|
Dumnezeule, ce e chiar asa de greu de inteles? Daca oua = muzica, pot asculta si inregistra muzica de la radio. Cine ma obliga sa ma duc la restaurant (sa cumpar muzica) atata timp cat ouale respective sunt mancabile si acasa? Cum pot sa fiu obligat sa cumpar muzica daca piesele respective pe care le-am inregistrat de la radio le ascult de doua-trei ori, din cauza mediocritatii lor, si apoi le sterg?
I-am zis din start ca analogia lui este gresita. Ouale nu sunt un produs de lux pe care il gasesti doar la restaurant. Piesele muzicale nu tre' neaparat cumparate ca sa le asculti. Sau nu e legal sa le ascult la radio? Melodiile alea tre' sa fie neaparat misto ca sa ma determine pe mine sa ma duc la casa de discuri sa le cumpar, sa dau un ban pt. o calitate superioara a sunetului si pt. ambalaj si alte accesorii.
Exista artisti in Romania care, in ciuda pirateriei, reusesc sa vanda sute de mii de albume. Dc? Fiindca muzica lor e de calitat. Place multora. Ii determina sa se duca la magazin si sa o cumpere in loc sa o ia de la tarabe sau dp DC++. Nu mai diminuati factoru' calitate.
Si v-am dat exemple si din domeniu' jocurilor. Oblivion, cel mai piratat joc pe acest an pana in prezent, este si cel mai bine vandut joc pe acest an pana in prezent. Galactic Civilization II nu are nici o protectie, e pe toate torrentele, insa reuseste sa se vanda la greu. Jocuri care au rezistat "atacurilor" hackerilor, fiind protejate cu Starforce, nu au reusit sa se vanda si au bagat companii in faliment (Digital Jesters cu Chaos League, 7 Sins, D-Day, Medieval Lords: Build, Defend, Expand, Bet on Soldier: Blood Sport etc.) MMORPG-uri care prin definitie nu sunt piratate si totusi nu reusesc sa se vanda. V-am dat exemple concrete, reale, care arata ca nu pirateria e principalu' motiv pt. care nu se vand jocuri.
Nu orice copie piratata (indiferent ca e vb de muzica, jocuri sau filme) reprezinta o copie ce ar fi putut vanduta. Adevaru' asta extrem de simplu e bagat la coltisor atunci cand se arata ca pirateria e principalu' factor pt. ceea ce se intampla in industria de jocuri, filme si muzica.