![]() |
| ||||||||
| Notices |
| Thread Introduction |
| Inainte de a comenta despre titlul thread-ului, cititi aici. |
![]() |
| | LinkBack | Thread Tools |
| | #2901 (permalink) | ||
| Quote:
Quote:
In general, daca un cuvint moare, inseamna ca a meritat sa moara (cine va mai sti peste citeva zeci de ani ce sunt alea caiele?) lasind sau nu urmasi (racitor >> frigider) dar in momentul asta ceea ce nu-mi place e ca limba romana sufera un fenomen de saracire datorata nu unei modernizari, curatiri, eficientizari, ci analfabetismului generalizat (ziaristi de presa scrisa si TV inclusi). De aia, fiind prin educatie cavalerul cauzelor disperate si aparatorul celor slabi, mi-ar placea sa pot s-o apar "cu sabii de-otel; la fel"
__________________ Ion Luca Caragiale: „Noi, românii, sîntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gîndeşte prea mult, ne putem mîndri că cel puţin se discută foarte mult.“ aide ca deja deviu nervoz, care va doresc si voua! | |||
|
| | #2902 (permalink) | ||
|
Inca o mica intrebare si cu asta inchei subiectul: Strangelove, ce te faci daca interlocutorul n-are habar de engleza? Sau si mai rau, nu stie o limba straina? Automat vei provoca o confuzie de care esti doar tu vinovat, pentru ca folosesti incorect un cuvant. Iar daca incerci sa-i explici "noul sens pe care i l-am atribuit pentru ca m-am murdarit la bot de engleza", ala iti da una cu DEX-ul peste ochi. Asta e "turnul de veghere a limbii romane, nu a limbii engleze". Clar, nu sunt de acord cu importul unor sensuri pentru unele cuvinte care le avem deja in limba noastra. E o aberatie lingvistica, stomatologica, automobilistica etc.
__________________ It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious. | |||
|
| | #2905 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2005 Location: Bucuresti | Quote:
__________________ "II n'y a pas de plus profonde solitude que celle du samourai; si ce n'est celle du tigre dans la jungle, peut-etre..." Last edited by adio67; 01-09-2008 at 14:51.. | ||
|
| | #2906 (permalink) | ||
|
Pentru multe e prea tirziu. Cred ca determinare, ca si a realiza, de exemplu, sunt deja bine insurubate, nici nu mai are rost sa le criticam, sunt deja cuvinte romanesti, ca ne place sau nu.
__________________ Ion Luca Caragiale: „Noi, românii, sîntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gîndeşte prea mult, ne putem mîndri că cel puţin se discută foarte mult.“ aide ca deja deviu nervoz, care va doresc si voua! | |||
|
| | #2907 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2005 Location: Bucuresti |
Ultima gaselnita observata de mine azi fost cuvantul performanta. Initial am crezut ca se refera la performanta arhicunoscuta la noi, o realizare de exceptie, sportiva, artistica sau de orice alta natura. Nu, frate, "Performanta actorilor a lasat de dorit." Clar ca buna ziua. De curiozitate, am cautat cu google cuvantul performeaza, fiindca odata introdus substantivul, folosirea verbului e o consecinta logica. Urmarea: 69.500 de rezultate, iar de la unele pagini chiar aveam pretentii.
__________________ "II n'y a pas de plus profonde solitude que celle du samourai; si ce n'est celle du tigre dans la jungle, peut-etre..." | ||
|
| | #2908 (permalink) | ||
|
Da, l-am intilnit, dar parca nu-mi venea a crede ca poate fi gasit in 69.500 de rezultate. Nici chiar asa! Am dat si eu o cautare (nu te supara) si am gasit ca, asa cum imi spunea bunul simt si increderea in fiinta umana, cifra ta e gresita :Mi-e frica sa mai caut din nou...
__________________ Ion Luca Caragiale: „Noi, românii, sîntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gîndeşte prea mult, ne putem mîndri că cel puţin se discută foarte mult.“ aide ca deja deviu nervoz, care va doresc si voua! Last edited by ovidiugrecu; 01-09-2008 at 18:41.. | |||
|
| | #2909 (permalink) | ||
|
Prima data a dat 69.500, timp de cautare 0.35 secunde A doua data Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 70.700 pentru performeaza. (0,19 secunde) A treia incercare Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 70.700 pentru performeaza. (0,12 secunde) Se pare ca 70.700 e numarul castigator.
__________________ PLATESC BINE .........................>>>CLICK ME<<......................... providing a secure and sometimes happy life for the retarded since the '80s Mă cocalarule, ce înseamnă îi si îs? Se spune (el/ea)este sau (ei/ele)sunt! | |||
|
| | #2910 (permalink) | ||
| Quote:
False friends (nu stiu daca avem sintagma in romana) constituie o greseala de limba clara si grava. Putem sa batem apa in piua si sa fim sau nu fim de acord trei ani jumate', realitatea asta e.
__________________ and anarchy smiles in the Royal Mile | |||
|
| | #2911 (permalink) | ||
| a realiza cu sensul a-ti da seama ca e relativ nou, ca, dealtfel si determinare cu sensul hotarire etc. adio67 a citat determinare, clasificat, patetic pen'ca au intrat cam pe acelasi mecanism, din engleza.
|
| | #2912 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2004 |
dar "a realiza" chiar are şi sensul de "a-ţi da seama", consemnat şi în DEX: A-şi face o idee precisă despre..., a reuşi să înţeleagă, să pătrundă înţelesul unui lucru; a-şi da bine seama, a reuşi să înţeleagă. de curînd, am găsit o hotărîre de guvern prin care se atribuia nu ştiu cui nu ştiu ce suprafaţă pentru stabilirea unei locaţii... şi era publicată în MO. | ||
|
| | #2913 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2005 Location: Bucuresti | Quote:
Stiu si cine sunt vinovatii: toata liota de oameni nepregatiti din mass-media, ziaristi si reporteri facuti la apelul bocancilor. Greselile lor au cel mai mare impact. Sa aud reclame cu Hagi spunandu-le jucatorilor "Vreau determinare...", sa aud zilnic crainica TV vorbindu-mi de paznici ridicati la gradul de badigarzi... Uneori se mai foloseste si sintagma "garzi de corp", de parca traducerea corecta "garda personala" le-ar strepezi limba. Intr-o tara a orbilor, chiorul e un om complexat.
__________________ "II n'y a pas de plus profonde solitude que celle du samourai; si ce n'est celle du tigre dans la jungle, peut-etre..." | ||
|
| | #2914 (permalink) | ||
| Moderator Join Date: Jul 2003 Location: Bucuresti | Quote:
![]() In alta ordine de idei, mi se pare trist ca motorul imbogatirii limbii sa fie saracia vocabularului unora.
__________________ Mourrons pour des idées, d'accord, mais d'une mort lente | ||
|
| | #2915 (permalink) | ||
|
Vreau si eu o parere (sau mai multe). E gresita exprimarea de mai jos? Quote:
Last edited by Dead Ghost; 04-09-2008 at 01:07.. | |||
|
| | #2916 (permalink) | ||
|
E corecta.
__________________ PLATESC BINE .........................>>>CLICK ME<<......................... providing a secure and sometimes happy life for the retarded since the '80s Mă cocalarule, ce înseamnă îi si îs? Se spune (el/ea)este sau (ei/ele)sunt! | |||
|
| | #2917 (permalink) | ||
| De ce? Ai uitat sa argumentezi... Unde-i prezent meu/mele nu mai are loc si personal/personale => pleonasm. Asta ar fi un prim motiv. Apoi... Ar mai fi un al 2-lea, ce tine de semantica: la fel ca si cu "servesc masa", de exemplu, care nu este corect in sensul de a manca, asa si aici, de evitat "personale" alaturi de meu/mele. "personale" = trenuri; nevoile sunt ale mele si atat.
__________________ | |||
|
| | #2918 (permalink) | ||
| Quote:
Nu am de gand sa dezvolt mai mult de atat explicatia. Cine intelege, bine, cine nu, bine.
|
| | #2919 (permalink) | ||
|
Pentru ca poti lua si pentru nevoile lui strict personale, in caz ca ti-a spus de ce are nevoie si te-a trimis la cumparaturi. Tot asa simplificat, ca se intelege mai rapid ideea decat din explicatiile alambicate la care-ti adoarme audienta.
__________________ Life...is like a box of chocolates. A cheap, thoughless, perfunctoral gift that no one ever asks for. Unreturnable because all you get back is another box of chocolates. | |||
|
| Advertisment | |
Devino un pirat, un mare lider al Oceanului! | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|