View Single Post
Old 06-12-2007, 15:48   #20 (permalink)
muntealb
Registered User

muntealb's Avatar

Lumea reală este foarte complexă. În cazul softurilor (din care fac parte şi jocurile) există utilizatori care vor să le folosească în engleză şi utilizatori care vor să le folosească în română. Din populaţia României maximum 20% ştie limba engleză. De ce restul să nu poată folosi calculatorul ? De ce francezii, polonezii, japonezii, ruşii, nemţii, coreenii, chinezii, etc. folosesc softuri şi jocuri în limba lor maternă şi nu le e ruşine de asta ? Sînt ei mai proşti decît românii ? N-aş prea crede.

Echipa CG vrea să le vîndă jocuri şi celor care nu ştiu engleza. Sînt banii lor (sau ai celor de la Valve), este efortul lor, care e problema ? Ce să facă CG şi Valve ? Să aştepte pînă cînd toţi românii o să ştie engleza ? Nici vorbă, ei au nevoie de bani acum pentru investiţii, acoperirea costurilor realizate, etc.

Ha, ha, ha chestia cu vînzătorul de dicţionare m-a amuzat teribil. Păi cine mai cumpără dicţionare cînd sînt deja pe internet ? Pe situl Softuri Traduse există în pagina Legături o listă cu dicţionarele online englez-român. Toate sînt bune şi gratuite.

Limba română este potrivită pentru absolut orice, inclusiv pentru domeniile legate de informatică pentru că este o limbă modernă şi foarte flexibilă. Problema unor cuvinte precum "comment", "menu" sau "site" este că sînt barbarisme, adică există deja termeni româneşti foarte buni care trebuie folosiţi în locul lor (comentariu, meniu, sit). Pe de altă parte englezismele menţionate nu se pliază regulilor gramaticale româneşti şi sînt şi mai greu de scris (compară menu-ul cu meniul). Echivalentele în română la "hard-disk", "DVD writer", "thread" sînt "hardisc", "inscriptor DVD", "fir".

Nu văd care e problema cu "mîini-libere". Cum crezi că le sună vorbitorilor nativi de engleză termenul "handsfree" ?

Nu e nici o rezistenţă din partea mea. Eu am făcut nişte traduceri de softuri şi lumea le foloseşte. CG vor traduce nişte jocuri în română şi lumea le va folosi.
Pe situl meu gasiti Manuale Detaliate in Limba Romana despre : Asamblarea Calculatorului, Utilizarea SO Windows, Mesageria Instantanee, Promovarea de Situri Web, Fluxurile RSS. Conectarea la internet prin cablu TV si ADSL. Traduceri de Softuri.

muntealb is offline    Send Message via Google Talk to muntealb Reply With Quote