![]() |
| | #21 (permalink) | ||
| Banned Join Date: Aug 2001 Location: Micu' Paris |
Ete un link extrem de interesant care arata, printre altele, ca aia de la Chrysler nu au aruncat banii pe fereastra. Sau whatever, nu numai ei Pe langa ei, au mai "aruncat bani pe fereastra" si BMW, Ford, Toyota, VW, Citroen, Honda. Daca stiam, imi puneam si eu sacul sub ferestrele lor ![]() http://www.hydro.com/en/our_business...ergy/hydrogen/ Dupa cum se vede, hidrogenul se obtine prin electroliza si daca veti merge la sectiunea UTSIRA PROJECT veti vedea cum energia eoliana este folosita pentru electroliza producatoare de hidrogen. Incet incet, oil = 0 asa ca, dragul si haiosul meu TrueSp, regret sa te anunt ca viziunile tale apocaliptice nu se vor implini | ||
|
| | #22 (permalink) | ||
| Pinguis quod tumidus Join Date: Feb 1999 Location: this space for rent |
Picard : energia eoliana, din motive de randament si fezabilitate economica nu e o alternativa viabila de folosit pe scara larga nici macar in sistemele energetice clasice. E un basm ca o sa devina brusc sursa de energie pentru hidroliza ca sa ne punem noi bombe sub rozeta. Altfel, bineinteles ca e o intreaga industrie care s-a nascut din miliardele aruncate de diverse corporatii pe fereastra si webul e plin de infometati care lauda hidrogenul si ideile aferente. Chestia e ca Priusul si alte automobile similare sunt deja pe piata, au avantaje de necontestat (investitie in infrastructura ZERO) si un succes bestial in US in ciuda pretului ridicat fata de masinile clasice. Asta ESTE masina intermediara fara doar si poate, iar hidrogenul o sa fie probabil viabil atunci cand va putea fi produs PE LOC (adica bagi apa in rezervor si o descompui cumva in combustibil si pe teava de esapament dai afara oxigen si aburi). Desi mai sunt multe alte idei de testat... Heliu - inainte de a-i acuza pe cei de la Opel ca tin brevetul din interese stranii - are cineva idee cat costa sa extragi heliu din atmosfera si cam in ce conditii trebuie pastrat ? Si-atunci ? Pentru un Marconi, un Morse etc. cati alti 'inventatori' de care nu a auzit nici dracu' au existat ? X inventase zborul cu aripi de plastic ca de liliac, Y inventase mancarea din mucegai ieftina si hranitoare dar pe care nu o consuma nimeni nici macar beat mort, si alte minunatii care mai de care mai interesante... Asadar, respingerea unei idei nu garanteaza automat ca ea e buna. Cand vorbim de necesarul de petrol, nu va ganditi numai la benzina. Ganditi-va si la cam orice e facut din plastic si la uriasul numar de substante chimice care necesita o sursa de hidrocarburi in procesul de fabricatie si care sunt apoi folosite in diverse scopuri. Pe-astea nici o eoliana nu poate sa le inlocuiasca, iar viata fara ele va fi foarte dificila. Problema cu estimarea de 30 de ani e ca scade mai repede decat trecerea timpului. E ca 'remaining time' la o instalare de soft pe un computer foarte performant. Acum 10 ani estimarea varia intre 50 si 70. Acum e 30. Cat o sa fie peste 5 ani ? | ||
|
| | #23 (permalink) | ||
|
Cu plasticul ai dreptate, insa in cazul in care s-ar pune in practica metode alternative de producere a energiei cantitatea necesara de hidrocarburi ar scadea simtitor, ca urmare si termenul s-ar prelungi. Ma uit la primul mare proiect de fuziune nucleara care se tot amana din cauza unor decizii economice : Iter. Proiect care ar putea avea un impact destul de important daca ar deveni fezabil. Daca acum am fi in criza energetica imediat s-ar gasi bani si intelgere, a se vedea criza energetica din '70 cand Franta si-a construit centralele nucleare. Nu trebuie aratati cu degetu' Mercedes, BMW si altii pentru ca scot prototipuri pe baza de hidrogen. Schimbarile apar in timp, idei geniale sunt putine, restul se face prin munca, incercari repetate care se adauga la experienta.
__________________ Just little old me | |||
|
| | #24 (permalink) | ||
la faze cu obiectele de plastic ai dreptate. E pe nasoale acilea. Eu ma intreb in ce dracu o sa mai puna astia coca cola si cum o sa mai ajunga comoara asta la magazinu' de unde cumpar io! In ceea ce priveste restul postului tau: 1- "diversele corporatii" sunt de fapt firme cu renume in domeniul auto; 2 - nu e nevoie sa se produca instantaneu hidrogenul chiar in masina ta, avand in vedere ca tu nu pui in actuala masina petrol si ai acolo o mica rafinarie care produce benzina spre a fi consumata; iti alimentezi masina cu hidrogen la fel cum o alimentezi cu benzina; procesul de obtinere a hidrogenului prin electroliza este instantaneu si, daca am citit eu bine, mult mai ieftin decat cel al producerii benzinei; 3 - motorul cu ardere interna ti se pare ca este altceva decat tot o bomba? 4 - nu cred ca te-ai dus la acea pagina data in link, pentru ca ai fi vazut faptul ca in vest, benzinariile shell au deja, in mare parte... pompe cu hidrogen, ca sa zic asa; chestia asta este deja de o amploare foarte mare, iar apa este cacalau maria ta pe planeta asta; 5 - avantaje clare: a) apa este practic interminabila pe planeta; in plus, singurul reziduu de la masinile cu hidrogen este... APA, asa ca de fapt ea ajunge inapoi in mediul inconjurator b) poluare absolut nula; c) procedeul de obtinere a hidrogenului este mult mai ieftin decat al benzinei; de asemenea este si mult mai rapid (electroliza se produce instantaneu); d) hidrogenul poate fi stocat si acesta este un avantaj major fatza de celelalte energii alternative; e) avand in vedere ca poate fi stocat, se poate produce atunci cand, de exemplu, bate vantul, altfel spus, cu ajutorul energiei electrice obtinute din energie eoliana; asadar, incet incet, combustibilul pe baza de petrol = 0 Ideea este ca nu se va stinge civilizatia umana pentru ca nu mai e petrol. E drept ca pe planeta exista suficienti dobitoci (o parte dintre ei sunt inca puternici) care, pentru petrol, dau alarme, fac razboaie / palesc huseini in ***** In acest timp, desteptii precum norvegienii (din care tara este si acea firma mentionata in link) isi vad de treaba si dau pas arabilor, americanilor si altor hamesiti dupa petrol.Sunt convins ca inteligenta si inventivitatea umana va gasi alte materiale pentru stekla de cola ![]() So... de fapt care e problema? | ||
|
| | #26 (permalink) | ||
Picard, repet, problema nu e apa ci energia electrica necesara hidrolizei. Daca 'iese' fuziunea atunci da, putem incepe sa discutam in alti termeni. Nu alimentezi cu hidrogen lichid la fel cum alimentezi cu benzina ! Mecanismul e mult mai complex, trebuie sa existe etanseitate perfecta intre pompa si masina altfel ai pus-o (ca tot vorbeam de pericol de explozie). Pompele de hidrogen sunt mult mai costisitoare decat cele clasice de benzina, investitia in infrastructura este deci substantial mai mare deci decat tot ce s-a facut in benzina de-a lungul a decenii. De fapt, care e problema ta cu motoarele hibride ? De ce n-ar fi o alternativa viabila pentru cateva decenii ? PS Citez din pagina web pe care mi-ai indicat-o At the time of writing, there are only a few hydrogen filling stations in existence. | ||
|
| | #27 (permalink) | ||
| Paranoia is natural Join Date: Nov 2000 Location: Bucuresti |
adi, lemme guess, hibrid like hidrogen + benzina? Spune-mi si mie prin ce miracol impedimentele pe care le-ai enuntzat mai sus dispar in cazul hidrogenului . Sau hibrid like benzina + electricitate?
__________________ Those people who think they know everything are a great annoyance to those of us who do. | ||
|
| | #29 (permalink) | ||
adi, de fapt aia acolo, la ce se refera cand spun fuel cells? eu am senzatia ca hidrogenul ala este impregnat intr-un fel de material poros, unde are loc reactia care elibereaza electricitate... uite ce am gasit eu: http://science.howstuffworks.com/fra...ww.ballard.com http://www.ballard.com/tD.asp?pgid=460&dbid=0# (asta e tare de tot, e un filmulet animat super) http://science.howstuffworks.com/fuel-cell.htm etanseizarea nu cred ca mai e o problema in secolul 21... iar infrastructura... nu am studiat indeajuns pentru a sti; faptul ca mari producatori auto se infig in placinta asta, inseamna pentru mine ca acolo e o paine buna de mancat in alta ordine de idei, din 100% consum de petrol de catre omenire, doar cateva mici procente se duc pe produse plastice... marea majoritate se duce pe transport, de aia este aici bataia pestelui. daca eliberezi consumul de petrol din transport, ar ajunge pentru orice altceva inca sute de ani de aici inainte. Last edited by Capitanu Picard; 06-08-2004 at 17:24.. | ||
|
| | #30 (permalink) | ||
|
Dukatu, Fuziune = reactie nucleara de contopire a doua nuclee usoare pentru a forma un nucleu mai greu. Fisiune = reactie nucleara de rupere a unui nucleu atomic greu in mai multe fragmente. Acum eu ma refeream la fuziune, pentru ca citisem undeva ca e demult inventata si testata ca sursa alternativa de energie dar nu stiu in ce masura e si eficienta. Daca imi aduc bine aminte negative erau in primul rand costurile si cantitatile necesare. Parerea unui fizician ceva ar fi binevenita. ![]() Picard, dupa cum ai spus si tu, incet-incet rezervele de petrol se duc spre zero. Ce daca exista alternative daca, dupa cum tot tu ai spus, conservatorismul este mult prea puternic in oameni, mai ales cand industria petrolifera e infiltrata peste tot mai adanc decat am vrea sa credem. Combustibilul alternativ e prea scump, reticenta, banii si politica e la mijloc, si pana se va realiza ca se afla in al 12-lea ceas, China se va trezi fara petrol, va invada America pentru resursele pastrate, care la randul ei anexeaza Canada, si apoi curg bombele. Damn, scenariul din Fallout chiar e plauzibil. ![]() "The end of the oil road will not be the end of the world. Just be the end of the world as we know it." - de prin linkurile de mai sus. no, really. Apocalypse, I like !
__________________ Bricky roads they trappers grass, stoney walls they trappers wind, iron stove it trappers fire. Trappers is we by the works of hands, and forgets us we were ever free | |||
|
| | #31 (permalink) | ||
|
Ceea ce ma face pe mine sa zambesc este gandul ca toata lumea o sa mearga pe bicicleta. ![]() Cum? Nu exista suficiente resurse sa se topeasca metale si sa se prelucreze mase plastice pentru biciclete? No problem, s-au gandit unii sa faca biciclete de bambus Cauciucurile sunt dintr-o secretie a arborelui bananier.
__________________ Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the human race. -- H.G. Wells | |||
|
| | #32 (permalink) | ||
|
Republica Bananiera.
__________________ "Christianity, and nothing else, is the ultimate foundation of liberty, conscience, human rights, and democracy, the benchmarks of Western civilization. To this day, we have no other options [than Christianity]. We continue to nourish ourselves from this source. Everything else is postmodern chatter." - Jürgen Habermas Galerie Foto | |||
|
| | #33 (permalink) | ||
|
Am fost inteles gresit... YpiXuna, spunand ca trebuie sa ai grija ca nu cumva viitorii tai copii sa se dezvolte intre "cretini", nu ma refeream nici la tine (cum ai inteles), nici la familia ta (cum s-ar putea intelege) - //offtopic pana acum n-am insultat pe nimeni de pe acest forum, si nici nu mi-ar place sa o fac ... Adi[CG], nu analiza morfo-sintactic fragmente din ce am scris eu (just kidding... ) ideea e ca acesti combustibili fosili nu sunt inepuizabili si, dupa o anumita perioada (fie ea 30, 38, 50, 80 de ani ) se vor epuiza. Nu incerca sa gasesti o solutie a problemei prin a accepta prezenta situatie: petrolul e cea mai importanta resursa, sta la baza economiei tuturor statelor" s.a.m.d. Prin ce am scris acolo, am incercat sa demonstrez ca mai sunt oameni care "au luat-o pe calea cea buna", dar prea putini... Daca ei fac motorul cu hidrogen, cu heliu, "incearca" fuziunea etc., asta e treaba lor. Important e ca nu isi cheltuie marea parte a bugetului pe un razboi pueril pentru ultimele "resturi de petrol", nu crezi?
__________________ "One of these days I'm going to cut you into little pieces..." | |||
|
| | #34 (permalink) | ||
|
pana la urma (citind posturile in continuare) am vazut ca s-a ajuns la concluzia ca de fapt, problema viitorului nu o constituie petrol, ci obtinerea performanta a energiei electrice, precum si transmiterea acesteia la distanta (proiectul lui Marconi, de care amintea Picard). in acest domeniu, recomand calduros colectia Jules Verne - serios...(acest autor m-a impresionat profund inca din copilarie; puterea lui de anticipatie - nu ma refer aici la acele presupuse puteri supranaturale, ci la inteligenta care l-a condus la concluzia ca singura solutie a dezvoltarii lumii viitoare este obtinerea & folosirea energiei electrice) Deci urmatoarele discutii ar putea aparea pe tema: Electricity needed
__________________ "One of these days I'm going to cut you into little pieces..." | |||
|
| | #35 (permalink) | ||
| Quote:
|
| | #36 (permalink) | ||
Fuel cell sunt deocamdata unica solutie fezabila pentru motoarele cu hidrogen. Buba este cum am mai spus, la alimentare, si la faptul ca o mica fisura dupa niste ani de utilizare poate sa duca la explozie. Problema e agravata si de faptul ca hidrogenul e un gaz inodor si incolor in vreme ce benzina pute de iti muta nasul, deci te avertizeaza rapid ca ai scurgeri. Firmele mari e normal sa se bage pe orice felie susceptibila sa aduca schimbare in domeniu, daca vor sa supravietuiasca. Cele mai mari cheltuieli cu cercetarea in lume le au firmele auto (Daimler, Ford, Renault) si firmele farmaceutice (Pfizer, Aventis)*. E drept ca motivele sunt oarecum diferite. *de ex. Microsoft si IBM nu sunt in top 10 la cheltuieli cu cercetarea. | ||
|
| | #38 (permalink) | ||
| Banned Join Date: Aug 2001 Location: Micu' Paris | Quote:
pai si gazul metan este de fapt inodor si incolor dar daca uiti aragazul deschis pute de-ti carmeste olfactivul amestecarea a doua gaze asa incat sa se vada sau sa se simta o scurgere este ceva deja realizat...TrueSp, imi pare rau ca te-ai lasat asa de mult influentat de filme de 2 lei. chestiile astea cu invazii etc, dupa cum vezi, nu prea mai tin... cel mai bun exemplu este irakul unde s-a dus o gasca de hamesiti si s-a intors acasa o jumate de gasca tot de hamesiti, pentru ca jumatea cealalta a trecut in lumea dreptilor. desigur, se vor face filme cu "victoria" americana asa cum s-au facut si dupa primul razboi din golf sau dupa cel din iugoslavia dar... cam atat... lumea inteligenta cauta si mai ales gaseste surse de energie alternativa care, atentie, la o crestere a barilului de petrol la 50-60$ deja devin competitive din punct de vedere economic! ceea ce incercam, printre altele, sa spun prin acele exemple de inventii enumerate intr-un post anterior, este ca intotdeauna ceva nou descoperit e scump. dar cum aceasta noua tehnologie a hidrogenului este deja demarata, logic este sa ne asteptam la o scadere semnificativa de pret, care sa o faca accesibila publicului larg. oricum, revenind oarecum on topic, dragi panicarzi/negativisti/etc ypixuna si truesp, omenirea a aparut si a evoluat si inainte de "civilizatia petrolului" si sa fiti convinsi ca nu va disparea si va evolua si dupa ce rezervele de petrol se vor epuiza ![]() [i]marconi, din pacate, a murit, dar ideea lui nu. o va pune altcineva in practica, daca nu cumva este deja pusa si tinuta pe "hold" nimeni nu poate contesta inventivitatea umana... asa ca repet... so... care e problema? | ||
|
| | #39 (permalink) | ||
|
Da, numai ca fara petrol nu numai transporturile o sa aibe de suferit. Plasticul se duce pe apa simbetei; procesele tehnologice care presupun topirea metalelor serios afectate; masinile unelte care depind de derivati petrolieri (lubrifrianti) pentru buna functionare se vor opri relativ repede, adica 80% din industria grea in tarile dezvoltate la pamint (in restul 95%), aviatia militara grounded(!) si logistica paralizata dupa primul an de razboi serios (a se citi epuizarea rezervelor strategice) etc. Asi face o estimare grosiera ca 95% din obiectele care le-ati atins azi depind undeva de un derivat al petrolului pentru a ajunge sa fie folosite. Transporturile sunt doar virful icebergului.
__________________ "Christianity, and nothing else, is the ultimate foundation of liberty, conscience, human rights, and democracy, the benchmarks of Western civilization. To this day, we have no other options [than Christianity]. We continue to nourish ourselves from this source. Everything else is postmodern chatter." - Jürgen Habermas Galerie Foto | |||
|
| | #40 (permalink) | ||
| Quote:
![]() Cat despre criza nu o consider "mizilic" deloc. Am spus mai sus ca sunt afon in domeniu si am cerut parerea unora mai luminati. PS: motoare cu randament a la ypiXuna: otto/diesel si mai nou cel electric Quote:
)Sincer eu tin cu tine... inca mai visez la un viitor ploios. | |||
|
| Advertisment | |
Vrei sa devii un adevarat gangster ? Vino pe strazile din Bronx! | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|