Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Notices

Thread Introduction
Inainte de a comenta despre titlul thread-ului, cititi aici.

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 30-05-2002, 03:38   #41 (permalink)
Cd
Registered User

Cd's Avatar

Sar peste laudele pe care le merita initiativa, ca se subinteleg.

Ar fi ideal daca forumul in sine ar avea suport pentru adnotari pe marginea posturilor (un fel de creion rosu). Varianta asta nu e chiar asa de buna, pentru ca cel care greseste nu observa ca a fost corectat decat daca se uita aici.

"Nemancat si nedormit" sunt atribute exprimate prin adjective, si determina pronumele inclus "eu". S-ar putea sa ma insel si sa fie considerate verbe la participiu (cu negatie), nu adjective, dar nu cred. Oricum, ca parte de propozitie sunt atribute, sunt destul de sigur de asta.

[Edit] Hmm... si totusi. Apozitiile pot fi exprimate prin adjective? Sau trebuie sa fie substantive? [/Edit]

[Edit when="later"] M-am mai gandit. Daca incerc sa fabric o propozitie in care "nedormit si nemancat" sa se refere la ceva care e la genitiv sau dativ, constat ca nu se acorda in caz, ci raman la forma de nominativ/acuzativ. Un exemplu: "Mariei, neatenta si distrata cum e, i-au furat iar telefonul.". "Neatenta si distrata" nu sunt la dativ; atributele exprimate prin adjective se acorda in gen, numar si caz; apozitiile sunt intotdeauna la nominativ. Concluzii logice: (1) chestiile alea sunt apozitii; (2) Maria incearca acum sa emigreze, ca s-a saturat. [/Edit]

Last edited by Cd; 30-05-2002 at 03:56..

Cd is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 05:34   #42 (permalink)
Registered User

Thumbs up Haraso

Si eu, ca tot romanu', impartial, pe aici, adicatelea, deci, cum s-ar zice, da.
Masi, ideea ta este sublima, dar lipseste cu desavarsire. Pai eu unul ma simt confuzionat de degreeu' de gramatica uzat pe thread in detrimentul posturilor legate de steag, imn, tara, natie si alte asemenea. Sincer, nu vad legatura. In my humble brain ideea e cam asta: ce legatura are felul in care vorbesti cu steagul & restul de simboale? Cred ca de corectitudinea cu care te exprimi in orice limba ( nativa au ba ), de bogatia lexicului folosit si de eleganta stilului depind DOAR felul in care esti vazut de ceilalti si eventual, in functie de fiecare, acel self-esteem greu de gasit azi. Nu ma inteledge greSHIT, e bine sa existe o oarecare monitorizare a greselilor de gramatica ce flutura nestigherite pe aici, dar intreaga atitudine de Big Brother ( vezi "1984" a lui Orwell ) a threadului asta ma face sa cred ca plecasi nasol la scandal, badie. Iar in postul asta al meu, asa e, e niste probleme de sintaxa, morfologie si vocabular care depaseste, "asa cum spunea si marele nostru poet Ion Barbu, care era matematician, depaseste, deci, adica...poetul Ion Barbu, deci.., care a scris...nu stiu dom'ne, ca eu am gasit doar o pagina, unde era pretzu'! " - pentru cei care stiu de unde este citata partea dintre ghilimele ( citata aproximativ, recunosc ) , nu trebuie sa zic mai mult. Pentru ceilalti, cei care nici nu stiu, dar se vor grabi sa se avante la beregushul meu personal, nu le pot spune decat ca e mai optim pentru ei sa nu se chinuie degeaba - in timpul acela ar putea citi ceva din " Putina gramatica " a lu' Graur, cartea aia albastra si groasa. Sau, cum zicea un nepieritor Pann al nost', " ce mai chichirez galceava, daca nema putirinta". Parerea mea!

Last edited by Ostap Bender; 30-05-2002 at 06:03..

Ostap Bender is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 07:02   #43 (permalink)
Registered User

Masi27185's Avatar

Axa, da, corect, si mai sunt cateva greseli in posturile mele de mai devreme Deh, asta mi-s...

Cd, me gf mi-a sugerat ca ar putea sa fie element predicativ suplimentar. Are dreptate ? Poate fi asa? Ce este un element predicativ suplimentar si de unde cumpar si eu unul? [ si jmf, I didn't peek, vorbeam cu ea cu ochii inchisi]

Ostap, nu am plecat neaparat la scandal. Am plecat la un drum lung, presarat cu autografe pe pectoralii fanelor si bocanci in partea mai putin bronzata; ideea e ca daca stim cu totii ceva mai multa gramatica dupa acest thread, giugiuc.

Daca nu, macar invat si eu ce e aia EPS.

EPS, I did it again.

Masi27185 is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 12:40   #44 (permalink)
Always in haste

Strider's Avatar

Encapsulated Post Script
I wish I was a ruler who'd make them understand

Strider is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 13:26   #45 (permalink)
Registered User

h0stile's Avatar

Este o mare diferenta intre a-ti cunoaste limba si a vorbi corect. In primul caz este vorba de educatie, in al doilea de vointa. Nu poti acuza o persoana ca nu a scris cum trebuie atat timp cat nu cunosti motivul real care se ascunde in spatele greselii, educatia sau vointa. Imi pare rau dar nu sunt de acord cu tine si cu acest thread din cauza motivelor mai sus amintite. I rest my case.

PS Si in orice caz atitudinea asta politieneasca nu ajuta la nimic.
I'mma do the things / That I wanna do / I ain't got a thing / To prove to you / I'll eat my candy / With the pork and beans / Excuse my manners / If I make a scene / I ain't gonna wear / The clothes that you like / I'm finally dandy / With the me inside / One look in the mirror / And I'm tickled pink / I don't give a hoot / About what you think

h0stile is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 14:17   #46 (permalink)
Professional drinker

March Hare's Avatar

IQz3r0, de ce trebuie neaparat sa toleram stilcirea limbii romane? Indiferent de ce anume determina o greseala, ea tot greseala ramine. Iar faptul ca se doreste indreptarea (nu i se da ban, avertisment sau altceva) nu e o chestiune politieneasca, ci de respect fata de ceilalti. Nu crezi ca destul s-au facut greseli pe forum (dintre care unele chiar in mod repetat, ceea ce denota nestiinta, nu graba)?

March Hare is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 14:42   #47 (permalink)
Registered User

PigBrother's Avatar

Adevarul e ca se vorbeste ca dracu' pe forumul asta. Intrati de curiozitate la FPS. O sa ramaneti masca. Plus o boala de piele or smth.

PigBrother is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 14:47   #48 (permalink)
jmf
Prodigal Son

jmf's Avatar

Ca sa fiu de la inceputul celui de-al doilea post aici inteles, n-am vrut sa te atac Masi. Ba chiar cred ca initiativa e buna. Dar cat timp nu va exista ceva de genul "adnotarilor" propuse de Cd, nu cred ca vom rezolva altceva in afara de a ne imbogati NOUA cunostintele (exprimare nasoala, dar incerc sa subliniez o idee ), si nu celor care gresesc (daramite sa-i mai "indreptam").
Cat despre "nemancat si nedormit", Masi cam are dreptate. Afaik (sac!) sunt nume predicative. Oricum, nu sunt nici pe departe expert in asa ceva, si prin intrebare voiam mai mult sa subliniez caracterul semi-inutil al acestui thread.

jmf is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 14:59   #49 (permalink)
pat
Monkee business

pat's Avatar

:eek:

Nu inteleg de ce toata lumea striga sus si tare "actiune politieneasca". Draci con...postatori, nimeni nu va suferi de pe urma acestei actiuni binevoitoare si binefacatoare initiata de Masi. Nici macar animalutele si/sau copiii strazii.

Eu zic ca nu poate sa faca decat bine... asa ca da-i drumul Masi, trage-ne de maneca.

Anagramat™

pat is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 15:51   #50 (permalink)
AxA
the sky is NOT the limit

AxA's Avatar

Quote:
Originally posted by IQz3r0
(...) Nu poti acuza o persoana ca nu a scris cum trebuie atat timp cat nu cunosti motivul real care se ascunde in spatele greselii, educatia sau vointa. (...)

PS Si in orice caz atitudinea asta politieneasca nu ajuta la nimic.

Nu cred ca are vreo importanta motivul. Nu conteaza decat rezultatul.

PS: Atitudine politieneasca - hmm, cred ca threadul asta a fost una din cele mai diplomatice abordari ale problemei, nu vad unde e atitudinea politieneasca... E simplu, ca si la televizor... nu-ti place, schimbi canalul (threadul).

PS2: Ce-i aia motiv real? Nu cred ca poate exista motiv ireal, prin urmare e un fel de pleonasm. Cred.

AxA is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 18:09   #51 (permalink)
Trance addicted

Raven's Avatar

Bun, dupa ce am citit cu rabdare toate posturile de acuma si, aducandu-mi eu aminte ca pe vreo 2 respectate servere de IRC primisem in dar porecla "The Spelling Gestapo" (damn, pentru engleza, nu pentru românã), am sarit in sus si am decis sa ma bag si io in seama, ca deh, fierbe sangele in mine si nu-mi da pace...

So: Masi, wordeful idea, ca numai eu stiu cate imi zic in minte cand citesc anumite posturi jalnice...

Ma mira faptul ca unora chiar li se pare asa de greu sa scrie corect româneºte... Pai cum naiba sa fie greu, mah, daca toata viata asta ai facut (ma rog, asta ar fi trebuit sa faci). Cum se face ca odata ce ai iesit din liceu (unde statea profa de românã la spatele tau sa te corecteze) ai uitat complet toate regulile gramaticii si limbii române ??? Eu consider ca este ceva inadmisibil... Pai da, ca si asta ne caracterizeaza pe fiecare (sa vezi ce usor primesti calificativul de incult la greseli puerile... nici nu stii cand...), nu mai vorbesc de respectul de sine sau mandria de a fi român, ca vad ca unora le sunt complet straine aceste lucruri... Si mai ales ca se fac (majoratitea) greseli elementare... Nu vorbesc de cine stie ce imbarligare a unor cuvinte savante...

Pot sa spun ca si eu fac greseli, cateodata, din neatentie, oboseala, graba, etc... Dar nu sar in sus jignit nevoie mare cand cineva vrea sa ma corecteze... Ba chiar ii si zic mersi...

Asa ca trebuie sa laud inca o data initiativa lui Masi... Bun asa, keep it up...

Raven is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 18:13   #52 (permalink)
Trance addicted

Raven's Avatar

Quote:
Originally posted by AxA

PS2: Ce-i aia motiv real? Nu cred ca poate exista motiv ireal, prin urmare e un fel de pleonasm. Cred.
Gandeste-te mai bine, ca opus al lui real, la fals, nu la ireal... Ei, ce zici ? Parca ar avea sens acum... N-ar mai fi pleonasm...

Old 30-05-2002, 18:29   #53 (permalink)
pat
Monkee business

pat's Avatar

dragii mei, pleonasmul se formeaza prin alaturarea a doua cuvinte cu inteles asemanator. Sincer nu vad nici o legatura intre motiv si real... maybe it's me

pat is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2002, 18:42   #54 (permalink)
Trance addicted

Raven's Avatar

Ma bucur ca n-a fost numai persoana mea care a sesizat acest lucru...

Old 31-05-2002, 02:46   #55 (permalink)
fear addicted

paniq's Avatar

Arrow

Cred ca cel mai mult a deranjat nu initiativa propriu-zisa, ci justificarea patriotarda, cu care nu sunt nici eu de acord.

Ideea in sine este buna si sustin aplicarea ei, dar in forma propusa de Cd, adica adnotari la posturi, altfel ar iesi un amalgam inutil de paste-uri si observatii preluate din diferite topicuri. Ba mai mult, propun modificarea .php-urile chiar de catre Cd, el avand o oarecare experienta in domeniu ;)

Sper doar sa fie justa semnalarea greselilor (cele care chiar sar in ochi intr-un post), nu sa se transforme intr-o vanatoare de vrajitoare (vezi AxA - motiv real / fals / presupus / plauzibil, neplauzibil / credibil / ascuns etc.)

-paniq

paniq is offline    Reply With Quote
Old 31-05-2002, 07:00   #56 (permalink)
Registered User

Masi27185's Avatar

Ucigas : The Dragon of Erebor

Link : http://www.computergames.ro/forum/sh...37630#34037630

Greseala : "Sau ai zis asta doar asa ca se te aflii in treba....."

Corectare subtila si nepolitieneasca : Nu exista aflii. Afli este unica forma corecta.

Inteles-ai, scumpul meu cu ochi albastrii?

Masi27185 is offline    Reply With Quote
Old 31-05-2002, 10:28   #57 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

Masi, sa nu intri la FPS!! te rog!

ps: mai tine minte careva povestirea aia dintr-un manual de Limba si Literatura romana (nu romaneasca, AxA, asta e....), in care un batran dascal viseaza ca nu mai exista gresheli gramaticale, iar cand afla de una, intamplata undeva aiurea, pleaca infrigurat intra-colo doar pentru a descoperi ca era vorba de o sugativa pe care textul aparea invers? mie mi s-a parut ca visul lui era de-a dreptul un coshmar :P.

Ostap: excelent postul tau

Strangelove is offline    Reply With Quote
Old 31-05-2002, 14:30   #58 (permalink)
Mir
Super Moderator

Mir's Avatar

masi, desi in general consider ca ai dreptate da-mi voie sa combat urmatoarele argumente ale tale cu privire la limba engleza :

"Ceea ce ai spus deasupra este de o deosebita acuratete, dar relevant. De exemplu, in romana nu exista diferenta intre leather si skin, to teach si to learn, throat si neck etc. "

gatlej = throat - si se refera la gat impreuna cu interiorul sau, ca si in engleza
gat = neck

teach = a preda
learn = a invata

skin si leather ? sa fim seriosi , cand te referi ( in romaneste ) la un obiect facut din piele e clar ca animalul respectiv e mort !
de ce nu ai folosit si exemplu pork/pig ? sau poate americanii mananca porc viu si au nevoie de 2 termeni pentru a diferentia felurile de mancare ?

restul cuvintelor (in engleza) enumerate de tine ma depasesc...fara un dictionar... poate ai dreptate, chiar asa adauga cativa termeni tehnici pe care obligat ii folosesc in engleza cum ar fi : reset (setare), update, backup, default ....

Last edited by Mir; 31-05-2002 at 19:07..

Mir is offline    Reply With Quote
Old 31-05-2002, 16:24   #59 (permalink)
AxA
the sky is NOT the limit

AxA's Avatar

...uite ca s-a trezit lumea la viata

Asta am spus si eu, cred. Sunt foarte putine cazurile in care sunt sigur de ceva, si inafara de asta, oricine mai greseste... Mie doar imi sunase un pic fals, atata tot.

Intr-adevar ideea cu adnotatorii e buna, insa trebuie sa gasesti oameni care sa aiba timp si chef sa faca asta, si sa mai fie si competenti. La fel si la completarea php-ului, trebuie sa aiba cineva timp si mai ales chef pentru asta. Competenta cred ca se gaseste .

-----------
intr-o balta mica
patru ochi luceste
ce sa fie oare?
cred ca e doi peste.

AxA is offline    Reply With Quote
Old 31-05-2002, 17:05   #60 (permalink)
Always in haste

Strider's Avatar

Quote:
Greseala : "Sau ai zis asta doar asa ca se te aflii in treba....."
Exagerezi masi... de unde stii tu ca omul nu a apasat de doau ori tasta "i"...

Ce face lipsa de ocupatie din oameni....
I wish I was a ruler who'd make them understand

Strider is offline    Reply With Quote
Advertisment
Inscrie-te in ActionLiga - locul pentru cei care vor un joc rapid si spectaculos
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge

Thread Tools

Posting Rules