AOCul poate fi considerat in cel mai bun caz intr-un pre-beta chinuit. Imi pare rau pt. el pt ca speram sincer la un inlocuitor al wowului, insa dupa cum arata nu cred ca va fi cazul.
Ca sa fie clar, am mai putin de o saptamana de gameplay in care am dus 2 caracterele la lv30. Deci, cele de mai jos sunt first impressions.
Good thingies:
- ideea din spatele sistemului de combat este foarte ok (implementarea insa este execrabila, cel putin pt clasele melee)
- buna ideea de Night vs Day (single player vs multiplayer); pacat insa ca nu a fost dusa un pic mai departe
- mounted combat - coolness. Nu am ajuns acolo, nu ma pot pronunta, insa ideea e misto.
- am vaga impresie ca levelingul este mult mai rapid decat in WoW, chestie care e ok.
- situatii rare in care mobii sunt singuri cuc pe camp. De obicei un mob odata atacat vine cu 1-2-3 prieteni dupa el. Consider acest lucru a fi ok pt ca in primul rand este ceva mai realista abordarea si in al doilea rand stimuleaza grp. questing.
Si cam asta e tot. Lista e scurta pt ca nu o sa ma apuc sa enumar elemente de GD care se regasesc in WoW pentru simplul fapt ca am ajuns cu totii sa le consideram necesare "by default", nimic deosebit la ele, asa trebuie sa fie. Bad thingies:
- crocs can't swim

este un element lipsit de importanta pe o analiza generala, insa cred eu definitoriu in AOC. Jocul este fortat in multe situatii, iar faptul ca nici un mob nu poate intra in apa este una dintre ele.
- PVP melee sucks. Asta pt ca de la nivelul 20 in sus capeti din ce in ce mai multe skiluri care nu au nevoie doar de o apasare de buton pt a fi activate, ci de cel putin 2. Daca succesiunea de butoane ar fi suficient de rapida atunci nu cred ca era o problema, insa in multe cazuri exista un delay pe care trebuie sa-l accepti si sa-l executi intre button 1 si button 2 pt a activa acel skill. Care e problema cu asta? Nu sta nimeni langa tine in PVP asteptand ca tu sa-ti faci combinatiile de butoane.

- questing strings. Consider ca pana la un anumit nivel questurile ar trebui sa fie linkuite in asa fel incat sa-ti prezinte jocul si sa te poarte treptat dintr-o zona in alta. Un MMO este mult prea mare pt a fi usor digerat din prima, asa ca o perioada de acomodare in care jocul dicteaza jucatorului si nu invers este necesara (iar Tortage nu este suficient). Exemplu: la lv 21 aveam cam 50 de questuri in 9 zone diferite.

- buguri. Nu insist aici cu detalii. Am spus la inceput ca este intr-un soi de pre-beta. Sunt atat de multe incat iti provoaca stari digestive dubioase. Cateva exemple:
* mobi buguiti care intra in evade daca ii kiteuiesti mai mult de 5 metri.
* doturi care raman pe tine dupa ce mori - fara efect, doar bug grafic
* graph bugs - texturi care dispar in mod barbar, de exemplu cand intrii in stealth.
* quest bugs
* stuck in ground bugs
- grafica. Consider ca abordarea asta high-poly a unui MMO este stupida. Lansad la o parte faptul ca pierzi multi jucatori care nu logistica necesara pt a participa, genereaza o tona de probleme in-game. Este foarte dragut sa-ti stresezi un pic placa grafica si sa misti camera brusc si sa vezi cum apar si dispar texturi.

- inventarul. Imi poate afla cineva adresa de mail a gigelului care s-a ocupat de inventar si de modelele 3D ale obiectelor din inventar? As vrea sa-i dau un hate-mail. Arata ca un CUR. Aratau mai bine in diablo 2.
- Animatiile personajelor. Poate e o generalizare prea puternica. Pot sa va spun ca un female stygian assassin se misca de parca este un schelet cu handicap locomotor. Nu glumesc, nu exagerez. Run - arata ca un participant la o cursa de mars (umeri ficsi, maini indoite din coate, spate rigid); Jump - imbracati pe cineva intr-o fusta pana la genunchi, destul de mulata si pune-l/o sa sara un gard de 1/2 m: aveti animatia de jump din AOC. Stealth movement - gagica in fusta care merge pe o barna.
- Puncte de ressurect fixe, GYs - lucru care duce la lungi sesiuni de gankings la graveyard unde popezi cu 10% din viata si cam tot atata mana/stamina. AOE FTW!
- Odata iesit din tortage NPCurile nu mai au audio dialogs.
- Questuri de kill and/or gather care targeteaza 10 mobi. Am ajuns sa astept impreuna cu alti 5 jucatori sa se spawneze un cacat de vultur. Lucru care in cele din urma a dus la o frustrare generala si evident la PVP + ganking. Am intalnit 2 situatii asemanatoare in aceeasi zona: Vulturii si un mini-boss al carui respawn il asteptam cam 20 de insi in 3 partyuri diferite + amaratii care nu aveau party.
- Hard mobs with no markings. Da, am intalnit mobi care nu erau nici bosi, nici elites sau ceva de genul si care a facut praf un party de 3 oameni de acelasi nivel cu mobul, iar el a ramas cam cu 50% HP. :O
- Faptul ca jucatorii, peturile acestora si mobii au coliziuni intre ei a fost tratat cu maxim de superficialitate. Sunt foarte multe situatii atat in PVP cat si in PVE in care aceasta abordare genereaza situatii cel putin penibile. Exemple concrete: player care nu poate sa iasa dintr-un grup de mobi; player care nu poate trece de pets pt a ataca alt player (melee vs pets owner).
- Habar nu am de unde pot sa iau professions, la ce nivel, in ce conditii. E bizar... ma asteptam sa-mi spuna jocul chestiile astea. Ok, o sa le caut eu. Spunea cineva ceva mai sus de niste questuri pt gathering. We shall see.
- Simt lipsa factiunilor si nu ma refer la acel reason_for_grind_crap din wow. In AOC poti sa observi usor factiuni diferite din punct de vedere politic, economic, religios. As fi vrut ca alegerile mele sa conteze pt aceste factiuni, nu sa ma declar sustinator a zeului sarpe Set si apoi sa ma duc sa fac un quest in care umilesc in piata publica un Set Preacher fara absolut nici un efect. :-/ E pacat pt ca nu era un efort extraordinar sa implementeze asa ceva si ar fi fost un plus bine-venit.
- HUDul arata cumplit. Name tags the same. Gusturile nu se discuta.
- Instantierea - aici vad ca parerile sunt impartite. Eu consider ca orice MMO care se respecta ar trebui sa ajunga sau sa se chinuie sa ajunga la nivelul in care tine TOTI jucatorii pe UN SERVER intr-o singura instanta. In wow sunt N servere. In AOC sunt N servere cu N instante. Peachy!
- Loadings. Excesiv de multe perioade in care jocul trebuie sa faca loading.
De ajuns momentan. Ca si concluzie:
AOC nu este un joc rau. Este un joc prematur lansat, nefinisat, care cere prea mult de la jucatori si nu da suficient de mult inapoi.
Pt cei care nu si-au luat inca AOC recomandarea mea este sa mai astepte 2-3 luni si apoi sa mai verifice forumurile pt updateuri. Momentan nu este cazul sa va aruncati la a-l cumpara.
Sper sa va ajute in a lua o decizie.
Wall of text hits u for 90000. You die. Alone. In the dark.