View Single Post
Old 17-10-2007, 23:09   #909 (permalink)
DAZE
Registered User

Quote:
Originally Posted by valh
trebuie sa spun ca ,pentru a incadra o putere in randul superputerilor ,trebuie ca ea sa fie dominanta din punct de vedere economic,politic,militar . Ori ,asa cum pe Mongolia o incadrezi usor ca fiind mare putere militara ,dar economica nema,deci pica la examenul superputerilor,asa si China pica la examenul superputere din punct de vedere politic.
Deci Imperiul Mongol nu a fost o superputere pentru ca nu era dominant ca putere economica. Interesant. Ti-as face o trimitere de bun simt la wikipedia, asa ca pentru clasa a V-a.

The Mongol Empire was the largest contiguous empire in human history. The 13th and 14th century, when the empire came to power, is often called the "Age of the Mongols".

Aproape 200 de ani... Bineinteles, nu poate fi numit superputere pentru ca asa zice legea lui valh . Ce nu inteleg multi de pe aici este ca luptele pentru putere nu se dau cu niste reguli facute de tot felul de idealisti la caldurica. Ma indoiesc de faptul ca o tara cum este China poate fi condusa altfel decat autoritar.

Quote:
Originally Posted by valh
DAZE,deh,noi e mai prostuti asa,dar incercam sa ne ridicam la nivelul vostru.Superputerilor ce sunteti voi.
Intamplator nu am vrut sa arat cu degetul pe nimeni anume, doar ca mi-era ciuda ca Ivan gasise un exemplu foarte ilustrativ care ar fi trebuit cel putin sa puna niste intrebari. Lumea nu prea s-a sinchisit de asta, a continuat cu automatisme, gen Hitler, Stalin, Tian An Men, care in capul lor ar fi trebuit sa castige disctuia by default plus o avalansa retorica arhirepetata pe acest thread.

P.S. Mi se pare mie sau dezacordul de genul "noi e mai prosti" in spetza persoana I plural si verbul la singular e o inventie nefericita ? Eu nu l-am auzit nici pe la tara (nici macar in familie ) . Ma refer prin contrast la dezacorduri gen "vacile e pe camp" , cu persoana a 3-a plural, cel mai intalnit imo.

DAZE is offline    Reply With Quote