|
In momentul in care accesati o retea de file-sharing trebuie sa va asigurati ca nu aveti in Shared Files melodii, filme sau programe, cand le aveti atunci sunteti in ilegalitate.
Momentan este un haos birocratic la noi in tara si nimeni nu a fost pedepsit pana acum pentru asta si pentru ca legea inca nu este foarte clara in ceea ce priveste retelele de file-sharing (hub-urile de DirectConnect) si utilizatorii lor.
De asemenea, politia nu stie cum sa verifice utilizatorii care impart filme, muzica si programe ilegale.
Oricum, din cate se pare este si vina ISP-urilor care folosesc pirateria in campaniile publicitare si o promoveaza ca fiind un avantaj pentru utilizatori.
(Romtelecom, RDS etc.)
Legea ar trebui modificata astfel incat sa poata permite organizatiilor anti-piraterie si companiilor sa poata trage la raspundere utilizatorii si furnizorii de Internet care gazduiesc hub-urile.
Propuneri ar fi, de exemplu: infiintarea unei organizatii care sa se ocupe cu verificarea fisierelor impartite de utilizatori, notarea intr-o baza de date a adreselor ip, scoaterea de pe hub-uri si sesizarea politiei.
Probabil ca ar mai exista si posibilitatea ca legea sa fie modificata astfel incat sa considere programele de file-sharing ca fiind ilegale iar furnizorii de internet care le mai gazduiesc sa plateasca amenzi usturatoare. Pentru ca sigur acesta este singurul scop pentru care le folosesc romanii.
Pentru freeware si shareware exista softpedia si soft32. Pentru a trimite poze sau home videos prietenilor sau rudelor exista email-ul si messenger-ul.
Si eu foloseam file-sharing-ul inainte ca sa descarc melodii dar de o saptamana de cand a aparut Orange Music Store incerc sa schimb cat pot de multe melodii furate din playlist cu cele cumparate legal. Pana acum am reusit sa schimb decat vreo 5 melodii dar sper sa schimb cat mai multe in perioada urmatoare.
Din cate stiu, Orange este singurul la ora actucala din Romania care ofera servicii de download mp3 legale.
|