View Single Post
Old 10-10-2004, 00:34   #42 (permalink)
s-dj
Registered User

multi incearca sa priveasca solutiile de tip optical wireless ca pe un inlocuitor al wifi-ului sau doar sa le compare. Fiecare solutie are avantajul si dezavantajul ei.Conteaza mult cu ce idee pleci la drum.Intr-adevar, ceea ce am expus eu legat de ronja, necesita o munca mult mai mare si ceva experienta in domeniul electronicii,considerand ca aceia care isi vor dori o legatura p2p rapida si mai sigura la anumite conditii climaterice,vor folosi wifi,vorbind de standardul G.
Aceia carora le mai place sa si ''mestereasca'' putin la aparatele lor ,poate ca se vor indrepta pt. solutiile optice.Posibilitatile sunt nelimitate,ca si la wifi.
Distantele nu sunt asa de mari ca in cazul RF-ului.Anumite conditii climaterice pot sa stopeze functionarea lor completa pe o perioada de timp variabila.
Avand in vedere ca este o solutie de tip homemade, nu poate fi comparata cu una profi.
Eu, unul,vad o rezolvare buna intr-o mixare a solutiilor,ceva hibrid,RF-OW,pt. cei care-si pot permite costurile instalatiilor.
Cateva lamuriri:
1.Cand am plecat la drum, pe aceasta idee, solutiile RF erau scumpe.
2.Dorinta noastra de a sti ce se intampla la nivel electronic cu fiecare piesa pt. a fi depanata mult mai usor,a constituit un punct major in alegerea solutiei.(totul ieftin,orice magazin de componente electronice sa poata asigura intr-un timp relativ scurt schimbarea pieselor defecte)
3.am vrut sa fim putini mai diferiti de celilalti,nu in sensul rau, ci poate doar din orgoliul nostru.(situatii personale)
4.frica de anumite legi care ar fi dus la probleme neplacute cu administratia locala.(daca am fi tras cabluri-acte....)
5.o transmisie securizata prin insasi natura ei de propagare.
6.instalare relativ usoara.
7.posibilitatea de a aduce imbunatatiri de-a lungul timpului prin colaborarea stransa intre toti cei care au realizat sau vor realiza acest proiect.

Ceea ce face putin mai costisitor acest tip de solutie,consta in ''partea mecanica'' (lentile,tevi,strung,freza,suporti de perete,sisteme milimetrice de aliniament...). Electronica are si ea doza sa de dificultate, dar mecanica le intrece, pt. ca foarte putini dintre viitorii constructori ai acestui proiect au posibilitatea sa se foloseasca de utilaje profesionale pt. realizarea lor.
Distanta este foarte importanta in alegerea tipului de ''mecanica''.
Pe distante mici,sub 300m,intra in competitie cu wifi 54g care este mult mai usor de instalat.Singurul punct forte,ar fi ca rezistenta la temperatura a sistemului este mult mai buna decat la un echipament ieftin sau relativ ieftin in wifi.
Comportarea in timp este exemplara,fara semne ''de oboseala''. ping-uri mari sau rate mici de transfer. Aici totul e foarte simplu. Ori merge cum trebuie ori nu merge deloc.
Datorita multiplelor imbunatatiri aduse pe parcurs,am realizat un sistem de transmisie putin mai eficient. Ca orice sistem de comunicatie,ronja foloseste un RSSI(sistem de masurare a semnalului).
Daca la wifi, cu cat creste distanta scade viteza de transmisie, in ronja distanta nu influenteaza viteza si eficienta. indiferent de calitatea semnalului ,2% sau 100%,viteza e aceeasi, 10mbit, fara los-uri sau alte lucruri rele.NU exista downrate la ronja.Cand atinge 0 mv la receptie numai merge.cand urca in 1,2,3mv merge in full-10mbit ca si in 1.2Volti.
Eu zic ca-i un lucru bun, ori mere full ori nu mere deloc.Nu exista cale de mijloc.
De mai bine de 2 ani folosesc aceasta solutie, si sunt destul de multumit de ea.10mbit imi este suficient,deocamdata.
intre 2 pc-uri contectate prin ronja la 1Km,aveam in teste un maxim 350-400us la pachete normale.
As fi incantat sa ne unim toti cei care vor sa''se complice'' cu acest design,si sa facem un site, in care lumea sa poata vedea ceva.Ar iesi multe lucruri bune..asa cred.. sper sa numa insel..
Apropo, prietenul meu are un link optic pe 350m, si atinge anul de cand n-a pus mana pe ele.
Daca mai aveti idei,pareri de bine sau de rau..sunt deschis..

s-dj is offline    Reply With Quote