|
Se tot vorbeste de racirea aftermarket si cum aveam un Zalman VF900 uitat prin debara am incercat sa vad ce poate face cu placa ATI 4850.
Diferentele au fost zdrobitoare.
In primul rand carcasa folosita este Antec 180 super silent care dispune de ventilatie interna medie, nu grozava si care este limitata de mine intentionat, turatia ventilatoarelor cu 3 trepte fiind sub treapta cea mai mica ,treaba posibila prin FAN-Contoler actionat manual prin potentiometru.
Tot din potentiometru am regalat valoarea turatiei ventilatorului Zalman V900 sub jumatate, adica sub pragul auditiv.
Apoi temperatura in camera este in jur de 26 grade, nu am AC.
Totul este silentios inclusiv sursa Seasonic S 12-430 singurul sunet perceptibil de la 1m fiind un usor woosh de la aer care circula iar daca se deschide fereastra nu se mai aude mai nimic, ciripitul pasarilor si zgomotul ambiental este mai mare.
Diferenta de temperatura in conditiile astea: 25 grade!
Daca in varianta stoc placa sta in idle fix si precis in 80 grade acum temperatura este 55 grade stabil.In solicitare maxima atinge cu greu 70 grade cu VF900, stoc depasea lejer 95 grade.
Binenteles ca se poate cobora usor si sub nivelele astea dar strict in situatia mea ma intereseaza silentiozitatea in primul rand.
Acum unii spun ca temperaturile default de 80 idle si 95-100 full nu sunt problematice asa a prevazut fabricantul...eu sunt electronist de meserie si pot spune ca la asemenea temperaturi componentele electronice , mai ales capacitorii isi vor scurta considerabil viata iar parametrii componentelor vor suferii destul de la diferentele serioase de temperatura indurate in zeci de cicluri.
Tot ce pot sa spun este ca sunt uimit de placa asta si cu toate ca sunt fan Nvidia, recunosc ca ATI au dat lovitura si am trecut fara regrete de partea partea rosie a baricadei.
Placa functioneaza flawless fara nici o problema in jocuri, cu performante mai mult decat bune, fara glitch-uri si cu o calitate 2D evident peste seria 8800, reusind sa marcheze pe HQV nu numai punctajul maxim dar si "noise reduction" sau eliminarea "jaggies" cum nu am vazut la nici un player dvd-home.
|