Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Notices

Thread Introduction
Inainte de a comenta despre titlul thread-ului, cititi aici.

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 30-08-2008, 09:03   #2901 (permalink)
proffaisseur diplaumait

ovidiugrecu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Strangelove View Post
de ce consideri ca o saracim? in primul rand o adaptam pur si simplu nevoilor noastre .
Pai chiar tu ai zis:
Quote:
peste cateva zeci de ani poate doar cativa isi vor mai aduce aminte ca patetic insemna si altceva in afara de "demn de mila
De ce? Poate pentru ca sensul a fost "inlocuit" de importul asta.
In general, daca un cuvint moare, inseamna ca a meritat sa moara (cine va mai sti peste citeva zeci de ani ce sunt alea caiele?) lasind sau nu urmasi (racitor >> frigider) dar in momentul asta ceea ce nu-mi place e ca limba romana sufera un fenomen de saracire datorata nu unei modernizari, curatiri, eficientizari, ci analfabetismului generalizat (ziaristi de presa scrisa si TV inclusi). De aia, fiind prin educatie cavalerul cauzelor disperate si aparatorul celor slabi, mi-ar placea sa pot s-o apar "cu sabii de-otel; la fel"

ovidiugrecu is offline    Reply With Quote
Old 01-09-2008, 12:42   #2902 (permalink)
Nick anterior: Radiera

Doişpe's Avatar

Inca o mica intrebare si cu asta inchei subiectul:
Strangelove, ce te faci daca interlocutorul n-are habar de engleza? Sau si mai rau, nu stie o limba straina? Automat vei provoca o confuzie de care esti doar tu vinovat, pentru ca folosesti incorect un cuvant. Iar daca incerci sa-i explici "noul sens pe care i l-am atribuit pentru ca m-am murdarit la bot de engleza", ala iti da una cu DEX-ul peste ochi.
Asta e "turnul de veghere a limbii romane, nu a limbii engleze".
Clar, nu sunt de acord cu importul unor sensuri pentru unele cuvinte care le avem deja in limba noastra. E o aberatie lingvistica, stomatologica, automobilistica etc.

Doişpe is offline    Send Message via Google Talk to Doişpe Reply With Quote
Old 01-09-2008, 12:57   #2903 (permalink)
Bean Bachine

Comanche's Avatar

Quote:
Originally Posted by Doişpe View Post
pentru unele cuvinte care le avem deja in limba noastra. E o aberatie lingvistica, stomatologica, automobilistica etc.
Ouch, that hurt! "Pentru unele cuvinte PE CARE le avem..."

Comanche is offline    Reply With Quote
Old 01-09-2008, 13:03   #2904 (permalink)
Nick anterior: Radiera

Doişpe's Avatar

Quote:
Originally Posted by Comanche View Post
Ouch, that hurt! "Pentru unele cuvinte PE CARE le avem..."
Da, mai gresesc si eu. C'est la vie, asa-i la vie.

Doişpe is offline    Send Message via Google Talk to Doişpe Reply With Quote
Old 01-09-2008, 14:41   #2905 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by ild12 View Post
cred ca e o problema falsa. pathetic are si sensul romanesc, nu inseamna doar "demn de dispret/mila". daca engleza functioneaza bine cu ambele sensuri, bazandu-se pe context ca sa distinga intre ele, de ce nu ar face franceza/romana la fel?
in toate trei limbile termenul se revendica de la patheticus, asadar nu poate fi o problema legata de origini diferite.
Nu vreau sa creez o polemica, dar toate sensurile pe care le-am intalnit explicate in dictionarele englezesti moderne contin numai varianta colocviala, cu sensul "demn de dispret/mila" sau care implica sentimentul respectiv. In franceza si in romana, acest sens nu exista. Angoasa distingerii sensului dupa context nu exista. Chiar nu vreti sa intelegeti ca nou-aparutele sensuri pentru determinare, clasificat, patetic si alte minuni sunt niste furculisioane cat toate zilele ?

Last edited by adio67; 01-09-2008 at 14:51..

adio67 is offline    Reply With Quote
Old 01-09-2008, 17:25   #2906 (permalink)
proffaisseur diplaumait

ovidiugrecu's Avatar

Pentru multe e prea tirziu.
Cred ca determinare, ca si a realiza, de exemplu, sunt deja bine insurubate, nici nu mai are rost sa le criticam, sunt deja cuvinte romanesti, ca ne place sau nu.

Old 01-09-2008, 17:46   #2907 (permalink)
Registered User

Ultima gaselnita observata de mine azi fost cuvantul performanta. Initial am crezut ca se refera la performanta arhicunoscuta la noi, o realizare de exceptie, sportiva, artistica sau de orice alta natura.
Nu, frate, "Performanta actorilor a lasat de dorit." Clar ca buna ziua.

De curiozitate, am cautat cu google cuvantul performeaza, fiindca odata introdus substantivul, folosirea verbului e o consecinta logica.
Urmarea: 69.500 de rezultate, iar de la unele pagini chiar aveam pretentii.

Old 01-09-2008, 18:02   #2908 (permalink)
proffaisseur diplaumait

ovidiugrecu's Avatar

Da, l-am intilnit, dar parca nu-mi venea a crede ca poate fi gasit in 69.500 de rezultate. Nici chiar asa!
Am dat si eu o cautare (nu te supara) si am gasit ca, asa cum imi spunea bunul simt si increderea in fiinta umana, cifra ta e gresita:

Mi-e frica sa mai caut din nou...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	perf.jpg
Views:	30
Size:	244.8 KB
ID:	380481  

Last edited by ovidiugrecu; 01-09-2008 at 18:41..

Old 01-09-2008, 18:26   #2909 (permalink)
m3
ofcors

m3's Avatar

Location: O tara mai plina de maimutoi decat............ ۩ Disneyland ۩
Prima data a dat 69.500, timp de cautare 0.35 secunde
A doua data Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 70.700 pentru performeaza. (0,19 secunde)
A treia incercare Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 70.700 pentru performeaza. (0,12 secunde)

Se pare ca 70.700 e numarul castigator.

m3 is offline    Reply With Quote
Old 01-09-2008, 22:00   #2910 (permalink)
Genetic Dwarf

Korn's Avatar

Quote:
Originally Posted by ovidiugrecu View Post
Pentru multe e prea tirziu.
Cred ca determinare, ca si a realiza, de exemplu, sunt deja bine insurubate, nici nu mai are rost sa le criticam, sunt deja cuvinte romanesti, ca ne place sau nu.
Fara indoiala ca sint cuvinte romanesti (nu stiu la ce te referi cu "a realiza"), dar creditate cu sensuri preluate dupa ureche, cum bine a zis adio67, sint numai bune pentru detectia semianalfabetilor. Utile, care va sa zica.

False friends (nu stiu daca avem sintagma in romana) constituie o greseala de limba clara si grava. Putem sa batem apa in piua si sa fim sau nu fim de acord trei ani jumate', realitatea asta e.

Korn is offline    Reply With Quote
Old 01-09-2008, 22:45   #2911 (permalink)
proffaisseur diplaumait

ovidiugrecu's Avatar

a realiza cu sensul a-ti da seama ca e relativ nou, ca, dealtfel si determinare cu sensul hotarire etc.
adio67 a citat determinare, clasificat, patetic pen'ca au intrat cam pe acelasi mecanism, din engleza.

Old 02-09-2008, 09:07   #2912 (permalink)
Registered User

dar "a realiza" chiar are şi sensul de "a-ţi da seama", consemnat şi în DEX: A-şi face o idee precisă despre..., a reuşi să înţeleagă, să pătrundă înţelesul unui lucru; a-şi da bine seama, a reuşi să înţeleagă.

de curînd, am găsit o hotărîre de guvern prin care se atribuia nu ştiu cui nu ştiu ce suprafaţă pentru stabilirea unei locaţii... şi era publicată în MO.

Un oarecare is offline    Reply With Quote
Old 02-09-2008, 12:20   #2913 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Korn View Post
sint numai bune pentru detectia semianalfabetilor. Utile, care va sa zica.

False friends (nu stiu daca avem sintagma in romana) constituie o greseala de limba clara si grava. Putem sa batem apa in piua si sa fim sau nu fim de acord trei ani jumate', realitatea asta e.
Nu avem echivalent in romana pentru false friends, poate sa le spui "capcane lingvistice". Eu prefer sa le zic faux amis sau furculisioane, dupa caz.
Stiu si cine sunt vinovatii: toata liota de oameni nepregatiti din mass-media, ziaristi si reporteri facuti la apelul bocancilor. Greselile lor au cel mai mare impact. Sa aud reclame cu Hagi spunandu-le jucatorilor "Vreau determinare...", sa aud zilnic crainica TV vorbindu-mi de paznici ridicati la gradul de badigarzi... Uneori se mai foloseste si sintagma "garzi de corp", de parca traducerea corecta "garda personala" le-ar strepezi limba.
Intr-o tara a orbilor, chiorul e un om complexat.

Old 03-09-2008, 00:25   #2914 (permalink)
Moderator

Quote:
de curînd, am găsit o hotărîre de guvern prin care se atribuia nu ştiu cui nu ştiu ce suprafaţă pentru stabilirea unei locaţii... şi era publicată în MO.
Probabil nu ai auzit de Legea informatiilor clasificate

In alta ordine de idei, mi se pare trist ca motorul imbogatirii limbii sa fie saracia vocabularului unora.

axelg is offline    Reply With Quote
Old 04-09-2008, 00:55   #2915 (permalink)

Dead Ghost's Avatar

Vreau si eu o parere (sau mai multe).
E gresita exprimarea de mai jos?

Quote:
Tocmai de asta, imi iau monitor pt nevoile mele strict personale, nu pt nevoile tale sau ale lui X-ulescu.
Ma contrazic cu cineva daca este corect sa spui, in aceasi propozitie, "mele" urmat de "personale". In acest context, pt ca dupa parerea mea, este asa scris special ca sa sublinieze faptul ca ale lui sunt nevoile si numai ale lui si ale nimeni altuia. De aici si "nevoile mele strict personale". In textul inital era si bolduita expresia, ca sa sublinieze in plus ideea, in cadrul discutiei.

Last edited by Dead Ghost; 04-09-2008 at 01:07..

Dead Ghost is offline    Reply With Quote
Old 04-09-2008, 03:06   #2916 (permalink)
m3
ofcors

m3's Avatar

E corecta.

Old 04-09-2008, 20:59   #2917 (permalink)
Registered User

razvan2007's Avatar

Quote:
Originally Posted by m3 View Post
E corecta.
De ce? Ai uitat sa argumentezi...

Unde-i prezent meu/mele nu mai are loc si personal/personale => pleonasm. Asta ar fi un prim motiv.
Apoi... Ar mai fi un al 2-lea, ce tine de semantica: la fel ca si cu "servesc masa", de exemplu, care nu este corect in sensul de a manca, asa si aici, de evitat "personale" alaturi de meu/mele. "personale" = trenuri; nevoile sunt ale mele si atat.

razvan2007 is offline    Reply With Quote
Old 04-09-2008, 21:15   #2918 (permalink)
m3
ofcors

m3's Avatar

Quote:
Tocmai de asta, imi iau monitor pt nevoile mele strict personale, nu pt nevoile tale sau ale lui X-ulescu.
Inlocuieste in fraza de mai sus cuvantul "personale" cu "materiale", "emotionale" etc.
Nu am de gand sa dezvolt mai mult de atat explicatia. Cine intelege, bine, cine nu, bine.

Old 04-09-2008, 21:18   #2919 (permalink)
Registered User

PigBrother's Avatar

Pentru ca poti lua si pentru nevoile lui strict personale, in caz ca ti-a spus de ce are nevoie si te-a trimis la cumparaturi.
Tot asa simplificat, ca se intelege mai rapid ideea decat din explicatiile alambicate la care-ti adoarme audienta.

PigBrother is offline    Reply With Quote
Old 04-09-2008, 21:21   #2920 (permalink)
Registered User

razvan2007's Avatar

Mele + personale = pleonasm. Vreti sa ma repet?
Lui, materiale, emotionale etc + personale nu => pleonasm, ci doar formularea de mai sus.
Suntem/postam aici ca sa dezvoltam, sa explicam, nu? Nu vreti, OK, insa de ce mai postati totusi?
Deci pe scurt: meu personal, mele personale = pleonasm cat roata carului.
Btw, DG si cu mine ne contram pe tema aceasta.

L.E.

Tot aici pe CG, dupa ceva cautari...

Citez:
"PÃRÉR//E ~i f. 1) Consideraþie a unei persoane (despre ceva sau despre cineva); punct de vedere particular; judecatã; opinie; poziþie; cuvânt * A fi de ~ a considera; a crede. A fi de altã ~ (sau [b]a nu fi de aceeaºi ~ cu cineva/b]) a crede altfel decât cineva. ~ de bine satisfacþie; bucurie. Cu ~ de rãu cu regret. 2) pop. Produs al perceperii denaturate a realitãþii înconjurãtoare; închipuire; iluzie. * O ~ (de) ceva abia sesizabil. Într-o ~ într-un mod neserios. [G.-D. pãrerii] /v. a (se) pãrea

Anagrame
pãrere, repera

Parerile neputand exprima decat subiectivism, ceea ce ai spus devine redundant si pleonastic.

Am I mistaken?
"
... ceea ce era de demonstrat, de argumentat, de dezvoltat .

Last edited by razvan2007; 04-09-2008 at 21:45..

razvan2007 is offline    Reply With Quote
Advertisment
Devino un pirat, un mare lider al Oceanului!
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Thread Tools

Posting Rules