![]() |
| | #22 (permalink) | ||
|
Copyright in cazul muzicii e FUBAR. Sistemul seamana cu un cartel in care casele de discuri isi iau partea principala din venituri si ce mai ramane ajunge la artisti. RIAA spre exemplu -se plange ca artistii sunt platiti prea mult. -si-a facut un obicei din actionarea in judecata a bunicutelor, copiilor de 12 ani , studentilor sau chiar a mortilor. -militeaza pentru introducerea de sisteme draconice de DRM -foloseste tactici de intimidare -practica price-fixing Nu degeaba li se spune mafiaa. Ideea ca autorul sa fie rasplatit pentru munca pe care a depus-o este de bun simt. Sistemele actuale sufera insa de probleme care duc la situatii tampite gen "La multi ani" copyrighted din 1935 pana in 2030 si multe altele. P.S: Ca sa nu mai vorbim de unele patente... | |||
|
| | #23 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Apr 2006 | Quote:
2. logic vorbind, daca legea indreptateste distrugerea proprietatii, atunci nu m-ar mira ca ea sa duca si la distrugerea portiunii de creier unde se afla stocata o informatie pt care nu am platit copyright, si asta e inca o consecinta idioata a acestei legi. 3. stiu ca dreptul de autor e o chestie abstracta, asta am si spus in deschidere si tocmai asta ridica numeroase probleme. 4. am zis, de zsemenea, ca legea prezenta trebuie respectata. | ||
|
| | #24 (permalink) | ||
|
E cel putin hilara comparatia ta intre suportul fizic pe care e salvata creatia cuiva (fie ea muzica sau un proiect de casa- e absolut irelevant) si memorarea continutului acelui suport. Toata lumea stia ca creierul are capacitati limitate de memorare si redare. D-aia asculti tu o melodie de mai multe ori de pe CD in the first place. De ce nu o asculti o singura data si dupa aia, ea stocata fiind in creier, sa ii dai play de cate ori ai chef? Acum intelegi absurditatea afirmatiei tale? Realizezi in lumina noilor informatii ca ai o gandire defectuasa? P.S. Nu mai vorbim de retinerea in memorie a unui proiect de arhitectura sau inginerie plus toate calculele aferente + memoriu tehnic, etc. Nici chiar arhitectul care a facut proiectul ala nu stie sa execute constructia numai din memorie.
__________________ Nu poti forta un om sa te placa; nu esti bine venit, pleaca.. (Parazitii 2007) | |||
|
| | #25 (permalink) | ||
|
drepturile de autor nu sunt o aberatie, ci ceea ce propun unii pe aici. Helmuth adica tu daca furi intr-o noapte toata carnea de la Angst si o bagi in frigiderul pe care l-ai cumparat legal, automat consideri ca si carnea aia e proprietatea ta? Occam, solutia ta cu statul care imparte placinta intre artisti nu mi se pare viabila si nici corecta din mai multe motive. Una la mana arta este internationala, iar ca stat nu poti controla raspandirea ei peste granite, nu poti obliga un artist sa creeze in interiorul spatiului tarii sau sa se adreseze unui public intern. Apoi, teoria pietei libere si legea drepturilor de autor chiar functioneaza in statele in care puterea de cumparare ii permite. Pentru americanul de rand e mai simplu si mai comod sa cumpere CD-ul cu Shania Twain din magazin cu $6.99 si sa-l asculte linistit decat sa cumpere blank apoi sa stea pe huburi sa caute mp3 uri cu Shania Twain si sa traga cu Nero samd.. Tu vezi situatia din Romania unde nu sunt multi dispusi sa scoata 30-40 lei sau mai mult pe acelasi CD pe care i-l trage vecinul priceput in ale calculatoarelor pe o bere. Singura solutie este crearea de noi tehnologii care sa nu permita copierea.. pentru ca altfel oamenii intotdeauna vor avea impulsul de a fura.. BT acea "mafie" are un rol important in industrie si in plus nu cred ca obliga nimeni pe cineva sa semneze contracte cu casele de discuri. Artistii sunt liberi sa-si promoveze singuri discurile facute cu matrita in garajul din spatele casei, daca au chef. Problema e ca acele case de discuri baga bani seriosi in suportul fizic si in marketing, asa ca sunt indreptatite sa-si traga mare parte din castiguri. In fine, un element cheie in industria muzicala este partea de A&R, adica descoperirea talentelor. Parte de care se ocupa tot casele de discuri. Scopul lor este promovarea elitelor si nu poti face asta prin sistemul comunist "statul alege ce satisface un numar mare de oameni". Astfel se cerne sita.. Oricum situatia e mai lejera acum cand tehnologia actuala permite multora sa fie artisti si fara suportul caselor de discuri, exista artisti care se promoveaza pe net si dau piesele gratis la downloadat dar aia au bani de la taticu sau fac asta ca un hobby. Mai trebuie sa si munceasca pe langa.
__________________ jack your body | |||
|
| | #26 (permalink) | ||
|
Drepturile de autor, spre deosebire de proprietate, nu reprezinta ceva natural pentru om. Daca un vanator de acum 10 000 de ani ar fi descoperit o modalitate mai eficienta de a vana iar cineva ar fi incercat sa-i ia vanatul obtinut prin noua modalitate, probabil ca vanatorul s-ar cam fi suparat. Daca insa "hotul" s-ar fi limitat la a vana un alt animal folosind metoda inventata de vanatorul nr. 1, nu cred ca inventatorul i-ar fi cerut 10% din prada ca "drepturi de autor". Chiar si cu numai cateva sute de ani in urma, desi propietatea era bine stabilita, drepturile de autor nu existau nici macar sub forma de concept. Acestea fiind spuse, nu vreau totusi sa afirm ca drepturile de autor ar fi o aberatie. Ele isi au rolul lor, anume acela de a oferi creatorului garantia ca, in cazul in care produsul sau are succes, se va infrupta si el din roadele succesului. Acest lucru, la randul sau, are doua efecte: pe de o parte reprezinta o motivatie in plus pentru eventualii creatori/inventatori, iar pe de alta le ofera acestora posibilitatea materiala de a crea in continuare. Ambele efecte sunt pozitive, atat pentru creatori in special, cat si pentru societate in general. In masura in care drepturile de autor indeplinesc aceste doua roluri, ele pot fi considerate drept avand o contributie in mare masura pozitiva asupra societatii si deci pot fi tolerate. Totul are, insa, o limita. Dincolo de aceasta limita, drepturile de autor nu mai reprezinta un instrument de protectie a creatorului sau un imbold pozitiv in directia dezvoltarii societatii, ci pur si simplu mentinerea unui monopol, avand efecte diametral opuse celor gandite initial la introducerea legilor de protectie a proprietatii intelectuale. Iar cand ajungem in acest stadiu, "pirateria" se dezvolta in mod natural.
__________________ Viteazul priveşte pericolul, cutezătorul îl caută, nebunul nu-l vede. | |||
|
| | #27 (permalink) | ||
|
Vedeti ca ati ajuns cu discutia in locul unde drepturile de autor si patentele sunt amestecate ca fiind concepte intersanjabile. Nu sunt. Nu au aparut din aceleasi motive sau in acelasi moment al istorie, nu sunt guvernate de aceleasi legi si asa mai departe.
__________________ Now is the winter of our discount tent. | |||
|
| | #29 (permalink) | ||
|
Helmuth, cel mai simplu iti poti raspunde la o intrebare simpla, punindu-te intr-o situatie simpla. Sa spunem ca azi dimineata ai compus un "do-si-la-sol-do" cu care l-ai dat pe spate pe prietenul tau care te roaga sa-l lasi sa-l foloseasca muzichie pe telefonul mobil-ca sonerie sau cum se cheama. Ei bine si... in doua saptamini, cum-necum, ajung vecinii sa crape de invidie pe "do-si-la-sol-do"ul tau si pe urma tot judetul, in final, lesina toata Romania dupa soneria asta creata de tine. N-o fi mare lucru si mare valoare da' totusi, chiar i-ai lasa sa-si puna toti pe telefonul mobil "celebra muzica" odata ce stii ca altii vor fi gata sa dea si bani ca s-o obtina? Spune ca da si atunci o sa inteleg cit de abstract iti e.
__________________ Za gud, the bed and za uarevar | |||
|
| | #30 (permalink) | ||
| Quote:
Quote:
__________________ Pluralitas non est ponenda sine neccesitate | |||
|
| | #31 (permalink) | ||
| ||
|
| | #32 (permalink) | ||
|
Nu putem vorbi de ceva ce nu exista. Deocamdata posibilitatile de memorare ale creierului uman sunt cel putin patetice prin comparatie cu cele oferite de suporturile de stocare de orice fel.
__________________ Nu poti forta un om sa te placa; nu esti bine venit, pleaca.. (Parazitii 2007) | |||
|
| | #33 (permalink) | ||
Ati sesizat? Scopul artei e arta insasi, este esteticul, frumosul, in nici un caz banii!! A vorbi atat despre financiar aici denota o neintelegere profunda si este un reflex, pervertit, al capitalismului. Pt artistul veridic, arta sa isi este propria multumire si satisfactie, asa cum e copilul pt parinti. Asta nu inseamna ca el nu poate fi, ulterior, si rasplatit financiar, chiar si in lipsa copyrightului: opera sa il poate face celebru, ii poate asigura un post bun de profesor/maestru; cantaretii pot castiga bine din concerte si merch., etc. Nu mai zic ca nu e nimic iesit din comun ca un creator adevarat sa aiba o slujba obisnuita si sa creeze opere valoroase in timpul sau liber. Celor care se tem ca fara copyright nu am mai avea creatii de valoare, ii pot linisti: Nu copyrightul l-a facut pe Platon, nu copyrightul a inventat stiintele si filozofia, nu copyrightul a creeat cultura si traditiile “populare”, muzica clasica, civilizatia europeana, araba, orientala. In concluzie, arta isi este propriul scop si rasplata, pt un creator veridic rasplata financiara conteaza mult mai putin si, oricum, ea poate exista si fara copyright. | ||
|
| | #35 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Apr 2006 |
Legat de productia de software, si aici sunt cai de rezolvare independente de solutia irationala si imorala a copyrightului: 1. exista n programe, de la sisteme de operare, la playere, jocuri, antivirusi, editori text etc. care sunt gratuite. 2. companiile mari (precum agentiile de presa) lucreaza pe soft personalizat, asa ca acolo programatorii sunt platiti direct pt programele realizate. 3. companiile furnizoare de soft pe bani (Micromoale, de ex. :fuckoff: ) pot face in continuare bani buni din vanzarea produselor originale si service, de ex. Nu cred ca i-ar plange cineva de mila lui Gates daca in loc de o avere de multe miliarde de dolari ar trebui sa se multumeasca doar cu una de cateva sute de milioane. | ||
|
| | #36 (permalink) | ||
| Quote:
Mie mi se pare ca reduci prea mult calitatea artistica la hobby. Cum adica un creator adevar sa aiba un job obisnuit si sa creeze in timpul liber? LOL. Pai un creator adevarat, indiferent ca face muzica, pictura, film sau mai stiu eu ce, isi alege asta ca meserie pana la urma. Implicit ca forma de subzistenta. Nu stiu pe ce lume traiesti tu, dar in lumea in care traiesc eu exista facultati de arta, de muzica, de teatru, de film, etc. Unde nu merge cu jumatati de masura si nu sunt facute as a hobby in timpul liber. In afara de asta, tu ai idee cam cat costa materialele pentru un produs artistic, oricare ar fi el? Oricum, te pun la "De pe forum adunate" cu afirmatia " Nu mai zic ca nu e nimic iesit din comun ca un creator adevarat sa aiba o slujba obisnuita si sa creeze opere valoroase in timpul sau liber." Ce legatura o avea Platon, filosofia, stiintele si civilizatia europeana si araba in contextul discutiei despre copyright, numai tu stii! ------------------------------------------------------------------------- Occam, referitor la cele discutate pe pagina anterioara, se pare ca suntem de acord cu intrebarile pe care le-am ridicat eu. Pana sa se ajunga la solutia propusa de tine cu remunerarea artistilor de catre stat, este imperios sa se gaseasca o solutie de cuantificare a valorii artistice viabila. Cum s-ar face acest lucru, din punctul tau de vedere?
__________________ I know something most don't. | |||
|
| | #37 (permalink) | ||||
Quote:
Sa nu uitam totusi ca sunt suficienti oameni talentati si autodidacti, capabili sa invete si sa creeze fara un indrumator propriu-zis. Quote:
Quote:
| ||||
|
| | #40 (permalink) | |||
| Quote:
Quote:
Quote:
Buna si intrebarea lui PigBrother. Repet, in momentul in care se ajunge ca o opera de arta sa aiba un public, sa fie adresata si altora, intervine aspectul mercantil. Trebuie cuantificata cumva si in bani valoarea respectiva, cel putin cat sa acopere materialele folosite, timpul alocat de respectivul artist pentru realizarea ei, celelalte cheltuieli care tin de creatie.
__________________ I know something most don't. Last edited by Evil Canevil; 11-03-2007 at 20:44. | ||||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|