Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 10-04-2002, 13:42   #1 (permalink)
Registered User

Dune. Cartea secolului !?!

Am terminat acu cateva luni de citit ultimul volum din colosala serie "DUNE" de Frank Herbert si inca sunt marcat. Pentru cunoscatori: Voi ce parere aveti? Care volum v-a placut cel mai mult, personaj, idee etc?

Gimli is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 14:12   #2 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

cartea secolului? pai hai sa mergem mai departe: de ce nu cartea mileniului? cea mai buna carte din toate timpurile? Cartea Cartilor?

Dune? mi s-a parut o carte decenta. nimic deosebit insa.

Strangelove is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 18:02   #3 (permalink)
Registered User

nici pe departe. poate sf-ul secolului. poate.

andreip is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 18:08   #4 (permalink)
Always in haste

Strider's Avatar

Exclamation

NO WAY. Bestiala povestea, dar nu e cazul. Si de fapt, poate e cartea secolului, poate nu e. Cine a citit toate cartzile care s-au publicat secolul asta? Fiecare se simte bine citind cartzi diferite. TU s-ar putea sa spui ca Dune e cartea secolului, eu o sa spun ca LOTR este cartea secolului, altul o sa spuna ca vreo carte scrisa de Marquez sau Coello e cartea secolului... etc. etc. Chestia asta cu cel mai bun, poet, cea mai buna carte etc. etc. mi se pare o tampenie. Intr-adevar potzi categorisi un artist dupa perfectiunea stilului sau, dar atat, nu mai mult. Chiar si in ceea ce priveste stilul tot ne lovim de o gramada de chestii relative. In rest nici nu se pune problema.
I wish I was a ruler who'd make them understand

Strider is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 19:01   #5 (permalink)
Registered User

NU

Pentru ca e prea lunga. Pe bune.
Pentru ca nu e europeana in gandire. E araba, iar asta ar influenta un juriu format din americani si arabi care ii urasc pe acesti arabi.
Pentru ca pe alocuri e plictisitoare.
Pentru ca...
Sunt iar beat. De fapt, nu e prima oara. Insa Dune nu poate fi in nici un caz cartea secolului. Eventual ''Un veac de singuratate''...

Nekro is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 19:59   #6 (permalink)
Registered User

Xilviu's Avatar

Este o carte foarte buna, dar nu cred ca se poate spune ca e cartea secolului. Nu stiu daca exista o asemenea carte. Sunt carti bune, fiecare pe domeniul lor dar cartea secolului...
Mie mi-au placut mai mult primele doua volume(adica Dune).

Xilviu is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 21:11   #7 (permalink)
Marca Inregistrata

Sandman's Avatar

cartea secolului?! neaaaaaaah, exagerezi...
The problem with the world is stupidity. I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?

Sandman is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 22:07   #8 (permalink)
Registered User

mariko's Avatar

Dune e o carte buna, nu poti zice altceva. Dar cartea secolului... nici la sf-ul secolului nu cred ca aspira.
Dar da, sa stii ca si pe mine m-a marcat. E vorba totusi de o conceptie diferita(parerea mea) asupra vietii.

mariko is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 22:40   #9 (permalink)

Amyd's Avatar

Pentru ca nu e europeana in gandire. E araba, iar asta ar influenta un juriu format din americani si arabi care ii urasc pe acesti arabi.

Chiar ca esti beat.

In mare, influentele culturale sunt cam asa:

Ix=Europeni tehnocrati
Bene Gesserit=catolicism european
Imperiul=european feudal
Atreides=greci
Harkonneni=slavici
Freemeni=Arabi(majoritar Sunni+Sufiiti si nu Shie'ah)+Zen(Budism)
Bene Tleilaxu=Arabi(Shie'ah) - personaje negative in mare parte

Asa ca dupa cum vezi, nu e numai araba, nici pe departe. Sunt expuse aproape toate tipurile de civilizatie umana, amestecate si dezvoltate asa cum a crezut Herbert ca o sa se intample peste 8000 de ani. Iar o civilizatie pe o planeta desert nu prea are cum sa nu aiba legatura cu o gandire arabeasca - asta e, mediul influenteaza oamenii.

Ca fapt divers, intr-un sondaj din 1999, membrii amazon.com au votat "Lord of the Rings" cartea mileniului (mai fusese votata cartea secolului intr-un sondaj organizat de Channel 4 si lantul de librarii Waterstone in UK in 1997).

Dar evident, sa faci comparatii intre autori si carti din genuri atat de diferite e - nu doar un pic - fortat. Greu de comparat Borges cu Joyce sau Tolkien cu Herbert.

Salutari,
Andrei

Amyd is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 22:50   #10 (permalink)
AxA
the sky is NOT the limit

AxA's Avatar

(...) Waterstones (...).

Nu am putut citi decat prima carte (Dune) - am inceput de vreo trei ori Copii Dunei si am lasat-o balta...

AxA is offline    Reply With Quote
Old 10-04-2002, 22:52   #11 (permalink)

Amyd's Avatar

(...)Waterstone's(...)

Salutari,
Andrei

Amyd is offline    Reply With Quote
Old 11-04-2002, 00:48   #12 (permalink)
Nick anterior: hcosmin

Helix's Avatar

Pfft...
Dune cartea secolului. Nu prea cred. Si mie mi-au placut primele 2 volume din Dune.
Dar deja de la un timp m-am plictisit. Seria e MULT prea lunga.

Helix is offline    Reply With Quote
Old 11-04-2002, 01:33   #13 (permalink)
Condamnat la viata

unq_flipmo's Avatar

E o serie foarte misto. Atat. Poate pt. unii e intr-adevar cartea secolului.

unq_flipmo is offline    Reply With Quote
Old 11-04-2002, 23:46   #14 (permalink)
Registered User

hmmm

Proasta formulare mai oameni buni.

Ma io voiam sa spun ca citesc acuma Lord of Amber cartile alea si nu mi se pare ca nu ajung la picioru lu Dune, oricum sunt prea simple.In schimb cu Tolkien e cu totul altceva da nu pot sa ma pronunt ca nu am vazut decat filmu si am citit oleaca din prima parte da e chiar misto cu istoria fiecarei rase etc.

Apropo daca Dune e prea lunga at ce dracu sa mai zici de Amber sau de ciclul Fundatia??

Misto comparatie Amyd.Gandita oricum.

P.S.:E cartea secolului(mileniului).
Exista o poarta spre taramul imaginatiei,prin care tre sa intri inainte de a deveni constient.Cheile cu care o deschizi sunt simboluri.Poti lua idei cu tine,cand pasesti dincolo de poarta,dar tre sa le treci sub forma de simboluri.(Pandora:Incidentul Iisus-Frank Herbert)

Shai-Hulud is offline    Reply With Quote
Old 12-04-2002, 02:16   #15 (permalink)
Genetic Dwarf

Korn's Avatar

Dune. Cartea secolului !?! sau ce topic se intimpla atunci cind citesti pentru prima oara si altceva decit subtitrari

Mai lasa calculatorul ala: pune mina si citeste ceva. Sa stii ca "semidoct" nu e un cuvint de lauda.

Non licet omnibus adire Corintum

Korn is offline    Reply With Quote
Old 12-04-2002, 03:59   #16 (permalink)
Registered User

EvilGod's Avatar

nu stiu daca e cartea secolului decat poate din punctul de vedere al unui impatimit al sci-fi-ului. mie mi-a placut la nebunie, itzi pot povestii cu detalii orice carte din serie, etc.
am citit seria de multe ori, 4-5 ori, si de fiecare data descopeream ceva nou in ea.
lord of the rings cartea secolului ? no way !!!
When I was a little kid my mother told me not to stare into the sun, so once when I was six, I did. At first the brightness was overwhelming, but I had seen that before. I kept looking, forcing myself not to blink, and then the brightness began to dissolve. My pupils shrunk to pinholes and everything came into focus and for a moment I understood.

EvilGod is offline    Send Message via Google Talk to EvilGod Reply With Quote
Old 12-04-2002, 04:40   #17 (permalink)
Registered User

Frank Herbert a scris carti mai bune si mai inteligente ca "Dune". Carti reprezentative pentru Herbert sunt "Ciuma alba", "Experimetul Dosadi", "Destination Void" si nu in ultimul rand "Chapterhouse Dune" si "Heretics of Dune".

Sincer nu cred ca o singura care din seria Dune se ridica la nivelul "Experimetul Dosadi" sau "Destination Void" (care nu a aparut la noi si care este prima din seria Pandora si nenorocitii astia nu cred ca au gasit pe cineva in stare sa o traduca fara sa o denatureze total).

Dune + urmatoarele 2 din serie sunt unele dintre cele mai copilaroase din cartile lui Frank Herbert pe care le-am citit.

Imi place la nebunie Frank Herbert si cred ca este unul dintre cei mai buni autori de science fiction din secolul trecut.

Pe de alta parte nu cred ca este prea utila o discutie de genu cea mai buna, cea mai cea, ar fi o defavoare adusa lui Herbert si celorlati autori, asta pe langa apa batuta in piua degeaba.

Poate sa spuna cine vrea ca aia este cartea secolului, sau aia, sau ailalta, daca la cursele de masini vezi ca aia merge mai rapid sau mai incet, ca aia ajunge prima, la carti nu prea ai criteri specifice. Poti spune ca uite aia are cel mai mare tiraj, a fost publicata in cele mai multe exemplare. Pai daca o luam asa ajungem la Biblie. Care, vorba unui forumist, are toate ingredientele unei carti de succes - sex, crima, incest, politica, etc.
Cine declara ca o carte este cartea secolului si are ca criteriu altul decat tirajul este un mare idiot. Pentru ca poti sa faci acelas sondaj in alt cultura si vei vedea ca se schimba total datele problemei.

Fiecare este impresionat in felul lui de anumite carti. Eu de exemplu nu pot sa inghit Jules Verne de aboslut nici o culoare, asta nu inseamna ca nu sunt carti bune. Fiecare carte este buna in felul ei, chiar si cele proaste - te invata sa le apreciezi mai bine pe cele mai bune. Sincer eu nu pot spune nici macar care a fost cea mai buna carte citita de mine. Insa la titlul de cea mai buna carte SF citita de mine Dune este undeva cam pe la inceputul celei de-a doua treimi a listei cu cartile care ar candida la titulatura asta.

PS: Noul val SF (anglofon) de afara vine cu niste scriitori de prima mana. Scriitori care scriu superb, dar este literatura pura in cele mai multe cazuri, nu mai este SF, cadrul este bun, eroii sunt superbi, actiunea nu lipseste, stiinta nici atat, dar nu mai au perspectiva orginala.

Atreus is offline    Reply With Quote
Old 12-04-2002, 08:48   #18 (permalink)
Registered User

ixtl's Avatar

Dune. Cartea secolului !?!

Nieeet.

Daca ai fi spus 'Mein Kampf' cartea secolului, cred c-ai fi avut mai multa dreptate. Asta daca iei in considerare ideologia care i-a urmat, si efectele actiunilor acesteia asupra lumii asa cum o cunoastem. Intelegeti voi...

Am cautat pe Google book-of-the-century si cu surprindere am vazut ca LOTR e preponderent. Legat de acesta apare insa si expresia 'boyish fantasy', cu care sint de acord 100%.
'Un veac de singuratate', care apare intr-un post de mai sus ar fi mai corect sa poarte titlul asta. Insa 'Cartea de la San-Michele' (Axel Munthe) e cartea care mi-a placut cel mai mult din cele citeva pe care-am pus mina pina acum. Chestie de gust.

Last edited by ixtl; 12-04-2002 at 09:06..

ixtl is offline    Reply With Quote
Old 12-04-2002, 16:32   #19 (permalink)
Registered User

LOTR adica Lord Of The Rings? Ai baut? Cartea secolului? Si hai nu o mai
aburiti atata cu 'chestie de gust'. Asta e replica omului care nu stie sa
vada valoarea sau lipsa ei. Sigur, intre chestii de nivel apropiat o fi in
functie de gust, da sa-l vad eu pe ala care-l compara pe Paunescu cu
Eminescu si zice fara sa rada 'e chestie de gust, domle''. Hai dati-o
dracului de treaba ca sunt 1 milion de carti care n-au nici o valoare si se
vede dupa 2 pagini citite. Ce-i mai greu e sa distingi intre bun si foarte
bun. Si chestie asta cu preferintele personale, e un shit. Stiu destui
oameni care plang la telenovele si aplauda la filme cu van dame, si nu-mi
ziceti ca omul ala e un indicator de valoare in literatura. Sunt anumite
chestii cum ar fi complexitatea, noutatea, importanta in istoria literaturii
care sunt obiective. Mai sunt si alti factori, dar nici unul nu poate face
dintr-o carte mediocra una buna. O carte mediocra miroase a mediocritate.

andreip is offline    Reply With Quote
Old 12-04-2002, 17:34   #20 (permalink)
Hattrick, Inq.

El Torque's Avatar

Dasa este vorba despre un sondaj popular si online, Lord of the Rings va iesi cartea secolului in 101 cazuri din 100.

Sustin schimbarea drapelului naţional (tricolor specific Ierarhiei Astrale a Treimii Zeieşti, inactivată de peste 2.000 de ani) prin adaptarea coloristică la realitatea Ierarhiei Astrale a Cincimii Zeieşti, activată în cursul erei zodiacale nr. 10, cu introducerea culorilor specifice: portocaliu şi verde.

El Torque is offline    Reply With Quote
Advertisment
Inscrie-te in ActionLiga - locul pentru cei care vor un joc rapid si spectaculos
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Thread Tools

Posting Rules