View Single Post
Old 09-11-2005, 17:02   #6
catalin_pro
Registered User

catalin_pro's Avatar

o singura nunta am avut in weekend , imediat dupa ce mi-am luat 350D kit si am tras cateva concluzii.

Lumina este proasta, asadar ISO-1600 e de baza. Prin urmare un DSLR cu zgomotul cat mai mic posibil ca sa prelucrezi cat mai putin dupa. Este bine sa lucrezi in raw pentru ca pozele au nevoie de prelucrare serioasa si sa ai spatiu de manevra, dar acest lucru te doboara, volumul de munca ulterioara este mare.

De scara nu e nevoie, dar intr-adevar trebuie sa te orientezi la fata locului dupa un scaunel sau trepte, etc. Blitz-ul cat mai puternic si sa dea o lumina generala, ideal indreptat in sus, usor aplecat spre fata ca sa nu existe umbre pe fata, sau adaugat blitz-ului un adaptor confectionat chiar de tine care sa reflecte o mica parte din lumina spre inainte. Neaparat trebuie lasata si lumina ambientala sa intre in cadru, asadar timpul de expunere trebuie sa fie undeva pe la 1/50s. Lumina de la blitz fiind descarcata mai rapid va "fixa" nuntasii, nu-i va reda miscati. In schimb datorita timpului de expunere de 1/50 care lasa si lumina naturala sa intre vor aparea usoare halouri datorate miscarii nuntasilor in lumina naturala. Acest fapt nu este deranjant pe poze mici, gen 10x15cm, sau apropiate. Lumina blitz-ului are o zona ingusta de frecvente electromagnetice, ceea ce va face ca anumite culori sa nu fie reflectate in deplinatatea lor, rezultand o lumina dura, tocmai de aceea trebuie si lumina naturala.

Camera trebuie sa fie rapida, sa declanseze rapid si sa aibe un burst-rate bun, buffer mare. Sa aibe cat mai putine blocari de soft. De asemenea este bine sa nu fie prea grea.

Obiectivul trebuie sa fie doar bun, e suficient, nu e nevoie de sticla pretentioasa, dar e bine mai degraba sa fie cat mai luminos si sa focalizeze repede . Trebuie invatat tehnica focalizarii acolo unde vrei tu nu unde vrea aparatul. Cel mai bine este sa prefocalizezi unde doresti tu dupa care sa recompui scena. Ca focala 17-80 este suficient.

Ideal este sa ai carduri mici si multe, sa tragi macar pe 2, eu as sugera 3. Un card mare umplut contine multa informatie si poate duce la blocare si ai incurcat-o. Sfatul meu nu umpleti un card mau mult de 3 sferturi. Pentru siguranta exista unele camere care accepta 2 carduri, daca are asa ceva camera trageti pozele incrucisat, pica unultot aveti cateva poze despre acel moment pe celalalt card. Acumulator de rezerva nu se mai pune problema. Este bine sa aveti si un compact P&S bun cu voi, gen Fuji F10(are zgomot foarte mic), nu stii cand te scoate din incurcatura.

Imbracati-va cat mai bine, cu cravata, da senzatia ca respectati nuntasii, implicit va vor asculta astfel incat veti fotografia dupa cum vreti voi nu dupa cum apuci la intamplare. In plus nu trebuie sa va lipseasca tupeul insotit de bun simt, fara rusine umblii prin toata biserica sa iei cadre interesante. Neaparat trebuie sa cunoasteti care sunt momentele importante in economia unei nunti,botez, etc, ca sa fiti pregatit optim a intampina acel moment cu poze de calitate care nu va iau prin surprindere.

Fotografiatul la nunti ESTE UN LUCRU EXTREM DE PROFESIONIST SI DE GREU, E UN LOC UNDE SA TE FORMEZI CU ADEVARAT, este foarte aproape de fotoreportajul de razoi sa zicem asa..., doar ca nu esti in pericol.

Ca sa nu uit.......... la nunti pozele arata pe monitor jalnic. E foarte bine asa, pentru ca trebuie sa gandesti in ansamblu, adica sa nu arzi fetele, sa luminezi si ce se afla in spate, sa folosesti si lumina naturala pentru culori bune. Toate aceste lucruri in acele conditii dau imagini proaste calitativ pe monitor, zgomotoase, usor miscate, etc, insa cand le treci pe hartie arata fantastic. La pozele de nunta nu cautati detaliul ci mai degraba ansamblul placut al pozei.

Pozele din link-ul de mai sus nu au nici o treaba cu nuntile,sunt departe de realitate, e fotografie de moda cu un manechin imbracat in mireasa.....

Last edited by catalin_pro; 09-11-2005 at 17:14.

catalin_pro is offline    Reply With Quote