Chestia cu infrastructura inadecvata poate fi sau nu adevarata, insa nu trebuie folosita ca scuza. Nici unul dintre cablisti nu ofera internet pe o infrastructura veche, instalata la inceputul anilor 1990. Absolut toti si-au modernizat retelele in zonele unde ofera internet, iar aceasta modernizare s-a facut de cele mai multe ori in ultimii doi ani, deci infrastructura instalata ar fi trebuit gindita pentru a suporta traficul de date pentru cel putin zece ani de acum incolo, la cerintele din ce in ce mai mari ale utilizatorilor. RDS de exemplu a facut acest lucru instalind fibra optica pina la bloc si apoi facind legatura cu calculatoarele abonatilor prin cabluri UTP. Cred ca asta este si cazul UPC care a inceput sa ofere internet de-abia la sfirsitul anului 2004. Este greu de crezut (dar nu imposibil) ca inginerii de la UPC au instalat si continua sa instaleze o infrastructura depasita, pe care vor trebui s-o schimbe iarasi peste doi ani. Iar infrastructura din occident o fi ea mai buna, dar sa nu uitam ca acolo UPC are in acest moment oferte care presupun viteze de 10, 16, 20 sau 24 mbps, pe cind la noi lumea ar fi multumita si cu un amarit de 1 mbps, cit de cit constant, adica fara scaderea vitezei dupa efectuarea unui anumit trafic. Cred ca acest 1 mbps poate fi furnizat lejer prin actuala infrastructura a UPC.
CIt despre ofertele "secrete" ale UPC-ului eu ma indoiesc ca ele exista. Ce rost ar avea ca UPC-ul sa nu faca cunoscut faptul ca poate oferi viteze de 5 mbps la un pret pe masura ? Sau hai sa nu zicem 5 mbps, ci 2 mbps. Daca se poate si exista cerere pentru asa ceva, de ce UPC-ul nu incearca sa-i atraga pe acesti clienti ? Raspunsul e simplu, aceste posibilitati nu exista in acest moment, indiferent de pretul pe care vrea sa-l plateasca o persoana particulara. In Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, UPC-ul are variante de abonament care presupun viteze de 2 mbps sau mai mult si nu le tine secrete, le prezinta pe sit. In Romania de ce nu ar face acelasi lucru ? De ce sa fie obligat clientul roman sa dea telefoane la sediul UPC pentru a afla daca exista astfel de variante de abonament ?
Poti sa profiti de lipsa concurentei daca aceasta nu are nici o sansa sa apara, insa in cazul internetului de mare viteza lucrurile se misca repede si te poti trezi de azi pe miine cu concurenta la usa (in speta ADSL-ul). Iar daca pina atunci nu ai un numar mare de clienti fidelizati (multumiti de calitatea si pretul serviciilor oferite) exista toate sansele ca sa pierzi locul unu pe piata respectiva prin migrarea clientilor la concurenta. Repet, norocul UPC-Astral si RDS se numeste RomTelecom, care nu este in stare pe moment sa ofere o concurenta viabila, poate si pentru ca nu are resursele financiare necesare, dupa atitia ani de lucru in pierdere.
Dangall3, nu tratez in mod aparte UPC-ul fata de RDS sau Astral. Daca ai sa citesti ce am scris eu vei vedea ca sint mult mai critic la adresa RDS-ului, pentru ca s-au facut promisiuni cae fie nu s-au onorat, fie s-au onorat cu o intirziere de citiva ani (la mine in bloc au instalat reteaua modernizata si au lasat-o sa lincezeasca aproape doi ani, dind drumul la internet doar atunci cind RT a iesit pe piata cu oferta de ADSL pentru utilizatorii casnici). Iar pactele de neagresiune pentru crearea de monopoluri zonale s-au incheiat intre RDS si Astral, UPC-ul din Romania fiind prea mic la acea vreme.
Oferta UPC o fi cea mai buna (lucru discutabil, in lumina ultimelor evenimente), insa ea nu este disponibila decit in foarte putine zone. UPC ofera internet doar in trei orase si nici macar pe acestea nu le-a acoperit in intregime. Cu ultima oferta UPC a facut un pas inainte si unul (sau doi) inapoi. Cum stau lucrurile cu adevarat pot spune doar cei care au avut 384 kbps aproape constant pina acum, iar de acum au 512, 384, 256, 128 kbps dupa bunul plac al UPC. Este interesant de auzit care este parerea acestor internauti si cum considera ei oferta UPC , o evolutie sau o involutie ? Nu acuz UPC-ul pentru aceasta manevra, nu ei au inventat-o, ea a fost pusa in practica intii in USA, unde exista si acum la unii cablisti. Insa reducerea treptata a vitezei pe masura ce creste traficul (asa-numitul "throttling") nu este deloc pe placul internautilor din USA, asa cum poate oricine constata citind forumurile de discutii de acolo. Din pacate internautii romani accepta orice numai sa scape de cosmarul tarifelor dial-up de la RomTelecom si pe asta s-a bazat UPC-ul cind a venit cu oferta cu viteza alternanta. In Franta, UPC a incercat acelasi lucru acum citeva luni, pe motiv ca astfel combate schimbul de fisiere piratate prin softuri P2P, dar reactia prompta a internautilor de acolo i-a facut sa dea inapoi dupa citeva zile.
Inca o data afirm ca nu am nimic cu UPC-ul, dar foarte multi internauti si-au pus sperante in ei (in virtutea faptului ca sint o multinationala cu experienta), iar aceste sperante nu au fost satisfacute. In materialul Campanie Anti-Cablisti (
http://muntealb.com/CampanieInternetCablu-bn.htm ) este intr-adevar un lung schimb de mesaje critice la adresa UPC-ului, dar nu este "vina" mea ca am dat peste un internaut foarte indignat (pe buna dreptate) de modul in care angajatii UPC Romania ii trateaza pe potentialii clienti.
In concluzie, parerea mea este ca o critica de tip constructiv le ajuta pe companii sa isi inteleaga mai bine clientii, lucru de pe urma caruia nu au decit de cistigat. Oricine poate observa ca presa de orice fel din Romania nu critica deloc companiile de telecomunicatii, de teama ca astfel ar pierde contractele publicitare cu acestea. Iar UPC nu este singura companie criticata de mine sau de altii. RDS a intins coarda prea mult lasind sa se inteleaga ca vitezele de metropolitan sint viteze de extern, iar internautii au taxat acest lucru pe internet, pentru ca nici o revista de tehnologia informatiei sau ziar cu profil financiar nici macar nu au cricnit. De ce ar trebui ca internautii sa renunte la critica ? Ce se intimpla, incep sa plinga managerii companiilor de telecomunicatii ? Nici vorba de asa ceva, critica le intareste pe aceste companii care s-au cam "molesit" de pe urma lipsei de concurenta.