Deoarece toate discutile de aici se refera la receptia TVR HD in Bucuresti, am sa incerc sa explic ce trebuie facut pentru a viziona in restul tari, prin satelit. Pe luni am sa am si eu noua instalatie pregatita, am sa revin si cu un feedback. Pana atunci cam acestia sunt pasii:
1. Antena: Aveti nevoie de o antena parabolica. Daca doriti numai pentru TVR HD, acesta emite pe Wutelsat W2. Pentru romania orice "oala" de peste 70cm diametru este ok. Aici este diagrama de acoperire pe Eutelsat W2
http://www.lyngsat-maps.com/maps/ew2_wide.html. Daca doriti sa vizionati si alte pachete/programe, puteti sa va uitati pe
http://www.lyngsat.com/europe.html pe fiecare satelit ce pachete de programe sunt, iar apoi la marimea necesara pentru acel satelit in ro si sa alegeti marimea cea mai mare. Antenele pot fi din Fe sau Al. Cele din Al sunt mai bune. La dimensiuni mici diferenta de pret este nesemnificativa. O antena de 0.8m Fe costa 50 ron iar una din Al 65 Ron. Pentru alte dimensiuni sunt o multime de magazine online in Ro specializate pe accesorii.
Antena: 65 RON
2. LNB: Este "cucuruzul" din varful antenei. Preturile variaza intre 15 Ron si 150 Ron pentru cele simple. (sunt si mai scumpe "twin" sau chiar cu mai multe iesiri pentru a putea conecta mai multe stb-uri simultan). Vom alege unul mediu.
LNB: 70 RON
3. Motor, Pozitioner, Actuator (DISEQ) - optionale. Daca doriti ca antena sa nu fie fixa pe un satelit aveti optiunea sa ii montati motor. Exista si motor simplu cu telecomanda, repozitionarea facandu-se din aproape in aproape, dar aceastea nu se merita deoarece diferenta de pret este foarte mica. De aceea recomand motor + pozitioner + actuator. In acest fel veti putea memora pozitia satelitilor si doar printr-o singura apasare de buton antena se va pozitiona automat pe satelitul dorit. Deasemnea, indicand pozitia a 2 sateliti antena va sti singura unde sunt restul satelitilor. Mai este si optiunea in cazul in care aveti memorate mai multe programe de pe mai multi sateliti, in cazul in care selectati un program care nu este pe satelitul curent, antena se va deplasa singura si va afisa programul dorit.
Sistem DISEQ complet 280 RON (optional)
4. Stb, sau receiver. Cel mai bun receiver HD (dupa parerea mea) este Dreambox 800 HD PVR (
http://www.dream-multimedia-tv.de/en..._technical.php). Din pacate nu am reusit sa il gasesc la nici un magazin din Ro, l-am gasit doar in Germania cel mai aproape la 449 EUR, dar nu ajunge inainte de inceputul CE2008. Din ce am gasit la noi
01. Opticum 7700HD CICX 920 RON
02. IPBox 9000HD 1900 RON
03. Optibox 7710HD CICX 850 RON
04. Topfield TF 7720 HSCI 860 RON
Eu am ales Opticum 7700HD CICX. La acesta mai am nevoie si de un modul de access VIaccess deoarece nu are incorporat. (nu siut celelalte modele). Modul Viaccess 170 Ron
STB+Modul access: 1090 RON La acestea se adauga instalare, configurare initiala, cabluri, mufe si cartela de acces pt TVR: 220 RON Total pentru a vedea TVR HD prin satelit:
1445 RON Daca adaugati si sistemul optional de motorizare va creste suma cu 280 RON
Cred ca aceasta este aproape de limita de joc. Cred ca puteti economisi maxim 10%-15% daca cumparati cele mai ieftine componente. Dar se poate iesi si mult mai scump (de 2 ori sau de 3 ori mai scump) pentru un sistem complex de receptie satelit.
Nu am dat link-uri catre magazine deoarece nu vreau sa fac reclama gratuita nimanui. Toate aceste preturi sunt de la magazine din Cluj, pentru cei interesati pot da mai multe detalii pe privat. Dupa cum spuneam, pe luni sper sa am totul functional si sa pot da mai multe detalii daca a meritat sau nu investitia.