FORUMURI IN FLACARI
==============================================
Acest material se doreste sa fie un punct de plecare pentru o analiza a razboaielor inflacarate ("flame wars") care au loc pe forumurile de discutii.
Materialul are aproximativ 22 KB si din cauza limitarii in dimensiune a mesajelor impusa pe acest forum nu a putut fi postat in intregime in cadrul unui singur mesaj. El ar fi trebuit impartit in 3 parti si astfel s-ar fi deschis mai multe fire de discutie ("threads") si s-ar fi creat o confuzie cu privire la firul la care trebuie postate raspunsurile. Am ales sa postez doar introducerea si un cuvint explicativ urmind ca forumistii sa citeasca celelalte parti pe situl meu. Voi posta si celelate parti ale materialului pe forum daca acest lucru va fi socotit necesar.
Materialul original are 7 parti si anume :
1) Introducere
2) Izbucnirea Ostilitatilor
3) "Razboiul" Total
4) Cenusa Comunicarii
5) Rolul Proprietarilor Forumului
6) Rolul Moderatorilor Forumului
7) Asigurarea unei atmosfere propice discutiilor
El se afla la adresele :
http://www.geocities.com/muntealb/ForumuriFlacari.htm http://www.muntealb.home.ro/ForumuriFlacari.htm
Este absolut necesara citirea tuturor celor 7 parti inainte de a se posta mesaje de raspuns.
Cele doua parti suplimentare (8 si 9) prezente in pagina web NU fac obiectul discutiei de fata dar sint interesante de citit pentru ca sint legate de el.
1. INTRODUCERE
Forumurile de discutii au devenit in ultimii ani metoda principala de comunicare intre internauti, depasind ca numar de utilizatori grupurile de discutii prin posta electronica sau cele de pe usenet. La fel ca in cazul oricarei alte metode de comunicare prin internet si forumurile de discutii au parte de asa-numitele razboaie inflacarate ("flame wars").Acestea sint discutii in contradictoriu intre participantii la un fir de discutie ("thread") si sint mai mult sau mai putin presarate cu jigniri sau injurii reciproce.
Denumirea de "flame war" se datoreaza faptului ca participantii isi sustin cu inflacarare (pasiune) opiniile exprimate si folosesc mai degraba argumente de tip emotional-subiectiv decit de tip rational-obiectiv. Eu as propune pentru limba romana denumirea de FLAMBOI care provine dintr-un amestec al cuvintelor flama si razboi. Sonoritatea cuvintului rezultat este rizibila dar ea exprima cel mai bine nivelul de comunicare interumana care are loc in cadrul unui razboi inflacarat.
Poate parea straniu insa participantii la un flamboi ajung la un moment dat sa nu mai poata "trai" unii fara altii si de aceea au tendinta sa continue la nesfirsit razboiul. Acest comportament intrucitva aberant este datorat faptului ca razboaiele inflacarate au o audienta foarte mare printre forumisti la fel cum si emisiunile de televiziune in care participantii isi arunca invective unii altora au o audienta foarte buna. Participantii la un flamboi sint de multe ori prinsi intr-o relatie de tip dragoste-ura ("love-hate") pentru ca desi ajung sa se urasca unii pe altii incepe sa le placa foarte mult discutia in contradictoriu dusa la extrem, care le permite sa fie in centrul atentiei.
La sfirsitul anului 2002 am participat la un flamboi pe forumul revistei Chip. Am pus un mesaj pe forum in care explicam ca ar fi bine daca internautii romani ar trimite cite un mesaj de posta electronica pe adresa RomTelecom (RT) in care sa-si exprime indignarea despre ultima crestere a tarifelor practicate pentru conexiunile la internet. Tot in acel mesaj includeam si un schimb de corespondenta electronica pe care l-am avut pe acest subiect cu cineva din administratia RT.
Spre uimirea mea in numai citeva zile majoritatea celor care postau se rezumau nu numai sa adopte o atitudine fatalista in privinta demersului meu, dar au inceput chiar sa ma atace personal folosind cuvinte deloc magulitoare desi eu nu le adresasem nici o invectiva. Ostilitatile s-au intensificat treptat si au durat doua saptamini pina cind am decis ca trebuie sa ma retrag de pe forum nefiind posibil un dialog rational cu cei care transformasera topicul din unul contra politicii tarifare a RT in unul contra prezentei mele pe forumul Chip. Pentru cei interesati sa citeasca acest topic si sa urmareasca desfasurarea ostilitatilor adresa lui este :
http://www.chip.ro/forum/viewtopic.php?t=17592 .
Voi folosi acest episod pentru a exemplifica unele consideratii mai generale despre razboaiele care au loc pe forumuri. In afara faptului ca il folosesc in acest scop topicul in cauza nu si-a pierdut actualitatea si nu este lipsit de continut, fapt subliniat si de faptul ca fostul redactor sef al revistei Chip a pus o legatura catre acesta in editorialul aparut in revista din luna decembrie 2002.
CUVINT EXPLICATIV
Forumistii sint invitati sa-si expuna in mesajele de raspuns propriile experiente avute in calitate de combatanti in razboaiele inflacarate, eventual adaugind si o legatura catre firul de discutie respectiv. De asemenea forumistii pot pune legaturi catre cele mai interesante razboaie inflacarate indiferent daca acestea se afla pe forumuri romanesti sau straine.
Mentionez ca materialul de fata este destinat exclusiv unei analize de ordin general a fenomenului razboaielor inflacarate de pe forumurile de discutii. Am folosit un exemplu personal al unei astfel de confruntari doar pentru a ilustra unele aspecte care se gasesc in majoritatea conflictelor de opinii izbucnite intre forumisti.
Le recomand celor care vor posta mesaje de raspuns sa incerce sa ofere experiente si sugestii din experienta proprie (eventual in mod autocritic) pentru ca in final din totalitatea marturiilor sa rezulte o imagine cit mai obiectiva a cauzelor si a evolutiei razboiului inflacarat. Scoaterea la lumina a unor experiente mai putin placute poate reaprinde spiritele insa acest lucru nu este de dorit si ma bazez pe faptul ca aceia care au fost "combatanti" in astfel de razboaie au lasat in urma sentimentele negative si au devenit "anti-razboinici", la fel ca majoritatea veteranilor din razboaiele din lumea reala.
O perspectiva cit mai exacta asupra razboiului inflacarat poate pune in evidenta cele mai bune metode de prevenire sau de combatere a lui, in asa fel incit comunicarea dintre internauti sa fie cit mai fructuoasa. O dezbatere pe subiectul razboaielor inflacarate este necesara pentru ca o data cu scaderea tarifului de utilizare a internetului (acces prin cablu TV) numarul de internauti romani fara o experienta semnificativa in lumea uneori "salbatica" a spatiului virtual va creste semnificativ. Este de datoria internautilor mai experimentati sa faca in asa fel incit noii veniti sa fie bine primiti si indrumati corespunzator pentru ca ei sa poata sa contribuie la dezvoltarea internetului romanesc.