| Hmmm, nu pot spune că mă pricep prea mult dar limitele se pot da manual sau dinamic. Adică adminul observă singur câţiva useri sugaci şi îi mai potoleşte din când în când, la final poate chiar politica firmei dictează servicii proaste pentru cei care ţin mereu banda ocupată ca ori să plece până la urmă ori să nu le mai ţină ocupată banda. Apoi se mai pot da limite dinamice, la cantitatea de MB sau la timpul scurs de către server, aşa cum am mai înţeles că procedează Astral.
Sincer, prima mi se pare întemeiată şi cât timp este pusă doar pe cazuri extreme şi moderată cu mare atenţie de către un admin bun e totul ok, ba chiar în avantajul meu ca user normal pentru că în felul acesta ori ajung să plătesc mai puţin ori voi avea parte de servicii mai bune. Trebuie ştiut că acest tip de abonament nu are bandă garantată, ceea ce înseamnă că pentru a oferii cam tot timpul spre maximul benzii se fac calcule în funcţie de numărul/tipul userilor pentru a se lua o bandă cât să le ajungă mereu la toţi cei activi.
În schimb, varianta doi cu limite dinamice mi se pare o enormă porcărie şi asta pentru că este noua găselniţă. Vor să câştige tot mai mult, aşa că întâi au mărit benzile dar nu mergeau decât tot la jumate, apoi au introdus limitele de trafic care odată depăşite se sancţionează cu limitare drastică a benzii, deci încă o dată nu mă pot bucura de o viteză prea mare. Mai nou văd şi soluţia limitării dinamice după xMB sau y timp de la începerea unui download - deja mi se pare că măgăria e mult prea mare.
Satisfacţia e mult mai mare când te poţi spune cuiva că ai 128 sau 256kbps dar îţi merge tot timpul la viteza asta decât 384 sau 512kbps dar după 10min scad la 128 sau după 5GB tot aşa... păi şi la ce îmi mai foloseşte viteza aia aşa mare dacă oricum nu apuc să mă bucur de ea decât 10% din timpul unei luni.
Menţionez că nu sunt sugaci, cel mai mult trag din metropolitan unde nu se pune problema benzii în cazul meu şi nu ar trebui să se pună nici în abonamentele de la RDS, Astral, UPC din moment ce traficul se face prin echipamente de mare viteză (ori dacă nu cumva le e milă de echipamente să gâfâie). În rest mai las un DC++ deschis câteva ore pe zi dacă-mi aduc aminte, să zic că într-o săptpmână cam 3-4ore/zi e media, deci nu mă consider sugaci, în schimb sunt mare devorator de web: browsing, forum, ştiri, articole, tehnologie, etc. |