![]() |
| | #1 (permalink) | ||
|
Daca acest thread nu sta bine la Filosofie rog un admin sa-l mute unde ar trebui sa fie.Dar m-am gandit ca daca majoritatea discutiilor despre iubire se afla in aceasta sectiune ar fi un loc potrivit si pentru gelozie,dat fiind faptul ca cele doua stari sunt in stransa legatura. Toti stim ca atunci cand iubesti sunt momente in care pur si simplu devii gelos pe persoana iubita,chiar daca nu ai motive intemeiate. Ce inseamna atunci cand esti gelos pe iubita/iubit? Sa insemne oare ca nu ai incredere in ea/el? Sau sa insemne ca o/il iubesti sincer? Si mai ales,ce este gelozia?Poate fi ea controlata?De ce sunt unii oameni mai gelosi decat altii? Puteti da si exemple din experientele voastre personale incercand sa raspundeti la aceste intrebari.
__________________ Nu exista oameni care sa nu fie capabili sa faca mai mult decat cred ei ca ar putea face. (Henry Ford) | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
|
E o boala...am mai auzit lucrul asta pe undeva...Dar oare sa avem toti aceeasi boala?E cumva contagioasa?Am vrut sa mentionez de la inceput ca ar fi o boala,dar m-am gandit ca as merge prea departe. Ati intalnit oameni care sa nu fi fost niciodata gelosi?Eu unul nu am cunoscut pe nimeni.
__________________ Nu exista oameni care sa nu fie capabili sa faca mai mult decat cred ei ca ar putea face. (Henry Ford) | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
Nu poti fi gelos pe persoana iubita. Gelozia se manifesta impotriva celor spre care crezi ca isi indreapta atentia. Ma rog, uneori banuielile se cofirma, din pacate. Iar gelozia este un sentiment omenesc, nu este o boala. Daca gelozia e boala, atunci tot o boala este si loialitatea. Intrucat cei care sunt imuni la loialitate, sunt in general imuni si la gelozie. Oricum, e foarte comic cand oamenii care inseala fara probleme sunt teribil de gelosi. Halal ironia sortii.
__________________ How happy is the blameless vestal's lot! The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray'r accepted, and each wish resign'd. And so, it begins | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
|
Daca te intereseaza subiectul, citeste David M. Buss - The Dangerous Passion, rezultatul a ani de zile de studii antropologice si sociologice pe mii de persoane. Foarte pe scurt, gelozia e un comportament adaptiv imperfect, evoluat pentru a contracara si minimiza riscul de a insela al partenerului; e instinctuala, apare ca urmare a interpretarii inconstiente a comportamentului persoanei de sex opus. In mod normal, cand esti gelos inseamna ca exista un risc de a fi inselat. Motive exista, chiar daca nu sunt intemeiate la prima vedere, mecanismul nu e deloc stupid, doar datorita imperfectiunii sale apar cazurile patologice (omoruri, crize). Din cazuri individuale nu se pot trage concluzii, cu alte cuvinte, daca cineva vine si povesteste aici o intamplare legata de gelozie, nu poate avea valoare stiintifica, cel mult anecdotica. | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
Gelozia exista in momentele in care partenerul nu (mai) are incredere in tine (din diverse motive, uneori reale, alteori nu), si considera (uneori pe buna dreptate, alteori nu) ca exista sansa unei posibilitati da a'l (o) insela intr'un fel sau altul... Stiu eu pe cineva care batzaie din nas si se uita putin piezis cand ma pupa alte fete. ![]() Exista si o parte buna a geloziei - atunci cand iti dai seama ca exista la partener(a), stii ca insemni ceva pentru el (ea).
__________________ ...one of the truly bad effects of religion is that it teaches us that it is a virtue to be satisfied with not understanding. | |||
|
| | #8 (permalink) | ||
| Quote:
Nu mai confundaţi gelozia cu dragostea, nu există nici-un fel de relaţie de cauzalitate între ele: poţi să iubeşti fără să fii gelos şi poţi să fii gelos din orgoliu, fără să iubeşti.
__________________ d*L*b | |||
|
| | #9 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ I'm not weird, I'm gifted .. | |||
|
| | #10 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ ...one of the truly bad effects of religion is that it teaches us that it is a virtue to be satisfied with not understanding. | |||
|
| | #11 (permalink) | ||
| Quote:
Este cam aiurea...daca se intampla sa o si iubesti pe prietena ta foarte mult,atunci este cu atat mai puternic sentimentul de gelozie si in mintea ta pot aparea tot felul de scenarii care mai de care mai fanteziste si stupide totodata. Eu de obicei nu sunt o persoana geloasa,dar mi s-au intamplat astfel de situatii.Chiar prietena mea era suparata pe mine pentru ca nu par sa fiu gelos pe nimeni care interactiona cu ea.Adevarul este ca ma pricep foarte bine sa-mi maschez sentimentele.Uneori acest lucru nu este foarte indicat pentru ca aceasta ascundere a sentimentelor poate fi foarte usor confundata cu indiferenta. Ciudat este cand iti dai seama ca nu ai motive sa fi gelos,dar totusi ceva te macina...Sa te inseli oare?Sa existe totusi motive?Asta se afla pe parcurs
|
| | #14 (permalink) | ||
| Quote:
![]() Anyway, gelozia probabil ca este cel mai complex si cel mai tulburator sentiment omenesc, fiind in stare sa te faca din om neom. Been there, done that
__________________ How happy is the blameless vestal's lot! The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray'r accepted, and each wish resign'd. And so, it begins | |||
|
| | #15 (permalink) | ||
| Quote:
In fine, gelozia este un sentiment al proprietatii exacerbat, atit tot. Daca esti gelos nu iubesti cu adevarat, ptr. ca, citire de la Bilblie, iubirea nu cere nimic in schimb(neconditionata, nu-i asa?!) Ne aparam teritoriul, ne aparam femelele pentru ca nu acceptam(cel putin teoretic ) sa fim printre masculii care nu sunt dominanti, iar femelele isi apara cuibul. Asta nu are nici o legatura cu iubirea biblica, ci cu darwinismul.
__________________ HAYABUSA | |||
|
| | #17 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Nov 2004 | Quote:
. Adica te intalnesti cu cineva pe care nu-l iubesti (adica iti este indiferent(a), fata de care nu nutresti nici un sentiment) si totusi TU esti gelos pe acea persoana, pentru ca stii ca exista o alta persoana care o iubeste (o doreste, o vrea) ? Si totodata, daca nu iubesti persoana respectiva, ce ai tu (pentru ca sentimente nu ai fata de acea persoana) si crezi ca altii doresc ? Poti fi gelos fata de o prostituata (nu o iubesti dar o ai, chiar si pentru o ora)? Sau pe un prieten? sau pe un/o coleg(a) de servici? Nu stiu, e posibil, dar asta se cheama paranoia nu gelozie imo. | ||
|
| | #18 (permalink) | ||
| Quote:
Sunt cazuri in care prietena/prietenul te poate face gelos pe altcineva doar sa vada cum reactionezi. Chiar eu mai fac lucruri de astea prietenei mele...Nu e ceva tocmai frumos,dar te ajuta sa-ti dai seama intr-o anumita masura daca mai tine la tine sau mai bine zis daca ar fi gata sa se lupte cu altcineva pentru tine. Cert este ca nu trebuie sa te lasi manipulat de gelozie,fiindca s-ar putea sa faci sau sa spui lucruri pe care ulterior le vei regreta. Quote:
Dar aici nu vorbim doar ce face un barbat in situatia cand este gelos si de ce face aceste lucruri. Sa nu uitam ca si femeile pot fi geloase.Reactioneaza ele in alt fel in aceasta situatie? Parerea mea este ca barbatii cand simt o amenintare incearca sa-l intimideze pe respectivul "intrus" folosind chiar violenta,ei au tendinta de a alunga concurenta in mod direct. Pe cand majoritatea femeilor din cate am observat duc o lupta pentru castigarea primului loc in inima iubitului concentrandu-se asupra lui ci nu asupra adversarei,facandu-l sa nu-si doreasca pe nimeni in afara de ea.Pentru asta au o multime de metode bine puse la punct,care dau cam rar gres.
|
| | #19 (permalink) | ||
| Quote:
Am spus foarte clar. Am fost cu fete pe care nu le iubeam (dar, atenţie, le stimam, le respectam, le apreciam, îmi plăcea de ele şi să fiu cu ele) şi în compania cărora m-am trezit câteodată că sunt gelos. Nu pentru că altcineva le-ar fi iubit sau că ele ar fi iubit pe altcineva (de ce analizezi cazuri extreme?), ci pur şi simplu pentru că am avut senzaţia că anumite persoane se uită un pic cam 'ştii tu cum' la ele. Deci nu din dragoste, ci din orgoliu.
__________________ d*L*b | |||
|
| | #20 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Nov 2004 | Quote:
2. A trata raspunsul (ideea, opinia) cuiva cu "bullshit" nu e un compliment, nu ? Quote:
Oricum nu sunt eu in masura sa dau o definitie universal valabila a geloziei, am postat aici pentru a spune ca personal, consider ca a iubi si a fi gelos pe o persoana sunt doua lucruri indisolubile. Daca tu consideri ca sentimentul tau fata de acele fete, in acele conditii, se numeste gelozie, eu nu te pot face sa-ti schimibi parerea, dar nici sa nu te astepti sa o impartasesc. | ||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|