| Raspunsuri la mesajele forumistilor - Partea 2
RASPUNSURI LA MESAJELE FORUMISTILOR - PARTEA 2
WAR
Traducerea unui termen simplu ca "flame war" este la indemina oricui are putina imaginatie si un dictionar englez-roman. Notiunea de "flame" folosita in aceasta expresie se traduce cel mai bine prin inflacarare, pasiune."Razboi pasional" ar fi strins si mai putine sufragii decit "razboi inflacarat". Daca doresti sa propui o alta traducere esti liber sa o faci si in plus vei avea ocazia sa-ti demonstrezi capacitatile de traducator.
Episoadele viitoare vor fi scrise de alti forumisti si este posibil sa fie abordata si "legatura dintre gotic si razboaiele de pe forumuri" daca acest lucru i se va parea interesant cuiva. Cred ca in cazul tau ar trebui sa incerci sa abordezi subiectul aflat in discutie si sa demonstrezi ca poti scrie si altceva decit fraze simple cu prea putin continut.
OBY ONE
Ar trebui sa-ti detaliezi un pic afirmatiile pentru ca sint prea generale si multi vor fi inclinati sa creada ca de fapt tu nu ai citit materialul. In ce parte am dreptate, in ce parte gresesc? Forumistii vor sa stie si parerea ta, pe a mea o stiu deja. Ai avut vreo experienta cu un razboi inflacarat? Descrie-o aici si comunica-le si celorlalti gindurile tale.
Scopul acestui fir de discutie a fost expus in "Cuvintul Explicativ".
Esti liber sa propui un alt termen in loc de "flamboi" din sutele de termeni expresivi la care faci referinta. Eu am ales un termen cu rezonanta rizibila (sau suparatoare pentru unii) tocmai pentru a sublinia ca un astfel de fenomen nu trebuie privit cu admiratie.
LOU
Flamboaiant se foloseste deja in limba romana exclusiv cu privire la stilul gotic (conform DEX). In limba franceza are si un alt sens si anume "in flacari". Este insa un cuvint lung si ar suna mai nepotrivit decit "razboi inflacarat".
MARCH_HARE
Nu stiu cu cine te vei razboi (flamboi). Poti merge pe alt fir de discutie sau poti initia tu insuti unul in acest scop. Ai dreptate cind spui ca pe acest fir de discutie se doreste o discutie serioasa.
GOD
Flamboaiele nu apar la aproape fiecare fir de discutie. Ceea ce apare foarte frecvent sint discutiile in contradictoriu. Deosebirea intre o discutie in contradictoriu si un flamboi este ca in cazul primeia se foloseste un limbaj ponderat si opiniile sint sprijinite pe argumente iar in cazul celui de-al doilea se foloseste un limbaj injurios iar denigrarea adversarului ia locul argumentarii opiniilor . Si parerile tale in legatura cu acest fenomen ar putea fi interesante de citit pentru forumisti.
CAIN
Explicatia pentru mesajele lungi de raspuns (cum este si acesta) este data mai sus. Daca nu as raspunde la toata lumea care isi expune parerea cu privire la un topic initiat de mine as fi socotit arogant. Nimeni nu este obligat sa le citeasca in intregime, fiecare forumist poate citi partea care se refera la el (sau ea).
Ai dreptate cind spui ca grija moderatorilor trebuie sa fie indreptata spre canalizarea discutiei spre ceva constructiv. In unele cazuri (de ex. cel descris de mine) nu se intimpla insa asa si asta ar trebui sa le dea de gindit proprietarilor forumurilor. Cit despre actiunea "modelatoare" a flacarilor la care faci referinta ea este minora fata de potentialul lor distructiv, care este cel care se manifesta de cele mai multe ori.
Subiectul discutiei de fata nu este politica tarifara a RomTelecom. Am dat acel fir de discutie ca exemplu pentru ca forumistii care nu au participat niciodata la un flamboi sa aiba o imagine concreta despre declansarea si desfasurarea acestuia. Forumistii (tu, de exemplu) sint liberi sa puna legaturi catre alte flamboaie. Nu continutul discutiilor respective trebuie analizat aici, ci modalitatile prin care o discutie in contradictoriu se poate transforma in flamboi. In acest fel se poate invata cum sa evitam (sau sa nu provocam) declansarea unui flamboi.
Nu stiu cum ti se pare tie familiarismul lui Puterfixer ("la urmatoarea intilnire trebuie sa-ti iau o bere") dar daca as fi in locul tau m-as simti stinjenit. Este ca si cum te-ar rasplati pentru ca ti-ai expus propriile opinii. Unde ajungem in acest mod? Adversarii implicati intr-un flamboi vor incepe oare sa cumpere opiniile celor neimplicati pina atunci cu sticle de bere? Promisiunea de a face cinste cu bere este un gest cu aspect paternalist ("patronizing") care este nelalocul lui intr-o discutie publica si isi are locul eventual in mesajele private. In fapt scopul lui Puterfixer este sa isi atraga simpatizanti pentru cauza sa din rindurile forumistilor dispusi la orice pentru o sticla de bere. Nu cred ca vrei sa fii considerat ca facind parte dintre acestia Cain si ca urmare poate ca ar trebui sa temperezi entuziasmul lui Puterfixer.
KARG
Mesajul tau ("1+1=2 The End") este extrem de criptic si ar trebui sa-l detaliezi.
MARIKO
Poti sa "votezi" in cadrul sondajului care insoteste acest fir.
PUTERFIXER
Citat din Puterfixer :
"Pentru o buna informare a cititorilor, trebuie mentionat ca retragerea de pe forumul Chip nu a fost voluntara, ci fortata printr-un ban de catre unul din administratori, dupa consultarea mai multor administratori si moderatori."
Avem de-a face cu o tentativa clasica de intoxicare ("inducere in eroare") a forumistilor. Oricine citeste firul de discutie (sau numai ultimele mele doua mesaje) isi da seama ca nu am fost surghiunit ("banned") de pe forumul Chip. Am spus in ultimul mesaj ca ma retrag de pe forumul Chip si m-am tinut de cuvint. Nu am mai incercat sa postez mesaje si acest lucru poate fi dovedit prin faptul ca nu am mai incercat sa ma loghez de cind am parasit forumul. Ca in cazul tuturor tentativelor de intoxicare nu se ofera detalii tocmai pentru ca acestea ar demonstra minciuna. Este evidenta si neasumarea responsabilitatii pentru luarea decizei si pentru motivarea acesteia. Puterfixer nu specifica daca el este cel care a propus masura sau daca a participat la luarea ei. Curajul sau este remarcabil.
Nici un administrator sau moderator nu s-a amestecat in discutie cu exceptia lui Puterfixer care si-a neglijat statutul de moderator dar care nu a mers intr-atit de departe incit sa ma surghiuneasca sau sa ma ameninte cu surghiunirea. Daca este adevarat ca am fost surghiunit dupa ce m-am retras de pe forum inseamna ca avem de-a face cu o decizie de o gravitate mare dar si de un absurd incomensurabil. Este ca si cum cineva ar pleca dintr-o tara de buna voie si dupa aceea guvernul tarii respective ar da un comunicat in care ar spune ca persoana a fost in fapt expulzata.
Nu am fost anuntat de luarea masurii de surghiunire printr-un mesaj de posta electronica asa cum ar fi fost corect si nu mi s-a permis sa contest decizia. Daca este adevarat ca fost luata decizia de surghiunire a mea "in absentia" administratorii si moderatorii forumului Chip care au luat parte la luarea deciziei au procedat intr-un mod care nu le face cinste. Daca adaugam faptul ca Puterfixer si-a ignorat complet statutul de moderator in timpul flamboiului si nu a fost luata nici o masura impotriva lui inseamna ca forumul Chip nu se afla intr-o postura favorabila pentru potentialii forumisti care ar dori sa participe la discutiile de acolo.
Pe situl meu gasiti Manuale Detaliate in Limba Romana despre : Asamblarea Calculatorului, Utilizarea SO Windows, Mesageria Instantanee, Promovarea de Situri Web, Fluxurile RSS. Conectarea la internet prin cablu TV si ADSL. Traduceri de Softuri.
|