Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 11-01-2006, 16:03   #1 (permalink)
Resurected

dust2dust's Avatar

Post Gelozia

Daca acest thread nu sta bine la Filosofie rog un admin sa-l mute unde ar trebui sa fie.Dar m-am gandit ca daca majoritatea discutiilor despre iubire se afla in aceasta sectiune ar fi un loc potrivit si pentru gelozie,dat fiind faptul ca cele doua stari sunt in stransa legatura.
Toti stim ca atunci cand iubesti sunt momente in care pur si simplu devii gelos pe persoana iubita,chiar daca nu ai motive intemeiate.
Ce inseamna atunci cand esti gelos pe iubita/iubit?
Sa insemne oare ca nu ai incredere in ea/el?
Sau sa insemne ca o/il iubesti sincer?
Si mai ales,ce este gelozia?Poate fi ea controlata?De ce sunt unii oameni mai gelosi decat altii?
Puteti da si exemple din experientele voastre personale incercand sa raspundeti la aceste intrebari.

dust2dust is offline    Reply With Quote
Old 11-01-2006, 16:50   #2 (permalink)
made in romania

Laur's Avatar

gelozia e o boala care la unii se manifesta mai aprig decat la ceilalti.

Laur is offline    Reply With Quote
Old 11-01-2006, 17:07   #3 (permalink)
Resurected

dust2dust's Avatar

E o boala...am mai auzit lucrul asta pe undeva...Dar oare sa avem toti aceeasi boala?E cumva contagioasa?Am vrut sa mentionez de la inceput ca ar fi o boala,dar m-am gandit ca as merge prea departe.
Ati intalnit oameni care sa nu fi fost niciodata gelosi?Eu unul nu am cunoscut pe nimeni.

Old 11-01-2006, 21:48   #4 (permalink)
Registered User

DarkBringerr's Avatar

gelozia : acel ceva care ne seaca cand ne inchipuim ceva care nu este adevarat....desi uneori este

DarkBringerr is offline    Reply With Quote
Old 11-01-2006, 22:54   #5 (permalink)
Looney

Ghost's Avatar

Nu poti fi gelos pe persoana iubita. Gelozia se manifesta impotriva celor spre care crezi ca isi indreapta atentia. Ma rog, uneori banuielile se cofirma, din pacate.
Iar gelozia este un sentiment omenesc, nu este o boala. Daca gelozia e boala, atunci tot o boala este si loialitatea. Intrucat cei care sunt imuni la loialitate, sunt in general imuni si la gelozie. Oricum, e foarte comic cand oamenii care inseala fara probleme sunt teribil de gelosi. Halal ironia sortii.

And so, it begins

Ghost is offline    Reply With Quote
Old 11-01-2006, 23:01   #6 (permalink)
BT
Registered User

BT's Avatar

Daca te intereseaza subiectul, citeste David M. Buss - The Dangerous Passion, rezultatul a ani de zile de studii antropologice si sociologice pe mii de persoane.

Foarte pe scurt, gelozia e un comportament adaptiv imperfect, evoluat pentru a contracara si minimiza riscul de a insela al partenerului; e instinctuala, apare ca urmare a interpretarii inconstiente a comportamentului persoanei de sex opus. In mod normal, cand esti gelos inseamna ca exista un risc de a fi inselat. Motive exista, chiar daca nu sunt intemeiate la prima vedere, mecanismul nu e deloc stupid, doar datorita imperfectiunii sale apar cazurile patologice (omoruri, crize).

Din cazuri individuale nu se pot trage concluzii, cu alte cuvinte, daca cineva vine si povesteste aici o intamplare legata de gelozie, nu poate avea valoare stiintifica, cel mult anecdotica.

BT is offline    Reply With Quote
Old 11-01-2006, 23:25   #7 (permalink)
Registered User

ixtl's Avatar

Gelozia exista in momentele in care partenerul nu (mai) are incredere in tine (din diverse motive, uneori reale, alteori nu), si considera (uneori pe buna dreptate, alteori nu) ca exista sansa unei posibilitati da a'l (o) insela intr'un fel sau altul...
Stiu eu pe cineva care batzaie din nas si se uita putin piezis cand ma pupa alte fete.
Exista si o parte buna a geloziei - atunci cand iti dai seama ca exista la partener(a), stii ca insemni ceva pentru el (ea).

ixtl is offline    Reply With Quote
Old 12-01-2006, 13:53   #8 (permalink)
Bean Bachine

Comanche's Avatar

Quote:
Originally Posted by ixtl
Exista si o parte buna a geloziei - atunci cand iti dai seama ca exista la partener(a), stii ca insemni ceva pentru el (ea).
No way. Am fost gelos în diferite relaţii în care fetele nu însemnau mai nimic pentru mine. Gelos doar din orgoliu...
Nu mai confundaţi gelozia cu dragostea, nu există nici-un fel de relaţie de cauzalitate între ele: poţi să iubeşti fără să fii gelos şi poţi să fii gelos din orgoliu, fără să iubeşti.

Comanche is offline    Reply With Quote
Old 12-01-2006, 14:01   #9 (permalink)
Registered User

gugãl's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mascatu
Nu mai confundaţi gelozia cu dragostea, nu există nici-un fel de relaţie de cauzalitate între ele: poţi să iubeşti fără să fii gelos şi poţi să fii gelos din orgoliu, fără să iubeşti.
subscriu

gugãl is offline    Reply With Quote
Old 12-01-2006, 14:27   #10 (permalink)
Registered User

ixtl's Avatar

Quote:
No way. Am fost gelos în diferite relaţii în care fetele nu însemnau mai nimic pentru mine.Nu mai confundaţi gelozia cu dragostea, nu există nici-un fel de relaţie de cauzalitate între ele: poţi să iubeşti fără să fii gelos şi poţi să fii gelos din orgoliu, fără să iubeşti.
In limba romana, termenul de gelozie implica un anumit nivel de afectiune (nu neaparat iubire) si/sau apropiere fata de persoana fata de care simti lucrul asta. In rest e vorba de invidie pur si simplu.

ixtl is offline    Reply With Quote
Old 12-01-2006, 14:43   #11 (permalink)
Resurected

dust2dust's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ghost
Nu poti fi gelos pe persoana iubita. Gelozia se manifesta impotriva celor spre care crezi ca isi indreapta atentia. Ma rog, uneori banuielile se cofirma, din pacate.
Iar gelozia este un sentiment omenesc, nu este o boala. Daca gelozia e boala, atunci tot o boala este si loialitatea. Intrucat cei care sunt imuni la loialitate, sunt in general imuni si la gelozie. Oricum, e foarte comic cand oamenii care inseala fara probleme sunt teribil de gelosi. Halal ironia sortii.
Ai dreptate in privinta ca nu poti fi gelos pe persoana iubita,ci pe cei cu care are interactiune si catre care manifesta un anumit interes.Dar nu stiu daca ai observat ca daca se intampla un astfel de lucru,daca un tip vorbeste sau face anumite lucruri cu prietena ta care la prima vedere sunt nevinovate si daca apare acest sentiment de gelozie,din cauza acestor interactiuni ai tendinta sa fi suparat pe prietena ta ci nu pe respectivul.
Este cam aiurea...daca se intampla sa o si iubesti pe prietena ta foarte mult,atunci este cu atat mai puternic sentimentul de gelozie si in mintea ta pot aparea tot felul de scenarii care mai de care mai fanteziste si stupide totodata.
Eu de obicei nu sunt o persoana geloasa,dar mi s-au intamplat astfel de situatii.Chiar prietena mea era suparata pe mine pentru ca nu par sa fiu gelos pe nimeni care interactiona cu ea.Adevarul este ca ma pricep foarte bine sa-mi maschez sentimentele.Uneori acest lucru nu este foarte indicat pentru ca aceasta ascundere a sentimentelor poate fi foarte usor confundata cu indiferenta.
Ciudat este cand iti dai seama ca nu ai motive sa fi gelos,dar totusi ceva te macina...Sa te inseli oare?Sa existe totusi motive?Asta se afla pe parcurs

Old 13-01-2006, 08:35   #12 (permalink)
Registered User

Quote:
... poţi să fii gelos din orgoliu, fără să iubeşti.
Se cheama invidie

FirstUser is offline    Reply With Quote
Old 13-01-2006, 10:25   #13 (permalink)
Bean Bachine

Comanche's Avatar

Quote:
Originally Posted by FirstUser
Se cheama invidie
Bullshit. Invidie e atunci când cineva are ceva ce vrei şi tu. Ori în cazul geloziei TU ai ceva ce (crezi că) vor şi alţii.

Old 13-01-2006, 12:51   #14 (permalink)
Looney

Ghost's Avatar

Quote:
Ori în cazul geloziei TU ai ceva ce (crezi că) vor şi alţii.
Sau, tu ai pe cineva care (crezi ca) vrea pe altcineva.

Anyway, gelozia probabil ca este cel mai complex si cel mai tulburator sentiment omenesc, fiind in stare sa te faca din om neom.
Been there, done that

And so, it begins

Ghost is offline    Reply With Quote
Old 13-01-2006, 13:05   #15 (permalink)
mom
Ride the snake

mom's Avatar

Quote:
Anyway, gelozia probabil ca este cel mai complex si cel mai tulburator sentiment omenesc
Si eu ma gindeam ca cel mai complex/profund sentiment este iubirea...
In fine, gelozia este un sentiment al proprietatii exacerbat, atit tot. Daca esti gelos nu iubesti cu adevarat, ptr. ca, citire de la Bilblie, iubirea nu cere nimic in schimb(neconditionata, nu-i asa?!) Ne aparam teritoriul, ne aparam femelele pentru ca nu acceptam(cel putin teoretic ) sa fim printre masculii care nu sunt dominanti, iar femelele isi apara cuibul. Asta nu are nici o legatura cu iubirea biblica, ci cu darwinismul.

mom is offline    Reply With Quote
Old 13-01-2006, 13:07   #16 (permalink)
Bean Bachine

Comanche's Avatar

mom, ce înseamnă "mascul dominant" la oameni? Singurul sens pe care i-l pot da ar fi cel de 'capul familiei' ori asta nu are legătură cu gelozia sau cu concurenţa dintre diverşi bărbaţi. Şi nu, bărbatul nu e mascul şi atât.

Old 13-01-2006, 13:28   #17 (permalink)
Registered User

Quote:
Bullshit. Invidie e atunci când cineva are ceva ce vrei şi tu. Ori în cazul geloziei TU ai ceva ce (crezi că) vor şi alţii.
Nu inteleg .
Adica te intalnesti cu cineva pe care nu-l iubesti (adica iti este indiferent(a), fata de care nu nutresti nici un sentiment) si totusi TU esti gelos pe acea persoana, pentru ca stii ca exista o alta persoana care o iubeste (o doreste, o vrea) ?
Si totodata, daca nu iubesti persoana respectiva, ce ai tu (pentru ca sentimente nu ai fata de acea persoana) si crezi ca altii doresc ?
Poti fi gelos fata de o prostituata (nu o iubesti dar o ai, chiar si pentru o ora)? Sau pe un prieten? sau pe un/o coleg(a) de servici? Nu stiu, e posibil, dar asta se cheama paranoia nu gelozie imo.

Old 13-01-2006, 13:40   #18 (permalink)
Resurected

dust2dust's Avatar

Quote:
Anyway, gelozia probabil ca este cel mai complex si cel mai tulburator sentiment omenesc, fiind in stare sa te faca din om neom.
Been there, done that
Gelozia e un sentiment puternic si foarte periculos,uneori este mai puternic decat iubirea si in acele momente este si cel mai periculos.Daca il stapanesti,ceea ce este foarte greu,daca nu imposibil,mai bine zis,daca dai impresia ca il stapanesti,atunci nu ai decat de castigat.
Sunt cazuri in care prietena/prietenul te poate face gelos pe altcineva doar sa vada cum reactionezi.
Chiar eu mai fac lucruri de astea prietenei mele...Nu e ceva tocmai frumos,dar te ajuta sa-ti dai seama intr-o anumita masura daca mai tine la tine sau mai bine zis daca ar fi gata sa se lupte cu altcineva pentru tine.
Cert este ca nu trebuie sa te lasi manipulat de gelozie,fiindca s-ar putea sa faci sau sa spui lucruri pe care ulterior le vei regreta.
Quote:
Originally Posted by mom
In fine, gelozia este un sentiment al proprietatii exacerbat, atit tot. Daca esti gelos nu iubesti cu adevarat, ptr. ca, citire de la Bilblie, iubirea nu cere nimic in schimb(neconditionata, nu-i asa?!) Ne aparam teritoriul, ne aparam femelele pentru ca nu acceptam(cel putin teoretic ) sa fim printre masculii care nu sunt dominanti, iar femelele isi apara cuibul. Asta nu are nici o legatura cu iubirea biblica, ci cu darwinismul.
Oamenii au multe instincte animalice pe care si le arata in diferite situatii.Ai intr-un fel dreptate cand vorbesti despre un sentiment al proprietatii exacerbate.In felul in care o gorila isi apara teritoriul de intrusi recurgand la tactici de intimidare si chiar violenta asupra eventualilor doritori,asa si oamenii pot recurge la aceste lucruri cand sunt gelosi.
Dar aici nu vorbim doar ce face un barbat in situatia cand este gelos si de ce face aceste lucruri.
Sa nu uitam ca si femeile pot fi geloase.Reactioneaza ele in alt fel in aceasta situatie?
Parerea mea este ca barbatii cand simt o amenintare incearca sa-l intimideze pe respectivul "intrus" folosind chiar violenta,ei au tendinta de a alunga concurenta in mod direct.
Pe cand majoritatea femeilor din cate am observat duc o lupta pentru castigarea primului loc in inima iubitului concentrandu-se asupra lui ci nu asupra adversarei,facandu-l sa nu-si doreasca pe nimeni in afara de ea.Pentru asta au o multime de metode bine puse la punct,care dau cam rar gres.

Old 13-01-2006, 13:40   #19 (permalink)
Bean Bachine

Comanche's Avatar

Quote:
Originally Posted by FirstUser
Nu stiu, e posibil, dar asta se cheama paranoia nu gelozie imo.
FirstUser ar fi cazul să încetezi cu injuriile. Întâi a fost invidie, acum ai trecut la paranoia. What next?

Am spus foarte clar. Am fost cu fete pe care nu le iubeam (dar, atenţie, le stimam, le respectam, le apreciam, îmi plăcea de ele şi să fiu cu ele) şi în compania cărora m-am trezit câteodată că sunt gelos. Nu pentru că altcineva le-ar fi iubit sau că ele ar fi iubit pe altcineva (de ce analizezi cazuri extreme?), ci pur şi simplu pentru că am avut senzaţia că anumite persoane se uită un pic cam 'ştii tu cum' la ele. Deci nu din dragoste, ci din orgoliu.

Old 13-01-2006, 14:00   #20 (permalink)
Registered User

Quote:
FirstUser ar fi cazul să încetezi cu injuriile. Întâi a fost invidie, acum ai trecut la paranoia. What next?
1. Ma referam la definitia pe care ai dat-o geloziei, nu la persoana ta, scuze daca te simiti atins
2. A trata raspunsul (ideea, opinia) cuiva cu "bullshit" nu e un compliment, nu ?

Quote:
Am spus foarte clar. Am fost cu fete pe care nu le iubeam (dar, atenţie, le stimam, le respectam, le apreciam, îmi plăcea de ele şi să fiu cu ele) şi în compania cărora m-am trezit câteodată că sunt gelos. Nu pentru că altcineva le-ar fi iubit sau că ele ar fi iubit pe altcineva (de ce analizezi cazuri extreme?), ci pur şi simplu pentru că am avut senzaţia că anumite persoane se uită un pic cam 'ştii tu cum' la ele. Deci nu din dragoste, ci din orgoliu.
Nu nu ai spus foarte clar, acum ai spus. Citez, "le stimam, le respectam, le apreciam, îmi plăcea de ele şi să fiu cu ele" suna a inceput de iubire dupa definitia mea si atunci se schimba datele.

Oricum nu sunt eu in masura sa dau o definitie universal valabila a geloziei, am postat aici pentru a spune ca personal, consider ca a iubi si a fi gelos pe o persoana sunt doua lucruri indisolubile.

Daca tu consideri ca sentimentul tau fata de acele fete, in acele conditii, se numeste gelozie, eu nu te pot face sa-ti schimibi parerea, dar nici sa nu te astepti sa o impartasesc.

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Thread Tools

Posting Rules