Registered User
pt anumite genuri de foto pentaxul ala e foarte potrivt, pt altele foarte precar...
eu spre exemplu incep sa gust FF-ul care dupa parerea mea e altceva...din start se rupe discutia.. apoi celelalte argumente pro pentax pt mine nu sunt chair asa interesante..stabilizarea in body ar fi misto dar sincer cea in body e mult sub IS-ul in lens...deja la a 3-4 generatie la care se adauga tot mereu un stop sau o juma de stop e mult peste pentax..daca chiar simt nevoia imi aiu un tele cu is si am termiant discutia...
si tot asa... zeiss-urile deocamdata nu m-au dat pe spate..
cum ziceam, pt anume genuri de foto pentaxul e o alegere extraordinara, pt mine sigurul lucru bun e ca forteaza canon sa implementeze features in aceiasi bani...
cat despre ce zice awe: da mai omule, dar DACA 1Ds-ul viitor va avea un senzor de 22 mp, ce concurenta ar mai face un 3d mai legat decat 5-ul actual cu un senzor ff de 12-16 mp si cu mai putine features dedicate strict profilor care eventual s-ar regasi in grip la multi bani si care ar urca pretul mai aproape de cei 7000 ai ids3-ului???
daca vorbim si de alt mount deja chair ca 1ds3 si 3d sau 5d2 sau cum s-o chema chair nu mai sunt concurente DELOC...
iar un aparat ff pt studio si peisaj, macro, etc... de 4000 care in 6 luni scade la 3500, la care mai pui un grip de 250-300, o baterie de 50-70, un grip cu wireless transfer de 500 samd...., deci ca sa fie ca un 1ds3 ar ajunge pe la 4000 si ceva - 5000 ....ar fi cerut de multi....
ar avea piata, multi nu ar trece la alt mount pt ca au 20-30 de mii in obiective... pana sa-i convingi sa scimbe tot setupul sau sa ia un alt set de echipament ai nevoie si de ceva middle range in acea categorie...
sa nu uitam ca majoritatea profilor au 2 aparate minim...sa ii pui sa ia cate 2 obiective scumpe pt fiecare focala ar fi o trecere mult prea brutala pt foarte multi....
daca te uiti la ce se discuta observi ca si profi nu sunt chiar gata sa arunce din prima 15 000 aiurea...sunt totusi multi bani...
totusi piate concurenta, nokon si altii, nu au macar un ff dapai o montura si geamuri de alt diametru....e o discrepanta MULT prea mare si ar pierde multi clienti...
asta e parerea mea si de aceea cred ca va exista un 3d...ar putea sa lase in piata 1ds-ul actual dar ii lipsesc multe si costul de productie e mare ... nu ar mai avea acelasi profit daca ar ieftini un aparat care e scump de produs...
e complicat...
sa nu uitam ca 1d2N e exact 1d2 faorte putin imbunatatit, neesential, DAR care a fost lansat pt simplul fapt ca e ALTFEL produs, folosind tehnologii mai ieftine, lucru care l-a facut mai profitabil decat 1d2 simplu..asta a fost singura ratiune pt care N-ul exista de fapt...ieftinirea productiei...
de aceea nu cred ca DOAR un varf de gama de 7000 , un singur ff si un 5d de 3000 ar satisface piata...
deloc...plus de asta se vorbeste de un ff ieftin, mai ieftin ca 5D, un 6 D...ceea ce inseama si un 3D ....mult peste..
canon vorbea de o trecere treptata la ff cu toata gama dslr...astia sunt primii pasi iar a ava daor un ff de 2000-2500 si unul super top cu accesorii super scumpe care inseamna schimabre totala pt profi, 2 setupuri diferite e randuri de obiective si accesorii....e o prapastie MULT prea mare...in care 1d3 nu intra, 1.3 e deja ALTCEVA....nici nu intra in discutie...
sincer, EU care nu sunt marele pozar al lui peste prajit, nu sunt incantat de 1d3 nici la 3500 desi am dat 3000 pe 5D deci nu aia 500 fac diferenta...dar pur si simplu FF-ul chiar e ALTCEVA...
raman optimist si increzator ca vom avea disponibil un astfel de aparat...alta montura sau 22 mp ar fi pt prea multi mai mult o durere d cap decat un beneficiu...chiar si cu aceeasi montura tu iti imaginezi ce resurse implica atatia mp???
putere de calcul, stocare, carduri ultrarapide, TIMP in prelucrare si transfer, etc...
si fara alte 15-20 de mii date pe alte obiective si 7000 dati pe aparat, asta inseamna multe mii in plus date pe schimbarea celorlalte accesorii necesare, laptopuri, deskuri, memorii, stocare, plus chestiile care nu le poti schimba, timp la prelucrare, software nou cumparat, timp de trasfer, etc...
daca stai sa te gandesti la TOATE aceste aspecte, pt prea multi noul varf de gama e deja MULT PREA MULT...oricat de profi ar fi ei...chiar si fara o noua montura..aia ar fi chair overkill pe fata iti imaginezi, 2 setupuri man...
eu am un amarat de rucsac cu un laptop, 2 aparate, un grip, un incarcator si 3 baterii, 2-3-4 obiective...plus trepied, plus blitzuri, plus hdd mobil plus plus plus...inseamna o mie de echipamente...
pai cine ar gandi macar un volum dublu la 3 sferturi din aceste echipamente???
si asa oamenii sunt ofuscati ca nu au aceeasi BATERIE pe noul 1d3...dapai inca un rucsac cu echipamentpe langa portbagajul deja plin??
nici nu pot sa imi imaginez ce deranj ar fi in lumea pro o astfel de chestie...
sunt oameni care au nevoie, cei mai multi insa NU si pt ei, o trecere mai lina, o oferta doar PUTIN mai buna e arhisuficient...sa nu uitam totusi ca multi trag inca pe 1d2 simplu ca main body ....
ce e nou si superperformant nu e neaparat pt orice profi...deloc...dimpotriva...
pt TOATE aceste motive eu nu cred ca in acest an sau cel tarziu in iarna viitoare, ianuarie-februarie, nu vom avea un 3d...ar fi o greseala de marketing falimentara ..or fi astia de la canon aroganti si nebuni dat nu in asa hal...plus ca piata se misca....pantax forteaza gama low-mid si vrei nu vrei , desi domini fara drept de apel piata TREBUIE sa te misti...
am mai spus: concurenta la 400D inseamna ieftiniri sau upgrade-uri in gama high end...pt a un 400 D nevandut inseamna 2-3 obiective nevasndute, deci de 3 ori mai putin profit..inseamna un posibil om care upgradeaza la L pete n an sau doi...odata avand L-uri, 2-3 bucati, e client fidel ....
deci orice pierdere in gama 400D inseamna practic in urmatorii ani de 10 ori profitul pierdut la vanzarea kitului 400D...
ori in ACEASTA piata sa nu asculti ce VOR clientii si sa-i obligi sa dea cu miile de dolari nu prea mai tine...cea mai buna dovada e 1d3-ul care chiar e o noua generatie, majoritatea profilor target sunt super incantati si spun ca de data asta CAnon le-a ascultat doleantele...
deci eu sunt optimist...mergem spre normalitate, canon nu mai e singur si stie asta...daca si nikon va face un pas in fata va fi din ce in ce mai bine...
buturuga mica pentax nu stiu daca rastoarna carul mare dar il zgudiue binishor...si in 1d3 acest lucru SE VEDE
|