Quote:
|
Originally Posted by DrPara putem incerca o comparatie a acestui sistem cu echip. wireless 802.11b / 802.11g ?
dpdv al:
-costurilor totale
-transferului de date (latenta/latime de banda)
in contextul:
- distanta medie intre obiective : stabilita ca fiind distanta medie de functionare a echip ronja
- latime de banda 802.11b / 802.11g (practica) : 8mbps / 22mbps
a..sa nu uitam de faptul ca ambele au nevoie de vizibilitate directa
ce parere aveti?
ps:va rog,sa nu revenim la discutii mere vs pere ; comparam solutii pe care si le poate permite si "home user-ul" |
Eu unul, as incerca o solutie de mixare al RF-ului cu sistemele optice.Atunci cand nu merge opticul din diferite motive,sa apara back-upul. Stiu ca sta implica ceva aparatura suplimentara,in cazul in care se vrea disponibilitate mare.Dar pt. un home-user, care o ceata densa sau o ninsoare abundenta nu-l va durea asa de tare,nu reprezinta o problema. Ex. pt mine, care acuma scriu aceste randuri prin''opticele mele'',sunt multumit ca stiu de ce nu va merge cand va fi ceata sau ninsoare abundenta.Stiu la ce sa ma astept.
E normal ca timpii de raspuns sa fie incontestabili mai buni decat la wifi,datorita diferenti mari de freq intre radio si lumina.
Pana in 2-300metri echipamentul mecanic se realizeaza usor. Intre 3-500metri incepe sa ingreuneze situatia,nu foarte mult.Insa ,dupa 500metri, treaba se complica mult,destul.(alte tipuri de lentile,alta mecanica, alti suporti, alt sistem de aliniere..).
Costurile variaza cu distanta.Fiecare isi poate proiecta un desing al sau,dupa cerinte, preferinte sau disponibilitati.Electronica ramane la fel, indiferent de distanta.
Daca s-ar umbla la partea electronica, nu foarte mult, cred,atunci cu led-urile actuale sau cu ceva mai bun in spectrul infrarosu, s-ar putea atinge usor un 50Mbit full duplex(5-6000KB/sec ambele directii simultan).Ar fi fost fain daca s-ar face un proiect sa se foloseasca partea electronica de la un modem wifi de 54g si ca tx si rx sa fie ronja.probabil ca ar merge cu aceiasi viteza, dar cu ping-uri de fibra-astai sigur(ca-i lumina).Idei se gasesc..

.. poate ca o sa incerce cineva pe vreo 2 modeme arse pe partea de rf..

..
Daca participa mai multi la aceste proiecte,cu pareri atat bune cat si rele,dar fara rea vointa,poate se ajunge la un final bun pt. toti. Prea multe''contre'' cum vad aici pe forum, nu va duce la nici o finalitate,in nici 1 caz.
Ideea e ca fiecare sa-si aduca aportul,sa lase atitudinea negativista care se intalneste in exclusivitate pe forumurile romanesti si de spirit latinesc,pt. a scoate ceva viabil si usor de realizat pt. toti.NU incerc sa umblu la libertatea de exprimare a nimanui, dar cand vad atatea''contre'',ma intristeaza gandul ca n-o sa iasa nimica bun din ce as fi dorit sa vad.
Ma uit la forumul din Cehia legat de ronja,chiar si cel de pe yahoo care l-am subscris, in 2 ani n-am vazut 1 atitudine rea sau negativista.Chiar daca unul mai spune o prostie, se trece cu vederea, sau nu se da raspuns,dar amenintari sau etalari de cunostinte puse in scop de razboi ,n-am vazut..