rex, ca tot veni vorba de legatura cu satelitu'

... aveam un link dat de niste tipi de la facultatea de telecomunicatii din Cehia(mda..se pare ca cehii-s tari la astea..) care arata o legatura de 1Mbit pana in satelit cu un dispozitiv cu 8 lasere de 1.2W.Era controlat cu camere si micromotoare+ceva oglinzi care isi miscau forma pt. aliniament,intr-un cuvant, tot. Dar era experimental,nu stiu daca era comercial.O sa incerc sa mai caut poza printre sutele de mail-uri,de cand cu 100 asta de megi de la yahoo

.... am fost foarte mirat si eu..
Daca cu un banal laserpointer de 1mw mergi 2.5Km,dar de teste,ca aliniamentul nu-ti reuseste sa-l mentii nici macar 2 zile;ce mai zici de 1.2W
la o putere de 50mw,la 1Km, iti arzi retina,daca faci un spot de 1m,maxim.

..
Io nu stiu, sincer,cum naiba dau astia care fac optice performante cu puteri de 2-300mW in lasere...Stiu insa ca multi folosesc lungimea de 1550nm,care cica ii absorbita de cornee si nu ajunge sa se focalizeze pe retina.
in privinta led-ului laser,nu-i asa problema, pt. ca nu emite lumina coerenta,si nu-ti arde retina.Daca insa se folosesc VCsel-uri,e cam naspa.. alea tot lasere sunt,chiar daca au aspect de led-uri. Faza e ca pot fi modulate si pana la 10GHz(alias 10Gbit)

. si nu-s asa de scumpe.. doar 15-20$/buc ..insa partea electronica te omoara..

..
Eu sper sa ne strangem 1 grup de amatori care n-au ce face in iarna asta, si scoatem schema de 100mbit..

... in practica.. sper..