View Single Post
Old 08-05-2003, 18:49   #44 (permalink)
muntealb
Registered User

muntealb's Avatar

Raspuns la mesajul lui PUTERFIXER - Partea 1

Raspuns la mesajul lui PUTERFIXER - Partea 1

Este primul tau mesaj pe care l-am citit cu interes pentru ca spre deosebire de celelalte citite de mine ai incercat sa-ti expui in mod rational punctul de vedere. Lungimea mesajului a fost un factor hotaritor in aceasta privinta.

Citat din Puterfixer:
"Si da, userul muntealb este banat si pe chip.ro, si pe price.ro..."

In data de 4 mai (inainte de a citi acest ultim mesaj al tau) am trimis un mesaj catre administratorul Decebal Schiller si catre moderatorii Broncacis , Mistral si Laura in care solicit clarificarea situatiei mele pe forumul Chip. Pina in momentul de fata nu am primit nici un raspuns. Pentru a trimite mesajele m-am logat la forumul Chip cu porecla inregistrata anul trecut si am folosit profilele destinatarilor pentru a le trimite mesaje de posta electronica si intr-un singur caz un mesaj privat.
=============================================================
Iata un pasaj din respectivul mesaj:

Citat din Muntealb:
"As dori sa stiu daca a fost luata o astfel de decizie de surghiunire ("ban") a mea de pe forumul Chip fie si cu aplicare doar temporara. Daca acest lucru este adevarat as dori sa stiu care au fost motivatiile acestei decizii si de ce nu am fost anuntat de punerea in aplicatie a ei. In opinia mea o astfel de decizie ar fi in primul rind nedreapta in conditiile in care fata de Puterfixer (ca moderator) si de ceilalti participanti la razboiul inflacarat nu s-au luat astfel de masuri. In al doilea rind ar fi vorba de o decizie luata in secret pentru ca nu am fost anuntat in nici un fel de punerea in aplicatie a ei. In al treilea rind ar fi vorba de o decizie cu caracter absurd in conditiile in care eu am anuntat public faptul ca ma retrag de pe forumul Chip."
==============================================================

Citat din Puterfixer:
"Îmi amintesc cu aceasta ocazie de zeci de lameri pe IRC care se cred foarte curajosi tragând un "F* YOU" si apoi plecând repede din canal, înainte sa primeasca kick"

Mesajul meu final nu era de genul "F* YOU" asa cum insinuezi tu ci de genul "WAKE UP" si se dorea un semnal de avertizare referitor la evolutia calitativa a forumului. Trebuie amintit si faptul ca in acel moment era deschis si un fir de discutie pe tema scaderii calitatii posturilor de pe forumul Chip, fir initiat de Kerrigan daca imi aduc bine aminte. In cadrul acestui fir foarte multi forumisti spuneau ceea ce am sustinut si eu, adica faptul ca forumul Chip este in scadere calitativa. Nu sint sigur, dar cred ca in cursul acestui an au fost totusi luate masuri si regulamentul forumului Chip a devenit mai drastic cu privire la limbajul folosit si la mesajele care nu sint la subiect.

Citat din Puterfixer:
"Statutul de moderator nu îmi interzice sa particip la discutii, nici sa combat parerile unei persoane prin prisma cunostintelor si experientei mele."

Un moderator trebuie sa fie un model de comportament pentru ceilalti forumisti. Din aceasta cauza el nu trebuie sa se implice de partea uneia din partile implicate intr-un flamboi, ci sa ramina echidistant. El nu trebuie sa participe la atacuri sau sa le incurajeze (tacit sau pe fata). Chiar daca este atacat el nu trebuie sa raspunda cu aceeasi moneda ci sa foloseasca mijloacele specifice (avertismente, stergerea de posturi, propunerea de surghiunire a unor forumisti). Daca facem o comparatie cu jocul de fotbal un moderator trebuie sa fie in permanenta in postura unui arbitru si nu sa-si dea jos tricoul de arbitru si sa-l imbrace pe al uneia dintre echipe. Pe terenul de fotbal daca in timpul unei incaierari un arbitru este agresat (verbal sau fizic) el nu trebuie sa raspunda in acelasi fel, ci trebuie sa faca apel la cartonasul galben sau rosu.

Citat din Puterfixer:
"Din moment ce au fost suficienti de multi oameni care au spus ca munca mea ca forumist si ca moderator este de buna calitate, si niciunul care sa îmi conteste actiunile (în afara ta, evident), ar trebui sa-ti dea de gândit ca poate nu eu sunt cel care greseste."

Argumentul tau nu este valabil. Faptul ca o parere are sprijinul majoritatii nu inseamna ca este corecta. Aici vorbim strict despre firul de discutie la care am participat eu si nu de alte situatii in care poate ti-ai exercitat corect atributiile de moderator.

Citat din Puterfixer:
"Ca principiu, daca eu m-am implicat într-un conflict cu o persoana (ce a degenerat într-un conflict personal din partea respectivului, cu muscaturi si aruncat cu noroi) încerc sa îi las pe altii sa ia hotarârea de a-l bana, fara a-mi amesteca votul deoarece nu as mai fi impartial."

Disputa dintre noi a fost declansata de un mesaj al tau plin cu ironii ieftine ("Don Quijote al secolului 21", "Nu te-ai nascut cu diploma de economist in mina", "Publica-ti articolele sub forma de manifeste lipite pe stilpi"). In calitatea ta de moderator ar fi trebuit sa stii ca astfel de expresii nu fac decit sa inflameze si mai mult spiritele si ca urmare nu ar fi trebuit sa le folosesti. Poate ca in sinea ta vei avea accepta vreodata faptul ca ai gresit incluzind aceste expresii in mesajul tau.

Citat din Puterfixer:
"Încurci drepturile civile publice cu drepturile unui spatiu privat, lucru dovedit de faptul ca îti imaginezi ca ai obtinut "cetatenia" unui forum, care nu îti poate fi retrasa. Este invers: este ca si când ai vizita o tara în strainatate, pentru care ti s-a dat viza în pasaport (ai înregistrat un username si ai fost de acord cu niste termeni si conditii de utilizare), iar guvernul, prin reprezentantii sai, observa ca tu faci mizerie la ei în tara, de aceea decid sa fii scos afara si sa ti se interzica vizitarea tarii lor în viitor; interdictia ti se poate pune chiar si dupa ce tu ai plecat benevol. Da, ai plecat de bunavoie de pe forumuri, dar nu te-ai mai putut întoarce; asta înseamna un ban. Ai dreptul deplin de a face ce vrea în "tara" ta - computerul tau, site-ul tau de Internet, locuri în care tu esti seful.
"
Un forumist nu este un simplu vizitator al forumului, el este in primul rind un participant la constructia forumului. Fara contributia voluntara (neplatita) a forumistilor un forum ar fi ca un teren viran si dupa cum se poate observa majoritatea forumurilor romanesti au acest aspect. Proprietarii unui forum popular ar trebui sa ii respecte pe forumistii care posteaza pe acel forum si nu sa ii trateze ca pe niste sclavi fara drepturi. Oricine citeste regulamentele unor foruri straine vede ca nu este folosit limbajul agresiv prezent in regulamentele multor forumuri romanesti. Internautii romani nu sint mai rai decit ceilalti si ca urmare expresiile de genul "calitatea de forumist nu este un drept al omului ci un privilegiu" ar trebui sa dispara pentru ca sint jignitoare.

Comparatia ta intre un forum si o tara poate fi luata in consideratie insa rationamentul tau te-a facut sa ajungi la niste concluzii false. Forumistul se poate asemana cu un om care merge sa lucreze intr-o tara straina in care obtine dreptul de rezidenta (sau cetatenia) si in care isi plateste taxele la fel ca si ceilalti cetateni ai tarii respective. Daca omul de care vorbim se implica intr-un conflict in acea tara el nu este expulzat direct, el este judecat si in functie de decizia tribunalului este decisa soarta lui ulterioara (nevinovat, condamnat la platirea unei amenzi sau la inchisoare, expulzat direct). Judecata este publica la fel ca si eventuala decizie de condamnare. Este respectat dreptul invinuitului de a se apara in instanta. De asemenea in acest caz si celelalte persoane implicate in conflictul respectiv sint judecate si eventual condamnate. In cazul meu nu am fost anuntat ca s-a luat o decizie de surghiunire a mea si nu mi s-au comunicat motivele pentru care a fost luata.
Pe situl meu gasiti Manuale Detaliate in Limba Romana despre : Asamblarea Calculatorului, Utilizarea SO Windows, Mesageria Instantanee, Promovarea de Situri Web, Fluxurile RSS. Conectarea la internet prin cablu TV si ADSL. Traduceri de Softuri.

muntealb is offline    Send Message via Google Talk to muntealb Reply With Quote