|
Am fost la electrica. Din aprilie au unificat preturile pentru chiriile pe stalpi, au ales din lista pretul cel mai mic de la aceea data, tocmai pentru a sprijini firmele de telecomunicatii . Cred ca a fost lobby puternic din partea cuiva ( nu spui cine, retea importanta) ca sa iasa asa cert e ca acum costa asa:
0,65 euro+tva / stalp/luna
0.50 euro+tva / stalp/luna daca platesti in avans pe 6 luni sau 1 an( nu mai tin minte exact).
Procedura e asa:
1. te duci la electrica cu schema retelei desenata pe plan cadastral la o scara suficienta ca sa se vada clar pe ce stalpi ai firele si cum e traseul exact.
se face un mic "dosar" in care se adauga o mica schema tehnica cu sistemul de prindere de stalp si locul unde se face prinderea.
2. electrica iti da un acord "de principiu" cu care te duci la primarie la urbanism si depui din nou un dosar cu schema retelei, sistemul de prindere pe stalpi, tot. Astia o sa iti dea si ei un acord de construire si iti vor da certificatul de urbanism si autorizatia de constructie. Autorizatia asta si certificatul de urbanism am impresia ca mai include alte drumuri pe la diferite organizatii si institutii ( ca orice autorizatie de construire trebuie aprobata de toata lumea, sistem RO (TM).).
3. Odata ce ai autorizatia de constructie mergi din nou la Electrica si se face un proiect detaliat cu schema exacta ( mai complexa, facuta profesional) a retelei, sisteme de prindere, etc.
Departamentul lor tehnica analizeaza dosarul si iti dau OK-ul de constructie efectiva. O importanta mare are faptul ca toata lumea trebuie sa specifice ca reteaua ta nu influenteaza in nici un fel celelalte retele ( cablu, telefon , electrice) de pe stalpi. Am impresia ca exista inclusiv posibilitatea de a cumpara curent de la Electrica insa aici e alta mancare de peste, cred ca trebuie facute un fel de lucrari de bransare care presupun alti bani si alta distractie.
Bottom line: ca sa faci toate astea trebuie sa fii AUTORIZAT de statul roman, sa ai dreptul sa FACI ASTA, LEGAL. Asta inseamna autorizatie ANRC adica te duci la astia si ei zic: da, ai voie sa faci telecomunicatii. Alt dosar, alta distractie. Fara autorizatie ANRC ca ai voie sa construiesti, intretii , extinzi retele de telecomunicatii. Electrica si Primaria nu pot sa iti de tie, Gica care ai retea , autorizatia ca reteaua ta sa fie legala.
Exista posibilitatea sa o faci ca persoana fizica sau ca persoana juridica. Ca persoana fizica nu se merita, cine e interesat poate sa studieze problema si o sa vada de ce nu merita sa faci ceva ca persoana fizica in tara asta.
|