Quote:
Originally posted by Alice in Wonderland s-dj: tot respectul pt. ceea ce incerci sa faci, singura mea rugaminte (si cred ca nu numai a mea ) e sa nu mai scrii cu caps.
in alta ordine de idei, wireless pe distanta de ~ 1km, merge la 4mbps fara probleme:
Aici ar fi mers mult mai bine laser.
M-ar interesa si pe mine ceva de genul asta, dar care sa mearga la 3-5 km, exista asa ceva? (scheme free, nu echipamente de cumparat ca nu mai am satisfactie si sunt scumpe ) |
hai sa-ti dau un sfat..(incercat de mine si de altii in privinta laserului)
poti sa pui linistita laser dar va trebui sa faci modificari in schema de TX . nu sunt grele. chiar usoare..
te vei lovi de 2 lucruri la laser..
1. conductia... deoarece orice laser functioneaza ok pe la 25 grade.. de la -1 grad in jos ..laserul cere mai mult curent. datorita efectului de racire.. evident va lumina mai intens.. de a ceea va trebui sa-ti iei un circuit specializat care sa faca APC (automatic power control).
exista 2 tipuri de diode laser..
cu 2 pini
si cu 3 pini
cea cu 2 pini (un laserpointer banal) nu are nevoi de APC(teoretic),practic.. da. ,plus de asta viata unei diode cu 2 pini se rezuma doar la maximum 1000 ore de functionare(depinde de cum este impachetata capsula-poate sa scada drastic)
cea cu 3 pini este puitn mai desteapta. pentru ca are o photodioda interna care masoara continuu puterea laserului si curentul.e ca un fel de punct de referinta..
exista pe net IC'uri care fac control automat al curentului diodei in functie de pinul photodiodei interne.. nu sunt exagerat de scumpe.. dar se aduc foarte greu la noi si te costa transportul si vama ''de te indoaie''..
o astfel de dioda cu 3 pini poate avea o viata de la cateva mii de ore pana la sute de mii(cele scumpe de ordinul miilor de $)
sincer.. nu prea as fi vrut sa intru in laseri(am avut un gust amar cu ele..hih!!!) dar hai sa-ti spun tot ce stiu de ele si de ce m-am lovit in practica implementandu-le pe un model de RONJA 10M.
am incercat cu o dioda laser cu 2 pini.. am facut transformarile care au decurs ok.. paoi, am facut un test la un prieten la tara pe vreo cateva zeci de metri.. totul ok.
le-am urcat pe blocuri si .. da-i bataie...
totul ok. mergea 10mbit pe 1Km ''de manca asfalt'' chiar mai bine decat led-ul laser HPWT.
le-am instalat in vreo 2 - nopti.. ok.. bucurosi ca avem link de 10mbit pe laser.. hai sa facem transferuri,teste... etc..
totul ok..
la vreo cateva zile ajung acasa obosit.. hai sa deschid pc-ul si sa vad ce mai face prietenul meu..
dar,.. HOPA!!!.. nu era link..
ma urc sus pe bloc.. si ce constat?. unul din link-uri nu mai mergea. laserul era stins..

.. atat i-a fost viata.. asta e..)
am crezut ca era prost din fabricatie . am pus altul.. la fel.. dupa cateva zile.. crapa..
am luat unul bun de import..(m-au costat enorm taxele fedex)..
am pus unul nou.. dar de data asta cu 3 pini.. i-am redus curentul la nivel de thresold si ..''da-i bice''.. era asa de puternic laseul (30mw!!!!).. ca am trebuit sa umblu la receptie dincolo..s-o defocalizez.. imi dadea receptia peste cap)..
totul ok..
dupa vreo 3 zile pauza link.
inapoi sus pe bloc. laserul mergea.. m-am simtit usurat.. dar.. unde batea? in receptia mea?..

).. lumina lui batea ''in cer''...
hopa...!!!! .. probleme de mecanica..
fugi la un strungar, consultate cu ingineri mecanici buni.. si de fapt. sa ajungi la concluzia ca nu ai cum sa tii pe pozitie fixa un laser intr-un pct. care bate la 1km. simplu.. daca raza are 3-5mm care iese din laser iar acolo spotul la receptie e de doar 1m!!!.. cum il tii tu aliniat ?. adica suportul sa nu-ti fuga cel mult 1mm??/?..ex.. din cauza caldurii si a dilatarii metalelor.. suportul fugea cam 1-2mm sau chiar a vantului puternic..
poate c-ar fi trebuit sa punem ''bimetale''..

..
apoi am gasit pe net documentatie ca suportul pt. un laser sub 100mW nu se poate face pe o distanta mai sus de 2-300m.(prin defocalizarea laserului as fi obtinut la receptie un spot de cativa m.. dar la 1Km se pierdea f. multa lumina si asa ca nu puteam sa fac asa ceva..)
plus de asta.. am mai citit niste documentatii(care mi s-au demonstrat in practica) legate de absortia luminii in atmosfera, lumina parazita care intra in receptie..toate ducand la o degradare a conexiunii pe distanta..
scheme de 10m sau 100M exista pe net.. chiar.. poti sa faci si altceva.. sa modifici un media convertor si sa dai cu el ''in aer'' dar ca sa obtii o distanta de Kilometrii..(3-5Km).. iti trebuie putere foarte mare pe laser de cel puitn 500mw-1Watt.
am vazut pe un site cum cu un laser pe lungimea de unda infrarosu de 940nm-concentrat printr-o lentila la receptie la o distanta de 100m a dat fac foc instant la o banda de video. in mai putin de 1ms!!!.. gandeste-te ca se concentreaza la 100m prin retina ta un laser de 500mw!!!!!!!!
d-aia led laser-ul rules.de la 100m poti sa treci cu ochii prin fata lui fara sa ti se intample nika.
acuma, depinde daca ai bani sa-ti iei unul la 1550nm lungime unda(frecventa absorbita de cornee in proportie de 95% fata de celelalte).. e super...
insa, nu uita.. a pune laseri pe RONJA sau alt device optic.. iti trebuie aprobare de la MCTI. pt. ca regimul laserelor este inca unul reglementat..in lume.
o dioda laser cu 3 pini pe 680nm cu 30mw costa in jur de 100$.
plus de asta cu cat urci in lungime de unda, laserul intra in domeniul de infrarosu..cam de la 760-780nm.
ce te faci cu un laser in infrarosu?. cum il pozitionezi la 1km? nu-l vezi.,plus de asta ce lentile pui la receptie? chinezesti? lol. iti trebuie lentile de cristal de tip BK7(sticla organica tratata in dublet) care sa fie polizata si finisata cu trecere de lungime de unda a transmitatorului. (stiu de la IOR). apoi.. trebuie tratata(i se da o culoare albastruie) pt. a amplifica spectrul de infrarosu.
1 lentila de 100mm diametru complet facuta pt. lungimea de unda a transmitatorului tau de infrarosu costa peste 300$ bucata!!!!
si ai nevoie de 2.
apoi.. cum o paeri de condens si praf? pui rezistente de incalzire pe lentila? sau o stergi cu prosopul? lol.. o distrugi instant..
din ce mi s-a spus ,stiu ca se trateaza special pt. condens.
cei de la CanonBeam au asa ceva pe 100Mbit in max 8Km optical wireless.. dar costa peste 50.000$.!!! au sistem de orientare bazat pe efectul de girare.. ca la armata.. indiferent unde misti cutia sau poti sa mergi si cu ea in brate pe strada.. lumina tot in punctul unde ai pus-o tu ..acolo bate..(exact ca la avionae f14 cu tinta mobila.indiferent de pozitia inamicului).. de fapt, chiar citisem asa ceva de canon-uri si spuneau ca au implementat tehnologii militare de aliniere..).. oricum.. aceste echipamente au grad de interdictie pt. europa.(ce sa mai zic de noi)...

)..
daca mai ai nelamuriri.. mai vb...
bye..