Si pentru ca trebuia si am prins niste timp liber si cap obosit,
Batman: Gotham Night.
Sincer, nu prea inteleg la ce se refereau ante-vorbitorii.
Este o antologie excelenta, un showcase al varietatii de stiluri a studiourilor de animatie japoneze, in aceeasi masura in care a fost si
Animatrix-ul, de altfel. Personal, nu mi-ar displace sa devina o obisnuinta asemenea colectii, aruncate pe piata odata la cativa ani.
Iar problema cu diferenta de stil…este hilara. Personajul a fost creat acum 69 de ani (prilej bun pentru Flame sa, cum zic focsanenii, giggle) in cu totul alta lume a comics-urilor. Si de atunci a trecut prin atat de multe schimbari de stil si directie, incat este destul de inutil sa ridici aceasta problema.
Si incepe la fix.
Cu Have I Got a Story for You facut de Studio 4C si stilul sau atat de similar cu cel al lui Tekkonkinkreet – si spiritual si prin executie – ales sa fie primul probabil tocmai pentru ca iti arata ca ochi diferiti vad forme diferite ale personajului, insa la baza este tot un nenea intr-un costum, ce sangereaza si are momente de nesiguranta.
Apoi Production IG si Crossfire ce mi-a amintit prin stilul sau minimalist si usor art-deco de Batman-ul animat de la mijlocul anilor ’90, cel al lui Bruce Timm si Eric Radomski – prima mea intalnire mai de lunga durata cu personajul de altfel.
Urmeaza Bee Train si Field Test si trimiterile sale catre Berserk – masca lui Batman / masca lui Griffith – o surpriza placuta. Amuzant si prin Bond-ismul intregului segment – Batman / Bond folosind variate gadgeturi create sau construite de catre Lucius Fox / Q, si relatia dintre ei.
Dupa vine In Darkness Dwells al lui Madhouse cu un scenariu inscris de Goyer usor prea pe panta “monster-of-the-week” insa foarte interesant vizual.
Working Through Pain apoi, facut tot de Studio 4C, unde Brian Azzarello exploreaza o zona potrivita celui ce-a scris 100 Bullets – “a becoming story”. Cu sfarsitul un pic prea heavy-handed, insa nereusind sa strice mai deloc curatenia restului, care este by-the-book insa usor sui, semnatura lui Azzarello.
Urmat de Deadshot, inca un “monster-of-the-week”, scris de Alan Burnett, ce are sub curea o sumedenie de episoade scrise si/sau produse de Batman (seria animata, de care ziceam anterior) si Batman Beyond (o alta serie, pe care o urmaream din aceleasi motive pentru care urmaresc in perioada asta si Doctor Who – lipsa unui Ciresarii contemporan, plin de inocenta copilareasca si aventuri din care moarte lipseste sau are alte forme – si pentru ocazionalele episode mai iesite din comun). Se simte, si Deadshot este o reteta clasica, dar executa frumos. Vizual exista o sumedenie de trimiteri stilistice inspre cele doua show-uri mentionate, which is fine and dandy, cum ar zice focsanenii. Facut de tot de Madhouse si daca tot au avut doua oportunitati la dispozitie as fi dorit sa revad stilul folosit de ei in Vampire Hunter D, prelung si mustind de viata (usor kitch, insa pentru mine exista o zona buna de kitch, ceea ce instant ar trebui sa arunce niste semne de intrebare legate de ceea ce ati citit pana aici, drum lung de altfel) insa nu ma plang. Prea mult.
In orice caz,
Have I Got a Story for You a fost cel mai apropiat de inima mea, si primeste
8.
Crossfire ia
6,
Field Test asemenea,
In Darkness Dwells si el,
Working Through Pain creste miza la
7 iar
Deadshot o scade la loc la
6.
Probabil ar trebui sa fiu ceva mai gentil, tinand seama ca este vorba de o licenta cu o mitologie foarte cunoscuta si formeaza o antologie ce are totusi un scop bine definit in spate (punte intre intamplarile din cele doua filme ale lui Nolan) insa mi-as fi dorit sa se duca mai mult prin zone mai necunoscute.
Si cu toate acestea, a fost o calatorie foarte placuta, si o surpriza.
Tot pachetul are
7, si o recomandare.