View Single Post
Old 15-10-2004, 21:56   #58 (permalink)
s-dj
Registered User

Imi cer scuze ca nu pot raspund la timp,dar fac naveta de o perioada incoace, si de abia la 3-4 zile pot sa vad si eu net-ul. )..
Sa incerc sa raspund pe rand..
In primul rand, nu ai nevoie de un laser special, ci un laser pointer d-ala galbui (ordinar) de 1$.Chiar daca este foarte ieftin, este laser si poate fi modulat pana la 1GHz fara prea mari probleme.(era o schema care a tot circulat pe net pe qsl.net despre acest proiect de 1Ghz).Eu l-am dus pana la 20MHz fara nici cea mai mica problema.(restul.. paauza..atata tinea osciloscopul ..)
NU stiu daca merge sa te complici cu transceiver aui-utp. Eu folosesc deja interfata utp direct,adica un aui modificat sa mearga pe utp,cu rj45.o sa postez schemele curand.
IN privinta luminii care se vede, 1 grad e prea putin.. practic si teoretic,orice adiere de vant, la 1Km, tot il misca putin mai mult de 1 grad, sau chiar cladirile care sufera de miscare(serios!.). Ideea e ca noi folosim led, cee a ce inseamna ca la receptie tu proiectezi imaginea pastilei ledului.(se vede ca o floricica).Doar o parte din imagine are intensitate maxima, deci ,chiar daca te dai cu 1-2 mettri mai incolo si tot vezi ,dar putin mai slab,lumina;semnalul,ca intensitate este ZERO.Are doar un singur spot,fascicol unde intensitatea e maxima. Mai ai o varianta, pe infrarosu.Merge,dar e al naibii de aliniat, ca nu le vezi.
Intr-adevar,spectrul este inca nepoluat,ma refer la wireles optic,, plus de asta, ca cineva sa te intercepteze, ar trebui sa fie pe aceeasi axa cu tx-ul si rx-ul tau.Daca pune un rx deasupra sau in alta parte decat axa ta, are semnal zero.Ori te interpui in fata lor,a axei lor, ori nu poti prinde semnalul. IN momentul in care tu te interpui in fata lor si intrerupi comunicatia, ele intra in stare de idle,chiar daca tot lumineaza. Deci, in afara de niste luminite, n-ai ce sa vezi, ca in starea de idle, foloseste o freq. intermediar de 1MHz care n-o poti vedea decat cu osciloascopul digital cu memorie...Practic e imposibil de interceptat.
Eu sunt foarte multumit de ele,pana acuma au mers impecabil, de 2ani aproximativ,singurele probleme le-am mai avut la sw-uri, cate 1 restart. Dar sa dau restart la optice, neah. Au stat luni intregi fara sa ma ating de ele. Le mai sterg o data la 3 luni.(lentilele de praf.. am eu o manie.. cu toate ca nu scade semanlul decat cu vreo 5%)

s-dj is offline    Reply With Quote