View Single Post
Old 21-08-2002, 22:58   #15 (permalink)
Helix
Nick anterior: hcosmin

Helix's Avatar

Am votat NU.
E improbabil sa facem un AI adevarat in viitorul previzibil (e parerea mea o chestie mult mai complicata decat cred unii si are prea putine legaturi cu calculatoarele si informatica, un calculator nu va fi niciodata cu adevarat "constient" e aici nevoie de o teorie si o tehnologie diferita care nu exista nici in cel mai primitiv stadiu).
Mai periculos m-i se par tehnologia prea primitiva, greselile umane in proiectare, programare, etc...
Daca un calculator ar avea controlul sistemului de atac nuclear nu m-ar speria faptul ca s-ar supara si ne-ar omori pe toti ci mi-ar fi frica sa nu fie prea prost ca s-a faca diferenta dintre un obiect zburator oarecare si o racheta. Sau sa nu aiba vre-o greseala de design care i-ar permite unui om sa-l foloseasca in propriul interes.
(de genul un buffer overrun la site-ul web al armatei americane care e utilizat de public sa se ofere carne de tun si de presedinte sa distruga lumea - execut un "JMP launchrockets" din cauza unui CGI scris de vre-un militar tampit :P)

Chiar daca am crea peste N mii de ani un AI de ce ne-ar distruge?!
Nu vad de ce ar fi mai periculos decat ceilalti oameni...
De ce ne-ar fi superior? El ar fi creat pentru o anumita functie si ar excela la anumite lucruri dar nu inseamna ca ar fi ca-n filme mai bun decat noi la toate.
Presupun ca cu mult inaintea aparitiei unei tehnologii asa de complicate ca un adevarat AI ar aparea imbunatatiri majore (gentice, electronice, alte tech) asupra noastra. Omul de peste cinci-sase secole ar putea fi ceva mult superior noua - daca vreti un fel de evolutie accelerata prin tech - echivalentul a milioane de ani de evolutie naturala.

Helix is offline    Reply With Quote