Thread: Bloguri
View Single Post
Old 27-08-2006, 19:45   #307 (permalink)
muntealb
Registered User

muntealb's Avatar

Revin un pic la topul RoBlogFest06 pentru ca Sir Alex Ice l-a readus in discutie. In opinia mea acel top s-a vrut mai degraba a fi un eveniment care sa genereze un pic de vilva ("hype") in scopul atragerii atentiei asupra blogurilor romanesti. Cred ca organizatorul evenimentului nici macar nu si-a pus problema ca ierarhiile rezultate sa fie relevante si spun asta pentru ca aceste ierarhii au fost obtinute prin votul oricarui internaut care a vizitat situl si a dorit sa voteze. Dar aceasta forma de "democratie" nu este cea mai potrivita pentru a scoate la suprafata calitatea si cred ca asta s-a vazut clar la final. Practic orice blogher care avea multi cunoscuti dispusi sa voteze pentru el putea sa manipuleze rezultatele si sa isi "ridice" blogul in clasament. Acelasi lucru se intimpla de multa vreme pe siturile de genul Top100.ro unde se practica fie autovotarea repetata, fie votarea prin server proxy sau prin folosirea de scripturi.

Este cel putin straniu faptul ca blogul lui Zoso a cistigat la trei categorii ("cel mai bine scris blog", "cel mai cu personalitate blog", "cel mai misto blog") dintr-un total de sase categorii. In nici un caz titlul de "cel mai bine scris blog" nu este meritat de Zoso in conditiile in care la aceeasi categorie au concurat bloguri mult mai bine scrise cum sint : "Fabrica de Jucarii", "Andressa", "Preafemeie", "The Jubjub bird", "Luminescent", "Jurnalul Amoralului" sau "Curtezana". Sint perfect de acord cu parerea lui Sir Alex Ice care zicea intr-un mesaj anterior : "De exemplu blogul editat de Zoso pe mine nu ma atrage, mi se pare ca oricare alt blog, e scurt si concis, dar nu e pe gustul meu. Mi se pare lipsit de profunzime, nu-mi lasa nimic la care sa rontai dupa ce am citit." Ori asa ceva nu se poate spune dupa ce ai citit un blog bine scris.

Votul complet "democratic" s-a practicat si la festivalul Eurovision de anul acesta si oricine a putut vedea ca trupa cistigatoare a excelat doar la calitatea costumatiei, nu si la cea a muzicii. Poate ca mai indicata pentru RoBlogFest ar fi adoptarea unei metode cum e aceea folosita la stabilirea cistigatorilor premiilor Academiei de Film din USA ("Oscaruri"), unde exista de asemenea un vot democratic insa nu oricine poate vota, ci un numar (destul de mare - cred ca de ordinul sutelor) de persoane selectate care lucreaza in industria filmului.

Am vazut ca si parerile lui Pmk au stirnit controverse desi el are dreptate, un blog popular nu este neaparat necesar si unul "de calitate". Popularitatea poate fi obtinuta destul de usor cu metode care nu au de-a face cu calitatea, una din ele fiind promovarea. Zoso isi promoveaza bine blogul si acesta a ajuns sa fie cunoscut de multa lume (inclusiv de unii jurnalisti de la TV), dar asta nu are cum sa insemne neaparat ca blogul are o calitate deosebita. In fapt Zoso ar fi trebuit sa cistige la RoBlogFest06 doar la categoria de "cel mai popular blog", dar din pacate aceasta categorie extrem de importanta a lipsit din topul in cauza.

Lista mea de bloguri romanesti a fost creata tocmai pentru a promova blogurile de calitate (in principal cele bine scrise sau cele cu multa informatie utila), nu pe cele populare. De aici si primirea extrem de "rece" (ca sa folosesc un eufemism) pe care a avut-o pe acest fir de discutie. Oricum este bine ca pina acum nu am primit nici un repros cu privire la continutul actual al listei, ceea ce inseamna ca am ales bloguri care sint nu numai pe gustul meu, ci si pe cel al forumistilor care citesc acest fir.
Pe situl meu gasiti Manuale Detaliate in Limba Romana despre : Asamblarea Calculatorului, Utilizarea SO Windows, Mesageria Instantanee, Promovarea de Situri Web, Fluxurile RSS. Conectarea la internet prin cablu TV si ADSL. Traduceri de Softuri.

muntealb is offline    Send Message via Google Talk to muntealb Reply With Quote