Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 08-08-2006, 16:15   #1 (permalink)
Professional drinker

March Hare's Avatar

Discriminarea fumatorilor?

Am dat peste articolul asta in care, se pare, UE considera ca a solicita la angajare doar persoane nefumatoare sau a refuza angajarea unei persoane doar pentru ca e fumatoare nu e o discriminare.

So, e sau nu discriminare? E corecta o asemenea diferentiere? As dori si o argumentare a punctului de vedere.

Pentru mine, desi nu mai fumez, mi se pare o initiativa nu tocmai "curata". Inteleg ca mirosul de fum nu este agreat de toata lumea. Inteleg ca hainele miros si poate, din nou, e neplacut pentru unii. Insa de aici pana la a respinge candidatii doar pentru ca fumeaza, mai ales in conditiile in care fumatul e restrictionat la locuri special amenajate, mi se pare deja discriminare. Si asta pentru ca nu mi se pare a influenta in mod direct capacitatea unui angajat de a-si indeplini sarcinile de serviciu.

Mai dezvolt ulterior.

March Hare is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 16:21   #2 (permalink)
Registered User

mi se pare la fel. dar ma bucura. nu sunt fumator si sunt satul de discutiile cu fumatorii care desi recunosc ca e nociv nu vor in ruptul capului sa inteleaga sa nu ii deranjeze pe nefumatori.
in acelasi timp recunosc ca ma bucur aiurea-n tramvai pentru ca faptul ca sunt sau nu angajati fumatori chiar nu ma afecteaza.

dar asa, sa vada si ei putin cum e. de corect e clar ca e incorect. dar sa nu angajezi in functii de conducere publice decat persoane care au facut armata cum e? ca de la anul asa va fi din cate tin minte.

e cu atat mai ciudat cu cat auzi si citesti peste tot ca sa fim mai toleranti,ma buni, si noi facem discriminari din ce in ce mai mari. exact pe dos decat se spune ca se face adica. ma depaseste logica asta.

Mandea is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 16:36   #3 (permalink)
Banned

Niste cacanari.

Dupa cum ai spus si tu Hare, nu ma impiedica absolut deloc sa prestez. De exemplu eu nici macar nu mai fumez la birou, cu toate ca se fumeaza chiar in cladire.

Ok, mirosul este dezgustator. Sa nu uitam totusi ca avem mai multe simturi. Daca se apuca toti barbatii din birou sa comenteze ca pantalonii sau fustele mai lungi de inaltimea bucii/2 le deranjeaza in asa masura simtul estetic incat nu mai pot presta. Vin femeile in bucile goale la birou sau ii dau in judecata?!

Nici cei care beau cu o noapte inainte mult nu miros perfect. Nici cei care mananca branza la desert nu miros precum trandafirii, dar nu ii interzice nimeni...

Niste cacanari.

low_level_superhero is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 16:58   #4 (permalink)
Professional drinker

March Hare's Avatar

Culmea e ca respectivul are niste argumente de tot rahatul, care pot fi "anexate" si categoriilor acoperite de legile antidiscriminare. Aici omul isi expune o parte din argumente.

"Frankly, people who ignore so many health warnings against smoking don’t have the level of intelligence I’m looking for."
Asta desi exista numeroase persoane extrem de inteligente care fumeaza.

"What I’m doing is actually beneficial in that it demonstrates to young people that smoking isn’t cool, that it can damage your job prospects and limit your career."
Acelasi argument se poate atasa si, spre exemplu, religiilor ce nu sunt agreate de un alt angajator. Sau orientarii sexuale, daca stam bine si ne gandim. Respectiv tuturor alegerilor facute de cineva (consideram ca rasa sau sexul cuiva nu este o alegere).

"Another benefit of the ads,’ he explains, ‘is that candidates who smoke don’t have to waste time and money coming here for interview – they know in advance that they won’t get a job."
Din nou un argument care poate fi atasat oricui. Esti negru? Ti-am economisit bani pentru un joint, bucura-te ca stiai dinainte ca nu vei fi angajat. Esti homosexual? Mai ai bani pentru un prezervativ, savureaza. Etc.

Finalul respectivului articol este bomboana de pe tort. Dar va las sa-l descoperiti singuri.

Old 08-08-2006, 17:01   #5 (permalink)
Registered User

ixtl's Avatar

BTW, fumatul la birou (la propriu) - si nu intr-un loc amenajat sau aiurea -, creste productivitatea cu 30%.
Cica.

ixtl is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 17:04   #6 (permalink)
Banned

Quote:
Originally Posted by ixtl
BTW, fumatul la birou (la propriu) - si nu intr-un loc amenajat sau aiurea -, creste productivitatea cu 30%.
Cica.
Nu fumatul, ci pauzele de 5 minute la fiecare ora... Ca se intampla sa fumezi in pauza aia, este altceva.

Ma intreb, daca ma duc la un interviu, ei ma intreaba daca fumez?! Si daca nu le raspund?! Ma rog, este "cool" cand e la scara redusa, dar daca prinde amploare (ceea ce ma indoiesc ca se va intampla) sa vezi procese

Old 08-08-2006, 17:54   #7 (permalink)
Registered User

nu se va intampla stai calm.

Old 08-08-2006, 18:05   #8 (permalink)
Nick anterior: Ice_Twista

Total eronat,nu este nici o discriminare,ei au ales sa fie fumatori,perfect deacord cu hotararea luata de UE,fumatorii au devenit un focar de infectie si o sursa nociva care influenteaza multi factori.Precum nicotina,drogurile .Cine ar angaja un drogat ? logic,nu ''e tot aia'',insa
diferentele nu sunt foarte semnificative.

Rush is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 18:13   #9 (permalink)
Nick anterior: Ice_Twista

Quote:
Originally Posted by low_level_superhero
Niste cacanari.

Nici cei care beau cu o noapte inainte mult nu miros perfect. Nici cei care mananca branza la desert nu miros precum trandafirii, dar nu ii interzice nimeni...

Niste cacanari.
nu cred ca mirosul nicotinei se poate compara cu un oricare alt miros care te deranjeaza,implicit ,aici nu e vorba de miros.

Rush is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 18:13   #10 (permalink)
Registered User

cred ca nu stii ce vb, fata de un drogat diferentele sunt URIASE.

Old 08-08-2006, 18:15   #11 (permalink)
Banned

Quote:
Originally Posted by Ice_Twista
Total eronat,nu este nici o discriminare,ei au ales sa fie fumatori,perfect deacord cu hotararea luata de UE,fumatorii au devenit un focar de infectie si o sursa nociva care influenteaza multi factori.Precum nicotina,drogurile .Cine ar angaja un drogat ? logic,nu ''e tot aia'',insa
diferentele nu sunt foarte semnificative.
lasa-ma sa ghicesc: nici de fumat nu fumezi, nici de drogat nu te droghezi Dar pareri ai.

Care sunt factorii influentati de "sursa nociva" Sursa de ce? De nocivitate? Nu mai folosi cuvinte mari precum "sursa" daca nu stii ce inseamna. Ce infecteaza? Gizas
Quote:
Originally Posted by Ice_Twista
nu cred ca mirosul nicotinei se poate compara cu un oricare alt miros care te deranjeaza,implicit ,aici nu e vorba de miros.
Dar te rog, explica-mi despre ce este vorba Inainte sau dupa ce imi dezvaluiesti ce imi displace mai putin sau mai mult. Oh, tu, atotstiutorule

Old 08-08-2006, 18:18   #12 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Ceea ce ma amuza este tocmai modul in care se pune problema, in societatile "evoluate", capitaliste sa le spunem. Observati ca parghiile pe care le folosesc indivizii sunt de natura economica. Spre deosebire de modul in care se proceda pana nu demult la noi, cand se folosea tehnica datului cu bata in cap celui care iesea din linie, la occidentali, totul functioneaza pe baza de constrangere economica. Vrei sa te angajezi, sa faci un ban, sa ai cu ce sa-ti cumperi o shaorma? Vii sa te angajezi la noi, dar te angajezi pe termenii impusi de noi (nu fumezi). Astfel de constrangeri sunt probabil facute si pentru a imbunatati un pic gradul de sanatate al astora, care oricum au unele probleme din cauza viciilor de genu' asta. Eu unul nu am nici o parere, pro sau contra acestei decizii. Imi place in schimb modul in care pun baietii problema. I love these guys. Discriminare, nediscrimnare, daca vrei sa maninci, faci cum zicem noi. Mult mai eficient decat sa-l ciomagesti pe ala sa intre in colectiv, ca sa folosesc un alt exemplu de constrangere practicat pe meleagurile noastre.

Lord Raptor is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 18:38   #13 (permalink)
Registered User

Made in China's Avatar

Nu e deloc discriminare, pt. ca nu este o trasatura pe care o ai din nastere si de care nu poti scapa. E ca si cum eu, ca angajator, nu as accepta alcoolicii pt. ca eu cred ca afecteaza productivitatea. Vrei sa faci un ban, lasa-te de fumat, ia-ti 5 blue suits, scoala-te la 7 in fiecare zi, fa-ti treaba cum trebuie, etc. Sunt multe restrictii pe care trebuie sa le accepti in societatea noastra, daca vrei sa fii competitiv. Dar ai o optiune, nu te angajeaza nimeni cu forţa. Stai dom'ne acasa si baga iarbă (de orice fel) până nu mai poţi

In alta ordine de idei, eu nu am un club ca lumea in care sa merg si sa nu fiu afumat IN DRACI. Asta nu e discriminare? Nu e, e business. Pt. ca daca ar interzice fumatul, respectivul club ar da faliment. Atunci de ce situatia inversa nu e valabila?

Altfel spus, la mine in firma nu fumeaza nimeni. Dar au voie sa iasa din scara blocului sa-si traga drogu', dar nu din 10 in 10min. Ca sa nu mai zic, acasa, la parterul blocului, am un cabinet stomatologic, din care ies asistentele si afuma tot blocu' Nesimţitele dracu', nu-si misca curu' până în faţa scării...

PS: Am fumat 11 ani (minim 1 pachet/zi) si m-am lasat. Si nu, nu am ceva impotriva fumatorilor. E treaba lor ce fac, dar sa nu ma deranjeze pe mine. Când merg la parinti (fumeaza 5 pachete/2zile impreuna) mi se face rau Dar e casa lor, ies pe balcon cat timp ei fumeaza. Adica mai tot timpul

Last edited by Made in China; 08-08-2006 at 18:52.

Made in China is online now    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 18:49   #14 (permalink)
Registered User

andrei2005's Avatar

Este o idee foarte buna, si eu m-am lasat de fumat, dar cand il vad pe unu ca fumeaza parca imi vine si mie sa imi cumpar un pahet de tigari, deci prefer sa am cat mai putini fumatori pe langa mine.

andrei2005 is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 18:49   #15 (permalink)
just passing...

Rover's Avatar

Codul muncii
ART. 5
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.

Nu vad sa zica nimic de vicii

Rover is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 18:56   #16 (permalink)
Registered User

Made in China's Avatar

Quote:
opţiune politică
Asta in anumite servicii reprezinta un factor pt. care poti fi dat afara. Totul depinde, este relativ. Daca vrei sa lucrezi in SRI sau SIE, sunt niste norme. Daca esti functionar public intr-un minister altele. Daca esti angajat la patron altele. samd. Nu inteleg de ce atâta caz, libertatea este suficienta, sa-ti gasesti un loc de munca pe placul tau.

Daca nu gasesti, pui mana pe carte si te reorientezi. Sau pleci la capsuni. Sau te apuci de cersit si atunci ai voie chiar si cu aurolac, nu numai cu tigari. Sau te arunci de pe un bloc si gata povestea. Who cares. Asta e capitalismul, e legea junglei cu ceva spoiala peste.

Si acel angajator care a pus conditia cu nefumatorii pierde. Nu se stie ce oameni capabili nu vor avea acces la acele posturi si astfel societatea respectiva nu va putea beneficia de pe urma lor. Oricum, cu siguranta si-au facut niste calcule pe care si-au bazat aceasta decizie.

Made in China is online now    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 19:01   #17 (permalink)
just passing...

Rover's Avatar

China, optiunea politica este una si a-ti exprima parerile si opiniile politice in public in timp ce tu esti angajat undeva "anume", este cu totul altceva...Dar divagam si nu are rost

Rover is offline    Reply With Quote
Old 08-08-2006, 19:08   #18 (permalink)
Registered User

Mda, si ce zice di0 e un punct de vedere. nu ma gandisem si la acest aspect. in fond si la urma urmei nu e din nastere si are dreptate.

intotdeauna am fost privit putin ciudat pentru ca scriu cu stanga. de fapt sun stangaci si fac extrem de putine lucruri cu dreapta. toata lumea ma intreaba : dar cum poti scrie cu stanga? iar mie mi se pare stupid. asa cum unii scriu cu dreapta eu scriu cu stanga, e o problema de simpla simetrie . revenind, intotdeauna in prima faza am fost privit putin ciudat. ar fi o mare discriminare sa zica ca nu angajeaza stangaci. dar e ceva din nastere, nu dobandit. si cu siguranta relativ imposibil sa ma mai schimb.

in schimb fumatul nu e din nastere. pe de alta parte nici nu poti sa zici ca e focar de infectie. poate deveni extrem de periculos prin inhalare si de un nefumator dar pana la focar de infectie mai e mult si bine.

Old 08-08-2006, 19:20   #19 (permalink)
Professional drinker

March Hare's Avatar

Quote:
Originally Posted by Made in China
Nu e deloc discriminare, pt. ca nu este o trasatura pe care o ai din nastere si de care nu poti scapa.
Discriminarea nu tine cont doar de trasaturile pe care le ai din nastere. Discriminarea poate tine si de orientarea sexuala, de religie etc., adica de criterii care nu sunt innascute. Pai cum ar fi ca un angajator sa nu te angajeze pentru ca esti musulman si colegilor le e frica de faptul ca ai putea sa vii intr-o zi imbracat in dinamita la serviciu?

Quote:
E ca si cum eu, ca angajator, nu as accepta alcoolicii pt. ca eu cred ca afecteaza productivitatea.
E ca si cum eu ca angajator nu as accepta negrii pentru ca am impresia ca put sau tiganii pentru ca banuiesc ca m-ar fura. Alcoolicii pot, intr-adevar, sa afecteze productivitatea daca le tremura mainile, spre exemplu.

Quote:
In alta ordine de idei, eu nu am un club ca lumea in care sa merg si sa nu fiu afumat IN DRACI. Asta nu e discriminare? Nu e, e business. Pt. ca daca ar interzice fumatul, respectivul club ar da faliment. Atunci de ce situatia inversa nu e valabila?
Nu e discriminare pentru ca nu-ti interzice nimeni accesul in club pe criteriu de nefumator. Totusi, am vaga impresie ca, daca nu un club, atunci cel putin un restaurant ar avea mare succes daca ar interzice fumatul in incinta.

Old 08-08-2006, 19:25   #20 (permalink)
¬_¬

C.@M.'s Avatar

Cei care fumeaza in locur ipublice sunt un fel de minicriminali

C.@M. is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Thread Tools

Posting Rules