Idem cu Masi ...
La ora actuala in Relatiile Internationale sistemul este de tip unipolar in care singura super putere este SUA .... mi se pare greu de crezut ca se va ajunge in viitorul apropiat la un sistem Bipolar cum a fost in timpul razboiului rece SUA-URSS .. la ora actuala China este tinuta sub control si sunt sigur ca si-au luat destul de multe masuri de precautie americanii incat sa ramana singura super putere pentru inca multa vreme de acum incolo .... or avea chinezii nu stiu cate milioane de soldati insa vorba aia MULTI DA PROSTI ( nu au tehnologie militara foarte dezvoltata , cel putin raportata la USA ).... citisem pe undeva ca filmul THE STEALTH nu este nici pe departe un SF si ca la ora actuala SUA detine tehnologia de a controla avioanele de vanatoare printr-o inteligenta artificiala proprie ( nu am inteles chiar exact la ce se referea si nici filmul nu l-am vazut - cine l-a vazut poate ne da mai multe detalii) oricum .... cand or sa aibe americanii 10 avioane d-astea fac pari ca o sa faca praf cateva milioane de soldati chinezi in doar cateva ore
In fine , la ora actuala si nici in viitorul destul de apropiat/departat nu exista o alta superputere care sa se compare cu SUA ...este pur si simplu cu cateva decenii peste oricare armata ... dar , dupa cum toate lucrurile din viata sunt relative , nu se poate stii niciodata ce va fi si cum va fi ...la fel cum a fost o prabusire a URSS la fel poate sa fie si a SUA ... eu oricum nu sunt in masura si nici nu am informatiile necesare pentru a preveni o astfel de prabusire

.... decat poate printr-o teorie paradigmatica de genul - un imperiu atunci cand incearca sa cucereasca mai mult decat poate administra se prabuseste inevitabil si pot da exemplu clar ROMA .... dar, in cazul de fatza nu vorbim de un imperiu propriu-zis , ci mai degraba de o hegemonie .... astfel ca este greu sa vorbim cand se va prabusi SUA ...
iar cat priveste partea economica a CHINEI , deja stiam ca UE a impus un embargou asupra CHINEI , dar mai multe nu prea pot sa zic .... in fine, nu va speriati ca va fi vreun razboi in perioada urmatoare, dupa cum a spus si Basescu odata -" Relatiile Internationale la ora actuala sunt facute si armatele umii asezate in asa fel incat la ora actuala nu poate exista o conflagratie mondiala , decat la nivel local - irak, fasia gaza , iugoslavia, etc. "
Have no fear, Vlad is here !