Page 4 of 6 FirstFirst 123456 LastLast
Results 61 to 80 of 120

Thread: Bancile, sistemul bancar si ce inseamna banii

 1. Back To Top | #61
  Son of the Morning-Angel of light gigi19lic's Avatar
  Join Date
  May 2006
  Location
  bucuresti - braila
  Asta e cea mai mare gogomanie pe care am auzit-o vre-o data:

  Most people think when they ask a bank for a loan money paid in by one person is paid on to them. That’s not true. Not true at all, in fact.

  Instead what the bank does is a conjuring trick. They agree to give you a loan. They do it by opening two accounts for you. One is a current account (for ease, let’s assume you haven’t already got one). The other is a loan account. If you borrow £10,000 they mark your current account as having £10,000 in it. You’re now free to spend that however you like.

  They also mark your loan account as having £10,000 in it. You now owe that to the bank.

  Add the two together and they add up to nothing. One you apparently own (the current account) and one you apparently owe (the loan account). But if you decided to cancel the deal you could straight away repay the loan using the current account and there would be nothing left. Which is why I mean they add up to nothing.

  Note there’s no cash involved in this process at all. It’s just an accounting trick. Nothing more.

  And now the bank charge you interest for the benefit of having created that money. Even though there is no money as such, even though you think there is, because you can spend what’s in the current account as if it were money. Which is what I mean about the banks creating that money. You can see why they make so much profit, can’t you? They make money out of nothing and then charge you to use it  Daca eu, ca si banca, dau 10.000 cu imprumut, tu ai cheltui la un magazin, magazinul va veni sa ceara banii efectivi. Atat timp cat eu nu am acoperire in bani (aurul nu prea ajuta in cazul de fata decat daca se pune problema solvabilitatii bancii) nu o sa am cum sa platesc banii care ti i-am garantat. Iar de tiparit bani doar BNR-ul face asta. Deci mai pe scurt e ca si cum x (care are bani si face un depozit in banca) il imprumuta pe y (care nu are bani dar vrea si are cu ce-i garanta), numai ca prin intermediul unui intermediar care isi ia un procent (suficient de mare incat sa-i garanteze lui x dobanda si pt banca profit) si care poate garanta suma lui x si in cazul neplatii lui y.

  Legat de stat ca si banca ar trebui cel putin sa aiba dobanda cat devalorizarea, devalorizare care e legata de inflatie, inflatie care ar fi creeata de banca care tipareste bani fara acoperire. In caz contrar ar iesi statul in pierdere, caz in care ar mari taxele......etc. Ma rog, e un cerc vicios care nu e viabil.

  In schimb legat de afirmatiile lui Sir "cum ai zicea lu' ala" de la banca "aia", tind sa cred ca o banca suficient de mare cu un capital de invidiat ar putea, citand din clasici in viata, creea si imprumuta bani care nu au acoperire, avand in vedere rulajul imens nu s-ar observa niciodata (vorbind pentru sume relativ mici), implicit tind sa cred ca e si legalizata chestia sub o forma...
  barton 2400+M/thermalright ALX800/NIDEC 92mm/2x256 corsair 2.2.2.5 old bh-5/abit AN7/asus 9600xt/hdd WD 80gb/Samsung writemaster SH-S182M/BEWE/antec sp-500p 500w

 2. Back To Top | #62
  "The process by which banks create money is so simple that the mind is repelled. "
  John Kenneth Galbraith - Wikipedia, the free encyclopedia

  Ce a vrut el sa zica ? De ce e greu de inteles acest proces ? Se referea oare la niste studenti care nu inteleg ? Sigur ca da. Se referea la toata lumea , si daca John KG asta nu e un om caruia sa ii dati importanta cand spune ceva, altul nu am. Adica am, dar reveniti la citatul de mai sus inainte

 3. Back To Top | #63
  Son of the Morning-Angel of light gigi19lic's Avatar
  Join Date
  May 2006
  Location
  bucuresti - braila
  Ma eu sunt de parere ca nu e posibil, dar ma rog e parerea mea, argumentata mai sus..

  Din moment ce te-a pasionat subiectul si ai citit atat si ai si sustinut oarecum discutia.... explica-mi si mie cum de nu intelegi exemplu asta:
  "Daca eu, ca si banca, dau 10.000 cu imprumut, tu ai cheltui la un magazin, magazinul va veni sa ceara banii efectivi. Atat timp cat eu nu am acoperire in bani (aurul nu prea ajuta in cazul de fata decat daca se pune problema solvabilitatii bancii) nu o sa am cum sa platesc banii care ti i-am garantat. Iar de tiparit bani doar BNR-ul face asta."

  E atat de simplu ca your mind is repelled!
  Sau na, explica-mi cum se face sa plateasca banca bani care nu-i are (care o sa-i aiba in 10 ani), eu am avut rabdare sa-ti citesc topicul tot, si sper la o explicatie data de tine si nu link sau citat din diferiti (nu contest notorietatatea lui sir "cum ai spunea" dar exemplul care l-am citat in postul anterior chiar e idiot, nu am citit prea mult pe wiki dar probabil e scos din context)
  barton 2400+M/thermalright ALX800/NIDEC 92mm/2x256 corsair 2.2.2.5 old bh-5/abit AN7/asus 9600xt/hdd WD 80gb/Samsung writemaster SH-S182M/BEWE/antec sp-500p 500w

 4. Back To Top | #64
  Cand iei tu 10000 cu imprumut ii iei cash ? Iei o geanta cu bani ? Nu, ii iei pe un card sa zicem. Daca toti si-ar scoate toti banii de pe card ar afla ca nu au de unde sa obtina bancnote.
  Apoi ii cheltui in magazin. Magazinul merge apoi la banca si cere cash intotdeauna ? Sau are si el un cont undeva cu o suma electronica ?

  Si citatul de mai sus implica faptul ca bancile creeza bani

  Uite un film :
  [ame="http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279&ei=7FbuSNiEFoiG2gKR36DDBg&q=money"]Money As Debt[/ame]

  "Toata lumea stie in subconstient ca bancile creeaza bani. Cand te duci sa iti scoti banii depusi stii ca nu o sa se intample niciodata sa iti zica : nu-i avem i-am imprumutat altora. La fel cand vrei sa imprumuti nu o sa zica niciodata : nu avem am imprumutata toata averea noastra, asteptam sa se intoarca cu dobanda"
  Last edited by jet li; 09-10-2008 at 22:30.

 5. Back To Top | #65
  Quote Originally Posted by gigi19lic View Post

  Daca eu, ca si banca, dau 10.000 cu imprumut, tu ai cheltui la un magazin, magazinul va veni sa ceara banii efectivi. Atat timp cat eu nu am acoperire in bani (aurul nu prea ajuta in cazul de fata decat daca se pune problema solvabilitatii bancii) nu o sa am cum sa platesc banii care ti i-am garantat. Iar de tiparit bani doar BNR-ul face asta. Deci mai pe scurt e ca si cum x (care are bani si face un depozit in banca) il imprumuta pe y (care nu are bani dar vrea si are cu ce-i garanta), numai ca prin intermediul unui intermediar care isi ia un procent (suficient de mare incat sa-i garanteze lui x dobanda si pt banca profit) si care poate garanta suma lui x si in cazul neplatii lui y.

  Legat de stat ca si banca ar trebui cel putin sa aiba dobanda cat devalorizarea, devalorizare care e legata de inflatie, inflatie care ar fi creeata de banca care tipareste bani fara acoperire. In caz contrar ar iesi statul in pierdere, caz in care ar mari taxele......etc. Ma rog, e un cerc vicios care nu e viabil.

  In schimb legat de afirmatiile lui Sir "cum ai zicea lu' ala" de la banca "aia", tind sa cred ca o banca suficient de mare cu un capital de invidiat ar putea, citand din clasici in viata, creea si imprumuta bani care nu au acoperire, avand in vedere rulajul imens nu s-ar observa niciodata (vorbind pentru sume relativ mici), implicit tind sa cred ca e si legalizata chestia sub o forma...
  Gigel: atat timp cat banca iti acorda un imprumut banii vin la tine in cont. Punct! Atunci cand Gigel cumpara de la Vasile SRL din magazin cu ajutorul cardului, banca unde Vasile SRL are POS-ul blocheaza suma de la Gigel din contul aferent cardului. Punct. In termen de 2 zile se regleaza bancile intre ele. Punct.

  Cine nu are acoperire in bani? Banca? Singura acoperire in bani este asa numitul cash colateral, un depozit pe care Gigel il are in banca in momentul in care cere imprumutul. Adica Gigel are un depozit la termen pe care nu vrea sa-l strice inainte de maturizare, deci cere bancii un imprumut garantand cu acel depozit. Suma imprumutata nu poate fi mai mare decat valoarea depozitului. Asta-i singura acoperire in bani pe care o poti avea intr-o banca. Oamenii atunci cand imprumuta bani, sume mai mari, ii cheltuie imediat cumparand case, masini, terenuri, etc. Singura posiblitate ca tu sa ai un credit si sa-l tii in banca este cardul de credit din care cheltuiesti, dupa care pui la loc, dupa care mai cheltuiesti ceva, mai pui la loc si tot asa.

  Tu vrei sa stii de unde are banca bani sa imprumute 1.000.000 de oameni? Daca asta e intrebarea, exista capitalul initial + economiile altor 1.000.000 de oameni care vin si-si aduc banii la banca in cauza. Fie in conturi curente, fie in depozite. Banca se foloseste de acesti bani si da credite altor clienti care pot fie persoane fizice, juridice fie alte banci. Bancile comerciale se imprumuta intre ele. Profitul bancii este dat de diferenta dintre dobanda pe care o plateste clientul la credit/e minus dobanda pe care o plateste banca clientilor care fac depozite. Intotdeauna dobanda la credit este mai mare decat dobanda la depozite ( ex: 15% credite vs 10% depozit), pe langa alte surse de venit: taxe si comisioane pentru orice operatiune bancara. Cele mai mari venituri vin din comisioane nu din dobanzi: comision de acordare credit, analiza dosar, rambursare anticipata, etc.

  Pe banca comerciala o intereseaza profitul ei si-n functie de asta isi calculeaza profitul. Bancile comerciale nu sunt interesate de devalorizare in mod direct. Isi fac calculele interne si-n functie de asta isi stabilesc preturile pt piata, dobanzi, taxe, etc. Daca discutai doar despre BNR asta-i altceva. Un alt exemplu sunt televiziunile. Televiziunile particulare trebuie sa scoata profit cu orice pret pe cand TVR se ocupatie si de cultura avand abonamentul oricum platit. La fel si BNR-ul este un fel de arbitru in piata bancara.

  Quote Originally Posted by EMI View Post
  Sa-mi explice si mie cineva, daca bancile creeaza bani din nimic, de ce e apocalipsa planetara când banii aia se pierd.
  Prietene, banii sunt o chestie concreta nu se fac din nimic. La economia de clasa 11 te invata despre bani si cum se fac.

  Cum ai tras tu concluzia ca e apocalipsa planetara si ce-i aia ?

 6. Back To Top | #66
  Banned Zarzavat's Avatar
  Join Date
  Oct 2005
  Location
  patrollez p'acilisea
  "Toata lumea stie in subconstient ca bancile creeaza bani. Cand te duci sa iti scoti banii depusi stii ca nu o sa se intample niciodata sa iti zica : nu-i avem i-am imprumutat altora. La fel cand vrei sa imprumuti nu o sa zica niciodata : nu avem am imprumutata toata averea noastra, asteptam sa se intoarca cu dobanda"
  bancile creeaza bani cu ajutorul bancilor centrale, adica cu ajutorul statului. asta n-ar fi o problema, cata vreme creeaza bani care au in spate o crestere economica reala (bunuri, servicii). cand creeaza mai multi bani devine o problema, materializata sub forma de inflatie. aceasta inflatie este nationalizata si costul ei il suporta cetatenii, prin scaderea puterii de cumparare. prin urmare nu bancile sunt de vina, ci statul corupt ce conspira cu buna stiinta la degradarea bunastarii cetatenilor. si aceasta nocivitate a statului este din ce in ce mai evidenta odata cu trecerea timpului => lucrurile se inrautatesc. de aceea sunt doua optiuni:
  - diminuarea rolului statului in economie (la minimul necesar)
  - creearea de banci de stat care sa perceapa dobanda egala cu rata inflatiei (care in principiu n-ar mai trebui sa existe de vreme ce statul nu creeaza bani aiuristic ci corelat cu cresterea economica reala)

 7. Back To Top | #67
  Quote Originally Posted by jet li View Post
  Ii tipareste. Ii creeaza. Banca de unde crezi ca ii ia ?

  Nu ? Dar banii de unde crezi ca vin ? Din cer ? Fac parte din natura la fel ca aerul ? Sunt sfinti ? Statul ii tipareste chiar acum. Sau bancile ii creeaza in forma de bani electronici.
  Termina cu prostia asta ca statul tipare bani atunci cand doreste. Este o prostie. Daca pica curentul ce se intampla? Statul nu mai tipareste bani? N-ai nicio treaba cu sistemul bancar.

  Quote Originally Posted by jet li View Post
  Cand iei tu 10000 cu imprumut ii iei cash ? Iei o geanta cu bani ? Nu, ii iei pe un card sa zicem. Daca toti si-ar scoate toti banii de pe card ar afla ca nu au de unde sa obtina bancnote.
  Apoi ii cheltui in magazin. Magazinul merge apoi la banca si cere cash intotdeauna ? Sau are si el un cont undeva cu o suma electronica ?

  Si citatul de mai sus implica faptul ca bancile creeza bani

  "Toata lumea stie in subconstient ca bancile creeaza bani. Cand te duci sa iti scoti banii depusi stii ca nu o sa se intample niciodata sa iti zica : nu-i avem i-am imprumutat altora. La fel cand vrei sa imprumuti nu o sa zica niciodata : nu avem am imprumutata toata averea noastra, asteptam sa se intoarca cu dobanda"
  Sunt 2 chestii diferite in a tipari si a cere sa mai intre niste bani pe piata. Politica monetara este simpla. BNR-ul este singura care cere tiparirea banilor iar banii se tiparesc la tipografie (lol) in functie de necesitatile pietei. In ceea ce priveste bancile comerciale pt fiecare leu imprumutat banca are in conturile ei minim 1.5 lei. Astea se numesc provizioane sau rezerve pe care esti obligat de BNR prin lege sa le ai. BNR-ul te controleaza daca dai mai multi bani decat ai ca si credite. Fiecare banca comerciala din Romania are un cont la Centrala BNR in care primul lucru pe care-l face isi varsa capitalul initial.

  ps: singurii bani electronice pe care-i poti avea sunt astia pe care-i faci in anumite jocuri online linden in Second Life, golds in WoW, isk in Eve. Banii electronici nu sunt de sine statatori. Te duci la primul bancomat, bagi cardul si scoti bani daca ai sau nu. Daca te referi ca ti-i banii in banca si primesti un extras unde vezi suma pe care o ai, asta-i altceva.

  Jet Li: vezi 2 posturi mai sus cum face banca banii! Banca nu creaza(1 x e) bani, banca ii inmulteste, face profit. BNR-ul creaza bani.

  Zarzavat: Nota 10. Se inteleg ideile, se intelege ce scrie si esti singurul de aici care stie despre sistemul bancar.

  ps: pt ceilalti. Puteti sa intrebati orice va trece prin cap. Se pare ca se gaseste cineva sa va raspunda coerent insa terminati cu aberatiile c-am stat 1h sa inteleg ce vreti sa spuneti.

 8. Back To Top | #68
  Bancile au voie sa dea mai multi bani cu imprumut decat au in seif bancnote fizice. Doar asta ar trebui sa fie indeajuns pentru o revolutie.
  Da stiu ca doar BNR tipareste bancnotele !
  Cum reusesc bancile atunci ? Reusesc pentru ca nu dau bancnote, dau carti de credit. O fi greu sa pui o suma pe un card ? Daca eu iti dau bani pe care nu ii am si ti-i cer inapoi cu dobanda cum e ?

  Nu ai nimic de spus impotriva lui John Kenneth Galbright ? Eu oi fi un prost de pe internet, mare minune ca John asta spune acelas lucru ca mine.
  Money creation - Wikipedia, the free encyclopedia
  Money creation is the process by which money is produced or issued. There are two different ways to create money:

  * manufacturing a new monetary unit, such as paper currency or metal coins (money creation)
  * loaning out a physical monetary unit multiple times through fractional-reserve lending (credit creation)
  Fractional-reserve banking is the banking practice in which banks keep only a fraction of the value of their bank notes and demand deposits in reserve and invest the balance in interest earning assets while maintaining the obligation to redeem all bank notes and demand deposits upon demand. This practice is universal in modern banking

 9. Back To Top | #69
  esti, i love you. imi mananci timpul liber degeaba.

 10. Back To Top | #70
  puturos irecuperabil EMI's Avatar
  Join Date
  Apr 2001
  Acum si tu, încerci din rasputeri sa convingi un bot.
  Dacă ești bogată, frumoasă, celibatară și cauți un geniu, trimite-mi un mesaj privat.

 11. Back To Top | #71
  Registered User faraonu's Avatar
  Join Date
  May 2005
  Location
  bucuresti, cu b mic
  Quote Originally Posted by jet li View Post
  Bancile au voie sa dea mai multi bani cu imprumut decat au in seif bancnote fizice. Doar asta ar trebui sa fie indeajuns pentru o revolutie.
  revolutie? de ce? sunt atat de putini cei care inteleg procesul...

  Quote Originally Posted by jet li View Post
  Cum reusesc bancile atunci ? Reusesc pentru ca nu dau bancnote, dau carti de credit. O fi greu sa pui o suma pe un card?
  dar nu pune o suma pe card, mai bine zis iti da acces la banii altora. nu blocheaza bani pt tine.
  Quote Originally Posted by jet li View Post
  Daca eu iti dau bani pe care nu ii am si ti-i cer inapoi cu dobanda cum e ?
  pai... bine pt tine, cum sa fie?
  ce conteaza ceilalti?

  ps: parca BT a ramas azi fara lichiditati, nu?
  nu mi-e frica, nu mi-e frica... de bau-bau !!

 12. Back To Top | #72
  Son of the Morning-Angel of light gigi19lic's Avatar
  Join Date
  May 2006
  Location
  bucuresti - braila
  Quote Originally Posted by Misa View Post
  Gigel: atat timp cat banca iti acorda un imprumut banii vin la tine in cont. Punct! Atunci cand Gigel cumpara de la Vasile SRL din magazin cu ajutorul cardului, banca unde Vasile SRL are POS-ul blocheaza suma de la Gigel din contul aferent cardului. Punct. In termen de 2 zile se regleaza bancile intre ele. Punct.

  Cine nu are acoperire in bani? Banca? Singura acoperire in bani este asa numitul cash colateral, un depozit pe care Gigel il are in banca in momentul in care cere imprumutul. Adica Gigel are un depozit la termen pe care nu vrea sa-l strice inainte de maturizare, deci cere bancii un imprumut garantand cu acel depozit. Suma imprumutata nu poate fi mai mare decat valoarea depozitului. Asta-i singura acoperire in bani pe care o poti avea intr-o banca. Oamenii atunci cand imprumuta bani, sume mai mari, ii cheltuie imediat cumparand case, masini, terenuri, etc. Singura posiblitate ca tu sa ai un credit si sa-l tii in banca este cardul de credit din care cheltuiesti, dupa care pui la loc, dupa care mai cheltuiesti ceva, mai pui la loc si tot asa.

  Tu vrei sa stii de unde are banca bani sa imprumute 1.000.000 de oameni? Daca asta e intrebarea, exista capitalul initial + economiile altor 1.000.000 de oameni care vin si-si aduc banii la banca in cauza. Fie in conturi curente, fie in depozite. Banca se foloseste de acesti bani si da credite altor clienti care pot fie persoane fizice, juridice fie alte banci. Bancile comerciale se imprumuta intre ele. Profitul bancii este dat de diferenta dintre dobanda pe care o plateste clientul la credit/e minus dobanda pe care o plateste banca clientilor care fac depozite. Intotdeauna dobanda la credit este mai mare decat dobanda la depozite ( ex: 15% credite vs 10% depozit), pe langa alte surse de venit: taxe si comisioane pentru orice operatiune bancara. Cele mai mari venituri vin din comisioane nu din dobanzi: comision de acordare credit, analiza dosar, rambursare anticipata, etc.
  Pai e perfect, in exemplul minimalist dat de mine incercam sa subliniez acelasi lucru: "nu da banca bani fara acoperire, indiferent ce inseamna aceasta acoperire (fonduri personale ale bancii, depozite ale altor persoane, etc.)" (exprimarea si nivelul de detaliere cred ca lasa de dorit, dar ideea e de baza...)

  Din ce spune Jet Li eu intelegeam ca el crede opusul si de aceea am incercat sa-i dau un exemplu mai "basic" ca sa ma exprim astfel, mai ales citind doar citatele scoase din context ale lui sir "cum ai spune". (Dealtfel cred ca ori are 12 ani ori a inteles dar continua topicul doar de dragul de a-l continua, no offence)
  --------------------
  Editare ulterioară
  --------------------
  Quote Originally Posted by faraonu View Post
  revolutie? de ce? sunt atat de putini cei care inteleg procesul...
  Cred ca exact datorita faptului ca sunt atat de putini care inteleg cu adevarat, si atatia care cred ca au inteles exact "cum se invarte de fapt lumea" si vor sa indoctrineze cu bullshit si pe altii in formarea lor.... Ma rog e oricum exagerata ideea de revolutie )
  Last edited by gigi19lic; 10-10-2008 at 09:32. Reason: Automerged Doublepost
  barton 2400+M/thermalright ALX800/NIDEC 92mm/2x256 corsair 2.2.2.5 old bh-5/abit AN7/asus 9600xt/hdd WD 80gb/Samsung writemaster SH-S182M/BEWE/antec sp-500p 500w

 13. Back To Top | #73
  Banned Zarzavat's Avatar
  Join Date
  Oct 2005
  Location
  patrollez p'acilisea
  In ceea ce priveste bancile comerciale pt fiecare leu imprumutat banca are in conturile ei minim 1.5 lei.
  nu e chiar asa. tocmai asta a cauzat criza actuala. ia arunca un ochi aici
  In America, outside Wall Street, the banks have lent 96 cents for each $1 of deposits. Continental European banks have lent roughly €1.40 for each €1 of deposits.
  adica exact ce spuneam. s-au aruncat bani noi pe piata fara a fi acoperiti de o crestere economica reala.
  Last edited by Zarzavat; 10-10-2008 at 10:13.

 14. Back To Top | #74
  Quote Originally Posted by faraonu View Post
  ps: parca BT a ramas azi fara lichiditati, nu?
  cam asa se aude. Au investit prost prin America

 15. Back To Top | #75
  Continental European banks have lent roughly €1.40 for each €1 of deposits.
  Ms Zarzavat. Acum mai ziceti vreunu ca bancile nu creeaza bani ? Sau nu imprumuta mai mult decati bani au in seif ? Adica te duci te imprumuti si muncesti sa platesti ca prostu ce a creat banca cu un click de mouse pe cardul tau.

 16. Back To Top | #76
  puturos irecuperabil EMI's Avatar
  Join Date
  Apr 2001
  Eu nu înteleg de unde vine raportul asta de ~1,5/1 când bancile pot acorda credite pâna la ~de 9 ori valoarea depozitelor, conform legilor locale (care variaza în jurul acestui raport de 9).

  Si guess what, nu ma scandalizeaza absolut deloc acest lucru. Zic chiar mersi. Eu sunt ala care ia credite, si prefer o dobânda mica gratie acestui mecanism, decât o dobânda mare, din cauza ca rentabilitatea financiara a bancii e mai mica la 1,40.

  Actualmente din toata agitatia bot-ului nostru, faza cu posibilitate de creditare de câteva ori peste depozite e singura chestie reala. Restul, cu inventarea banilor, tin de statutul lui de bot. Când banca îti da un credit nu-ti inventeaza niste bani culesi din pom, ci îti da niste bani din veniturile tale din viitor. Dar stai ca asta nu mai suna lafel de conspirationist.
  Dacă ești bogată, frumoasă, celibatară și cauți un geniu, trimite-mi un mesaj privat.

 17. Back To Top | #77
  Banned Zarzavat's Avatar
  Join Date
  Oct 2005
  Location
  patrollez p'acilisea
  @Cichicean: daca creeaza bani care au acoperire (in cresterea economica), nu e nicio problema. nu poti merge cu aceeasi masa monetara 300 de ani.
  problema apare cand apar bani aiurea in sistem. ori bancile fiind private au ca scop profitul, nu echilibrul macroeconomic. asa ca vor imprumuta aiurea si se va ajunge... unde suntem azi bineinteles cu sprijinul statului, pentru ca singure bancile nu pot realiza "lucrarea".

  Când banca îti da un credit nu-ti inventeaza niste bani culesi din pom, ci îti da niste bani din veniturile tale din viitor.
  se pare ca au vazut viitorul mai roz decat este in anii trecuti => minunata criza actuala. si evident castigatorii nu sunt cei imprumutati care au cumparat chestii supraevaluate, ci acei care au vandut sau au avut de castigat din vanzarea unor chestii supraevaluate.

 18. Back To Top | #78
  puturos irecuperabil EMI's Avatar
  Join Date
  Apr 2001
  Banii apar aiurea la tine în cont când iei creditul, si lafel de aiurea îti dispar de la tine din cont ratele.

  Iar daca bancile chiar creeau aiurea toti banii pe care îi doreau muschii lor, înseamna ca perioada prin care trecem e o halucinatie colectiva.
  Dacă ești bogată, frumoasă, celibatară și cauți un geniu, trimite-mi un mesaj privat.

 19. Back To Top | #79
  Registered User Prime's Avatar
  Join Date
  Jun 2006
  Location
  Jotunheim
  Urmariti intai filmuletul Money is Debt postat de Jet Li pe pagina asta, apoi discutam de pe aceeasi pozitie. Asa fara sa-ti deschizi putin mintea e normal ca suna urat si neverosimil ca bancile creaza bani. Well, eu sunt sigur de asta!

 20. Back To Top | #80
  Dar si noi creem produse noi, care trebuie intr-un fel sau altul valorizate pe piata!

  De exemplu, acum 300 de ani, nu aveam toti calculatoare pe birouri! Acum, avem. Noul produs trebuie intr-un fel integrat in consumul public!

  Sa spui ca incepi cu o cantitate fixa de moneda care sa reprezinte valoarea tuturor lucrurilor existente la un moment dat in lume e fain si frumos.
  Dar ce te faci atunci cand inventezi lucruri care nu existau atunci cand ai tras tu linie si ai zis "pana aici"?
  Americans have no capacity for abstract thought, and make bad coffee.

 1.  
Page 4 of 6 FirstFirst 123456 LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •