View Single Post
Old 19-03-2008, 15:50   #4 (permalink)
Lord Raptor
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Evident ca nu au nevoie de scandal, tocmai de aia, eram curios cu privire la "potrivirea" asta de evenimente.
Toata lumea e cu ochii pe China, care sa nu uitam ca este un regim dictatorial (putin mai light), dar este dictatorial. Si brusc, hopa, violente intr-o zona deja sensibila a Chinei, la mai putin de 5 luni de la jocurile olimpice.
Imi miroase tare mult a istorie deja "facuta", cam cum a fost de exemplu cazul Rusiei, care tot asa au organizat Jocurile Olimpice, pe vremea URSS-ului.

Ma amuza rau statele astea totalitare, care apuca sa puna mana pe o manifestare de genul Jocuri Olimpice, si incearca in felul asta sa puna mana pe un soi de himera.

Ma explic: Himera e impresia ca pot sa aiba amandoua lumile (deschidere internationala si acceptare mondiala a importantei tarii, si in acelasi timp mentinerea regimului care este evident unul inchis, si "antidemocratic"). URSS-ul a fost in aceeasi situatie, si in 30 de ani nu a mai fost.
China sufera acum, cu ocazia asta, de pe urma conflictului Tibet. Evident, ca mie unul miscarea asta care "pica la tanc" mi se pare regizata.
Undeva, se incearca un soi de aratat cu degetul catre politica chinezeasca, in incercarea de a-i destabiliza un pic.

Cine ar fi ala care ar avea de castigat mult de pe urma unei destabilizari (chiar si temporare a Chinei)? Evident aia puternici, care se simt amenintati de noua economie care incepe sa "calce totul in picioare".

In general in cazul asta de evenimente, intrebarea care se pune e: De ce acum?
Nu e o chestie care e de azi, sau ieri, sau de acum o luna, problema Tibet vs China. Dar revoltele izbucnesc acum! Evident, ca iti pui intrebarea de mai sus. Si raspunsul e dupa parerea mea, ceea ce am spus in primul post.

Lord Raptor is offline    Reply With Quote