Quote:
|
Originally Posted by APH Oricum, file-sharing-ul si pirateria au efecte negative uriase asupra intregii economii romanesti si industriilor direct vizate: cinematografica, muzicala si software business si divertisment-jocuri. |
Poate ca file-sharingul are efecte negative asupra acestor industrii in Romania. Dar este doar o latura a problemei. Cealalta parte vine chiar din partea celor din industriile respective care in cea mai mare parte nu stiu sa-si vanda si sa-si faca accesibile produsele intr-o maniera competitiva. Romania este inca foarte sensibila la factorul pret, dar dupa cum evolueaza lucrurile lumea incepe sa prefere sa plateasca mai mult daca stie ca obtine un produs de calitate superiora intr-un mod mai simplu, mai rapid, cu un efort redus si fara probleme.
Zici ca lumea nu se mai duce la film in oras si cinematografele se inchid. Cred si eu ca se inchid daca majoritatea cinematografelor din tara ofera aceeasi calitate a imaginii si sunetului ca un telesync. Uita-te insa la multiplexuri care sunt de multe ori foarte aglomerate. De ce? Pentru ca ofera calitate si in pofida pretului mai ridicat cererea exista. Desigur, ca sa rentabilizezi vechile cinematografe e nevoie de investitii, de promovare, de marketing si aici avem un mic cerc vicios, dar sa dai exclusiv vina pe piraterie pentru incasarile mici e nedrept. Oricum, magazinele alea online de muzica si filme nu sunt disponibile la noi nu neaparat din cauza pirateriei ci pentru ca per ansamblu suntem o piata nesemnificativa ca putere de cumparare si pentru ca abia incepem sa iesim din lumea a 3-a.
Asta e situatia, oricat de mult vor protesta cei din industria de entertainment ca pirateria le afecteaza pierderile (probabil ca asa si e). Nu prin procese vor reusi sa castige mai mult, ci daca se adapteaza la tehnologie si nu mai traiesc in secolul trecut. Ah, desigur, sa implementezi de exemplu un music store online ca iTunes care sa ofere muzica la o calitate decenta si la un pret rezonabil este probabil mai scump decat niste procese cu studentii care sa fie date ca exemplu, dar IMO pe termen lung ei vor fi cei care vor pierde.