Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 11-05-2002, 02:05   #1 (permalink)
Bonjurist

alter-ego's Avatar

Mircea Cartarescu

Mircea Cartarescu este unul dintre scriitorii mei preferati, da. Am deschis acest thread mai mult din curiozitate cred. Ma întreb câti, printre voi, s-au entuziasmat citind REM sau Mendebilul sau Orbitor sau Travesti. Ce este atât de diferit la el ? Si, da, cu riscul de a parea pretentios, ce va pasioneaza la Mircea Cartarescu ?

alter-ego is offline    Reply With Quote
Old 12-05-2002, 00:19   #2 (permalink)
Registered User

Bagheera's Avatar

Ma abtin de la orice fel de comentariu. Totusi unul mic....

Quote:
Originally posted by unq_flipmo
Nu stiu restul dar eu cel putin nu am auzit niciodata de Mircea Cartarescu. Ma intreb oare daca nu o o gluma thread-ul asta sa raspunda oamenii " DA, scrie bine, imi place aia si aia... " ca pe urma sa se afle ca Mircea Cartarescu nu exista .

Semnat: Poate sunt eu (semi)-incult.

Bagheera is offline    Reply With Quote
Old 12-05-2002, 00:43   #3 (permalink)
Bonjurist

alter-ego's Avatar

Mircea Cartarescu este cel mai de seama reprezentant al optezecismului (postmodernismul ca fenomen si nu ca generatie) si probabil cel mai mare scriitor român de pâna acum.
Cum se poate sa nu fi auzit nimeni de el ?

Old 12-05-2002, 00:48   #4 (permalink)
Insane Member

Bloom's Avatar

Am citit Nostalgia, dar cu destul de mult timp in urma. Imi amintesc ca mi-au placut mult de acolo Gemenii, Arhitectul si REM. Am citit si o parte din poeziile din "dublu cd". Este dupa parerea mea si nu numai cel mai bun scriitor roman al anilor 80. Imi place in primul rand stilul postmodernist de care sunt foarte apropiat. Ca sa nu deviem foarte mult de la subiectul forumului, imi amintesc ca acum vreo doi ani am vazut intr-un manual alternativ de clasa a noua sau a zecea o povestire a lui in care un baiat se identifica intr-un fel de vis cu eroul dintr-un 3d shooter ...

Cri, da-mi minuta si fii atenta:
e toamna arborescenta
si nori in amestec cu stele
curg peste autoturismele de pe sosele.
prin toamna privesti ca prin rigla de plastic
din clasa-ntiia: fantastic
se vedea-nvatatoarea ocolita de curcubeu.

traim intr-un televizor color
cu sonorul dat incetisor...
in culori peruzea, lila, ecosez
zimbim obraz linga obraz, impreuna
ca Frank Sinatra si Joan Baez
sau ca doi hamsteri sub un clar de luna.
Cri a mea, Cri
cu timplele sidefii.

mi-au cam iesit fumurile de celebritate din cap
si viata literara mi se pare mai departe decit insulele Malvine
si fisnetele de pe strada mi se par pure obiecte estetice...
nu imi mai decupez cronicile din reviste,
nu mai "acord" interviuri:
tot ce a fost genialoid in mine ma face acum sa zimbesc.
stii cit ma obseda structura materiei? cit il iubeam pe Dylan Thomas?
stii cum plingeam ascultind "E perfect, mama"?
acum mentalitatea mea de producator s-a transformat intr-una de
consumator
si nu mai simt nevoia sa-mi cultiv obsesiile,
sa-mi intretin nefericirea.
visatoria mea trista s-a resorbit
acum, cmd ai rasarit
deasupra mea, cu neoane curbe, de curcubeu.

Cri, draga eu.

trec autoturisme absente
pe sosele fluorescente.
va veni spic de zapada
si va fi altfel colorata fiecare piatra de pe strada
o sa viscoleasca peste parbrize, capote
iar noi, sub plapuma de satin
vom citi la caldura Truman Capote
in miros de scortisoara si vin.

in televizorul color
cu sonorul dat incetisor
din parul tau oricare fir, suvita si franj
va fi dublat cu frez, ciclamen si oranj
(culorile nefiind bine reglate),
Cri a mea cu tlmple perlate.

stiu acum ca viata exista ca sa fie traita
asta inveti de fapt de la o femeie: ca nu esti nemuritor
ca nu esti tot una cu universul chiar daca esti un mic univers.
stiu acum ca nici un poem nu a schimbat viata nimanui.

da labuta (vei da si boticul)
toamna lsi agata baticul
in pomii turcoaz.

noi hoinarim prin fototapetul cu frunze galbui si cer de atlaz.

Bloom is offline    Reply With Quote
Old 12-05-2002, 18:37   #5 (permalink)
Registered User

Tumtin's Avatar

AlterEg0

Intr-adevar, e vorba de unul dintre cei mai importantzi scriitori din ultimii 20 de ani, dar cred ca e deplasat sa spui ca e "probabil cel mai mare scriitor român de pâna acum", deshi, e drept, este considerat ca fiind liderul generatziei '80, in domeniul literaturii (despre "Levantul", pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor in 1990, se scrie ca este un "manifest literar postmodern").

Dintre proza shi poezie, prefer proza - "Ma întreb câti, printre voi, s-au entuziasmat citind REM sau Mendebilul sau Orbitor sau Travesti." - iar, in mod particular, "Gemenii" shi "Arhitectul". Legat de aceasta din urma, am citit un text care propune aceeashi idee, Das Henkersmal ("Cina calaului", in traducere libera) de Herbert Heckman. Este vorba de un condamnat la moarte caruia, pe masura ce ishi serveshte ultima cina, ii creshte pofta de mancare shi, in final, inghite Lumea. Sigur, exista deosebiri, dar au shi multe puncte comune (!). Poate se gaseshte cineva care shtie mai multe?

Cat despre "Ce este atât de diferit la el ?", presupun ca este vorba de trasaturile generale ale postmodernismului (apropierea de cotidian, implicarea autorului concret, demitologizarea, renuntzarea la sentimentalism, ironia, spiritul ludic, apropierea de cititor prin tradarea conventzilor literare, amestecul dintre stiluri, intertextualitatea) shi modul personal in care a abordat acest curent, desigur. Am citit ca a fost numit "textier" shi acuzat ca poeziile sale sunt ca nishte romantze, adica nu au substantza. Probabil pentru ca procedeele pe care le foloseshte sunt destul de complicate shi cer un anumit grad de inteligentza pentru a fi intzelese.

Anyway, eu sunt de moda veche shi merg pe ideea sacralitatzii poeziei shi a predestinarii poetului.

Bloom

E vorba de "Computer Games Forever" (dupa Strawberry Fields Forever by Beatles), care a aparut in suplimentul revistei Dilema, "Vineri" (1998).

Intertextualitatea - mai ales la treaba asta te refereai cand ai spus ca eshti apropiat de stilul postmodern?

Pe cine-am invins? Pe cine-am salvat? Al cui erou sunt? (op.cit.)

Last edited by Tumtin; 13-05-2002 at 17:32..

Tumtin is offline    Reply With Quote
Old 12-05-2002, 22:52   #6 (permalink)
BT
Registered User

BT's Avatar

"Si, da, cu riscul de a parea pretentios, ce va pasioneaza la Mircea Cartarescu ?"

Doua prietene de-ale mele i-au luat un interviu odata. Am fost placut surprins sa vad ca este un om modern si are o minte deschisa.

BT is offline    Reply With Quote
Old 12-05-2002, 22:58   #7 (permalink)
Condamnat la viata

unq_flipmo's Avatar

Quote:
Originally posted by Bagheera
Ma abtin de la orice fel de comentariu. Totusi unul mic....

ziceam ca nu am auzit niciodata de Cartarescu asta etc

BAi baghera ce sa zic mah... am pus postul in forma care ai postat-o tu dar in acelasi timp am dat un serch pe google si mi-am dat seama ca am scris o semi-ineptie. Asa ca in urmatorul minut am sters topicul.
Noroc cu tine ca in respectivul minut ai nimerit acolo. Ce sa zic... intelighentu' mamitzii GOE aka baghera...
Mi-am recunoscut greseala.

Alterego: da mama n-am auzit. Nici inca vreo 6 prieteni de-ai meio pe care i-am intrebat subit n-au auzit niciodata de Cartarescu.
Cel mai mare scriitor roman.
De ce nu universal ?

Semnat: Generatia Pro

unq_flipmo is offline    Reply With Quote
Old 13-05-2002, 01:18   #8 (permalink)
Bonjurist

alter-ego's Avatar

Bloom, Tum si Mendebilul, nu ? In ce ma priveste, împartasesc parerea lui Tudor Chirila. Am fost dintotdeauna complexat de copilaria copilului universal, tarâmul feeric cu caprele Irinucai. Citind Mendebilul am simtit cum îmi ia complexul cu mâna. Ei bine, da. Eu am trait la oras, pe santiere, printre basculante si macarale, în moloz, pietroaie jucam Tarile si Telefonul fara fir si Frunza si Somatea si Vrajitroaca, ne urmaream, ne hocus pocuiam, ne-mpuscam cu gornete ! A fost senzational !

Old 13-05-2002, 01:26   #9 (permalink)
Bonjurist

alter-ego's Avatar

Câteva cuvinte despre postmodernismul cartarascian

Prin lumea postmoderna eu înteleg o comunitate prospera, înalt integrata, cu o gîndire deschisa, toleranta, în care fiecare om poate trai demn ca individ, fara sa fie judecat dupa apartenenta sa la un grup. Corectitudinea politica intrinseca acestui mod de viata nu are pentru mine nici o legatura cu excesele sectare de tip sexual harrassment, feminism radical, relativism cultural, disolutia culturii înalte etc. Eu personal am înteles mereu prin corectitudine politica o atitudine pur si simplu civilizata si binevoitoare fata de aproapele tau, în limite rezonabile. Cred ca excesele se topesc cu timpul, si ca din ideea aceasta ramîne pîna la urma covîrsitor mai mult bine decît rau. Pe de alta parte, nici ca scriitor nu cred ca sînt un postmodern decît tot într-un sens foarte vag si foarte larg. Nu valorizez nicicum literatura postmoderna în detrimentul altor tipuri de literatura. Exista (chiar si la noi) scriitori foarte slabi ce se considera postmoderni, ca si minunati autori traditionalisti sau modernisti, si invers.

Old 13-05-2002, 13:26   #10 (permalink)
Registered User

Unq, e adevarat, o freci la greu...
Cartarescu este cel mai mare scriitor roman al anilor 80 pentru ca e singurul, dupa parerea mea. Eu citeam in vara trecuta un jurnal al lui, scuzati-mi lipsa de memorie cat priveste numele acestei opere, cert e ca m-a impresionat intr-un fel launtric si fara de putinta de uitare... Ca sa nu mai vorbesc de fata cea cu parul negru care recita Blaga si Nichita numai pentru mine si care imi imprumuta Orbitor , numai ca prostul de mine nu a luat-o, fiind ocupat cu plecatul in Franta.
Off-topic: AlterEgo, am impresia ca te cunosc sau ca tu ma cunosti, asta dupa cateva altercatii pe care le-am avut pe aici. Oricum, neimportant, eu nu vreau sa dau in nimeni, vreau sa stau linistit in banca mea o viata intreaga si sa traiesc numai ce imi place. Daca tu poti intelege, ar fi bine si pentru tine...

Nekro is offline    Reply With Quote
Old 13-05-2002, 14:22   #11 (permalink)
Bonjurist

alter-ego's Avatar

Jurnalul despre care aminteai mai devreme se numeste .. Jurnal.
Cât priveste Orbitor - Aripa stânga, îl poti cumpara on-line de la Humanitas (second edition). And - btw - a aparut de curând partea a doua, Orbitor - Corpul. Exquisite !

off-topic: check out your PMs !

Old 13-05-2002, 14:40   #12 (permalink)
Registered User

Bagheera's Avatar

Mai Unq trebuia sa faci cautarea ta in google inainte sa scrii idiotenia pe care ai scris-o. Si pt Tumtin cel care se baga in seama aiurea citeste posturile mai atent inainte sa aberezi...In rest ma abtin de la orice alt comentariu pt a nu-l baga in ceata si mai mult pe Tumtin.

Bagheera is offline    Reply With Quote
Old 13-05-2002, 18:23   #13 (permalink)
Registered User

Tumtin's Avatar

Vlad

Quote:
Bloom, Tum si Mendebilul, nu ?
Eh, e drept ca potzi s-o iei shi ca pe o "rivincita dei cattivi", dar daca pui asha problema, atunci, pentru ca varsta la care am citit volumul este mai apropiata de a Ginei/lui Andrei, ideea din "Gemenii" m-a prins mai bine.

<<Dupa o noapte cu somnul agitat, o ganganie ingrozitoare se trezi transformata in autorul acestor randuri.>>

Old 13-05-2002, 19:59   #14 (permalink)
Bonjurist

alter-ego's Avatar

Deznodamântul Gemenilor este remarcabil !
Gina si Andrei, il s'agit d'un double je.

Mi se pare interesant de remarcat ca mai toate scrierile lui sunt autobiografice, a fortiori poezia. Am terminat de curând Dublu CD, o colectie de 74 de poezii, dintre care o buna parte m-au prins foarte bine. Totusi, unele amanunte regasite în poeziile lui ma obliga sa-mi pun întrebarea .. bine, bine, înteleg eu de ce a scris el cutare sau cutare lucru, dar nu vad în ce masura m-ar interesa lucrurile astea pe mine. Adica - hm, oare cum as putea exprima ? - mi se rupe-n paispe mie ca el ia cu forta noua, din statie, masina 109 si, cu mult, mult spor, ajunge în Piata Bucur-Obor. Sunt poezele epice, cu multe dintre ele chiar nu ma identific deloc. Nu se resimte, asa cum bine zicea Nabokov, decât o bucurie estetica. Despre postmodernism sa fie vorba ?

Last edited by alter-ego; 14-05-2002 at 00:13..

Old 14-05-2002, 01:14   #15 (permalink)
Registered User

Aurelain's Avatar

Eu imi amintesc mereu de Cartarescu cand ma impiedic intr-un "iades". Credeti-ma sau nu, pana sa-l citesc, nu stiam nimic despre oscior.

Aurelain is offline    Send Message via Google Talk to Aurelain Reply With Quote
Old 14-05-2002, 02:59   #16 (permalink)
Registered User

kali's Avatar

prozo poezia

sincera sa fiu mie imi palce mai mult proza, mi se pare ca se exprima mult mai bine, mia ales ca trece intr-un fel de postmodernism. poezia mi se pare un pic fortata, cred ca nu prea diger eu stilul. proza in schimb e excelenta, gemenii mi s-a parut geniala, la fel si arhitectul, prezinta anumite chestii ca pe mine m-au cutremurat. mi s-a parut interesant si ce zicea el in jurnal despre ruptura dintre creator si opera, cu referire la acele momente cand simtea ca ceea ce scrisese nu i apartine, ca mana lui fusese condusa si era si el uimit de ce scrisese...asta aduce un pic a umberto eco. are un stil foarte fain, imi palc si articolele lui, citeam recent un articol in dilema parca despre o calatorie in strainatae, excelent scris..pacat ca mie poezia nu imi spune prea multe, e o experienta prea personala cum zicea cineva si un pic neaplicabila la cititor, stiu, poezia e subiectiva dar in acelasi timp poate tebuie sa aiba si un ppc de euniversalitate sau sa exprime o emotie capabila sa intereseze si pe altcineva decat pe scriitor, si nu numai la un nivel pur estetic

kali is offline    Reply With Quote
Old 16-05-2002, 01:05   #17 (permalink)
Bonjurist

alter-ego's Avatar

Proezia

Da, dar eu nu ma consider romancier, ma consider poet, chiar prozele pe care le scriu nu sunt, dupa parerea mea, proze adevarate, proze de creatie, ci sunt poeme. Toata logica lor este o logica poetica, ele nu cuprind naratiuni care se ramifica si se leaga intre ele la nivelul acesta prozastic, ci sunt legate prin simboluri subsidiare, printr-o anumita coerenta a atmosferei. Nici Travesti, nici Nostalgia, nici Orbitor nu sunt romane cu adevarat, ci - cum de fapt au observat si criticii - in general surprind aceeasi lume ca si in poezia mea. Numai ca exista lucruri - imagini, trairi - pe care, intr-adevar, nu le poti pune sub forma de versuri; exista lucruri care au nevoie de dezvoltare, de spatiu, de un anumit spatiu de manevra imagistica si vizionara, asa incat am fost silit, de vreo zece ani incoace, sa scriu proza. Am simtit ca poezia pe care o scriam nu ma mai incapea.

Old 27-05-2002, 22:57   #18 (permalink)
Registered User

Tumtin's Avatar

Abia ce am intrat in posesia Travesti-ului. Are cineva ceva de spus in apararea lui? Acum, cat putetzi.

[...]eram Printul-Spermie gata sa-si imbratiseze Printesa-Ovul in cerul pur al Celei-mai-frumoase-povesti-de-dragoste [...].

Old 30-05-2002, 00:11   #19 (permalink)
Bonjurist

alter-ego's Avatar

Conturul anilor flower power, jemenfichismul generatiei '60, o carte despre splendoarea si abjectia dragostei adolescentine.
It's about sex and masturbation.

Inainte sa plec, am suflat aburi peste imaginea ta si am scris cu degetul pe oglinda: DISPARI.

Old 04-06-2002, 03:09   #20 (permalink)
Registered User

kali's Avatar

bookarest

ce e interesant e ca l-am vazut anul acesta pt prima oara pe cartarescu live la targul de carte la lansarea orbitorului corpul(super carte desi uneori devine cam obositoare prin persistenta aproape grea a stilului, care e impartasit de multi, si de simona popescu in exuvii ..si asta carte ce merita citita)
era un pic altfel decat ma asteptam, eu eram obisnuita cu imaginea lui de pe coperta de la dublucd si am vazut un cartarescu tuns, aproape banal(exterior), fara mustata caruia parea sa ii fie frica sa voorbeasca. interesant. oricum la multi ani ca afost ziua ;lui pe 1 iunie..chiar asa pare ..un copil vesnic, el se reintoarce mereu la copilarie

kali is offline    Reply With Quote
Advertisment
Joacă online gratuit snooker, pool, backgammon, jocuri de cuvinte şi de cărţi
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Thread Tools

Posting Rules