Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > The Workshop > Limbaje de programare

Notices

Căutare produse PC Garage: Şterge căutarea

View Poll Results: care credeti ca este viitorul in programare ?
Java (si tehnologiile aferente) 118 38.82%
.NET 125 41.12%
altceva (exemplificati) 61 20.07%
Voters: 304. You may not vote on this poll

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 21-09-2007, 18:32   #1081 (permalink)
jmf
Prodigal Son

jmf's Avatar

Culmea ca si rezultatele poll-ului arata cam tot asta, majoritatea lucreaza in .net

jmf is offline    Reply With Quote
Old 21-09-2007, 19:19   #1082 (permalink)
Subterranean infiltrator

Karg's Avatar

pai sa contrabalansam atunci: aprox. 200 de programatori (printre care si yours truly) care lucreaza java/j2me si c++ - mobile, symbian, console. nici o urma de c# sau .net (ma rog, exceptind cele 5 linii de cod pe care le'a scris intr'un tool - singurul de altfel scris in c#). locul faptei: gameloft

Karg is offline    Reply With Quote
Old 21-09-2007, 19:43   #1083 (permalink)
Registered User

Dark's Avatar

Eu propun ca sursa start -> programs. Cind fac asta, la mine gasesc un singur soft care nu-i scris in C/C++: Azureus. Nici urma de .NET. Ca sa previn urlaturile legate de "aplicatii web", eu folosesc gmail si 2 wiki-uri facute cu wikimedia la birou, adica iar liniste in tabara .NET-ului.

Eclipse, NetBeans si restul aplicatiilor pentru facut aplicatii nu se pun din motive, sper, evidente. La fel si control panel-urile lu' ATI si Nvidia, ca alea-s exemplul perfect de aplicatie care sufera groaznic de cind s-a decis un mintos s-o treaca pe maretul framework.
Parintilor, isprava ta.

Dark is offline    Reply With Quote
Old 24-09-2007, 13:26   #1084 (permalink)
Bean Bachine

Comanche's Avatar

Quote:
Originally Posted by jmf View Post
Culmea ca si rezultatele poll-ului arata cam tot asta, majoritatea lucreaza in .net
Mai citeşte o dată întrebarea din poll. Eu am votat acum 3 ani .NET, dar am lucrat şi lucrez în Java. Asta e, între timp am ajuns la concluzia că m-am înşelat. .NET-ul nu prea a evoluat.

Quote:
Originally Posted by KLAMATH
Mult mai edificator decit aberatiile lui Comanche.
Dacă tot ai venit cu ideea de a spune fiecare în ce lucrează, puteai să începi tu, ca exemplu. Însă tu ai preferat să faci o remarcă tembelă.

Ca idee:
  • o căutare pe Bestjobs după ".NET" mi-a dat 237 de rezultate (în condiţiile în care stringul respectiv apare şi cu alte ocazii), după "Java" mi-a dat 433.
  • o căutare pe Bestjobs după "C#" mi-a dat 177 de rezultate
  • pe Google e şi mai tragic: "C#" doar 75 de milioane de rezultate, Java 287.

Last edited by Comanche; 24-09-2007 at 13:39..

Comanche is offline    Reply With Quote
Old 24-09-2007, 14:06   #1085 (permalink)
Registered User

daca la .net ai observat ca "stringul respectiv apare şi cu alte ocazii", la java te-ai uitat? uite aici: http://bestjobs.neogen.ro/?bj_nl_p=s...0&search=Cauta

in primele 20 de rezultate intoarse regasesti:
-1 economist (la o firma care lucreaza cu java)
-6 posturi de dezvoltatori ASP.NET (la cerinte apare si Java Script)
-1 php-ist
-1 database developer
-1 flash/action script
-1 c++
-restul sunt legate de java

Smiley is offline    Reply With Quote
Old 24-09-2007, 14:14   #1086 (permalink)
Bean Bachine

Comanche's Avatar

Păi da dar la .NET proporţia e covârşitor mai mare.

Comanche is offline    Reply With Quote
Old 24-09-2007, 14:38   #1087 (permalink)
Subterranean infiltrator

Karg's Avatar

asadar, dark, nu esti un fan openoffice?

cu eclipse...ce sa zic, vezi cine face parte din eclipse foundation ca sa vezi sustinerea de care beneficiaza. ma gindesc ca daca ibm, google si oracle sustin un soft scris in java, ceva ceva tot trimite un mesaj despre ce se intimpla in ograda lor.

una peste alta, abordarea "hai sa vedem ce am instalat" e...ma rog, irelevanta. vezi aici, legat de java, o sumedenie de proiecte, printre care tomcat, struts, ant. sincer, majoritatea mi se par limbi straine, n'am folosit decit ant si indirect xerces de acolo (fiindca era requirement la ant parca), dar asta nu insemna ca restul nu sint folosite, nu sint utile sau nu ne dam nas in nas cu ele zilnic. la fel si ruby on rails sau alte tehnologii web-related pe care o parte din noi nu vom apuca sa la smotocim nici macar la nivelul "hello world!11!!!" (ok, eu nu o sa apuc vreodata).

Old 24-09-2007, 15:07   #1088 (permalink)
Registered User

Dark's Avatar

Nu, n-am OpenOffice instalat. :)

Nu cred ca abordarea cu sa vedem ce-i instalat e irelevanta. Sigur ca nu putem spune nimic uitindu-ne doar la ce am EU instalat, da' poate ne uitam ce aplicatii foloseste lumea in general. Ca pina la urma "viitorul" ala sta in aplicatiile care se fac si se folosesc, nu in faptul ca in Haskell poti face liste infinite. :)

Nu spun ca Eclipse-i prost, spun ca nu-i o aplicatie pentru end-user. Pe acelasi principiu nici ant, tomcat si RoR nu prea conteaza, ca-s tool-uri pentru facut alte aplicatii. Ce aplicatii folosesc end-userii aia? Misuna .NET-ul si Java pe desktop?

Sigur, nu exista doar aplicatii desktop, d-aia am bagat si chestiile web-based cu care ma dau. Eu nu folosesc aplicatii mobile, dar sint convins ca acolo Java e "tata lor".

Eu sint de parere ca pentru a se produce revolutia aia care se tot anunta, trebuie sa apara aplicatii facute cu tehnologiile si limbajele respective. Au aparut? La ce lucreaza toti aia care se angajeaza programatori in C# pe bestjobs? :)
Parintilor, isprava ta.

Old 24-09-2007, 15:42   #1089 (permalink)
Subterranean infiltrator

Karg's Avatar

Quote:
La ce lucreaza toti aia care se angajeaza programatori in C# pe bestjobs?
evident, are sanse sa candideze la intrebarea saptaminii.

btw, ce zici de xna? se impune sau nu peste facutul de jocuri de pc/xbox?

Old 24-09-2007, 15:52   #1090 (permalink)
RAN
Registered User

Quote:
Nu cred ca abordarea cu sa vedem ce-i instalat e irelevanta. Sigur ca nu putem spune nimic uitindu-ne doar la ce am EU instalat, da' poate ne uitam ce aplicatii foloseste lumea in general. Ca pina la urma "viitorul" ala sta in aplicatiile care se fac si se folosesc, nu in faptul ca in Haskell poti face liste infinite.
Nu abordezi bine problema, pentru daca e sa numaram doar numarul de utilizatori, toate PC-urile ruleaza un BIOS scris in C si asm, deci deducem de aici ca C si asm sunt viitorul, nu?

RAN is offline    Reply With Quote
Old 24-09-2007, 17:45   #1091 (permalink)
Registered User

Dark's Avatar

RAN: pai nu, ca-i o singura aplicatie, ii zice BIOS. :) Conteaza sa fie multe aplicatii si sa fie si raspindite in acelasi timp. O singura aplicatie foarte raspindita nu inseamna nimic, la fel cum multe aplicatii cu 3 utilizatori sint irelevante. Pe acelasi principiu nu se pun nici OS-urile, ca intr-adevar Windows e foarte raspindit, da' e o singura "aplicatie" (daca pot sa-i spun asa), si oricum daca-l pui in cintar se debalanseaza tot, ca evident nu se vor scrie kernel-uri prea curind in Java, C# sau Ruby. E alta liga, sau nisa daca vrei.

Karg: cred ca XNA are un target: indie si XBLA. Nu-si propune AAA si nici n-ar avea vreo sansa. Pe XBLA va avea atita succes cit vor avea jocurile facute de hobbisti, ca pentru ei e singura metoda de a-si pune jocurile pe consola aia. Pe PC se vor scurge probabil unele din eventualele succese de pe XBLA, da' probabil va fi irelevant in "the big picture": sute de mii de proiecte incepute si poate una-doua chestii terminate la care sa te poti uita fara sa te doara mintea. Nu cred ca "managed" a fost gindit pentru domeniul asta si nu vad ce aduce pozitiv in el (despre punctele negative insa putem discuta pagini). E pentru aplicatii desktop; acolo l-as cauta, da' cum ziceam, nu-l gasesc. :)
Parintilor, isprava ta.

Last edited by Dark; 24-09-2007 at 17:56..

Old 25-09-2007, 00:36   #1092 (permalink)
BT
Registered User

BT's Avatar

• C++/CLI: In loc sa piarda vremea cu el, echipa VS mai bine mai elimina din buguri si adauga functionalitati pe partea de cod nativ. E deja evident ca Microsoft incepe sa cam uite de el si scopul principal era sa atraga programatorii C++ catre .NET. Cei care au facut greseala sa programeze in MC++ au luat o mare teapa, cei cu C++/CLI sunt in curs de a lua.
  • C#: este clar rasfatatul platformei .NET, care evolueaza asa repede ca nici nu mai ai timp sa tii pasul; Microsoft scoate API-uri si tehnologii pe banda.
  • VB.NET: e complet inutil, C# cu alta sintaxa. Probabil l-au inclus sa nu se supere programatorii VB si sa plece spre Delphi.
  • Java: Alegerea intre Java si C# se face intre producatori, API-uri si sintaxe. Pentru mine sunt fix acelasi lucru, dar prefer C#, au avut ocazia sa invete din greselile Java (si sa faca altele complet noi).
  • C, asm: inca o duc bine pe dispozitivele embedded. Simpatice, dar n-as vrea sa programez in ele.
  • C++: daca se adauga STL, boost si QT devine chiar ok. Isi arata varsta, si are multe probleme, dar din pacate nu prea exista o alternativa la el pentru aplicatiile care chiar au nevoie de abilitatile C++. D ar fi dragut, dar am impresia ca nu se bucura de prea mult succes.
  • Perl: la inceput e distractiv sa te joci cu // si alte trucuri, dar $_, @_ si "krJhruaesrltre c a cnP,ohet";$_.=$1,print$2while s/(..)(.)// ajung sa te bantuie. Enter Python.
  • Python: wham, bam, thank you ma'am! Pentru ceva micut si rapid de produs. Am auzit ca exista oameni care il folosesc si pentru sisteme mai maricele cu pyQT sau wxPython, dar deocamdata nu am incercat.
  • Lisp: Se apropie momentul in care limbajele moderne vor reusi sa implementeze toate functionalitatile care deja existau in Lisp. C# trage tare.
  • Fortran: nu se stie care va fi limbajul viitorului, dar cu siguranta se va numi Fortran! Programarea fara Fortran si Cobol e ca o prajitura fara ketchup si mustar. Ok, ok, gata cu glumele rasuflate.
  • Delphi / BCB: sigur, daca aveti incredere ca Borland nu face iarasi vreo manevra inteligenta.

Pe platforma Windows, viitorul aplicatiilor Line of business si chiar si al altor tipuri (uau!) se afla in .NET. E simplu de programat, suficient de puternic si de performant. C++ e greu de configurat si folosit, va scadea in popularitate odata ce cresc in performanta celelalte. Java... nu pot sa spun ca imi pasa.
Din fericire lumea software este mult mai mare decat desktop/web/.NET/Java/etc si pentru cei cu abilitati potrivite vor exista suficiente oportunitati.

PS: domeniul web nu ma preocupa atat de mult, probabil ca de acolo lucrurile arata diferit, mai ales la Java / Ruby, Python, etc.

BT is offline    Reply With Quote
Old 30-09-2007, 08:48   #1093 (permalink)
Registered User

Google zice ca in momentul de fata cele mai populare sunt Java, C, VB, PHP si C++. Nu stiu cu cine sa votez acum, sa zic ca va fi in putere si peste 5 - 10 ani, dar vreau sa-i contrazic pe cei care voteaza .NET datorita platformei Windows. Si Windows-ul poate sa se duca, cum s-au dus si altele.

Iarasi legat de viitorul programarii, as vrea sa-i intreb pe cei mai versati decat mine care e treaba cu VB. Eu l-am folosit putin, si am incercat sa invat cateva chestii sa ma descurc in el, si il gasesc abject. Nu ma prind de ce e asa de popular, in special in conditiile in care C++ / C# pot face tot ceea ce face el.

Speaker for the Dead,
Orson Scott Card

Nemesis is offline    Reply With Quote
Old 11-10-2007, 22:43   #1094 (permalink)
Registered User

Cu riscul sa ma repet - chiar are importanta ce limbaj e mai 'popular'?
Cat timp cineva e productiv si profitabil folosind un anume tool, nu conteaza ca unealta se cheama Java, C#, VB.Net, C++ sau Delphi..
In toate s-au realizat si se realizeaza sute de mii de aplicati folosite cu success de multe firme din lume, deci nu statisticile conteaza, ci oamenii ce realizeaza acele aplicatii..
Sincer, un viitor cu un singur limbaj de programare care sa ajunga la o majoritate covarsitoare (peste 80% de ex.), indiferent care ar fi acel limbaj, mi s-ar parea un viitor sumbru..

Quote:
Originally Posted by Nemesis View Post
Google ziceIarasi legat de viitorul programarii, as vrea sa-i intreb pe cei mai versati decat mine care e treaba cu VB. Eu l-am folosit putin, si am incercat sa invat cateva chestii sa ma descurc in el, si il gasesc abject. Nu ma prind de ce e asa de popular, in special in conditiile in care C++ / C# pot face tot ceea ce face el.
Actualul VB (8.0) e cat se poate de similar cu C# (diferentele fiind mai mult de sintaxa) - e inca un limbaj foarte popular datorita popularitatii de care s-au bucurat versiunile de VB "pre-.NET" - VB6 de ex. De ce a fost atat de populat VB6 la vremea lui stie toata lumea - printre primele IDE-uri care permiteau o programare "vizuala", facila, drag&drop pentru toate "masele" - normal ca asta a dus la o gramada de aplicatii scrise cu picioarele, dar asta s-a intaplat la mai toate IDE-urile care au facilitat stilul asta de programare, fie ca a fost Delphi sau mai nou C#, vina a fost a "programatorilor" mai mult decat a limbajului..

arjuna is offline    Reply With Quote
Old 16-10-2007, 13:45   #1095 (permalink)
smart and funky...

Kaiapo's Avatar

nu apare ma linq in 3.5?.. sa vezi atunci ce o sa ii "fu*k'em in the ass" pe jablalisti cu hibernateu` lor si alte cacaturi de orm-uri port(fur)ate pe .net de am ajuns sa punem oracle pe w2k3.. nu-i mai suport pe astia de la ibm!!

era sa uit .. viitorul programarii va fi un visual designer .. evident marca micro$oft cu drag and drop and stuff..

Bill Hicks

Kaiapo is offline    Reply With Quote
Old 16-10-2007, 22:53   #1096 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Kaiapo View Post
nu apare ma linq in 3.5?.. sa vezi atunci ce o sa ii "fu*k'em in the ass" pe jablalisti cu hibernateu` lor si alte cacaturi de orm-uri port(fur)ate pe .net de am ajuns sa punem oracle pe w2k3.. nu-i mai suport pe astia de la ibm!!
DLINQ va aparea odata cu C# 3.0 si .NET Framework 3.5, dar va fi doar un alt O/RM de data asta cu suport de la MS - lucrez zilnic cu .NET, dar nu voi sari in sus cand va aparea DLINQ cat timp si acuma pot folosi NHibernate, ActiveRecord.Net, LLBLGen Pro, Idea Blade etc., fara probleme..

arjuna is offline    Reply With Quote
Old 17-10-2007, 15:17   #1097 (permalink)
smart and funky...

Kaiapo's Avatar

va doar un alt.. pff este de zej de ori mai jmecher k nhibernate sau AR care si-ala e tot un hibernate.. ce mai .. o sa rupa

Bill Hicks

Kaiapo is offline    Reply With Quote
Old 13-01-2008, 17:28   #1098 (permalink)
Registered User

DeceaseD's Avatar

Nu vad sa moara C++ pe Linux/Windows din cauza QT-ului care e "swiss army knife-ul" oricarui programator in C++, din cauza faptului ca [nu e cacofonie!] KDE 4 va putea fi portat foarte rapid pe Windows datorita backbone-ului QT4 care a devenit un "animal" in privinta portabilitatii. "Micuta" librarie QT chiar a facut multe in domeniul portabilitatii Win/Linux [dpdv. al environ. grafice in special, avand in acelasi timp si tot suportul necesar de a face I/O pe ambele sisteme.]. Scuzati argumentatia din punct de vedere al "proiectelor" construite in acest limbaj. :P

Sincer, nu vad sa moara nici C. Baselayout-2 nu mai este scris in bash, ci in C. Freakin' C. Motiv: e compilat, urla performanta si indiferent de cat de repede avanseaza procesoarele cred cu sinceritate ca mania multora va ramane performanta, "stoarsa" chiar si din ultimul registru.

Deci, avem cativa canditati:
- C++
- C.
- limbajele Web.

Restul sunt povesti de adormit copiii cand le spui "uite ce smecher e tata, stie paispe' limbaje dar nu exceleaza la nici unul.".

DeceaseD is offline    Reply With Quote
Old 21-01-2008, 18:01   #1099 (permalink)
Banned

Apropo mi se pare ca e stupida intrebarea. E ca si cum ai intreba: care e fructul viitorului? marul sau parul?

Nu exista solutii universale pentru nici un domeniu de activitate.

poi243 is offline    Reply With Quote
Old 27-01-2008, 01:09   #1100 (permalink)
Registered User

programarea interpretata eu zic ca o sa cam ramana in urma insa pana atunci mai sunt alte lucruri de luat in seama cum ar fi faptul ca sun system a achitionat mysql, dupa cum stim mysql este foarte folosit in lume, pun pariu ca ei vor face o concurenta mult mai mare firmei adobe, mai exact flash-ul.

eu vad java de viitor dar pana atunci php & mysql + flash

voi de js ce parere aveti ? e suportat de orice browser dar e la fel ca css & xhtml plin de incompatibilitati....

iulyan25 is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > The Workshop > Limbaje de programare

Thread Tools

Posting Rules