View Single Post
Old 03-04-2005, 08:46   #3 (permalink)
harpa
Banned

harpa's Avatar

daca ar fi asa usor.. toti am avea monitoarele calibrate..... daca vrei un test cat de cat. dute pe www.dpreview.com si intra la review-ul unei camere si jos o sa vezi un degrade de la alb la negru.. daca reusesti sa distingi diferenta intre primele 2-3 casute sau intre ultimele 2-3 casute.. atunci monitorul tau e tare..... dar asta e doar un test al dynamic rangeului monitorului tau.. pana la obtine culori adevarate mai e un drum lung... mai ales ca unele softuri au incorporat color management (photoshopul) iar de ex. browserul habar nu are sau alt soft ..... deci daca ai facut editari in ps nu te astepta sa vezi acelasi lucru si daca pui imaginea pe internet... decat daca respectivul descarca imaginea si o vede si el tot in ps (asta mai presupune si sa aveti amandoi monitoare calibrate si profilate)

uite aici niste teste de calibratoare adevarate:
http://www.drycreekphoto.com/Learn/m...tion_tools.htm

numai cu astea poti fi sigur de culori, ca sunt impartiale

ca sa vezi ce trebuie pe ecran .... in primul rand lumina din camera cu monitorul tre sa fie aceeiasi tot timpu ... apoi masurand white pointul luminii ambiente il potrivesti cu wp monitorului (asta daca monitorul iti permite setarea wp.... si daca ai acces la fiecare tun RGB in parte daca nu ... se foloseste wp nativ incastrat de fabricant).. apoi calibratorul citeste niste culori si iti creeaza un profil care este folosit pt. afisarea corecta a culorilor...

eu mi-am achizitionat Monaco Optix XR Pro (castigatorul testului anterior) si am reusit sa obtin rezultate f. bune cu monitorul meu Samsung SyncMaster 957MB care permite si reglarea separata a tunurilor RGB
Acum discut cu o firma de confectii pt a-mi creea o aparatoare pt. monitor dintr-un material special .. pt a nu lasa lumina sa intre direct in monitor....
am achizitionat si niste becuri speciale de 4700K care simuleaza lumina zilei...

Ma gandesc si la o mica afacere ... de a calibra monitoare.. imprimante.. etc.. dar momentan fac teste.. si daca sunt multumit.. mai vorbim daca te intereseaza

Succes

ps: la mira ta .. testul e daca distingi diferenta intre 1% 2% 3% 4% negru si daca aveai pe mira intre 96% 98% 100% alb.. dar asta nu tine de calibrare ci de capacitatile monitorului tau.... ca si un monitor prost poate fi calibrat dar are si o limita.. ca de aia artisanul costa 1700$
pps: si conteaza si pe ce fond vezi mira..... ce culoare au peretii din camera, cu ce esti imbracat etc.. pe bune
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	proof.jpg
Views:	228
Size:	78.2 KB
ID:	36657  

Last edited by harpa; 03-04-2005 at 12:23..

harpa is offline    Reply With Quote