Quote:
Originally Posted by florica Placile video actuale nu sint limitate la 16,7 milioane culori.
16,7 milioane culori se obtin din 24-bit color: sau "true-color", fiecare pixel de pe ecran are culoarea definita cu ajutorul a 24 biti (8 biti pentru rosu, 8 biti pentru verde si 8 biti pentru albastru). 24 biti ofera 16,7 milioane de combinatii posibile de rosu (R - red), verde (G - green) si albastru (B - blue)
Placile actuale folosesc procesarea pe 32 biti, imaginea rezultata depaseste usor cele 16 milioane culori. |
Fals. O imagine pe 32 de biti are asa:
8 biti - RED
8 biti - GREEN
8 biti - BLUE
8 biti - ALPHA
Procesarea placilor video pe 32 de biti include un canal de alpha.
Sper ca stii ce inseamna alpha channel si la ce foloseste. N-are treaba cu culorile, asa ca o imagine uzuala are 16 milioane de culori.
Te rog sa-mi atasezi o poza sau filmulet cu mai mult de 16 milioane de culori daca ai si sa-mi spui cum le vad pe toate pe calculator in mod real. Ce divx-uri sau xvid-uri ai tu cu mai mult de 16 milioane de culori?
Quote:
|
Datele de pe dvd-video sin encodate cu tot cu 8 biti pentru fiecare culoare (RGB) dar convertoarele DAC utilizate acum folosesc procesari pe 10 sau chiar 12 biti pentru o dinamica mai buna a conversiei.
|
N-are treaba; culorile sursei sunt tot 16 milioane. Poti sa ai DAC-uri pe 100 de biti ca daca ai 16 milioane de culori in sursa restul nu pot fi decat culori "inventate" si nu au nimic cu fidelitatea reprezentarii video. Procesarea pe 10biti si posibilitatea de afisare pe 10biti e folositoare fiindca televizoarele astea fac tot felul de chestii cu sursa (smoothing, de-noise, etc) si daca ar sta in 8 biti s-ar vedea dithering si alte artefacte.
PS. Uite aici placi video care lucreaza cu mai mult de 8 biti per canal:
AJA Video - Serial Digital Video Interface and Conversion Blackmagic Design: Products
Cine are asa ceva in calculator in afara de oamenii care lucreaza in domeniu? Sa nu-mi zici ca si tu ai o chestie din asta... asi vrea si eu acasa asa ceva.
Partea proasta e ca nu ai ce face cu ea. Dupa cum spuneam nu ai surse care sa genereze atatea culori (de-abia camerele foto profesionale au cam 9-10 biti per canal iar cand vrei sa le afisezi tot la 8 biti ajungi).