![]() |
| ||||||||
| View Poll Results: care credeti ca este viitorul in programare ? | |||
| Java (si tehnologiile aferente) | | 144 | 40.91% |
| .NET | | 136 | 38.64% |
| altceva (exemplificati) | | 72 | 20.45% |
| Voters: 352. You may not vote on this poll | |||
![]() |
| | LinkBack | Thread Tools |
| | #41 (permalink) | |||
| Pinguis quod tumidus Join Date: Feb 1999 Location: this space for rent | Quote:
Quote:
Quote:
| |||
|
| | #42 (permalink) | |||||||
| Quote:
![]() Quote:
Contrar aparentelor, C++ e un limbaj "usor", pentru unii...Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Si ca sa vezi pana unde merge flexibilitatea limbajului C++, vezi site-ul boost, cineva a implementat lambda-expresii in C++ Se poate face asa ceva in Java? La pastele cailor...Quote:
| ||||||||
|
| | #44 (permalink) | ||
|
Apropo de astfel de discutii, vizitati: http://www.informit.com/content/index.asp?product_id={A19DD57B-4DBB-46EF-A4DB-FA7C9E5D2C1C}&010503 Exista acolo un articol, si o gramada de comentarii pe marginea lui (inclusiv subsemnatul si-a bagat codita - aroman e pe locul 4 la numarul de raspunsuri ).
| |||
|
| | #45 (permalink) | ||
| Pinguis quod tumidus Join Date: Feb 1999 Location: this space for rent | Quote:
- se raspunde la oferte fara a se valida cu oamenii care stiu tehnica - se MINTE in draci (sunt comerciali care - cand vorbesc - pur si simplu ma sperie, poate am fost educat prea in spirit comunist cu adevarul alea-alea, nu stiu) - se UNGE top managementul (mese luxoase, "conferinte" pe insule exotice) respectiv batrana SPAGA made in ro Cum dracu' sa concurezi asa ceva ? hai c-o dau in frustrare deja ... si nu e cazul, anul asta am mers binisor. sa vedem in 2004, burta-i mare, farfuriile sunt mici | ||
|
| | #46 (permalink) | ||||||
![]() Quote:
Quote:
100.000 de instalari de soft de proces de productie, adica 100.000 de fabrici ! uau, pai astia au cifra de afaceri >8mil euro cu 200 de clienti (din care e drept o buna parte au mai multe fabrici, mai multe depozite, etc.) ia imagineaza-ti 100.000, nu indraznesc sa ma gandesc la cat ar trebui sa renegociez contractul ![]() Hai sa fim seriosi, un soft din asta e suficient de scump pentru ca sa nu se mai puna problema unei economii de 2-3000 de euro la server. bani pe care oricum ii da clientul. Important e ca pretul final sa fie competitiv si ei sa aiba incredere (softurile astea sunt pacatoase - daca se prabuseste o ora o fabrica poate sa insemne pierderi de zeci/sute de mii de euro) Quote:
![]() Quote:
Lambda : hai sa nu incepem iar cu syntactic sugar, ca nu mai terminam niciodata. Ce-l intereseaza pe client functiile lambda ? Dar cred ca am mai pus intrebarea asta odata ... chiar nu citeste nimeni un post pana la capat ? Apropos, poti sa faci functii lambda in Java cu Jython ... si in curand cu Groovy. Nu sunt numai interpretoare, ambele pot sa compileze direct spre bytecode Java. Cuplat cu un limbaj de scripting integrat (via jython, bsh, ruby sau groovy) cred ca nu prea exista constructii sintactice oricat de exotice care sa nu fie accesibile si in java. Sigur, ai problema performantei. tradeoffs, tradeoffs ... Quote:
Opengl ca opengl, dar ce windowing system ? ca sa fie multiplatforma ? nu wx ? | ||||||
|
| | #47 (permalink) | ||
|
exista un windowing system multiplatform care se numeste ilog views (http://www.ilog.fr). nu e free, insa, si e scris de francezi. il folosesc zilnic la job, daca aveti nevoie de impresii, shoot, dar baietii au eval pe site, puteti sa va convingeti si singuri-singurei.
__________________ [Sparkky] anybody alive? [Tigga] nope, the zombie apocalypse came. you would have thought we'd all be ready for it, given it's a fairly common game type [Tigga] but no, we all got zombiefied [Tigga] you're the only one left, apart from the dude who will sell you guns | |||
|
| | #48 (permalink) | |||||||
| Quote:
Si eu vorbeam de 100.000 de instalari la 100.000 de clienti diferiti, si mai mult decat posibil ca la aia conteaza diferenta. Nu poti presupune ca toti cei 100.000 de clienti sunt bogati, pentru ca o sa ramii cu 10 din ei, restul o sa cumpere de la mine ![]() Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca softul e numai de-ala pentru intreprinderi mari, si numai de-ala scump. Poate e un program de contabilitate de $100. Caz in care $500-$1000 diferenta la hw inseamna ceva... Quote:
Cum suna asta: "Cumparati softul nostru scris in Java cu un leu (atata face), da' platiti $2000 in plus pe hardware, ca altfel nu merge." sau "Cumparati suftul nostru scris in C++ cu $1000, si nu mai platiti nimic in plus pe hardware, pentru ca merge pe hw existent". Quote:
![]() Quote:
Quote:
). Ideea e ca daca limbajul e pe mana cui trebuie, poate sa faca mult mai multe cu C++, decat cu Java.Quote:
![]() Quote:
Sau poate se aduce argumentu' tau, ca nu conteaza hardu', ca tot il plateste clientu', si-atunci nu se face multiplatforma Last edited by aaroman; 26-12-2003 at 13:26.. | ||||||||
|
| | #49 (permalink) | ||
|
Ireala discutie. Aaroman, ca de obicei, citesti si intelegi doar ce vrei. Stimabile, omul a scris clar "100.000 de instalari de soft de proces de productie". Poate TOTUSI nu e vorba de software de contabilitate. Asta face, asta discuta ![]() Spre deosebire de tine clientul are destula incredere in orice i se baga sub nas daca pretul e convenabil si ofertantul este convingator. In definitiv i se garanteaza ca merga. Si ca idee generala, Java nu explodeaza precum ai tu impresia. Evident, daca faci un spanac aiurea o sa crape, cum tot asa o sa crape si C++ daca nu ai grija. Iti spun asta ca unul care a vanat buguri in ambele mai mult de 10 minute Sunt sigur ca fiecare din noi poate sa vina cu uptime-uri interesante pentru tot felul de aplicatii.PS: soft de contabilitate de 100$ in C++ ? Da, bine
__________________ | |||
|
| | #50 (permalink) | |||||
| Quote:
Quote:
Quote:
![]() Pretul nu poate fi convenabil, pentru ca la pretul platit se adauga si pretul hw. Faza e ca multi nu iau in calcul si asta... Quote:
Sisteme de operare sau baze de date pot merge la peste un an... Pot sa fac pariu ca Java nu e capabil de asa ceva ![]() Quote:
| ||||||
|
| | #51 (permalink) | ||
|
Si de ce nu e Java capabil de asa ceva ??? Nu inteleg, are memory leak-uri VM-ul or what ? 100000 de exemplare de soft de productie este un vis frumos indiferent de limbaj, pentru ca nu el vinde softul. Ma rog, s-a mai spus asta ![]() Stai linistit, nu ironizam neaparat pretul softului tau ci alegerea limbajului vs. pret ... PS: doar o luna ? ma dezamagesti
__________________ | |||
|
| | #52 (permalink) | |||
| Quote:
![]() Quote:
Quote:
| ||||
|
| | #53 (permalink) | ||
| Pinguis quod tumidus Join Date: Feb 1999 Location: this space for rent |
Prietenul nostru "aaroman" nu numai ca ignora argumentele si retine selectiv din fraze numai cuvintele care ii pot sa ocazia sa recicleze vesnic aceleasi povesti, dar are o lene fantastica in a efectua cautari pe google (sau in a cauta use cases pe site-urile sun). Ar fi aflat ca : - ebay functioneaza din 2002 (migrare efectiva inceputa in iunie 2002, dupa ce s-a terminat fezabilitatea) pe platforma J2EE (cu websphere) ebay este unul dintre putinele dotcom-uri care nu numai ca au supravietuit valului de falimente, dar genereaza profit anual - site-ul NHL nu este pe plaftorma J2EE, dar este Java. Nu stiu de cand dateaza update-ul, dar in mod sigur are cel putin un an. Si-ar mai fi multe alte nume proeminente care utilizeaza Java (si care si-au dat acordul de a fi mentionate in diverse case studies): Capital One Financial, Credit Suisse, Ford Motor Credit, DaimlerChrysler: Business purchase systems, U.S. Department of Defense, Wall Street Journal online si inconturnabilele "Financial Services: VISA; Citibank; AMEX; Target; all issuing Java Cards". Toate astea se pot afla cu ocazia unui mic efort de cautare pe Google. O treaba sunt sigur mult prea simpla pentru un adevarat programator C++. Dar sunt sigur ca ii va contacta de urgenta pe toti sefii departamentelor IT din firmele cu pricina, ca sa le explice ca ar fi bine sa-si refaca sistemele in C++. Altfel, sigur ca programatori prosti exista si in Java si in C++. De exemplu, sistemul informatic al bibliotecii Miterrand din Paris trebuia resetat din 8 in 8 ore, ca sa nu blocheze serverul. Un soft produs de Cap Gemini... putem sa dam vina pe C++ ca limbaj ? Da, daca nickul nostru este "aaroman". Nu, daca rationam logic. Aaroman, daca in Java esti de 2 ori mai putin productiv decat in C++ sfatul meu este sa pui mana sa mai programezi, sa mai exersezi, sa inveti ca lumea Java. Pana atunci, ok, ramai la C++, ca sa poti fi competitiv la oferte. In ceea ce priveste softul de productie de la firma cu care am acum contract, nu se fac mai mult de 20-30 de instalari pe an. Pretul unui astfel de soft este de zeci de mii de euro si cumulat cu formarea utilizatorilor, suportul si evolutiile eventuale bate o suta, doua sute de mii de euro (aia 8 milioane trebuie sa iasa de undeva, nu doar din suportul vechilor clienti ?). Cei 2000 de euro se "economisesc" rapid din salariul unui singur om care stia limbaj proprietar PICK (un fel de Basic primiv de mainframe, cu bizare rudimente de cobol) si pe care in loc sa-l indopi cu C++ il formezi rapid pe Java ca macar sa fie capabil sa citeasca prin cod si sa semnaleze problemele de business logic. Firma are vreo 80 de salariati la ora actuala, din care mai mult de 60 din "vechea garda". La cat de greu invata Java, am dubii ca s-ar acomoda cu C++. Dar poate ca ar trebui sa-i dea pe toti afara si sa inchida bacania... In ceea ce ma priveste, ca sa duc mai departe o afacere de 8 milioane as programa si-n Logo, cu broscuta si chiar in Basic Spectrum, ca tot se facea misto pe tema asta. (din pacate nu e afacerea mea dar asta e un alt issue )Las marile lupte intelectuale cu pointerii, stream-urile, debugging-ul imputit de template-uri si zonele de memorie - prietenului nostru "Aaroman". Si ca sa nu fiu complet off-topic, inchei cu un citat despre viitorul nu foarte indepartat al programarii, de pe blogul unui autor de carti (de J2ME, ceea ce probabil il descalifica in ochii unora): "Coding is a dying profession in the long run. If the jobs have not been outsourced to developing countries, the new generation of model-focused automatic code generation tools will eliminate the need for basic coders anyway. The jobs that have a future are system designing and architecting (the real engineering jobs). I think the ability to design end-to-end systems using whatever tools available is an important skill for the future." Asa ca, baietii care au programe de contabilitate facute pe genunchi la lumina veiozei sa le dea drumul pe piata acum, cat se mai poate | ||
|
| | #54 (permalink) | ||||
|
Nu cred ca daca dai cateva exemple folosind observatia selectiva, chiar reusesti sa argumentezi ceva. Exemple de alea pot si eu sa dau, si nu cateva. Poti sa-mi dai exemplu de sistem de operare care poate concura cu UNIX, scris in Java? Poti sa-mi dai exemplu de baza de date care e in stare sa se compare cu Oracle, scrisa in Java? Poti sa-mi dai exemplu de implementare CORBA scrisa in Java care sa se puna cu implementarile in C/C++? Da' de un server web, gen Apache, poti sa spui ceva? Ca niste chestii Internet merg in Java, la niste indivizi care chiar au suficienti bani ca sa-i arunce si la propriu si la figurat la gunoi si pe gunoi, nu inseamna ca e ceva de capul Java ![]() Quote:
![]() In momentul in care Java va permite mostenire multipla, template-uri, control asupra alocarii memoriei, o sa invat "ca lumea" Java. Pana atunci raman la C++, care-mi permite tot ce-mi permite Java, plus cateva lucruri foarte folositoare peste. In momentul in care stapanesc un limbaj net superior, nu vad nici un motiv pentru care m-as apuca sa "invat" unul ciuntit (mai degraba sa uit din C++ ). Si apropo, limbajul Java il stiu "ca lumea", nu e mare branza de invatat. Eventual ar fi de invatat librarii si alte balarii, chestii pe care le stiu multumitor pentru ce am de facut in Java. Quote:
Quote:
Quote:
Last edited by aaroman; 26-12-2003 at 19:52.. | |||||
|
| | #55 (permalink) | |||||
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ceva imi spune ca si prin anii 80 existau niste dogmatici stil "Aaroman" care propovaduiau forta asamblarii in comparatie cu porcaria asta noua si simpla de C. Istoria se repeta. Acestea fiind zise, la multi ani ! | |||||
|
| | #56 (permalink) | |||
| Quote:
Quote:
Sa nu pot reutiliza codul pe care l-am scris, decat cu tot felul de artificii fortate? Ce te faci in Java (e numai un exemplu) daca ai o clasa Singleton deja implementata (cu template-uri in cazul C++, sic), si o clasa Connection, si vrei sa obtii un obiect care e si Connection, da' si singleton? Te apuci sa folosesti delegare? In C++ e foarte simplu... Quote:
Autocompletion? Poate autocompletion ala sa autocompleteze tot programul? ![]() Cat despre asamblare, ai sa fii uimit, da' se mai foloseste inca. Chiar si subsemnatul are parti in asamblare intr-un proiect C/C++. Tot avansul ala de care vorbesti tu nu inseamna mare lucru, nu ajuta un programator prost sa devina bun. Tot la fel de prost ramane... Singurul lucru care il face avansul ala e sa te scape de munca de rutina. Insa conceperea codului tot in seama programatorului ramane. Ce te faci daca ai de scris un motor de inferenta? Il lasi in seama "autocompletion"? Last edited by aaroman; 26-12-2003 at 20:19.. | ||||
|
| | #57 (permalink) | ||
Un singleton in sine nu inseamna nimic. Un singleton e un construction pattern, el trebuie sa contina ceva functional in interior ca sa aiba semnificatie. Ah, ca poate sa contina o conectiune ... mda, uite o idee interesanta. Altfel, bineinteles ca faci delegare daca ai nevoie ! Intr-un minut ai scris clasa. Mostenirea multipla e un mare boolshit care cupleaza clasele in mod nepermis. Sigur ca la exemple simple "de seminar" merge frumos, dar in viata reala treaba e mult mai imputita, si mostenirea multipla folosita in mod excesiv este calea spre un sistem f greu de mentinut/evoluat. PS Pentru motoare de inferenta : Jess (http://herzberg.ca.sandia.gov/jess/) Recomand si cartea "Jess in action" de la Manning. Intr-un proiect mai vechi de-al meu, un coleg de echipa a implementat un automat de recomandari medicale pe baza rezultatelor de analiza - folosind Jess. Expertul exprima regulile intr-o forma "human-readable" intr-un fisier Excel, de unde era transformat intr-un CVS cu jexcelapi si apoi incarcat in Jess la demararea sistemului. Dracia consuma cam multa memorie (80-120 de megi) dar expertizele veneau cam la 2-3 secunde pentru un set de 20-30 de rezultate de analiza (pe un sistem de test obosit, un celeron/800). Desi nu este free pentru utilizarea in scopuri comerciale (si licenta e destul de piperata) recomand Jess in favoarea altor motoare de inferenta, imature, gen drools&co. Last edited by Adi[CG]; 27-12-2003 at 10:02.. | ||
|
| | #58 (permalink) | |||||
| Quote:
In plus, poate fi implementat ca si continand ceva generic... Il scrii odata, si il folosesti de cate ori ai nevoie...Quote:
Si ce te faci daca intr-un proiect ai 1000 de astfel de cazuri? Chiar si pentru un minut in plus pe clasa in Java, iti petreci doua zile de munca in plus pentru ca folosesti Java...Quote:
![]() Quote:
Quote:
De exemplu eu cand vreau sa scriu o clasa care citeste un fisier xml de configurare, si vreau sa ma asigur ca nu apar mai multe instante in program, fac ceva in genul asta: class ClsDefFile : public XmlFile, public Singleton<ClsDefFile> { etc... Chestie care nu se face in Java nicicum... Last edited by aaroman; 26-12-2003 at 21:09.. | ||||||
|
| | #59 (permalink) | ||
Pointless, daca iar incepem cu argumente gen "de ce sa fie simplu cand poate sa fie complicat, ca sa aratam cat de inteligenti suntem". Poate, baietii cu asamblarea ne cred idioti pe amandoi. Nu vorbim despre registri, despre MAC-uri, despre algoritmi de caching si microcod... Bah. | ||
|
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |