanta.

Respect.

Old 18-06-2008, 23:04   #60 (permalink)
Registered User

kiparosu's Avatar

Da, ratusca 70 grade e cam temp reala la care ma asteptam, la un kentsfield era putin mai sus in mod sigur la 3,6ghz. E clar ca nu poti multumi pe toata lumea. Cine vrea OC serios si liniste pe quad mai ales sa isi ia un 360 pe langa kitul respectiv, nu se poate si cu pret mic, si cu rad mic sa incapa usor si cu overclock puternic, nu poti cu toate. Pompa intr-adevar este silent, asta o am si eu. E ok kitul cu rad de 120 , majoritatea userilor din Romania sigur au dual-core, lupi, si alte alea la care rad de 120 face fata linistit.

O precizare: pompa e de 600l/h nu 700 cu 1,3m head.
--------------------
Editare ulterioară
--------------------
Da, ratusca 70 grade e cam temp reala la care ma asteptam, la un kentsfield era putin mai sus in mod sigur la 3,6ghz. E clar ca nu poti multumi pe toata lumea. Cine vrea OC serios si liniste pe quad mai ales sa isi ia un 360 pe langa kitul respectiv, nu se poate si cu pret mic, si cu rad mic sa incapa usor si cu overclock puternic, nu poti cu toate. Pompa intr-adevar este silent, asta o am si eu.

2 precizari as avea: 1- pompa are 600l/h cu 1,3m head
2- pune blocul EK Supreme - e mai ieftin, cred ca e si mai bun, pe quad in mod sigur asa e si arata mai bine

Last edited by kiparosu; 18-06-2008 at 23:04.. Reason: Automerged Doublepost

Advertisment
jocuri prin smsCumpără jocuri prin SMS

Rapid si sigur!
Reply

Computer Games Forum > Tech > Hardware

Thread Tools

Posting Rules